«Φως πάλι φως η ψυχή που μάχεται» - Η δυαδική φύση του φωτός

«Φως πάλι φως η ψυχή που μάχεται» - Η δυαδική φύση του φωτός

👉Το φως συνοδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη από την αρχή της ιστορίας της. Ετυμολογικά είναι συναίρεση του τύπου φάος που προέρχεται από τη ρίζα Φαf-os που σημαίνει φωτίζω. Μια άλλη ερμηνεία θέλει τη λέξη φως να προέρχεται από το ρήμα Φαίνω-ομαι.

Το φως είναι αδιαμφισβήτητα πηγή μύθων, αλλά και πηγή έμπνευσης και μελέτης για τους ποιητές, τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες. Το φως κυριαρχεί στη θρησκεία και στη μυθολογία τόσο στην ελληνική όσο και στων άλλων αρχαίων λαών και παρουσιάζεται μέσα από διάφορες μορφές (Θεός, ήλιος, φωτιά, σελήνη, αστέρια, άγγελοι, κλπ).

Το φως είναι παιδί του Έρωτα, σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου. Η Ηώς, κόρη του Τιτάνα Υπερίωνα και της Τιτανίδας Θείας, αδελφή του Ήλιου και της Σελήνης, εκπροσωπεί το πρώτο φως της ημέρας και ο Εωσφόρος/Φωσφόρος είναι το άστρο που φέρνει το φως (ο πλανήτης Αφροδίτη, ή αλλιώς Αυγερινός).

Το όνομα της Σελήνης ετυμολογείται από το σέλας, που σημαίνει φως.

Στην ελληνική μυθολογία ο θεός Απόλλωνας, γιος του Δία, διέτρεχε κάθε μέρα τον ουρανό με τον άρμα του φέρνοντας φως στην οικουμένη.

Ο ποιητής Αντιφάνης γράφει:Από τη Νύχτα και τη Σιωπή έγινε το χάος, από το Χάος και τη Νύχτα ο Έρως, από τον Έρωτα το Φως και από το Φως η πρώτη γενιά των Θεών.

Στην Οδύσσεια του Ομήρου διαβάζουμε«Ήλθες Τηλέμαχε, γλυκερόν φως» (Οδ. Π. 23).

«Και είπεν ο Θεός γεννηθήτω το φως και εγένετο φως…» (Γένεσις 1-3),

«Φως εκ φωτός, θεόν αληθινόν εκ θεού αληθινού…», «Εγώ ειμί το φως…», κλπ

Ωστόσω τι ακριβώς είναι το φως;

Δύο πρώιμες ιδέεςγια το τι είναι φώς γεννήθηκανήδη από τον 17ο αιώνα: Ο μεγάλος Άγγλος επιστήμονας Isaac Newton (Νεύτωνας) (1643-1727) πίστευε ότι το φως ήταν φτιαγμένο από μικράσωματίδια (τα ονόμασε “corpuscles”, ελ., σωμάτια ή σωματίδια) που εκπέμπονται από καυτά αντικείμενα (όπως ο ήλιος ή η φωτιά), ενώ ο σύγχρονος του Ολλανδός φυσικός Christiaan Huygens (Χιούγκενς) (1629-1695), ισχυρίστηκε ότι το φως ήταν ένα είδος κύματος που δονούνταν πάνω-κάτω καθώς μεταδιδόταν στο χώρο.

Για αρκετά χρόνια οι θεωρίες αυτές αντιμάχονταν σε μεγάλο βαθμό. Το μεγάλο κύρος του Νεύτωνα έδωσε προβάδισμα στην θεωρία του στο χώρο της επιστήμης της εποχής του. Όταν όμως μια θεωρία δεν δύναται να δώσει λύσεις σε όλο το εύρος της αρχίζει να κλονίζεται. Αυτό συνέβη και με τη θεωρία του Νεύτωνα, όταν ο Γάλλος φυσικόςAustine Jean Fresnel(Φρενέλ) (1788-1827)ανακάλυψε το φαινόμενο της συμβολής ή αλλιώς της αλληλοτυπίας του φωτός, όπου όταν το φως προστίθεντο σε φως, άλλοτε αυτό γινόταν εντονότερο και άλλοτε ασθενέστερο. Αυτό το φαινόμενο ενίσχυσε τον ισχυρισμό ότι το φως χαρακτηρίζεται από κύματα (και όχι από σωματίδια, όπως ισχυριζόταν ο Νεύτωνας) και έτσι από τότε εγκαταλείφθηκε η θεωρία του Νεύτωνα και εδραιώθηκε η πεποίθηση της κυματικής φύσεως του φωτός. Για αρκετά χρόνια μετά και μέσα από ευφυή πειράματα, πρωτοπόροι πειραματικοί φυσικοί (όπως ο Hans Christian Ørsted (Όρστεντ) (1777-1851) και Michael Faraday (Φαραντέι) (1791-1867)συναντούσαν μια δυσκολία που αφορούσε τη φύση του μέσου, για το αν δηλαδή, πάλλεται και πως πάλλεται για να διαδοθεί το φως.

Τρανή απάντηση έδωσε στην δυσκολία των πειραματιστών ο μεγάλος Άγγλος φυσικός James Maxwell(Μάξγουελ) (1831-1879), όπου στηριζόμενος στα πολύ σημαντικά αυτά πειραματικά και εμπειρικά στοιχεία εξήγησετην ουσία του φωτόςκαι απέδειξε θεωρητικά το 1870, ότι το φως είναι ηλεκτρο-μαγνητικά κύματα, περιοδικά μεταβλητά κατά χρόνο και κατά τόπο και στην ουσία το μέσο διάδοσης είναι το ίδιο το κύμα!Δηλαδή απέδειξε μαθηματικά ότι τα κύματα του φωτός έχουν ηλεκτρο-μαγνητική φύση (δηλαδή η ηλεκτρική συνιστώσα του κύματος ταξιδεύει πάνω στη μαγνητική συνιστώσα, και αντίστροφα).
UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE VIA GETTY IMAGESEngraving depicting Heinrich Hertz's experiments of electromagnetic waves: demonstration proves James Clerk Maxwell's contention that a metallic surface should reflect electromagnetic waves. Resonator at R) sends out waves, S), which are reflected by mirror at M), and received by resonator at C). Heinrich Hertz (1857-1894) a German physicist. James Clerk Maxwell (1831-1879) a Scottish scientist in the field of mathematical physics. Dated 20th Century. (Photo by: Universal History Archive / Universal Images Group via Getty Images

Ας τα δούμε λίγο ποιο αναλυτικά: Τα πειραματικά δεδομένα μέχρι την εποχή του Μάξγουελ (περί τα μέσα του 19ου αιώνα), έδειχναν ότι ένα μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο θα μπορούσε να δημιουργήσει και ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο, το οποίο στη συνέχεια θα δημιουργούσε ένα άλλο ηλεκτρικό πεδίο και ούτω καθεξής. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αυτοσυντηρούμενο ηλεκτρο-μαγνητικό πεδίο, επανειλημμένα επαναλαμβανόμενο, ταξιδεύοντας απίστευτα γρήγορα. Στο καίριο σημείο αυτών των πειραματικών ανακαλύψεων, ήρθε ο Μάξγουελ, που συνδύασε τις ανακαλύψεις αυτές με ανώτερα μαθηματικά και απέδειξε την κυματική και ηλεκτρο-μαγνητική φύση του φωτός. Επίσης, μπόρεσε να υπολογίσει ότι η ταχύτητα του φωτός (του κυματικού αυτού πεδίου) ήταν περίπου 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο - πολύ κοντά σε αυτό που μετρήθηκε για την ταχύτητα του φωτός αργότερα, και εμπεδώθηκε με τηνθεωρία της σχετικότηταςτου Albert Einstein (Αϊνστάιν) (1879-1955).

Τι πρέπει να συγκρατήσει κανείς από όλα αυτά: Το φως είναι ένα ηλεκτρικό πεδίο (συνεχόμενα κύματα) ’δεμένο’ με ένα μαγνητικό πεδίο, και διατρέχει το διάστημα με τεράστια ταχύτητα.

Μπορείτε να φανταστείτε αυτά τα δύο πεδία και ως χορευτές, που χορεύουν σε μια αιώνια αγκαλιά και ...it takes two to tango !

Μετά τις μαθηματικές αποδείξεις και ανακαλύψεις του Μάξγουελ το 1870, έγινε κοινά αποδεκτή η κυματική φύση του φωτός και παρέμεινε ακλόνητη μέχρι στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου ξεπρόβαλλε μια νέα δυσκολία η οποία ήταν αδύνατον να ερμηνεύσει την κυματική φύση του και όπως ήταν κατανοητή μέχρι πρότινος. Η δυσκολία αυτή έγκειτο στο λεγόμενο″φωτοηλεκτρικό φαινόμενο″.Στο φαινόμενο αυτό παρατηρούνταν ότι όταν μια φωτεινή δέσμη μικρού μήκους κύματος προσπέσει σε μια μεταλλική πλάκα τότε αποσπώνται αμέσως από αυτή ηλεκτρόνια. Κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί στην θεωρία της συνεχούς κυματικής φύσης τους φωτός. Ηθεωρητική ερμηνεία αυτού του φαινομένου έγινε το 1905 από τον Αϊνστάιν.Για να ερμηνεύσει το φαινόμενο ο Αϊνστάιν υπέθεσε ότι η ενέργεια ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος δεν είναι ισο-κατανεμημένη στο κυματικό μέτωπο αλλά μεταφέρεται σε διακριτές ποσότητες/κβάντα/σωματίδια που ονομάζονται φωτόνια.

 

Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε, μαζί με άλλες ερμηνείες γύρω από τις ιδιότητες του φωτός από περίφημους επιστήμονες όπως οι Πλανκ, Χέρτζ και Κόμπτον, το θεμέλιο της θεωρίας για τον κυματο-σωματιδιακόδυϊσμό του φωτόςαλλά και της πρώιμης κβαντικής φυσικής(που θεωρείται πλέον πιο θεμελιώδης από την κλασσική (Νευτώνεια) μηχανική, καθώς εξηγεί φαινόμενα όπου η Νευτώνεια φυσική αδυνατεί).

Έτσι, βλέπουμε ότι μέσα απ΄ αυτόν τον υπέροχο δρόμο της ανθρώπινης έμφυτης περιέργειας και της έρευνας προς την αναζήτηση της φύσης του φωτός, γεννήθηκε η σύνθεση της θεωρίας του Νεύτωνα και της κυματικής του Χιούγκενς και απασχόλησε μεγάλους φυσικούς όπως τους Όρστεντ, Φαραντέι, Μάξγουελ, Πλάνκ, Χερτζ, Κόμπτον, Αϊνστάιν και άλλους όπου συλλογικά απέδειξαν ότι το φως ...είναι κάτι και από τα δύο, δηλαδή σωματίδιο και κύμα, καλωσορίζοντας την άφιξη μιας νέας θεμελιώδους θεωρίας, αυτής της κβαντικής μηχανικής, μέσω της λεπτοφυούς κατανόησης του κόσμου μας.

Θα κλείσω την περιήγηση μας στα μονοπάτια του φωτός με μερικούς στίχους του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη:

«Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου» (Άξιον Εστί).

«Φως πάλι φως η ψυχή που μάχεται» (Αιθρίες).

Πρώτη δημοσίευση: Χρονογραφήματα

Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Light
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%89%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE
https://www.greekmythology.com/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF

Το διάβασα στο huffingtonpost.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: «Φως πάλι φως η ψυχή που μάχεται» - Η δυαδική φύση του φωτός
«Φως πάλι φως η ψυχή που μάχεται» - Η δυαδική φύση του φωτός
«Φως πάλι φως η ψυχή που μάχεται» - Η δυαδική φύση του φωτός
https://static5.depositphotos.com/1029215/405/v/600/depositphotos_4055981-stock-illustration-blue-light-burst-with-stars.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/02/blog-post_65.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/02/blog-post_65.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content