Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες νοσούν πιο βαριά

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες νοσούν πιο βαριά

👉Πάνω από τους μισούς άνδρες ασθενείς με COVID-19 που εξετάστηκαν στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης παρουσίασαν χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους – Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες για τη σχέση της ορμόνης του φύλου με την χειρότερη πρόγνωση της νόσου του κορωνοϊού.

Για πρώτη φορά, δεδομένα που προέρχονται από μια μελέτη ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 υποδεικνύει ότι η νόσος μπορεί να εξασθενεί τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό των ανδρών. Στη σχετική δημοσίευση στο The Aging Male, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Mersin της Τουρκίας αναφέρουν ότι καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μειώνονται σημαντικά, η πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ αυξάνεται σημαντικά.

Ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής ουρολογίας, Selahittin Çayan, μάλιστα, τονίζει ότι παρόλο που έχει ήδη αναφερθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αποτελούν αιτία κακής πρόγνωσης μετά από ένα θετικό τεστ στον SARS-CoV-2, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η ίδια η COVID-19 μειώνει την τεστοστερόνη.

Ο ειδικός ευελπιστεί ότι η εξέλιξη της θεωρίας αυτής θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί ο λόγος που τόσες πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόγνωση των ανδρών είναι χειρότερη από αυτή των γυναικών με COVID-19 και ακολούθως να ανακαλυφθεί πιθανή βελτίωση στα κλινικά αποτελέσματα με τη χρήση θεραπειών με βάση την τεστοστερόνη.

«Η τεστοστερόνη σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα των αναπνευστικών οργάνων, γι’αυτό και τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται επίσης με νοσηλεία λόγω λοίμωξης και θανάτου από όλες τις αιτίες στους άνδρες ασθενείς σε ΜΕΘ, επομένως η θεραπεία τεστοστερόνης μπορεί να έχει οφέλη και πέρα από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για την COVID-19», εξηγεί ο καθηγητής.

Στη μελέτη αυτή, το μέσο σύνολο της τεστοστερόνης μειωνόταν, όσο αυξανόταν η σοβαρότητα της COVID-19. Το μέσο συνολικό επίπεδο τεστοστερόνης ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην ομάδα ασθενών σε ΜΕΘ από ό,τι στους ασυμπτωματικούς και από την ενδιάμεση ομάδα ασθενών σε ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Επίσης, το μέσο επίπεδο της ορμόνης διέγερσης ωοθυλακίων ήταν σημαντικά υψηλότερο στην ομάδα ΜΕΘ απ ‘ότι στην ασυμπτωματική ομάδα.

«Βρήκαμε υπογοναδισμό -κατάσταση στην οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη- σε 113 (51,1%) από τους άνδρες ασθενείς. Εκείνοι που πέθαναν είχαν σημαντικά χαμηλότερη μέση συνολική τεστοστερόνη από τους ασθενείς που επιβίωσαν. Ωστόσο, ακόμη και στο 65,2% των 46 ανδρών ασθενών που ήταν ασυμπτωματικοί παρατηρήθηκε απώλεια λίμπιντο», σημειώνει ο Δρ. Çayan.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε συνολικά 438 ασθενείς, εκ των οποίων οι 232 ήταν άνδρες με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για SARS-CoV-2. Όλα τα δεδομένα συλλέχθηκαν αναδρομικά, ενώ πραγματοποιήθηκε ένα λεπτομερές κλινικό ιστορικό, ολοκληρωμένη σωματική εξέταση και εργαστηριακές και ακτινολογικές μελέτες απεικόνισης σε κάθε ασθενή, τα οποία ελέγχθηκαν και επανεξετάστηκαν από δύο ιατρούς.

Η μελέτη κοόρτης χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: τους ασυμπτωματικούς ασθενείς (46), ασθενείς με συμπτώματα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (129) και ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΑΦ (46). Στους ασθενείς που εξετάστηκαν για γοναδικές ορμόνες πριν την COVID-19 (24 άτομα), τα επίπεδα συνολικής τεστοστερόνης ορού μειώθηκαν σημαντικά από το επίπεδο των 458?±?198?ng/dl πριν την COVID-19 σε 315?±?120?ng/dl την περίοδο νόσησης από COVID-19. Θάνατος καταγράφηκε σε 11 ενήλικες άνδρες (4,97%) και 7 γυναίκες (3,55%), αποκαλύπτοντας μικρή σημασία ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο καθηγητής Çayan πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι την περίοδο διάγνωσης της COVID-19 θα πρέπει να εξετάζονται και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Στους άνδρες με χαμηλά επίπεδα ορμονών του φύλου που διαγιγνώσκονται θετικοί στην COVID-19, η θεραπεία τεστοστερόνης θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόγνωσή τους. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες έρευνες στο θέμα αυτό».

Ανάμεσα στους περιορισμούς της μελέτης είναι ότι δεν περιελάμβανε ομάδα ελέγχου για ασθενείς με άλλες παθήσεις εκτός της COVID-19, λόγω των περιορισμών του νοσοκομείου, με τους ερευνητές να τονίζουν καταληκτικά ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τα επίπεδα συγκέντρωσης του ACE2 σε σχέση με τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες νοσούν πιο βαριά
Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες νοσούν πιο βαριά
Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες νοσούν πιο βαριά
https://ygeiamou.gr/wp-content/uploads/2020/07/200727171046_covid_germ.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/10/blog-post_32.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/10/blog-post_32.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content