Ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου: Πόσο αποτελεσματική είναι και τι χρειάζεται να προσέξουμε

👉Με το πάτημα του ποντικιού σας ή με μια εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο,

👉Με το πάτημα του ποντικιού σας ή με μια εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση σε μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία και εν μέσω πανδημίας φαίνεται να είναι μία από τις ευκολότερες λύσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Online θεραπεία προσφέρουν τόσο ιδιώτες, όσο και οργανισμοί, αλλά έχουν εμφανιστεί ακόμα και ιστοσελίδες που έχουν λίστες ειδικών με τους οποίους συνδεόμαστε σχετικά άμεσα.

Κάποια από αυτά προσφέρουν μηνιαίες συνδρομές όπου μπορεί κανείς να προγραμματίσει τακτικά ραντεβού με έναν ψυχοθεραπευτή ενώ άλλα προσφέρουν απεριόριστη επικοινωνία μέσω chat ή email. Και αν και πολλοί άνθρωποι έχουν βρει ανακούφιση μέσω αυτών των επιλογών από την άνεση του σπιτιού τους, άλλοι διατυπώνουν ανησυχίες για τις παγίδες και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν.

Τι λέει η επιστήμη για την αποτελεσματικότητά της

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με την online ψυχοθεραπεία είναι ότι οι ψυχοθεραπευτές δεν έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον θεραπευόμενο – ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση και τη διάγνωση. Ο τόνος της φωνής, η γλώσσα του σώματος και η συνολική εικόνα παρέχουν πληροφορίες για την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου.

Ένα βασικό στοιχείο της αποτελεσματικής θεραπείας είναι η σχέση ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Η θεραπεία μέσω διαδικτύου αφαιρεί κάποιες δυνατότητες σύνδεσης ανάμεσά τους (σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ο χρήστης είναι ανώνυμος, ειδικά στην ανταλλαγή μηνυμάτων). Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν το αν η ψηφιακή επικοινωνία μπορεί να παράσχει τις δεξιότητες, τα εργαλεία και την θεραπευτική δύναμη σε άτομα που κοιτούν την οθόνη.

Παρά όμως αυτές τις ανησυχίες, αρκετές έρευνες δείχνουν επανειλημμένως ότι η online ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική για πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας:

– Έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders βρήκε ότι η θεραπεία μέσω διαδικτύου ήταν το ίδιο αποτελεσματική όσο και η δια ζώσης για την κατάθλιψη.

– Έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychological Disorders βρήκε ότι η διαδικτυακή γνωσιοσυμπεριφοριστική θεραπεία αποτελεί «αποτελεσματική, αποδεκτή και πρακτική φροντίδα της υγείας». Η μελέτη βρήκε ότι αυτού του είδους η θεραπεία ήταν εξίσου αποτελεσματική με την δια ζώσης για τη μείζονα κατάθλιψη, την κρίση πανικού, τις διαταραχές κοινωνικού άγχους και την γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

– Έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Behaviour Research and Therapy βρήκε ότι η διαδικτυακή cbt ψυχοθεραπεία ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών. Η θεραπεία ήταν οικονομική και οι θετικές βελτιώσεις διατηρήθηκαν και μετά από ένα χρόνο.
Τα θετικά και αρνητικά της online ψυχοθεραπείας

Επομένως, η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου προσφέρει ορισμένα οφέλη σε σχέση με την παραδοσιακή δια ζώσης:

– Οι άνθρωποι που ζουν στην επαρχία και σε αγροτικές περιοχές, όπως και όσοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν έχουν ευκολότερη πρόσβαση.

– Πολλές ιστοσελίδες επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, κάτι που μπορεί να διευκολύνει ανθρώπους που ντρέπονται να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία.

– Οι περισσότερες online θεραπείες είναι πιο οικονομικές από τις δια ζώσης.

– Ο προγραμματισμός είναι ευκολότερος.

– Οι πελάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα δουν ανθρώπους που γνωρίζουν στην αίθουσα αναμονής.

– Τα άτομα με άγχος, ειδικά κοινωνικό άγχος, είναι πιθανότερο να αναζητήσουν online ψυχοθεραπευτή.

Στα αρνητικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται:

– Δεν ενδείκνυται για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα (με αυτοκτονικούς ιδεασμούς ή ψύχωση)

– Λείπουν βασικά στοιχεία αλληλεπίδρασης, όπως η γλώσσα του σώματος και άλλα στοιχεία απαραίτητα για μια σωστή διάγνωση.

– Τα τεχνολογικά προβλήματα μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο. Ίντερνετ που πέφτει, κολλημένα βίντεο και δυσκολία πρόσβασης σε έναν υπολογιστή οποιαδήποτε στιγμή είναι κάποια από αυτά.

– Κάποιοι άνθρωποι που διαφημίζονται ως ψυχοθεραπευτές μπορεί να μην έχουν την πιστοποίηση και τα χαρτιά που πρέπει για να ασκούν το επάγγελμα (γι’ αυτό πάντα ζητάμε πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό).

– Είναι δύσκολο ένας ψυχοθεραπευτής να παρέμβει σε στιγμές κρίσης.

– Είναι δύσκολο να διαμορφωθεί μια θεραπευτική συμμαχία με κάποιον όταν οι συναντήσεις δεν γίνονται από κοντά.

Πηγή:
www.inc.com/amy-morin/does-online-therapy-work-heres-what-science-says
Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,371,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1739,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,41,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,587,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,35,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,645,ΒΙΝΤΕΟ,147,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,56,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,80,ΕΛΛΑΔΑ,222,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,12,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,65,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,89,Κόσμος,9154,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,20,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,60,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5732,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,68,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,50,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,991,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2328,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,36,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,475,Eco-News,2665,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου: Πόσο αποτελεσματική είναι και τι χρειάζεται να προσέξουμε
Ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου: Πόσο αποτελεσματική είναι και τι χρειάζεται να προσέξουμε
https://www.therapia.gr/wp-content/uploads/2020/04/online-therapy-n-1200x600.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/10/blog-post_10.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/10/blog-post_10.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content