Διπλωματικό μπλόκο στο Oruc Reis και τις απειλές Ερντογάν – Οι προσδοκίες της Αθήνας από ΕΕ και ΗΠΑ

Διπλωματικό μπλόκο στο Oruc Reis και τις απειλές Ερντογάν – Οι προσδοκίες της Αθήνας από ΕΕ και ΗΠΑ

👉Υπό τη σκιά των απειλών Ερντογάν, και με το Oruc Reis, να βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνεδριάζει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση των Ευρωπαίων, κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και παράλληλα, όπως αναφέρεται, να καταγραφεί ως απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών ότι αναγνωρίζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό. Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα. Πέραν της Γαλλίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών που ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ερώτημα αποτελεί η η στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών που δεν είναι και οι πλέον ένθερμοι θιασώτες της άποψης περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά. 



«Οι τουρκικές προκλήσεις θα έχουν συνέπειες»

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και το να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ΕΕ – που κοινώς είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στα ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε και την συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ε.Ε θα έχουν συνέπειες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα τεθεί θέμα θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 42 των Συνθηκών της ΕΕ, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι είχε προϊδεάσει πως «αναλόγως των εξελίξεων και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήμουν αναγκασμένος να το ζητήσω». Και προσθέτει με νόημα: «Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δένδιας, αναφέρεται στον ρόλο της Μέρκελ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι «μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων». Τονίζει μεταξύ άλλων, πως οι δηλώσεις της Άγκυρας για προσφυγή σε διμερή διάλογο είναι προσχηματικές, ενώ κάνει ειδική μνεία στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η προσφυγή στη Χάγη.

Ερωτηθείς, ειδικότερα για την κατάσταση που σοβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η ελληνική πλευρά εργάζεται διά της διπλωματικής οδού, ώστε να αποφευχθεί ένα «θερμό» επεισόδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στη διπλωματία των κανονιοφόρων».

Γεραπετρίτης : Όλος ο διπλωματικός κόσμος στο πλευρό μας



Είναι προφανές ότι όλος ο διπλωματικός κόσμος, οι περιφερειακές δυνάμεις, οι διεθνείς οργανισμοί όπως η ΕΕ αλλά και η Αμερική έχουν συνταχτεί με τις ελληνικές θέσεις και καλούν την Τουρκία να αποσύρει το Orus Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν από την περιοχή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για το σημερινό έκτακτο συμβούλιο ανέφερε ότι αναμένουμε τη σαφή στήριξη της ΕΕ στις ελληνικές θέσεις, αν και σημείωσε ότι αυτό δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να επιβάλλει κυρώσεις.

Εκτίμησε, ότι υπάρχουν κυρώσεις στο τραπέζι, αλλά είναι κάτι που θα τεθεί και στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 27 Αυγούστου.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν έχει απολύτως κανένα διπλωματικό έρεισμα. «Έχει καταφέρει με την επιθετική της στρατηγική να απολέσει και την παράσταση ισχύος που διαθέτει στην Ανατολική Ευρώπη αλλά ακόμη και εάν υπήρξε κάποια στιγμή ένα ίχνος διπλωματικής αξιοπιστίας έχει απολεσθεί και αυτό», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επίσης, εκτίμησε ότι η τουρκική διπλωματία θα αναζητήσει ένα τρόπο διαφυγής από αυτόν τον βαθύτατο εγκλωβισμό στον οποίο έχει περιέλθει.

Ερωτηθείς αν ο τρόπος εξόδου θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, που ήταν προγραμματισμένες για τέλος Αυγούστου και πάγωσαν με πρωτοβουλία της Τουρκίας μετά το Ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε:

«Νομίζω πως ναι. Αυτό που ζητάμε είναι να επανέλθει η Τουρκία στην λογική του διεθνούς δικαίου και να προσέλθει με θέσεις που θα απέχουν από την σημερινή έωλη επιχειρηματολογία της. Δηλαδή, αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Διεθνής Κοινότητα, στο μέτρο που ασχολείται με το ζήτημα της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκείνο το οποίο επιδιώκει είναι τα μέρη να καθίσουν να συζητήσουν υπό όρους ορθού λόγου και Διεθνούς Δικαίου, έτσι ώστε να επανέλθει μία σχετική σταθερότητα στην περιοχή. Και, άρα, νομίζω ότι εκείνο που έχουμε στο βάθος του μυαλού μας είναι συζήτηση πραγματική, ουσιαστική, ωφέλιμη συζήτηση με την Τουρκία η οποία θα είναι σε θέση να αποδώσει και καρπούς.»

Έμπρακτη στήριξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε –σύμφωνα με πληροφορίες- την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ, ενώ από την πλευρά της η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εντάσεων και των ενεργειών που δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό που φέρεται να διεμήνυσε ο πρωθυπουργός είναι πως για να ξεκινήσει ένας διάλογος η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιρρίπτοντας στην Αθήνα την ευθύνη, για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η λύση στη διένεξη σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες θα έρθει μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».
Κρίσιμη συνάντηση Δένδια με Πομπέο -Στο πλευρό της Ελλάδας αμερικανοί Γερουσιαστές

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στην οποία ο έλληνας υπουργός θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σημειώνοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Η κυβέρνηση προσδοκά σε πιο ενεργή ανάμιξη των Αμερικανών καθώς αυτή τη στιγμή η μόνη μεγάλη δύναμη που εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος παίχτης στην περιοχή είναι η Γερμανία ως μεσολαβητής και συνομιλητής Ελλάδας και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, δέχεται βροχή επιστολών από το Κογκρέσο, με τις οποίες οι βουλευτές και γερουσιαστές του ζητούν να αξιοποιήσει τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια προκειμένου να καλέσει ευθέως την Άγκυρα να απομακρύνει όλα τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το MEGA, σε επιστολή των γερουσιαστών, Chris van Hollen και Bob Menendez, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Σε μια δεύτερη επιστολή, οι συμπρόεδροι της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας στο Κογκρέσο τονίζουν στον Μάικ Πομπέο ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η αμερικανική διπλωματία έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η αποκλιμάκωση στην περιοχή και σε δεύτερη φάση να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για τον ερευνητικό διάλογο.

Διπλωματικός πυρετός

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι’ αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα. Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Βιέννη, θα έχει συνάντηση και με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιστρέφοντας από το Ισραήλ, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, και πριν μεταβεί στη Βιέννη, είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Ειδικότερα, συνομίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, καθώς και τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Μπομπ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και με τη διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι συμμαχίες της Ελλάδας

Εκτός των διπλωματικών συμμαχιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και την αυτονόητη στήριξη της Κύπρου, η γαλλική στήριξη εκφράστηκε και σε στρατιωτικό επίπεδο με την κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με την παράνομη Navtex η Τουρκία.

Παράλληλα με τη «γαλλική ασπίδα», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ προανήγγειλε μέσω twitter την έλευση στην Ελλάδα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο ανήκει στον 6ο στόλο.

Το διάβασα στο in.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Διπλωματικό μπλόκο στο Oruc Reis και τις απειλές Ερντογάν – Οι προσδοκίες της Αθήνας από ΕΕ και ΗΠΑ
Διπλωματικό μπλόκο στο Oruc Reis και τις απειλές Ερντογάν – Οι προσδοκίες της Αθήνας από ΕΕ και ΗΠΑ
Διπλωματικό μπλόκο στο Oruc Reis και τις απειλές Ερντογάν – Οι προσδοκίες της Αθήνας από ΕΕ και ΗΠΑ
https://www.mainlynews.gr/sites/default/files/field/image/erdogan-2-oruc-reis-123.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/08/oruc-reis_14.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/08/oruc-reis_14.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content