Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων είναι ασφαλής επιλογή την εποχή του Covid19

Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων είναι ασφαλής επιλογή την εποχή του Covid19

⍆127 ειδικοί σε θέματα υγείας από 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,... υπέγραψαν κοινή δήλωση για να καθησυχάσουν τους επαγγελματίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και τους καταναλωτές ότι η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων συνεχίζει να είναι μία ασφαλής επιλογή παρά την πανδημία του Covid19. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα προϊόντα μίας χρήσης δεν είναι εγγενώς πιο ασφαλή για την υγεία μας , και καταλήγουν ότι τα επαναχρησιμοποιούμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια αρκεί να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Η περίοδος της πανδημίας έκανε ακόμα πιο φανερό ότι τα ζητήματα δημόσιας υγείας συνδέονται άμεσα με την υγεία του πλανήτη. Το δικαίωμα του καθενός μας να κάνει τις επιλογές που κρίνει ο ίδιος για να προστατέψει την υγεία του είναι αναντίρρητο. Όμως, στην προσπάθεια αυτή οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, να ακολουθούμε την πλέον έγκυρη επιστημονικά πληροφορία και να μην παρασυρόμαστε από την κυρίαρχη καταναλωτική κουλτούρα που έχει ισοσκελίσει το πλαστικό μίας χρήσης, ανεξαρτήτως χρήσης, με την πλέον ασφαλή από άποψη υγείας επιλογή.

Δείτε την κοινή θέση των ειδικών υγείας αναλυτικά στα συνημμένα.

Κοινή θέση ειδικών σε θέματα υγείας για την ασφάλεια των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων την εποχή του Covid19 
Τα συστήματα επαναχρησιμοποίησης και επαναπλήρωσης είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και τη μετάβαση σε μία οικονομία που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι δημιουργούν καινούργιες θέσεις εργασίας και ότι ενισχύουν την τοπική οικονομία. 
Η παγκόσμια πανδημία του Covid19 προκάλεσε πολλές συζητήσεις για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφαλή χρήση τέτοιων συστημάτων/προϊόντων στη διάρκεια μίας κρίσης δημόσιας υγείας. Με βάση την πιο έγκυρη διαθέσιμη επιστημονική έρευνα και σύμφωνα με τη γνώμη εργαζομένων στον χώρο της δημόσιας υγείας, είναι ξεκάθαρο ότι τα συστήματα επαναχρησιμοποίησης είναι ασφαλή, αρκεί να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. 
Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία που χρειάζεται να έχουμε υπόψη: 
Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός εξαπλώνεται πρωταρχικά λόγω της εισπνοής σταγονιδίων που βρίσκονται στον αέρα και όχι μέσω της επαφής με επιφάνειες 
Σύμφωνα με τα κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών στις ΗΠΑ, “o ιός πιστεύουμε ότι μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο... δηλαδή μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, μέσω σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού, όταν ένας φορέας του ιού βήξει, φτερνιστεί ή μιλήσει .” Εντούτοις, αν και “υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τον 1 Covid19 επειδή πρώτα ακούμπησε μία επιφάνεια ή κάποιο αντικείμενο που έχει τον ιό και μετά ακούμπησε το στόμα του, τη μύτη του ή ακόμα και τα μάτια του,” τα σταγονίδια στον αέρα παραμένουν μέχρι στιγμής η μόνη καταγεγραμμένη οδός για τη μετάδοση του Covid19 .
Τα προϊόντα μίας χρήσης έχουν τα ίδια μειονεκτήματα με τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα 
Μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρκεια κατά την οποία ο Covid19 παραμένει μολυσματικός πάνω σε επιφάνειες εξαρτάται από το είδος του υλικού. Σύμφωνα με μία μελέτη, η διάρκεια αυτή είναι μέχρι 24 ώρες στις χάρτινες και χαρτονένιες επιφάνειες και μεταξύ 2-3 ημερών στις πλαστικές επιφάνειες και εκείνες από ανοξείδωτο χάλυβα , . Σε μία άλλη μελέτη, μετά την παρέλευση 3 3 4 ωρών δεν βρέθηκε μολυσματικός ιός σε χαρτί εκτύπωσης και χαρτομάντηλα, ενώ ο ιός παρέμεινε ενεργός μέχρι μία μέρα πάνω σε ύφασμα, μέχρι τρεις ημέρες πάνω σε γυαλί και μέχρι έξι μέρες πάνω σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα .
1 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html 2 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cleaning-disinfection.html 3 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973 4 https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30003-3/fulltext 5 https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30003-3/fulltext#coronavirus-linkbac%20k-h%20ader 
Για να αποφύγει κανείς τη μετάδοση του ιού μέσω αντικειμένων και επιφανειών, θα πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε αντικείμενο και επιφάνεια στον δημόσιο χώρο (είτε αυτό είναι μίας χρήσης είτε πολλαπλών) ως ενδεχόμενο φορέα του ιού. Τα πλαστικά μίας χρήσης δεν είναι εγγενώς πιο ασφαλή από τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα, ενώ έχουν συσχετιστεί με επιπλέον ζητήματα δημόσιας υγείας όταν καταλήγουν στα σκουπίδια. 
Τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα είναι εύκολο να καθαριστούν 
Τα πιο κοινά και ελεγμένα απολυμαντικά οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματικά για την 6 απολύμανση σκληρών επιφανειών, συμπεριλαμβανόμενων και των επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων, αρκεί οι επιφάνειες αυτές να έχουν καθαριστεί προηγουμένως ενδελεχώς με κάποιο καθαριστικό ή σαπούνι και ζεστό νερό εάν είναι βρώμικες. Τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων είναι αποτελεσματικά με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών τους. Ειδικότερα στην περίπτωση των υφασμάτων, προτείνεται η πλύση τους στην υψηλότερη δυνατόν θερμοκρασία, ανάλογα με το ύφασμα, και το δυνατόν καλύτερο στέγνωμά τους. 
Αντιστοίχως, το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή κάποιο καθαριστικό χεριών με βάση το αλκοόλ και η αποφυγή του αγγίγματος ματιών, στόματος και μύτης είναι αποτελεσματικά για να προστατέψουμε την υγεία μας , . 7 8 
Βέλτιστες Πρακτικές για τα Επαναχρησιμοποιούμενα Προϊόντα στο Λιανικό Εμπόριο 
1. Σεβασμός στους υπάρχοντες υγειονομικούς κανόνες. Στον κλάδο του λιανεμπορίου και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων πιάτων, μαχαιροπήρουνων, ποτηριών, όπως και των πετσετών, διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής που ορίζονται από την εκάστοτε εθνική νομοθεσία. To πλύσιμο των σκευών σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς επίσης και επιπρόσθετες εργασίες απολύμανσης, είναι τυποποιημένες διαδικασίες σε αυτούς τους κλάδους, προσφέροντας επαρκή προστασία από τη μετάδοση του ιού. 2. Λήψη επιπρόσθετων μέτρων λόγω Covid. Η ουσία είναι ότι τα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα είναι ασφαλή όταν έχουν καθαριστεί με ζεστό νερό και σαπούνι. Δεν υπάρχει καλύτερη πρακτική από τον σωστό καθαρισμό. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. 3. Εφαρμογή συστημάτων χωρίς επαφή για τους πελάτες που χρησιμοποιούν τη δική τους σακούλα και το δικό τους ποτήρι. Ένα σύστημα κατά το οποίο δεν υπάρχει φυσική επαφή μεταξύ του ποτηριού, δοχείου ή σακούλας του πελάτη και κάποιας επιφάνειας στο κατάστημα είναι αρκετό για να προστατέψει τους εργαζόμενους, και στις 
6 https://www.epa.gov/pesticide-registration/list-n-disinfectants-use-against-sars-cov-2 7 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cleaning-disinfection.html 8 https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext 
περισσότερες περιπτώσεις θα λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στη μετάδοση του Covid19. Π.χ. η Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγιεινής των Εργαζομένων στην Καλιφόρνια προτείνει οδηγίες που πρέπει να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν οι πελάτες φέρνουν τη δική τους σακούλα, οι οποίες είναι: 
● Να μην ακουμπάνε και να μην τοποθετούν τα προϊόντα οι ίδιοι μέσα στις σακούλες των πελατών. 
● Να ζητάνε από τους πελάτες να μην εναποθέτουν τις επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες τους πάνω στο ταμείο, αλλά να τις γεμίζουν κρατώντας τες εντός του καλαθιού τους/καροτσιού τους. 
● Να ζητάνε από τους πελάτες να γεμίζουν οι ίδιοι τις επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες τους. 
4. Εξασφάλιση επαρκούς προστασίας των εργαζομένων. Πέρα από τη δημιουργία κατάλληλων και ακίνδυνων συστημάτων επαναχρησιμοποίησης, οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου μπορούν να προστατέψουν τους εργαζόμενούς τους παρέχοντάς τους Μέσα Προσωπικής Προστασίας, αναρρωτική άδεια με αποδοχές, μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού των πελατών εντός του καταστήματος και υπενθυμίζοντας στους πελάτες τους να φοράνε μάσκες και να κρατάνε αποστάσεις. Οι πελάτες έχουν την υποχρέωση να είναι υπεύθυνοι για τα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα που φέρνουν στο κατάστημα. 
Λίστα υπογραφόντων ανά χώρα Οι τίτλοι και οι επαγγελματικές ιδιότητες συμπεριλαμβάνονται για να δείξουν το εύρος της ειδίκευσης όσων υπέγραψαν τη δήλωση. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι τη δήλωση συνυπογράφουν και οι φορείς στους οποίους εργάζονται. 
Αγγλία 
Dr. Jennifer Cole Research Fellow, AMR University of London 
Prof. Tamara Galloway Ecotoxicology, University of Exeter 
Prof. Charlotte Williams Professor of Chemistry Oxford University 
Αυστρία 
Dr. Hans-Peter Hunter Deputy Head and Senior Scientist Department of Environmental Health, Medical University of Vienna 
Βραζιλία 
Dr. Saulo Delfino Barboza, PhD Associate Professor Master Program in Health & Education University of Ribeirao Preto 
Γαλλία 
Dr. Barbara Demeneix Professor Comparative Physiology Laboratory, National History Museum, Paris 
Ελβετία 
Jane Muncke Chief Scientific Officer Food Packaging Forum 
Prof. Valérie D'Acremont Tropical diseases and global health Centre for Primary care and Public Health, University of Lausanne 
Ελλάδα 
Βήνη Δήμητρα, MSc δ/ντρια Παιδιατρικής Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας Νοσοκομείο Νίκαιας 
Ευαγγελία Πατσαβούδη, PhD Καθηγήτρια Βιολογίας Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 
ΗΠΑ 
Nickolas Zaller, PhD Professor University of Arkansas for Medical Science 
Dr. Steve Luby Professor of Medicine (Infectious Diseases and Geographic Medicine), Director of Research at the Center for Innovation in Global Health, Senior Fellow, Woods Institute for the Environment, Senior Fellow at Freeman Spogli Institute for International Studies Stanford University 
Dr. Tova Fuller Assistant Clinical Professor, Department of Psychiatry; Vice President University of California San Francisco, San Francisco Bay Area Physicians for Social Responsibility 
Dr. Barbara Sattler, RN, DrPH, FAAN Professor, Public Health Program University of San Francisco 
Dr. Paul English Environmental Epidemiologist Public Health Institute Corinna Tempelis Research Scientist (retired and active) California Department of Public Health 
Shellie L. Klimen, MSN PHN Registered Nurse Santa Rosa Memorial Hospital 
Michelle Bergen MSN FNP-BC Nurse Practitioner Saint Anges Medical Center 
Kenna Lee, RN Registered Nurse Memorial Hospital 
Peggy da Silva, MPH Training and Education Specialist Consulting for Community 
Kathleen Roe, DrPH, MPH Professor Emerita, Department of Health Science and Recreation San Jose State University 
Jodi Sherman, MD Associate Professor of Anesthesiology and Epidemiology in Environmental Health Sciences, Director, Program in Healthcare Environmental Sustainability (PHES) Yale University 
John Nwangwu Professor of Epidemiology & Global Health Southern Connecticut State University 
Mark Miller Former Director of Research Fogarty International Center NIH 
Linda Birnbaum Retired Director National Institute of Health Sciences 
Dr. Anthony Panzera, PhD, MPH Adjunct Professor American University 
Dr. Lisa Jordan, PhD, RN, CNE Retired NurseMember of ANHE, IAHC, and DC/MD League for Nursing Dr. Laura Anderko PhD RN 
Robert and Kathleen Scanlon Endowed Chair in Values Based Health Care & Professor Georgetown University School of Nursing and Health Studies 
Alan Becker, Ph.D. Professor, Environmental and Occupational Health Florida A&M University 
Warren Lavey Adjunct Associate Professor University of Illinois 
Sarah Patrick Assistant Professor, Public Health Southern Illinois University, Carbondale 
Gloria E. Barrera, MSN, RN, PEL-CSN President Elect Illinois Association of School Nurses 
Gloria E. Barrera, MSN, RN, PEL-CSN President Elect Illinois Association of School Nurses 
Jennifer Gray Ph.D Associate Professor Northern Illinois University 
Scott Cassel Chief Executive Officer/Founder Product Stewardship Institute, Inc. 
Sydney Harris Sr. Associate, Policy and Programs Product Stewardship Institute, Inc. 
Scott Cassel Chief Executive Officer/Founder Product Stewardship Institute, Inc. 
Nate Horwitz-Willis, DrPH, MPH, MPA Assistant Professor, Public Health & Coordinator of Public Health Practice Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences 
Jean Flatley McGuire, PhD Professor of Practice, Health Sciences Department Northeastern University 
Dr. Shira Fischer Physician Policy Researcher RAND Corporation 
Dr. Suzanne Cashman, ScD, MS Professor and Director of Community Health University of Massachusetts Medical School 
Greylin Nielsen, MPH Doctoral Student Boston University School of Public Health 
Dr. Harlee Strauss, PhD Retired, Consultant in Toxicology and Risk Assessment H Strauss Associates, Inc. 
Pietra Check, MPH Course Educator Boston University Medical School 
Phil Brown University Distinguished Professor of Sociology and Health Sciences Director, Social Science Environmental Health Research Institute Northeastern University 
Lindsay Tallon, PhD, MSPH, CPH Assistant Professor of Public Health Assistant Director, Master of Public Health Program Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences 
Craig Slatin Professor Emeritus University of Massachusetts, Lowell 
Dr. Marie O'Neill Professor of Environmental Health Sciences and Epidemiology University of Michigan 
School of Public Health 
Laura Senier, PhD, MPH Associate Professor Northeastern University Bouvé College of Health Sciences 
Joseph Eisenberg Professor and Chair of the Department of Epidemiology University of Michigan 
Renee Crichlow MD, FAAFP Director of Advocacy and Policy University of Minnesota, School of Medicine 
Marjorie McCullagh, PhD, RN Professor University of Michigan School of Nursing 
Dr. Robyn Gilden Assistant Professor University of MD School of Nursing 
Dr. Kolapo DaSilva Emergency Physician 
Megan Latshaw Associate Scientist Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health 
Kayla Meza, MPH Research Assistant ASlso 
Dr. Richard Cote Professor and Chair, Department of Pathology & Immunology Washington University School of Medicine in St. Louis 
Lise Saffran Assistant Teaching Professor University of Missouri Department of Public Health 
Louis Mansky, PhD Director, Institute for Molecular Virology University of Minnesota Medical School 
Greg Kearney, DrPH, MPH, REHS Associate Professor and Program Director, DrPH Environmental & Occupational Health East Carolina University 
Dr. Beth Rosenberg Associate Professor of Public Health and Community Medicine Co-Chair, Public Health Admissions Committee Tufts University School of Medicine 
Anthony L. Schlaff, MD, MPH Director, Public Health Program Tufts University School of Medicine 
Dr. Bernadette M. Longo, PhD, RN, FAAN Chair of the Environmental Health Committee Nevada Nurses Association 
Mary Guinan, MD, Ph.D. Founding Dean Emerita School of Public Health, University of Nevada, Las Vegas 
Kathryn J Carey BSN RN CMSRN RN-BC Clinical Nurse III New York Presbyterian Hospital, Columbia University Irving Medical Center 
Anthony J. Santella, DrPH, MCHES, Adv Cert Associate Professor of Public Health Hofstra University 
Dr. Richard Novick, MD Recanati Professor of Science, Emeritus, Member, National Academy of Sciences, Departments of Medicine and Microbiology NYU School of Medicine 
Jilliann Elliott Associate Professor, Environmental Medicine and Public Health Mount Sinai 
Sergios-Orestis Kolokotronis, PhD Assistant Professor SUNY Downstate Health 
Sciences University 
Michele Okoh Senior Lecturing Fellow Duke Environmental Law and Policy Clinic 
Leslie Elliott, Ph.D., MPH Clinical Associate Professor University of Nevada, Reno 
Justus B. Cohen, PhD Assistant Professor, Department of Microbiology and Molecular Genetics University of Pittsburgh, School of Medicine 
Michael P. Koster, MD, FAAP Division Director, Pediatric Infectious Diseases, Associate Professor of Pediatrics, Alpert Medical School of Brown University, Attending Physician, Division of Pediatric Hospital Medicine and Infectious Diseases Brown University 
Kelly Bouthillet DNP, APRN, CCNS,ACNP -BC Acute Care NP & Clinical Nurse Specialist Adjunct Nursing Faculty, University of SC, Beaufort President, South Carolina Nurses Association Hilton Head Regional Healthcare 
Dr. John Robert Koethe Associate Professor Vanderbilt University Medical Center 
Arsham Alamian, PhD, MSc, FACE Associate Professor of Epidemiology Department of Biostatistics and Epidemiology Director, Master of Public Health Program East Tennessee State University 
Phillip Scheuerman Professor East Tennessee State University College of Public Health 
Bruce Jennings Senior Fellow, Center for Humans and Nature, Adjunct Associate Professor, Senior Advisor at the Hastings Center Vanderbilt University 
Chunrong Jia, PhD Associate Professor of Environmental Health University of Memphis 
Julian Leibowitz, M.D.Ph.D . Director, MD/PhD Program Professor of Microbial Pathogenesis and Immunology Texas A&M University HSC College of Medicine 
Hua Zhao, Ph.D. Professor The Virginia Commonwealth University School of Medicine 
Patrick O. Pithua, BVM, MSc, PhD, DLSHTM Associate Professor Virginia Tech 
Dr. James Conway, MD, FAAP Professor of Pediatrics Pediatric Infectious Diseases Fellowship Program Director Director, SMPH Office of Global Health Associate Director, UW-Madison Global Health Institute Medical Director - UW Health Immunization Program University of Wisconsin – Madison, School of Medicine & Public Health 
Tran Huynh Assistant Professor of Environmental and Occupational Health Drexel University School of Public Health 
Dr. Darci Martinz DNP & FNP candidate, BSN, RN Public Health Administrator Community Leadership Academy/Victory Prepatory Academy 
Dr. Ben Locwin Healthcare Executive (Pharmaceutics and Vaccines), State Public Advisor State 
Science & Public Health Task Force, Senate Office Advisory Panel 
Anne Katten Pesticide and Work Safety Project Director CRLA Foundation 
Elgin Avila MPH, CPH Founder/Principal Investigator Equitable Health Solutions, LLC 
Dr. Krista Farey Staff Physician Contra Costa County Health Services 
Richard Rothenberg Regents' Professor Georgia State University School of Public Health 
Dr. Lisa Jordan, Associate Teaching Professor, Biology Department Drew University 
Erika Halsey, MPH APHA member, Climate and Health Subtopic Committee 
Dr. Shanda Demorest, DNP, RN Member Engagement Manager Practice Greenhealth 
Katheryn Cortes, BSN, RN, OCN Registered Nurse Memorial Sloan-Kettering Cancer Center 
Ralph Brindis MD, MPH Clinical Professor of Medicine University of California, San Francisco 
Laura D. Kramer Professor of Biomedical Sciences University at Albany, School of Public Health 
Jeffrey E. Korte PhD Rosemary Valedes Chaudry, PhD,MPH, RN Retired RN, Public Health 
Dr. Lori A. Hoepner Assistant Professor SUNY Downstate Health Sciences University 
Ισραήλ 
Prof. Hagai Levine Chairman Israeli Association of Public Health Physicians School of Public Health, Hebrew University-Hadassah 
Dr Hagit Ulanovsky Environmental Health Risk Management consultant Co-founder & director, SP-Interface 
Rachel Golan, PhD, MPH School of Public Heal אh, Ben-Gurion University of the Negev 
Ιταλία 
Ferdinando Laghi, MD President International Society of Doctors for the Environment 
Dr. Monica Zoppé Research Scientist CNR 
Vittore Casarosa Senior Research Associate CNR-ISTI 
Liliana Cori Research Technologist Institute of Clinical Physiology, National Research Council, Italy IFC-CNR 
Dr. Agostino Di Ciaula, MD Internist President of the Scientific Committee International Society of Doctors for Environment (ISDE) 
Dr. Stefani Gatti 
Presidente APS Comunità Interattive-Officina per la Partecipazione AIP2 
Dr. Susan George ex Head of Course on Business, Public and NGO Communication Pisa University 
Καναδάς 
Dr Joe Vipond Emergency Physician - MD. Interim President, Canadian Association of Physicians for the Environment Canadian Association of Physicians for the Environment 
Joey Lee Registered Nurse Unity Health Toronto 
Olga Hallborg, RN, MPH candidate Registered Nurse Nelson Jubilee Manor 
Laurence Guillaumie,PhD Professor Université Laval 
Raluca Radu, MSN, RN Secretary "Canadian Association Of Nurses For The Environment 
Κύπρος 
Dr. Konstantinos Makris Associate Professor of Environmental Health, Director of Water and Health Laboratory Cyprus University of Technology, Cyprus International Institute for Environmental and Public Health 
Μαλαισία 
Dr. Sharifah Norkhadijah Syed Ismail Senior Lecturer, Department of 
Environmental and Occupational Health Faculty of Medicine and Health Sciences Universiti Putra Malaysia 
Μαλάουι 
Vita Mithi Researcher and Public Health Professional Knowledge Action Change 
Μεξικό 
Dr. Kirvis J Torres Poveda Epidemiologist 
Νότια Αφρική 
Rico Euripidou Environmental Health Campaign Manager groundwork 
Ουγκάντα 
Dr. Iddi Matovu Program Manager-DREAMS Rakai Health Sciences Program-RHSP 
Dr. Fred Nalugoda, S. Stat, MHS Director of Kalisizo Field Station, Junior Principal Investigator Rakai Health Sciences Program-RHSP 
Dr. Godfrey Kigozi, MBChB, MPH Medical Officer, Junior Principal Investigator Rakai Health Sciences Program-RHSP 
Ταϊβάν 
Tsu-Nai Wang Professor, Department of Public Health, College of Health Science, Kaohsiung Medical University, Kaohsiung 
Dr. Pei-Shih Chen, PhD Chair, Professor of Public Health Kaohsiung Medical University 
Guey Chuen Perng, PhD Professor, Department of Microbiology and Immunology College of Medicine, National Cheng Kung University 
Τυνησία 
Semia Gharbi Teacher and expert in science and management of environment AEEFG 
Φιλιππίνες 
Dr. Geminn Louis C. Apostol Professor and Lead Environmental Health Specialist, Ateneo School of Medicine and Public Health Ateneo School of Medicine and Public Health 
Ramon Lorenzo Luis Rosa Guinto, MD DrPH Founder & Chief Planetary Doctor, PH Lab Next Generation One Health Adviser, Lancet One Health Commission at the University of Oslo 
Dr. Jonathan Jadloc National Chair, Climate Change Committee, Philippine College of Physicians 
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,574,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2212,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,834,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,215,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,981,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,229,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1151,ΒΙΝΤΕΟ,723,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1868,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,313,Ειδηση-ολόγιο,9243,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2215,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,91,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,146,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,131,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1463,Κόσμος,10373,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,936,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1754,Πολιτική,6962,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6321,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,75,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1341,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3439,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,110,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,128,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,849,Eco-News,3008,GP - info,5,voice healing therapy,98,
ltr
item
Ploumistos.com: Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων είναι ασφαλής επιλογή την εποχή του Covid19
Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων είναι ασφαλής επιλογή την εποχή του Covid19
Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων είναι ασφαλής επιλογή την εποχή του Covid19
https://d2jirisg9oumvd.cloudfront.net/cdn/farfuture/6-U8dITg30PWgaP7yZaqDfJhKpYFM7msiyezXdUchWw/mtime:1509198862/sites/default/files/images/nea/agores/mall.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/07/covid19.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/07/covid19.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content