Τώρα ή ποτέ; Πόσο πίσω μπορεί να μας πάει η αναβλητικότητα

Τώρα ή ποτέ; Πόσο πίσω μπορεί να μας πάει η αναβλητικότητα

⍆«Ποτέ μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα». Το έχουμε ακούσει... όλοι, καθώς μεγαλώναμε, από γονείς, δασκάλους και μεγαλύτερους, που η πείρα τούς έχει διδάξει ότι είναι καλύτερα να μην αναβάλλουμε τις υποχρεώσεις μας, γιατί μόνο στρες και αναστάτωση θα κερδίσουμε από κάτι που αφήνουμε για αργότερα, ενώ θα μπορούσαμε να το τακτοποιήσουμε αμέσως.

 Γιατί όμως οι άνθρωποι επιμένουμε να αναβάλλουμε; Ποιοι λόγοι μάς κάνουν αναβλητικούς; Και πώς μπορούμε να μάθουμε την αξία της έγκαιρης διεκπεραίωσης των υποχρεώσεών μας και να τη διδάξουμε και στα παιδιά μας;

Για ποιους λόγους αναβάλουμε

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους τείνουμε να αναβάλλουμε κάτι που έχουμε να κάνουμε.

α) Μπορεί να αφήνουμε κάτι για αργότερα από τεμπελιά, επειδή βαριόμαστε δηλαδή και δεν έχουμε όρεξη να το ξεκινήσουμε.

β) Μπορεί να το αναβάλλουμε επειδή φοβόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, δηλαδή από ανασφάλεια ότι είμαστε ανεπαρκείς.

γ) Και, τέλος, μπορεί να μεταθέτουμε μια εργασία διαρκώς για αργότερα επειδή θέλουμε, όταν την κάνουμε, να είναι τέλεια, ακριβώς επειδή είμαστε από τη φύση μας τελειοθηρικοί.

Ίσως οι πιθανές αυτές αιτίες να μας φαίνονται αντιφατικές, αλλά είναι οι κύριοι λόγοι που ωθούν στην αναβλητικότητα. Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν ενηλίκους που είναι υπεύθυνοι και σε θέση να αντιληφθούν τις συνέπειες της καθυστέρησής τους και οι οποίοι αναβάλλουν τα όσα έχουν να κάνουν συνειδητά. Ωστόσο, όταν μιλάμε για παιδιά, η αναβλητικότητα μπορεί να οφείλεται στη διάσπαση προσοχής, δηλαδή στο ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να ξεκινήσουν κάτι, γι’ αυτό και οι γονείς καλό είναι να ζητήσουν σε μια τέτοια περίπτωση τη βοήθεια ενός ειδικού.

Σημαντικά vs ασήμαντα

Αν και εκ πρώτης όψεως θα λέγαμε το αντίθετο, η αλήθεια είναι ότι τείνουμε να μεταθέτουμε για αργότερα τα σημαντικά και όχι τα ασήμαντα πράγματα, όσα δηλαδή μας προκαλούν άγχος
και φόβο, ακριβώς επειδή τα θεωρούμε κρίσιμα και αποφασιστικά για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, μια γυναίκα 50 χρονών που δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία. Συνήθως ο λόγος πίσω από την αναβλητικότητά της είναι ο φόβος για το αποτέλεσμα της εξέτασης και όχι το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη σημασία της εξέτασης αυτής ή ότι αγνοεί την αξία της πρόληψης. Βέβαια, όσον αφορά στην αναβλητικότητα, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πεποιθήσεις μας. Αν δηλαδή θεωρούμε ή νιώθουμε ότι κάτι θα μας κουράσει, θα μας δυσκολέψει ή θα μας στενοχωρήσει, τείνουμε να το αναβάλλουμε, γιατί έχουμε ήδη πειστεί ότι αυτό θα συμβεί κιόλας.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα με τις ιατρικές εξετάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι αν αποτελεί πεποίθησή μας ότι τα ζητήματα υγείας πρέπει να τα προλαμβάνουμε και να τα αντιμετωπίζουμε νωρίς, είναι πιο πιθανό να μην αναβάλλουμε τις εξετάσεις μας, ενώ αν από την άλλη πλευρά φοβόμαστε τα πιθανά αποτελέσματα ή έχουμε την πεποίθηση ότι σίγουρα θα είναι αρνητικά, μπορεί να αποφεύγουμε διαρκώς τις εξετάσεις.

Ο φαύλος κύκλος της αναβλητικότητας

Γνωρίζουμε όλοι -από την πείρα μας- ότι όσο αφήνουμε κάτι για αργότερα τόσο πιο δύσκολο είναι μετά να το ξεκινήσουμε, αλλά και να το ολοκληρώσουμε. Όσο περνάει ο καιρός, μεγεθύνονται τόσο οι φόβοι όσο και οι ανασφάλειες, ενώ συχνά μεγιστοποιείται και ο φόρτος της εργασίας που έχουμε αναλάβει.

Αν καταλήγουμε μάλιστα να αναβάλλουμε διαρκώς μια υποχρέωσή μας, μπορεί στο τέλος πια να μην είναι δυνατόν να την ολοκληρώσουμε καν (π.χ. να έχει περάσει η χρονική προθεσμία).
Το πρόβλημα είναι ότι όσο αναβάλλουμε ή καθυστερούμε κάτι τόσο αγχωνόμαστε και φθειρόμαστε από το άγχος μας, με αποτέλεσμα τελικά να χάνουμε αντί να κερδίζουμε. 

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία δεν αγχωνόμαστε τόσο είναι όταν θεωρούμε ότι η εν λόγω υποχρέωση δεν είναι και τόσο σημαντική, αλλά στην περίπτωση αυτή η αναβολή εξαρχής δεν μας προβληματίζει.

Πώς την αντιμετωπίζουμε

Είτε η αναβλητικότητα αφορά εμάς τους ίδιους είτε έναν δικό μας άνθρωπο, πρέπει πρώτα να παρατηρήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα αναβλητικότητας, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ποια χαρακτηριστικά ή ποιες πεποιθήσεις είναι αυτά που οδηγούν στην υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Εφόσον εντοπίσουμε τον λόγο της αναβλητικότητας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή εκδηλώνεται, θα πρέπει μετά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πράξη.

Είναι σημαντικό να οργανωθούμε, να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών μας και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας ή τον άλλον άνθρωπο που θέλουμε να σταματήσει να είναι αναβλητικός κάθε φορά που τα καταφέρνουμε ή τα καταφέρνει (αν η αναβλητικότητα αφορά κάποιον άλλον, τον σύντροφο ή τα παιδιά μας για παράδειγμα).

Τα 3 βήματα

Υπάρχουν τρία βασικά βήματα που θα μας βοηθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα:

Βήμα 1ο:
Οργανώνω

Βήμα 2ο: Δίνω κίνητρο

Βήμα 3ο: Επιβραβεύω

Tip Όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να τους εξηγήσουμε την αξία και τη σημασία του χρόνου και της οργάνωσής του, καθώς και να τους δείξουμε τι κερδίζουμε όταν ξεκινάμε κάτι γρήγορα χωρίς να καθυστερούμε (π.χ. επιβράβευση, λιγότερο στρες, περισσότερο ελεύθερο χρόνο), αλλά και τι χάνουμε (π.χ. πρόστιμο, τιμωρία) όταν αργούμε

Τι δείχνουν οι έρευνες

Μία γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science μας ενημερώνει ότι η αναβλητικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του εγκεφάλου μας. Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κινητοποίηση και τείνει να είναι μεγαλύτερη στα άτομα που συνήθως είναι αναβλητικά, ενώ η επικοινωνία μεταξύ του τμήματος αυτού του εγκεφάλου και ενός άλλου που παίζει ρόλο στην ανάληψη δράση είναι πιο αδύναμη.

Το διάβασα στο www.vita.gr
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,355,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1718,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,31,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,568,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,25,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,620,ΒΙΝΤΕΟ,142,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,29,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,35,ΕΛΛΑΔΑ,221,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,9,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,38,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,68,Κόσμος,9092,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,12,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,29,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5704,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,976,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2279,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,18,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,444,Eco-News,2644,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Τώρα ή ποτέ; Πόσο πίσω μπορεί να μας πάει η αναβλητικότητα
Τώρα ή ποτέ; Πόσο πίσω μπορεί να μας πάει η αναβλητικότητα
Τώρα ή ποτέ; Πόσο πίσω μπορεί να μας πάει η αναβλητικότητα
https://www.psychologynow.gr/images/field/image/nownotlater_1.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/06/blog-post_738.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/06/blog-post_738.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content