Νέες φονικές λοιμώξεις, σαν τον κοροναϊό, θα φέρει η κλιματική αλλαγή

Νέες φονικές λοιμώξεις, σαν τον κοροναϊό, θα φέρει η κλιματική αλλαγή

⍆Οι συνέπειες από την πανδημία του κοροναϊού ήταν καταστροφικές όχι μόνο για την υγεία των... ανθρώπων και τα εθνικά συστήματα υγείας, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία που ήδη έχει πληγωθεί σοβαρά. 

Μήνες μετά το πρώτο σοκ, η επιστημονική κοινότητα επιχειρεί να ρίξει… φως στους αδιόρατους δεσμούς που πιθανόν να ενώνουν την επίπτωση του SARS-CoV-2 με την περιβαλλοντική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Το παράδειγμα: 
Οι νυχτερίδες, ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος και η μοσχογαλή θεωρούνται ως οι πιθανοί αρχικοί ξενιστές του ιού, μέσω των οποίων ο κορωνοϊός μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, ενώ έχει ενοχοποιηθεί και η εκτροφή άλλων άγριων ζώων. Παράλληλα όμως παρατηρήθηκε ότι οι πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν αυτές που παρουσίασαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Πρόκληση

«Η ελληνική λέξη «κρίση» μοιάζει να έχει στιγματίσει τη νέα γενιά αποδεκατίζοντας τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Πρώτα ηθική, έπειτα κοινωνική, οικονομική, πολιτική, μεταναστευτική, εθνική… Και τώρα, κρίση υγείας. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί όμως δεν σταματούν εδώ. Η γενιά μας θα έρθει αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα μας. Η κλιματική κρίση μοιάζει να είναι προ των πυλών» σημειώνει η ειδικός παθολόγος και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Ιατρικής Χαραλαμπία Β. Γελαδάρη, η οποία παραθέτει πλούσια στοιχεία και παραδείγματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Διευθυντή της Β’ Παθολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» Σπυρίδωνα Π. Ντουράκη, «εγκαινιάστηκε μία νέα εποχή για την Ιατρική Επιστήμη. Η Εποχή της Κλιματικής Ιατρικής (Climate Medicine) που θα αλλάξει τα δεδομένα και μαζί με την Ιατρική τη βασιζόμενη στις απoδείξεις (Evidence-Based Medicine, ΕΒΜ) και την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI) θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο για την άσκηση της Ιατρικής του 21ου αιώνα».

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους ειδικούς της Εταιρείας, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, η τιμή της οποίας το 2019 ήταν κατά 0,98 °C υψηλότερη από τον μέσο όρο. Η αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που πυροδοτείται από τις ολοένα και επεκτεινόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι ο κυριότερος παράγοντας για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Πνεύμονες» της Γης

Οι φονικές πυρκαγιές του προηγούμενου έτους και οι αποψιλώσεις των δασών στον Αμαζόνιο, τη Σιβηρία και την Αυστραλία που τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω από την ακραία εκδήλωση του Ελ Νίνιο (El Nino – το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές) κατέστρεψαν τους «πνεύμονες» της Γης και επιτάχυναν την κλιματική αλλαγή.

«Η κατάρρευση των φυσικών οικοσυστημάτων κατέστησε αναγκαία τη μετακίνηση ζώων από την ξηρά και τη θάλασσα προς ψυχρότερες περιοχές για να επιβιώσουν. Ετσι, αυξήθηκε ο κίνδυνος έκθεσής μας σε νέα λοιμώδη νοσήματα δεδομένου ότι οι μη φυσιολογικές περιστάσεις αποτέλεσαν το έναυσμα για ζώα να έρθουν σε επαφή με άλλα ζώα, που δεν θα συναντούσαν κανονικά, και να δημιουργηθούν έτσι οι συνθήκες για την εισαγωγή νέων παθογόνων σε ξενιστές που μόλυναν ακολούθως τον άνθρωπο» υπογραμμίζει η Γελαδάρη.

Η ίδια συνεχίζει δίνοντας ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Harvard (Xiao και οι συνεργάτες, 2020) έδειξε ότι άνθρωποι που ζούσαν σε μεγαλουπόλεις με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τον SARS-CoV-2 και να καταλήξουν τελικά, ανεξάρτητα από τη συνύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής ήταν συμβατά με αυτά προηγούμενων μελετών που διεξήχθησαν στην Κίνα και στην Ευρώπη. Μέτρα πρόληψης σε μέρη όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα. Οι ευπαθείς ομάδες (άστεγοι, φτωχοί, ηλικιωμένοι, έγκυοι, παιδιά) χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».

Επιπρόσθετα, προσφάτως, ερευνητική ομάδα από την Ευρώπη (στην οποία συμμετέχει ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Βλάχος) προσπάθησε να εξηγήσει το πώς η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μm αύξησε την πιθανότητα σοβαρής COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η «υπόθεση του διπλού χτυπήματος».

Σύμφωνα με αυτήν, η χρόνια έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μm προκαλεί υπερέκφραση του κυψελιδικού υποδοχέα των πνευμόνων ACE-2 στον οποίο προσκολλάται ο SARS-CoV-2 για να εισέλθει στον οργανισμό του ανθρώπου. «Αυτό έχει ως συνέπεια να διευκολυνθεί η είσοδος του ιού και να αυξηθεί το ιικό φορτίο σε ασθενείς που εκτίθενται σε ρύπους. Παράλληλα, η υψηλή συγκέντρωση οξειδίου του αζώτου (NO2) στον ατμοσφαιρικό αέρα συνιστά ένα «δεύτερο χτύπημα» προκαλώντας σοβαρή μορφή της νόσου σε ασθενείς με ήδη εξαντλημένα επίπεδα του εν λόγω υποδοχέα με αποτελέσματα καταστροφικά για την υγεία (Frontera και οι συνεργάτες, 2020)».

«Αδιαμφισβήτητα, η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη μας και τα οικοσυστήματα. Μοιραία, η ανθρώπινη υγεία θα κινδυνεύσει ακόμη και για την επιβίωση του είδους μας. Το μέλλον μοιάζει αβέβαιο» καταλήγει η Γελαδάρη.

Ευάλωτοι οι ασθενείς

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Ιατρικής (www.climatemed.com) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 από μία ομάδα γιατρών και έχει σκοπό να μελετήσει και να κάνει γνωστές τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων.

Η κλιματική αλλαγή δεν θα αρκεστεί στην εμφάνιση και εξάπλωση νέων, επιθετικών λοιμώξεων, υπογραμμίζουν τα μέλη της Εταιρείας. Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι η ερευνητική δραστηριότητά της έχει ήδη ξεκινήσει με τη μελέτη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής σε υπερτασικούς ασθενείς με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Α. Ανδρεάδη, διευθυντή Παθολογικής Κλινικής και του Κέντρου Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Κλινικής Ψυχικού. Παράλληλα μελετάται ένα νέο πεδίο – η Γεωδιαβητολογία – με επικεφαλής τη Ναταλία Βαλλιάνου, διευθύντρια στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός».

«Οραματιζόμαστε η προσπάθειά μας να αποτελέσει ορόσημο για τον καθένα από εμάς ώστε να υιοθετήσουμε τρόπους που θα στοχεύουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής (πράσινη ανάπτυξη κ.λπ.), με επακόλουθη τη μείωση του αριθμού των εκτιμώμενων θανάτων που θα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στο μέλλον. Επιπλέον, υποστηρίζουμε την εισαγωγή της Κλιματικής Ιατρικής ως σημαντικού μαθήματος σε όλα τα Κλινικά και Ακαδημαϊκά Ινστιτούτα της χώρας από τα οποία σήμερα απουσιάζει εντελώς» σημειώνει η Γελαδάρη.


Το διάβασα στο www.tanea.gr
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,356,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1720,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,31,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,569,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,26,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,620,ΒΙΝΤΕΟ,142,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,30,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,37,ΕΛΛΑΔΑ,221,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,9,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,38,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,70,Κόσμος,9093,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,12,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,29,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5705,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,976,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2280,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,19,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,445,Eco-News,2645,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Νέες φονικές λοιμώξεις, σαν τον κοροναϊό, θα φέρει η κλιματική αλλαγή
Νέες φονικές λοιμώξεις, σαν τον κοροναϊό, θα φέρει η κλιματική αλλαγή
Νέες φονικές λοιμώξεις, σαν τον κοροναϊό, θα φέρει η κλιματική αλλαγή
https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2020/06/%CE%A1%CE%A5%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%A3%CE%97-%CE%9A%CE%9F%CE%A1%CE%A9%CE%9D%CE%9F%CE%AA%CE%9F%CE%A3.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/06/blog-post_497.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/06/blog-post_497.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content