Ή με τον λαό του Βόλου ή με τα συμφέροντα των εργολάβων - 12 λόγοι να αρνηθείτε την καύση σκουπιδιών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ή με τον λαό του Βόλου ή με τα συμφέροντα των εργολάβων - 12 λόγοι να αρνηθείτε την καύση σκουπιδιών

⍆Η συγκεκριμένη μονάδα θα καταστήσει την πόλη του Βόλου και επίσημα σκουπιδότοπο.... της Ελλάδας και αποτεφρωτήρα της Νότιας Ευρώπης.

Του Μάρκου Βαξεβανόπουλου

Κύριε Αγοραστέ, κυρία Κολυνδρίνη, κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ήρθε η ώρα να αναμετρηθείτε με την ιστορία. Να αποδείξετε ότι μετράτε τα λόγια σας και ότι θα προστατέψετε την υγεία των πολιτών του Βόλου. Εμείς και τα παιδιά μας, σας κοιτάμε στα μάτια και σας ζητούμε να μην δεχθείτε να γίνει το εργοστάσιο σκουπιδιών του Δήμου Βόλου. Σας παραθέτω 12 βασικούς λόγους για τους οποίους σήμερα δεν πρέπει να γνωμοδοτήσετε θετικά επί της μονάδας παραγωγής SRF του Δήμου Βόλου.

 1. Σε περίπτωση που το λησμονήσατε, σας θυμίζω ότι ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Βόλο και ήταν κατάμεστο από πολίτες και φορείς, εκφράσατε την πλήρη αντίθεσή σας στη χρήση RDF-SRF και κατ’ επέκταση στην καύση σκουπιδιών (Απ. Πρακτ. 07/30-5-2017). Αυτό όμως το εργοστάσιο αποτελεί σημαντικό κρίκο της καύσης σκουπιδιών, και αν το εγκρίνετε ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι μας κοροϊδεύατε με την πρώτη σας απόφαση και στην ουσία θέλατε να αποπροσανατολίσετε τον κόσμο και να προωθήσετε την καύση.
 2. Η συγκεκριμένη μονάδα θα καταστήσει την πόλη του Βόλου και επίσημα σκουπιδότοπο της Ελλάδας και αποτεφρωτήρα της Νότιας Ευρώπης. Θα τροφοδοτεί με τόνους σκουπιδιών την τσιμεντοβιομηχανία με πιο πιθανή την τοπική ΑΓΕΤ-Lafarge. Η ΑΓΕΤ είναι αδειοδοτημένη να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών ανά έτος, ενώ το εργοστάσιο του Δήμου Βόλου θα παράγει μόνο 18.209 τόνους SRF. Άρα, τα εισαγόμενα σκουπίδια από Ιταλία και άλλες χώρες δεν θα σταματήσουν να έρχονται με πλοία στην ΑΓΕΤ. Όποιος φέρει ως επιχείρημα «τα δικά μας σκουπίδια θα είναι ελεγμένα», αναφέρεται στο ένα δέκατο των σκουπιδιών που έχει δικαίωμα να κάψει η ΑΓΕΤ. Από έωλα επιχειρήματα χορτάσαμε.
 3. Το κόστος κατασκευής του είναι 41.120.316 €, θεωρείται υπέρογκο και θα ήταν δυνατό με πολύ λιγότερα χρήματα να εφαρμοστούν οικολογικοί τρόποι διαχείρισης των αποβλήτων, όπως η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων (Zero Waste). Αυτό έχει προταθεί και από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας.
 4. Σε περίπτωση που η τοπική τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge κλείσει (όπως έγινε με ανάλογο εργοστάσιο συμφερόντων της στη Χαλκίδα το 2013) ή μεταφερθεί αλλού, η όλη επένδυση θα καταστεί ασύμφορη, όπως και σε άλλες ελληνικές περιπτώσεις στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο και το παραγόμενο SRF θα θάβεται. Ποιος θα πληρώσει τότε για τα χαμένα χρήματα του ελληνικού λαού;
 5. Το ετήσιο κόστος του ανέρχεται σε 2.786.612 € κάτι που μεταφράζεται σε 80 € ανά νοικοκυριό του Βόλου (στοιχεία Ελ. Στατ). Αυτό δε σημαίνει αύξηση δημοτικών τελών; Αν εφαρμοστεί όμως η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων, ο Δήμος Βόλου και κατ’ επέκταση ο πολίτης θα έχει κέρδος. Με αυτήν τη μονάδα κέρδος θα έχει μόνο ο εργολάβος.
 6. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με αυτό το φαραωνικό εργοστάσιο είναι μόνο 15 (στοιχεία κατατεθειμένης μελέτης), ενώ από την εφαρμογή του Zero Waste υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 150 θέσεις στη μαστιζόμενη από την ανεργία πόλη μας.
 7. Σε άτυπο δημοψήφισμα που έγινε στις δημοτικές εκλογές στις 26-5-2019 στον Βόλο το 98,5 % των Βολιωτών ψήφισε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ΟΧΙ στη δημιουργία της μονάδας SRF. Αν δεν αποδέχεστε αυτό το συντριπτικό αποτέλεσμα επειδή ήταν άτυπο, διενεργείστε εσείς ένα επίσημο τοπικό δημοψήφισμα.
 8. Το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, ο επίσημος επιστημονικός σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας, εισηγήθηκε αρνητικά για αυτό το εργοστάσιο, αναφέροντας ασάφειες και ελλείψεις στη μελέτη του. Εντύπωση προκαλεί πώς οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Θεσσαλία εισηγήθηκαν θετικά.
 9. Το 2013, η πλειοψηφία αυτού του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μικρές διαφορές στη σύνθεσή του, έδωσε το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών (Αρ. Απόφ. 1254/29-7-2013). Είπατε τότε ότι δεν ξέρατε τι ψηφίζατε και το διορθώσατε στις 3-4-2018 ύστερα από πίεση των πολιτών, αποφασίζοντας ομόφωνα την ανάκληση εκείνης της ολέθριας απόφασης. Η ΑΓΕΤ όμως είχε λάβει την άδεια με την εισήγησή σας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ουδέποτε έπαψε να καίει σκουπίδια. Τώρα όμως ξέρετε τι ψηφίζετε. Δεν έχετε καμία δικαιολογία. Θα μείνετε στην ιστορία ως το Συμβούλιο που καταδίκασε τον Βόλο μας.
 10. Ακόμη και αν θέλετε να δούμε το γράμμα του νόμου, στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ: Νόμος 2706/15-12-2015) δίνεται προτεραιότητα στην πρόληψη παραγωγής ως βέλτιστη επιλογή, ακολουθούμενη από την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τις άλλες μορφές ανάκτησης. Προτείνονται πράσινα σημεία στην πόλη, πολλά ρεύματα ανακύκλωσης και άλλοι οικολογικοί τρόποι διαχείρισης. Γνωρίζετε αν κάτι από όλα αυτά έχει γίνει στην πόλη του Βόλου; Εμείς που μένουμε εδώ, δεν είδαμε κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα, όπως το ορίζει ο νόμος.
 11. Στον ίδιο νόμο (ΕΣΔΑ 2015) αναφέρεται ρητά: «Μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καυσίμων όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση Plasma κ.α. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό. Ως εκ τούτου τεχνικές που παράγουν RDF/ SRF δεν ενδείκνυνται για την επεξεργασία των απορριμμάτων καθότι απομακρύνουν υλικά που πρέπει να οδεύουν προς ανακύκλωση». Άρα εσείς, αν αποφασίσετε θετικά, θα πράξετε κάτι που ο νόμος προτείνει να αποφεύγεται. Ξέρουμε ότι μπορείτε να αλλάξετε τους νόμους από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά τουλάχιστον σας παρακαλούμε να τηρήσετε τα προσχήματα της αστικής δημοκρατίας!
 12.  Στις 5 Μαΐου 2018 χιλιάδες πολίτες στον Βόλο είπαν ΟΧΙ στην καύση των σκουπιδιών και ΟΧΙ στο εργοστάσιο SRF. Το ίδιο είπαν οι Βολιώτες στο συλλαλητήριο στις 16 Μαρτίου 2019. Χιλιάδες μαθητές επανέλαβαν αυτά τα αιτήματα το φθινόπωρο του 2019. Πριν τρεις μέρες πάλι χιλιάδες Βολιώτες επέμειναν σε αυτά τα προτάγματα. Θα τους ακούσετε; Ή θα μας καταδικάσετε να ζούμε σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Οι πολίτες του Βόλου δεν είναι σκουπίδια. Έχουν δικαίωμα στην υγεία. Σεβαστείτε το.
Με εκτίμηση
Μάρκος Βαξεβανόπουλος, πολίτης του Βόλου
Διδάκτωρ Γεωλογίας, Α.Π.Θ.
École Normale Supérieure de Lyon


Voice Healing: Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Voice Healing Therapy

Voice Healing Therapy
πατήστε την εικόνα για λεπτομέρειες

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

H επαναστατική μέθοδος με on line ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Αυτοβελτίωσης,
Αυτοσυγκέντρωσης, Αυτοθεραπείας και Ομιλίες Αυτογνωσίας & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες,
Αυτοβελτίωσης και Αφυπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,392,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1789,ΑΠΟΨΕΙΣ,13,Άρθρα,808,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,87,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,634,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,76,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,699,ΒΙΝΤΕΟ,164,ΒΟΛΟΣ,15,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1782,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,103,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,107,ΕΛΛΑΔΑ,428,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,60,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,19,ΕΡΕΥΝΕΣ,24,ΖΩΗ,99,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,5,Θεσσαλία,1313,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,15,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,162,Κόσμος,9307,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,3,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,29,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,150,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1491,Πολιτική,6766,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5794,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,69,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,54,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1034,Τοπικά,11667,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2434,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,23,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,62,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,531,Eco-News,2700,GP - info,5,voice healing therapy,18,
ltr
item
Ploumistos.com: Ή με τον λαό του Βόλου ή με τα συμφέροντα των εργολάβων - 12 λόγοι να αρνηθείτε την καύση σκουπιδιών
Ή με τον λαό του Βόλου ή με τα συμφέροντα των εργολάβων - 12 λόγοι να αρνηθείτε την καύση σκουπιδιών
Ή με τον λαό του Βόλου ή με τα συμφέροντα των εργολάβων - 12 λόγοι να αρνηθείτε την καύση σκουπιδιών
https://www.enallaktikos.gr/img/path/img98020_908049ef0f9a5186b12d723e2a775a5c.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/06/12_16.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/06/12_16.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content