Ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά την Αγία Σοφία και θέλει να την κάνει τζαμί

Ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά την Αγία Σοφία και θέλει να την κάνει τζαμί

⍆Ένας αλάνθαστος δείκτης του εάν ο Τούρκος πρόεδρος είναι πιεσμένος πολιτικά είναι το εάν...
αποφασίζει να παίξει το θρησκευτικό χαρτί.Πριν από λίγες μέρες στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ ανέβηκε βίντεο στο οποίο ο Ερντογά διάβαζε από το Κοράνι στα αραβικά. Η λεζάντα ενημέρωνε τους αναγνώστες ότι ο Ερντογάν έκανε ένα χατμ, δηλαδή μια ανάγνωση του Κορανίου από την αρχή μέχρι το τέλος με αφορμή τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου.

Υπογράμμιζε ότι ο Ερντογάν είχε ήδη φτάσει στην 25η ενότητα και ο τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν να εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος είχε φτάσει στην 25η ενότητα στη 18η μέρα του Ραμαζανίου.

Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν εμφανίστηκε να διαβάζει το Κοράνι. Άλλωστε, η θρησκευτική του ευσέβεια υπήρξε εξαρχής στοιχείο της πολιτικής του απεύθυνσης.

Όμως, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Τουρκία ήταν ο συνδυασμός ανάμεσα στο βίντεο του Ερντογάν και ένα tweet του διευθυντή επικοινωνίας του Φαχρετίν Αλτούν την προηγούμενη μέρα, στις 10 Μαΐου. Το κείμενο του tweet ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το περιμένουμε καιρό. Όμως, λίγη υπομονή ακόμη. Θα το καταφέρουμε μαζί». Και η φωτογραφία ήταν η Αγία Σοφία.

Η υπόσχεση σαφής: η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μια υπόσχεση που κρατάει καιρό

Η ιστορία είναι γνωστή. Η Αγία Σοφία, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκοσμίως και ένα από τα σύμβολα της Κωνσταντινούπολης (και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατά της) υπήρξε χριστιανικός ναός από το 6ο μ.Χ. αιώνα μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου 1453, όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής τη μετέτρεψε σε τζαμί. Στις 24 Νοεμβρίου 1934 με απόφαση της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο και έκτοτε διατηρεί αυτό το καθεστώς.

Για του ισλαμιστές στην Τουρκία η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο είναι μία από τις ενδείξεις της «θυματοποίησης» των πιστών στην κεμαλική Τουρκία, μαζί με το αρχικό κλείσιμο των περισσότερων μεντρεσέδων (παρότι αργότερα αναπτύχθηκε η θρησκευτική εκπαίδευση) και την απαγόρευση της μαντήλας για τις δημόσιες υπαλλήλους και της μαθήτριες και σπουδάστριες. Ο Ερντογάν εξαρχής επένδυσε σε τέτοια θέματα. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις το 2010 ήρθη επί της ουσίας η απαγόρευση της μαντήλας στα Πανεπιστήμια και το 2013 στις δημόσιες υπηρεσίες.

Σε αυτό το φόντο είναι που διαρκώς επανέρχεται και το θέμα για την Αγία Σοφία. Και αυτό μπορεί να εξηγήσει τον ενθουσιασμό που προκαλεί στο κοινό του AKP η συγκεκριμένη υπόσχεση.

Βέβαια, την ίδια στιγμή υπάρχουν και πολλές αντιρρήσεις. Η Αγία Σοφία είναι ένα παγκόσμιο μνημείο και οι διεθνείς αντιδράσεις θα είναι πολύ σημαντικές και σίγουρα δεν θα ταίριαζε στην εικόνα μιας δυναμικής σύγχρονης χώρας η προσπάθεια να επαναφέρει ένα μνημείο σε μια προηγούμενη χρήση.

Ο Ερντογάν υπογραμμίζει ότι μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο ιδιότητες, του τζαμιού και του επισκέψιμου μουσείου, όμως υπάρχει το πρόβλημα ότι για να είναι χώρος λατρείας θα πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο τα χριστιανικά σύμβολα που αποκαλύφθηκαν ξανά όταν έγινε μουσείο.

Η Αγία Σοφία και η μάχη των δημοτικών εκλογών του 2019
Το ζήτημα είχε ανακύψει και στις δημοτικές εκλογές του 2019, στις οποίες ο Ερντογάν είδε το AKP να χάνει τις μεγάλες τουρκικές πόλεις. Τότε στην ύστατη προσπάθεια να γυρίσει το κλίμα ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί για άλλη μια φορά ότι θα ξανακάνει μετά τις εκλογές τζαμί την Αγία Σοφία. Για την ακρίβεια διατύπωσε την πρόταση το «Τζαμί Αγία Σοφία» να λειτουργεί ταυτόχρονα ως τζαμί και ως επισκέψιμο μουσείο και μάλιστα χωρίς εισιτήριο.

Βέβαια, ο υποψήφιος του AKP, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε τις εκλογές και τον Μάρτιο του 2019 και στην επαναληπτική εκλογή του Ιουνίου 2019.

Και βέβαια μετά από αυτή την ήττα ο Ερντογάν για αρκετό καιρό δεν έκανε ξανά αναφορά στο ζήτημα, ούτε έκανε κάποια κίνηση για την υλοποίησή του.


Μέχρι το tweet του Αλτούν στις 10 Μαΐου.Η δυσαρέσκεια των πιστών και το ορόσημο της 29ης Μαΐου.
Ο λόγος ίσως έχει να κάνει με την πολιτική πίεση που αισθάνεται ο Ερντογάν.

Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία έχει αποφύγει τα χειρότερα σε σχέση με την πανδημία, όμως δεν παύει να έχει ένα σχετικά μεγάλο αριθμό θυμάτων και υπάρχουν επικρίσεις για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.

Την ίδια ώρα τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα και η τουρκική λίρα δέχεται συνεχείς πιέσεις, διακυβεύοντας την εικόνα «οικονομικής επιτυχίας» της Τουρκίας και θυμίζοντας τις εποχές που η Τουρκία χρειαζόταν να προσφεύγει στο ΔΝΤ.

Από την άλλη, στην Τουρκία υπήρξαν αντιδράσεις ως προς τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος των τζαμιών (που στην Τουρκία παραμένουν κλειστά) την ώρα που σε άλλα καταστήματα επιτράπηκε εν μέρει η λειτουργία. Βέβαια, ο Ερντογάν ανακοίνωσε και ένα άλλο λοκντάουν για το τετραήμερο του τέλους Ραμαζανίου, όμως την ίδια στιγμή παρότι η απόφαση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων ήταν για επαναλειτουργία των τζαμιών στις 12 Ιουνίου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ορισμένα τζαμιά που τηρούν προϋποθέσεις θα μπορέσουν να ανοίξουν για την προσευχή της Παρασκευής στις 29 Μαΐου.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν διέφυγε της προσοχής ορισμένων αναλυτών, καθώς συμπίπτει με την επέτειο από την πτώση της Κωνσταντινούπολης και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Άραγε σκοπεύει να κάνει κάποια θεαματική κίνηση επιδιώκοντας να ενισχύσει ξανά το τρωθέν κύρος του;

Το διάβασα στο www.in.gr
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,355,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1717,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,31,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,565,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,24,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,617,ΒΙΝΤΕΟ,142,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,29,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,30,ΕΛΛΑΔΑ,221,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,9,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,35,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,65,Κόσμος,9091,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,11,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,27,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5702,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,976,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2273,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,18,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,444,Eco-News,2644,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά την Αγία Σοφία και θέλει να την κάνει τζαμί
Ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά την Αγία Σοφία και θέλει να την κάνει τζαμί
Ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά την Αγία Σοφία και θέλει να την κάνει τζαμί
https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/05/2018-03-31-yeditepe1.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/05/blog-post_197.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/05/blog-post_197.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content