Αρβελέρ για Μητσοτάκη: Αυτή τη στιγμή είναι δώρο για την Ελλάδα
Η διακεκριμένη ιστορικός κρίνει θετικά και την συναινετική στάση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας όμως ότι εξαιτίας αυτής της στάσης, έχει μείνει μόνος του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυρία Γλύκατζη Αρβελέρ – 94 ετών σήμερα – αντιδρά σε όσους την κατατάσσουν στις ευπαθείς ομάδες γιατί έτσι για πρώτη φορά βιώνει περιορισμούς με βάση την ηλικία της. Επίσης, μιλάει τα χρόνια της Σορβώνης όπου ως η νεότερη καθηγήτρια ιστορίας του πανεπιστημίου «αναμετρήθηκε» στα αμφιθέατρα με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
«Τελικά ο Σμιτ θυμήθηκε αυτό που έλεγε ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ότι δεν κλείνεις την πόρτα στον Πλάτωνα», σημειώνει η Αρβελέρ, στην συνέχεια όμως εξαίρει την στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορεί να δώσαμε τα φώτα στην Ευρώπη, αλλά και αυτού μας έδωσαν τον ηλεκτρισμό».
Σε σχέση με την πανδημία η ιστορικός «κοιτώντας» ανά τους αιώνες θεωρεί ότι θα προκύψουν και θετικά αποτελέσματα. Ελπίζει ότι θα μειωθεί και ο ρατσισμός αφού «όλοι καταλάβαμε ότι κανείς δεν είναι νησάκι». Και «διορθώνει» τον Σαρτρ που έγραφε ότι όποιος μιλάει για ανθρωπότητα, λέει ψέματα. «Με την πανδημία καταλάβαμε ότι λέει αλήθεια» τονίζει η ιστορικός.
Στο ερώτημα τι θα έλεγε σήμερα στους νέους η κυρία Αρβελέρ απαντά: «Αυτό που είπε πριν πεθάνει ο Σωκράτης. Μουσικήν ποιεί και εργάζου. Βλέπε δηλαδή τον ουρανό, τη μουσική και εργάζου και έχε τα πόδια σου στέρεα στη γη. Έτσι δεν θα φοβόμαστε τίποτα. Ούτε κορωνοϊούς, ούτε καταστροφές».


