Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τη ζωή μας με τον κοροναϊό

Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τη ζωή μας με τον κοροναϊό

⍆Πόσο αλλάζει η καθημερινότητά μας και τι πρέπει να κάνουμε εάν είμαστε ασθενείς... ή εάν φροντίζουμε ασθενή με κοροναϊό;

Ο δρ Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος, κλινικός φαρμακολόγος, δίνει απαντήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων.

Περίπτωση θετικού κρούσματος

1. Mπορώ να κυκλοφορώ για κάποιες ώρες με μάσκα και γάντια σε κοινόχρηστους χώρους; Πρέπει να απολυμαίνονται οι χώροι μετά;


«Μπορούμε να κυκλοφορούμε σε κοινόχρηστους χώρους, αρκεί να μην υπάρχουν άλλα άτομα ή, αν υπάρχουν, να μην ερχόμαστε σε επαφή από απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων. Τα γάντια και τη μάσκα πρέπει να τα πετάμε σε ειδική σακούλα κατά την είσοδό μας στο σπίτι».

2. Oταν λέμε μάσκες μιας χρήσεως σημαίνει ότι πρέπει να την αλλάζουμε κάθε μέρα;
«Οι κοινές μάσκες δεν πρέπει να φοριούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ωρών. Οι κοινές μάσκες (οι λεγόμενες χειρουργικές) είναι μιας χρήσεως και δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιούνται».

3. Oι μάσκες με τη βαλβίδα πρέπει να αντικαθίστανται, και αν ναι, κάθε πότε;

«Οι ειδικές μάσκες με βαλβίδα, όπως είναι οι μάσκες Ν95, μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν εφόσον αποστειρωθούν ξανά. Προσοχή, η αποστείρωση δεν πρέπει να γίνεται με οινόπνευμα, οξυζενέ ή χλωρίνη διότι η μάσκα καταστρέφεται. Αν θέλουμε να την αποστειρώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ζεστό ρεύμα αέρος του φούρνου μας σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου και για 30 λεπτά».

4. Oταν είμαι μόνος στο δωμάτιο πρέπει να φοράω μάσκα και γάντια;
«Στο δωμάτιό μου δεν έχει νόημα να φοράω γάντια και μάσκα, εφόσον έχω φροντίσει να είναι καθαρό και να μη μεταφέρω μέσα αντικείμενα ύποπτου περιεχομένου».

5. O/η σύντροφος πιθανού κρούσματος πρέπει να κυκλοφορεί με μάσκα στο σπίτι;

«Σε περίπτωση υπόπτου κρούσματος στο σπίτι, μάσκα πρέπει να φοράει και το ύποπτο άτομο αλλά και τα άτομα που τον περιποιούνται και τον φροντίζουν».
Περίπτωση αρνητικού κρούσματος που βρίσκεται σε καραντίνα 14 ημερών

6. Πρέπει να κάνω όλα τα παραπάνω;
«Εφόσον το άτομο είναι σε καραντίνα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει έλθει σε επαφή με κάποιο άτομο θετικό στον κορωνοϊό, ανεξαρτήτως αν η εξέτασή του είναι αρνητική και μέχρι να συμπληρωθεί η καραντίνα των 14 ημερών, θα πρέπει να τηρούνται όλα τα προφυλακτικά μέτρα».

7. Πότε πρέπει να επαναλάβω το τεστ;

«Αρνητικό τεστ δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε φορείς του κορωνοϊού, και αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικός αριθμός αντισωμάτων σε βαθμό τέτοιον που να είναι ανιχνεύσιμα με το τεστ και ο δεύτερος είναι ότι ορισμένα τεστ έχουν μικρό βαθμό ευαισθησίας στη διάγνωση της νόσου, με αποτέλεσμα να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να φθάνουν και το 40% (ανάλογα με τη μέθοδο). Πάντως εάν το άτομο παραμένει ύποπτο θα πρέπει να επαναλάβει την εξέταση σε 4-5 ημέρες, ιδιαίτερα αν παρουσιάζει συμπτώματα».

8. H απαγόρευση κυκλοφορίας (η καραντίνα των 14 ημερών) ισχύει και για τα πρόσωπα που συγκατοικούν με πιθανό κρούσμα;
«Σε περίπτωση συγκατοίκησης με άτομο ύποπτο για κορωνοϊό αυτόματα καθιστάμεθα και εμείς ύποπτοι φορείς του ιού και πρέπει να μπούμε σε καραντίνα 14 ημερών. Σε αυτές τις περιπτώσεις κανένα άτομο που βρίσκεται σε καραντίνα δεν πρέπει να κυκλοφορεί».

9. Oταν παραλαμβάνω προϊόντα στο σπίτι πρέπει να τα απολυμαίνω και πώς;

«Οταν παραλαμβάνω προϊόντα στο σπίτι θα πρέπει:

– Αν τα προϊόντα δεν είναι άμεσης κατανάλωσης και δεν θέλουν ψυγείο τα αφήνουμε στο μπαλκόνι μας για 3 ημέρες και μετά τα βάζουμε στην κουζίνα ή μέσα στο σπίτι.
– Αν τα προϊόντα είναι άμεσης κατανάλωσης, π.χ. λαχανικά, φρούτα, τα αδειάζουμε στη γούρνα του νεροχύτη της κουζίνας, τα σαπουνίζουμε για 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξίδι και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε καλά.
– Αν είναι προϊόντα ψυγείου, τα βάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια και τα βγάζουμε για κατανάλωση αν είναι δυνατόν μετά από 3ημέρες.
– Προϊόντα που είναι σε πλαστικές συσκευασίες, σε κουτιά ή σε μπουκάλια τα απολυμαίνουμε με ένα μαντηλάκι που περιέχει αντισηπτικό.
– Προϊόντα που είναι συσκευασμένα σε χάρτινες, χαρτονένιες ή πλαστικές συσκευασίες μπορούμε ανοίγοντας τη συσκευασία προσεκτικά να αδειάσουμε το περιεχόμενό τους σε ένα δικό μας καθαρό δοχείο, πιάτο ή μπολ».

10. Oταν βγαίνω πρέπει να φοράω μάσκα;
«Η μάσκα δεν έχει νόημα όταν είμαστε μόνοι μας, παρά μόνο εάν είμαστε κοντά σε άλλους. Ο ιός δεν κυκλοφορεί στον αέρα. Ο ιός μεταδίδεται από τις αναπνευστικές εκκρίσεις ενός συνανθρώπου μας που νοσεί και οι οποίες, ακόμη κι αν βήχει, ταξιδεύουν μάξιμουμ ένα μέτρο από το στόμα του ή τη μύτη που φτερνίζεται. Αρα, όταν είμαι μόνος μου και κυκλοφορώ στον δρόμο δεν έχει κανένα νόημα να φοράω μάσκα, δεν με προστατεύει».

Το διάβασα στο www.in.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
«Δεν υπάρχουν ανίατες ασθένειες, υπάρχουν ανίατοι άνθρωποι»

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,539,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2149,ΑΠΟΨΕΙΣ,115,Άρθρα,832,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,194,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,943,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,219,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1015,ΒΙΝΤΕΟ,578,ΒΟΛΟΣ,103,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1865,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,283,Ειδηση-ολόγιο,9243,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,2059,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,88,ΖΩΗ,239,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,125,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,114,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1262,Κόσμος,10286,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,61,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,838,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1710,Πολιτική,6957,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6285,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,91,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,73,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1314,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3386,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,96,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,127,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,812,Eco-News,2962,GP - info,5,voice healing therapy,91,
ltr
item
Ploumistos.com: Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τη ζωή μας με τον κοροναϊό
Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τη ζωή μας με τον κοροναϊό
Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τη ζωή μας με τον κοροναϊό
https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/horizontal_rectangle_mob/public/archive-files/exetaseis-660_0.jpg?itok=bX-euIdP
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/04/blog-post_56.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/04/blog-post_56.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content