Πώς οι προλήψεις επηρεάζουν την ψυχολογία και την ευημερία μας

Πώς οι προλήψεις επηρεάζουν την ψυχολογία και την ευημερία μας

⍆Όταν ο μήνας τυχαίνει να έχει Τρίτη και 13 ή Παρασκευή και 13, δικαιολογούμε την κακοδιαθεσία... και τις αναποδιές εκείνης της μέρας λόγω της ημερομηνίας. Αυτή η αντίληψη για την κακοτυχία όμως, τα προηγούμενα τουλάχιστον χρόνια, είχε πάρει κι άλλες προεκτάσεις.

Οι αεροπορικές εταιρίες και τα αεροδρόμια απέφευγαν να έχουν 13η πύλη και το εκπληκτικό είναι ότι το 80% περίπου των ουρανοξυστών του κόσμου δεν έχουν 13ο όροφο. Πολλά ξενοδοχεία και νοσοκομεία επιλέγουν συχνά να μην έχουν δωμάτια με το νούμερο 13.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύουν σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες και μάλιστα πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι περισσότερο προληπτικοί από τους μεγαλύτερους. Για την ακρίβεια, το 70% των μαθητών της Αμερικής βασίζεται σε γούρια και καλή τύχη για καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση.

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα πιστεύουν ότι το κόκκινο χρώμα ή ο αριθμός 8 θα τους φέρει πλούτο και ευτυχία. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι αυτές οι πεποιθήσεις είναι παράλογες, αλλά και πάλι λατρεύουμε να τις πιστεύουμε, να μιλάμε γι’ αυτές. Γιατί το κάνουμε;

Μήπως οι προλήψεις εκπληρώνουν κάποιο σημαντικό ψυχολογικό ρόλο, κι αν ναι, ποιος είναι; Ποιοι είναι κάποιοι από τους μηχανισμούς που εξηγούν αυτές τις παράλογες πεποιθήσεις και πώς επηρεάζουν την ψυχική μας ευημερία;

Γιατί πιστεύουμε στο αδύνατο;
Το συναρπαστικό στοιχείο με τις προλήψεις είναι ότι συχνά πιστεύουμε σε αυτές αν και γνωρίζουμε, έως ένα βαθμό, ότι δεν ισχύουν. Γιατί το κάνουμε αυτό;

Η Jane Risen, καθηγήτρια επιστημών συμπεριφοράς στο Ιλινόις μας εξηγεί: Οι άνθρωποι μπορούμε να σκεφτούμε και «γρήγορα» και «αργά». Το πρώτο είδος σκέψης είναι διαισθητικό και σβέλτο, ενώ το δεύτερο πιο λογικό, και η κύρια δουλειά του είναι να εντοπίζει και διορθώνει την διαισθητική κρίση όταν βρίσκει λάθη.

Ωστόσο, στην περίπτωση των προλήψεων, η Risen αναφέρει ότι το μοντέλο αυτό χρειάζεται τροποποιήσεις. Η ερευνήτρια σημειώνει ότι ο εντοπισμός λάθους δεν σημαίνει αυτόματα και διόρθωση. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι μπορεί να συνειδητοποιούν ότι η πεποίθησή τους είναι λάθος, αλλά και πάλι την ακολουθούν. Όμως, οι προλήψεις δεν είναι μόνο η έκφραση των λανθασμένων τρόπων σκέψης μας. Κάποιες φορές προσφέρουν αρκετά οφέλη.

Πώς οι προλήψεις ανακουφίζουν από το άγχος
Υπάρχουν κι εκείνες οι φορές που οι προλήψεις μπορεί να έχουν μια ανακουφιστική επίδραση από το άγχος για το άγνωστο και να μας δίνουν μια έστω και πλαστή αίσθηση ελέγχου στη ζωή μας. Αυτό ίσως και να εξηγεί γιατί οι προλήψεις επιβίωσαν εδώ και τόσους αιώνες.

Όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο στο International Journal of Psychology and Behavioral Sciences: Οι προλήψεις έχουν τις ρίζες τους στις απαρχές του είδους μας όταν οι πρόγονοί μας δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις δυνάμεις της φύσης.

Έτσι, οι προλήψεις «εξελίχθηκαν» για να παράγουν «μια ψευδή αίσθηση ελέγχου στις εξωτερικές συνθήκες» και να μειώσουν το άγχος. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά εμφανείς σε περιπτώσεις απουσίας αυτοπεποίθησης, ανασφάλειας, φόβου και απειλής.

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
Η επαφή μας με τους Αρχαγγέλους και πως μπορούν να μας βοηθήσουν
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης (Life Coach) και παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος και καθοδηγητής της προσωπικής ενέργειας).

Έχει δημιουργήσει έπειτα από έρευνα και κλινικές δοκιμές, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing Therapy" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας για τη νοητική απεικόνιση θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,344,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1683,ΑΠΟΨΕΙΣ,9,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,15,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,537,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,9,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,583,ΒΙΝΤΕΟ,139,ΒΟΛΟΣ,11,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1758,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,18,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΛΛΑΔΑ,95,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,6,ΕΡΕΥΝΕΣ,10,ΖΩΗ,25,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,1,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,28,Κόσμος,9007,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,11,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1465,Πολιτική,6751,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5648,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,950,Τοπικά,11646,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2222,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,14,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,9,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,405,Eco-News,2625,GP - info,5,voice healing therapy,10,
ltr
item
Ploumistos.com: Πώς οι προλήψεις επηρεάζουν την ψυχολογία και την ευημερία μας
Πώς οι προλήψεις επηρεάζουν την ψυχολογία και την ευημερία μας
Πώς οι προλήψεις επηρεάζουν την ψυχολογία και την ευημερία μας
https://euxh.gr/media/k2/items/cache/f7f8c4727a011019fe43a7eaa92bf9a5_XL.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2019/10/blog-post_26.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2019/10/blog-post_26.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content