================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Στη Σουηδία το πρώτο ασθενοφόρο στον κόσμο για περιστατικά ψυχικής υγείας

⍆Η Σουηδία αντιμετωπίζει, όπως και οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες, υψηλά στατιστικά στοιχεία... αυτοκτονιών: καταγράφονται ετησίως περίπου 1.500 αυτοκτονίες και 15.000 απόπειρες. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση και ο τομέας της υγείας προσπαθεί με κάθε υγιές μέσο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πρόνοιας της πρωτεύουσας, της Στοκχόλμης προχώρησαν σε μια καινοτομία στον τομέα της υγείας: Δημιούργησαν την ομάδα Ψυχιατρικής Παρέμβασης Έκτακτης Ανάγκης (Psychiatric Emergency Response Team). Ένα ασθενοφόρο είναι πια στις υπηρεσίες της ψυχικής υγείας αποκλειστικά.

Πρόκειται για το πρώτο ασθενοφόρο ψυχικής υγείας στον κόσμο και λειτουργεί ως μια άμεση παρέμβαση έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να ταξιδέψει με 70 μίλια ανά ώρα. Το ασθενοφόρο εξωτερικά δεν έχει καμία διαφορά με ένα συμβατικό ασθενοφόρο. Όμως εσωτερικά, το περιβάλλον αλλάζει: το φορείο έχει δώσει τη θέση του σε άνετα καθίσματα και κατάλληλο φωτισμό που να εμπνέει ζεστασιά και ασφάλεια.Το προσωπικό αποτελείται από τρία εξειδικευμένα και έμπειρα άτομα: δύο νοσηλευτές ψυχικής υγείας και ένα άτομο ως παραϊατρικό προσωπικό. Σε πολλές χώρες, έτσι και στη Σουηδία, τέτοια έκτακτα περιστατικά τα χειρίζεται η αστυνομία, η οποία τις περισσότερες φορές δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις.

Μέχρι στιγμής, η μονάδα ανταποκρίνεται σε πάνω από κατά μέσο όρο 130 κλήσεις μηνιαίως. Οι έκτακτες αυτές περιπτώσεις αφορούν ως επί το πλείστων περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας.

Η Anki Björnsdotter είναι ένα από τα μέλη του προσωπικού. Ως νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας αναφέρει για την πολύτιμη συνεισφορά της: ««Βοηθάμε τους ανθρώπους που έχουν αυτοκτονικές τάσεις και αυτούς που υποφέρουν από σοβαρή ψυχική ασθένεια. Μπορεί κάποιος να είναι μανιοκαταθλιπτικός που να μην γνωρίζει για την ψυχική του κατάσταση, όπως ένα άτομο που χρειάζεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν γνωρίζει ότι είναι αναγκαίο».

Και προσθέτει: «Φροντίσαμε 1.036 άτομα όλων των ηλικιών και 96 από αυτά μάς κάλεσαν περισσότερες από μία φορά. Το 1/3 όλων των περιπτώσεων που φροντίσαμε, δεν παρουσίασε υποτροπή ώστε να χρειαστεί τη βοήθειά μας, έχοντας ακολουθήσει μια ψυχιατρική αξιολόγηση και υπήρξαν φορές που η παρέμβαση κρίσιμων περιστατικών είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία επί τόπου».
Στη Σουηδία το πρώτο ασθενοφόρο στον κόσμο για περιστατικά ψυχικής υγείας Reviewed by PLOUMISTOS on 9:55 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.