Οι τρεις πιο απεχθείς και βλαπτικοί τύποι ανθρώπων

Οι τρεις πιο απεχθείς και βλαπτικοί τύποι ανθρώπων

⍆Μακιαβελιστής, Ναρκισσιστής, υποκλινικός Ψυχοπαθής. Τρεις τύποι ανθρώπων που συμπληρώνουν.... ο ένας τον άλλο σε φαυλότητα, τρία μοτίβα συμπεριφοράς που μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά παρουσιάζουν και ενδιαφέρουσες διαφορές. Ας δούμε διαπιστώσεις και συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι σχετικές έρευνες.

H λεγόμενη σκοτεινή Τριάδα της Προσωπικότητας έχει απασχολήσει πολλούς ψυχιάτρους και ερευνητές παρότι δεν αποτελούν ψυχικές νόσους με την κλινική έννοια. Περισσότερο ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και αποκρυσταλλωμένα μοντέλα συμπεριφοράς, αυτοί οι τρεις τύποι ανθρώπων που θα αναλυθούν παρακάτω, θεωρούνται εξόχως βλαπτικοί για τους άλλους και η συμπεριφορά τους διαλυτική για την κοινωνική συνοχή. Εξού και γίνεται λόγος για απεχθείς προσωπικότητες, στους οποίους η απόδοση τοξικότητας ομοιάζει με φιλοφρόνηση και οι οποίοι ευθύνονται, φιλοσοφικά μιλώντας, για πολλά από τα δεινά που ταλανίζουν τον πλανήτη.

Οι Μακιαβελιστές
Το όνομά τους μια μετωνυμία της στρατηγικής χειραγώγησης και φόρος τιμής στον Ηγεμόνα του Ιταλού διπλωμάτη Νικολό Μακιαβέλι. Οτιδήποτε κάνουν καθοδηγείται από σκοπιμότητα και ακραίο ωφελιμισμό, καθώς πιστεύουν ότι οι άνθρωποι κάνουν καλό μόνο εξ ανάγκης. Ωμοί, κυνικοί, πανούργοι, δημιουργούν τις συνθήκες για να επιτύχουν τους σκοπούς τους χωρίς να εκφράζουν την παραμικρή αναστολή. Θα κάνουν οτιδήποτε για να ανέλθουν κοινωνικά, με πιο συνηθισμένη στρατηγική τον χειρισμό των άλλων και έναν συνεχή ύπουλο διαγκωνισμό με τους αντιπάλους.

Οι υποκλινικοί Ναρκισσιστές
Μεγαλομανείς και επιδειξιομανείς, εκφράζουν την ανάγκη για συνεχή αυτοπροβολή, παρουσιάζοντας μια συνεχή οίηση για τις κατακτήσεις και τα υπάρχοντά τους, τους σπουδαίους και τρανούς φίλους τους και μια ακόρεστη επιθυμία για την ικανοποίηση των επιθυμιών τους, ακόμη και όταν αυτές δεν είναι ηθικές. Πολύ περισσότερο από εγωιστές, αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως τον φωτοδότη Ήλιο ενός πλανητικού συστήματος που έχει αυτούς ως κέντρο και όλους τους υπολοίπους ως δορυφόρους.

Οι υποκλινικοί ψυχοπαθείς
Ψυχροί, αδιάφοροι, διπρόσωποι, επιθετικοί αδυνατούν να συνάψουν σχέσεις ουσίας με τους άλλους προσανατολιζόμενοι αποκλειστικά στο δικό τους σύμπαν και στην ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Η αντικοινωνικότητα είναι βασικό τους χαρακτηριστικό όπως και η τάση τους να εκμεταλλευθούν συναισθηματικά τους άλλους, χωρίς να εμφανίζουν άγχος ή ανησυχία.

Επισημαίνεται ότι κανένα από αυτά τα τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (Μακιαβελισμός, Ναρκισσισμός, Ψυχοπάθεια) δεν αναφέρεται σε ψυχική διαταραχή, είναι δηλαδή υποκλινικές μορφές. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά εξακολουθούν να έχουν καλά επίπεδα λειτουργικότητας στην καθημερινότητά τους, να εργάζονται, να γίνονται σύζυγοι και φυσικά να απολαμβάνουν το χαρακτήρα τους την κάθε στιγμή. Και παρότι υφίσταται διακειμενικότητα χαρακτηριστικών, ήτοι κοινά χαρακτηρολογικά σημεία που επικαλύπτονται, το ενδιαφέρον βρίσκεται στις μεταξύ τους διαφορές. Κάνοντας μία σύνθεση από πρόσφατες εμπειρικές έρευνες, καταλήγουμε σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη σκοτεινή τριάδα της προσωπικότητας, επισημαίνοντας ότι το ανδρικό φύλο κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη συγκεκριμένη τυποποίηση.

α) Οι Μακιαβελιστές εμφανίζονται περισσότερο συγκαταβατικοί από τις άλλες δύο κατηγορίες, αλλά και οι πιο επαγγελματικά ευσυνείδητοι.
β) Οι Ναρκισσιστές είναι οι περισσότερο εξωστρεφείς και περισσότερο διάφανοι από τους άλλους. Εμφανίζουν επίσης υψηλότερη ευφυΐα, αλλά και αυτοεκτίμηση.
γ) Οι ψυχοπαθείς είναι ασύγκριτα πιο νευρωτικοί, αλλά και αρκετά εσωστρεφείς.
δ) Οι Ναρκισσιστές είναι οι περισσότερο ειλικρινείς, ενώ οι Μακιαβελιστές αδυσώπητα ψευδολόγοι.
ε) Η ψυχοπάθεια παρουσιάζει υψηλά σκορ σε όλες τις αρνητικές κατηγορίες, σε αντίθεση με τους άλλους δύο τύπους που παρουσιάζουν υπολογίσιμες αποκλίσεις.

Ποιος είναι ο χειρότερος;Στο σημείο αυτό θα αναρωτιέστε ποιος τύπος από τους τρεις είναι ο χειρότερος ή για να το θέσουμε πιο κομψά, λιγότερο δυσπροσάρμοστος σε ένα πλαίσιο συνεννόησης και θετικής αλληλεπίδρασης είτε αυτό λέγεται γραφείο είτε οικογένεια είτε κοινωνία. 

Μολονότι προφανής απάντηση δεν υπάρχει, οι ναρκισσιστές φαίνονται να είναι λιγότερο επιβλαβείς από τους άλλους δύο. (Επαναλαμβάνουμε, μιλάμε για μη κλινικές περιπτώσεις). Στην πιο αστεία τους εκδοχή είναι εκείνοι που ο λαός αποκαλεί ενίοτε «ψώνια» ή «παρλαπίπες». 

Οι Μακιαβελιστές από την άλλη εμφανίζουν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα στις κοινωνικές αλλαγές. Το ζήτημα, βέβαια, με αυτούς είναι ότι οι προθέσεις τους δεν είναι ποτέ αγαθές, καθώς και το ότι «δεν πιάνονται φίλοι». 

Οι ψυχοπαθείς, τέλος, είναι η πιο δύσκολη περίπτωση. Πολύ δύσκολο να εντοπιστούν διαμιάς, παρουσιάζουν την αδιαφορία τους ως προσαρμοστικότητα και κάνουν τους πάντες να αναρωτιούνται.

Το διάβασα στο ygeiamou.gr
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,355,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1718,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,31,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,568,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,25,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,620,ΒΙΝΤΕΟ,142,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,29,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,35,ΕΛΛΑΔΑ,221,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,9,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,38,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,68,Κόσμος,9092,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,12,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,29,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5704,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,976,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2279,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,18,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,444,Eco-News,2644,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Οι τρεις πιο απεχθείς και βλαπτικοί τύποι ανθρώπων
Οι τρεις πιο απεχθείς και βλαπτικοί τύποι ανθρώπων
Οι τρεις πιο απεχθείς και βλαπτικοί τύποι ανθρώπων
https://ygeiamou.gr/wp-content/uploads/2019/01/84851205_l.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2019/04/blog-post_3.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2019/04/blog-post_3.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content