================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Νέα μελέτη έδειξε ότι η ρύπανση σκοτώνει 800.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο

⍆Μια νέα μελέτη αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τη θνησιμότητα που προκαλεί.... η ρύπανση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Μίντσελ του Τμήματος Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάιντς, δημοσίευσαν στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στοιχεία που δείχνουν πως οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να είναι και διπλάσιοι από όσους υπολογίζονταν μέχρι σήμερα!

Αναλύθηκε η επίπτωση που έχουν στην ανθρώπινη υγεία τα μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου έως 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου (γνωστά ως ΡΜ2.5) και το επιφανειακό όζον.

Και διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση του αέρα ευθύνεται παγκοσμίως για επιπλέον 120 θανάτους ετησίως ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη η αναλογία είναι ακόμη μεγαλύτερη: 133 θάνατοι ανά 100.000 ανθρώπους.

Με βάση τη νέα εκτίμηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει διεθνώς περίπου 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, έναντι 4,5 εκατομμυρίων που υπολόγιζαν παλαιότερες μελέτες.

Στην Ευρώπη, η ατμοσφαρική ρύπανση προκαλεί περίπου 800.000 θανάτους σε ετήσια βάση - 659.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28.

Από αυτούς τους θανάτους, 40%-80% οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια, όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο η ρύπανση του αέρα προκαλεί διπλάσιους θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας σε σχέση με τις αναπνευστικές παθήσεις.

Η ρύπανση του αέρα, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, εγκεφαλικό, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων (πάνω από 200 ανά 100.000 άτομα) είναι οι ανατολικοευρωπαϊκές όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Ουκρανία. Στη Γερμανία εκτιμάται ότι συμβαίνουν 154 θάνατοι ετησίως ανά 100.000 άτομα, στην Ιταλία 136, στη Γαλλία 105 και στη Βρετανία 98.

Σε συνέντευξη τύπου, οι ερευνητές κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν άμεση δράση για να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω αναθεώρησης της υπάρχουσας νομοθεσίας και μείωσης των σημερινών ορίων ασφαλείας.

Σήμερα, στην ΕΕ το μέσο ετήσιο όριο ασφαλείας για τα σωματίδια ΡΜ2.5 είναι τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, τη στιγμή που ο Παργκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Νέα μελέτη έδειξε ότι η ρύπανση σκοτώνει 800.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο Reviewed by PLOUMISTOS on 12:47 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.