«Εκτακτη» ρύθμιση οφειλών με μηνιαία δόση έως 50 ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ρύθμιση οφειλών με μηνιαία δόση έως 50 ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση

⍆«Έκτακτη» ρύθμιση οφειλών, που θα προβλέπει υπό προϋποθέσεις ακόμη και «κούρεμα»... της αρχικής οφειλής, εκτός από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, των οποίων βέβαια οι αντιστάσεις δεν έχουν ακόμη καμφθεί. Κομβικό σημείο στην επιδιωκόμενη συμφωνία, εκτιμάται πως είναι η ύπαρξη δικλίδας ασφαλείας που θα «κρατά» μέσα στις υπάρχουσες ρυθμίσεις όσους έχουν στο παρελθόν ενταχθεί σε αυτές και συνεχίζουν να τις εξυπηρετούν.

Οι επιτελείς των υπουργείων προσανατολίζονται σε χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση, έως 50 ευρώ, οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής, ενώ η συνολική ρύθμιση αναμένεται να είναι πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλαιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Προσοχή όμως. Η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Και αυτό διότι μέχρι τώρα αυτοί οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν είτε στον νόμο Κατσέλη είτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ως προς τις οφειλές, θα αφορά αυτές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 και εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα μπορέσει να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με στόχο να παραμείνει ανοικτή το πολύ έως 6 μήνες. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνδεδεμένος με το ύψος της οφειλής αλλά και με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών.

Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι έως 85% με 95%, ενώ η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται και υπό προϋποθέσεις «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Το πρώτο βήμα, που φαίνεται πως έχουν δεχθεί οι θεσμοί, γίνεται με τον επανυπολογισμό των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με χρέη προς το ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στη ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία θα μπορέσουν να ενταχθούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους ή τα μπλοκάκια τους, αλλά και όσοι προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της κρίσης, χωρίς όμως να πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης, πληρούν τα ασφαλιστικά κριτήρια για να λάβουν σύνταξη, δεν μπορούν όμως να υποβάλουν αίτηση καθώς έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Χρέη, που πλέον έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ειδικά για αυτήν την ομάδα οφειλετών άλλωστε, το σχέδιο προβλέπει –όπως έχει αποκαλύψει η «Κ»– ακόμη και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, μέσω του επανυπολογισμού της συνολικής οφειλής. Αναλυτικά, η συγκεκριμένη πρόβλεψη εκτιμάται πως αφορά περισσότερους από 30.000 εγκλωβισμένους ασφαλισμένους που βρίσκονται στη λίστα του ΚΕΑΟ και είναι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας που επεξεργάζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δανειστών, αφορά τον επανυπολογισμό των οφειλών με βάση το νέο σύστημα που προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου. Βασικό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια είναι ότι το «κούρεμα» δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού θα λάβουν αναλογική σύνταξη σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν. Ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά μόνο όσους έχουν πτωχεύσει και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων.

Το «αγκάθι»
Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τις δικλίδες ασφαλείας που θα αποκλείσουν τις… διαρροές από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις που τρέχουν, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι υπάρχει μια βιομηχανία ρυθμίσεων που εκμεταλλεύονται οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, μπαίνοντας σε αυτές μόνο για να λάβουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χωρίς να τις εξυπηρετούν στη συνέχεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ που αφορούν το τέλος Σεπτεμβρίου, μόλις ένας στους τρεις που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, συνεχίζει να τις εξυπηρετεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπό διαπραγμάτευση ρύθμιση θα υπάρξει ρητή αναφορά ότι δεν θα αφορά χρέη τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι αυτό ενδέχεται να «αδικήσει» κάποιους οφειλέτες, όμως είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών.

Παράλληλα, στη ρύθμιση θα προβλέπεται ξεκάθαρα ότι βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή των οφειλετών σ’ αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος για το 2018 (χρήση 2017) και του ΦΠΑ.

Από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν πως το ευνοϊκό πλαίσιο με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει για πάντα, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι από το 2020 θα αλλάξουν όλα, καθώς αναμένεται η έκδοση οδηγίας από την Κομισιόν, με βάση την οποία τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν ένα συγκεκριμένο και μόνιμο σύστημα ρυθμίσεων που δεν θα αλλάζει.

Το διάβασα στο kathimerini.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: «Εκτακτη» ρύθμιση οφειλών με μηνιαία δόση έως 50 ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση
«Εκτακτη» ρύθμιση οφειλών με μηνιαία δόση έως 50 ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση
Ρύθμιση οφειλών με μηνιαία δόση έως 50 ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση
http://www.businessnews.gr/sites/default/files/styles/scalecrop_870x530/public/720_102603_9b2e8374a0-8a16d9ba11918798_0.jpg?itok=NrMmcm0r
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/12/50.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/12/50.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content