Έρευνα: Η κατάθλιψη που σχετίζεται με το ψυχολογικό τραύμα προκαλεί πρόωρη γήρανση

Έρευνα: Η κατάθλιψη που σχετίζεται με το ψυχολογικό τραύμα προκαλεί πρόωρη γήρανση

⍆Η μείζων κατάθλιψη αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές... σε όλο τον Δυτικό κόσμο. 

Για την ακρίβεια, πάνω από 16 εκατομμύρια ενήλικες θα βιώσουν τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μέσα στο χρόνο. 

Η διαταραχή έχει συνδεθεί με διάφορες άλλες αρνητικές επιδράσεις, από λιγότερα χρόνια ζωής μέχρι υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η μείζων κατάθλιψη προκαλεί πρόωρη γήρανση. Οι επιστήμονες με κύρια ερευνήτρια την Laura Han από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ μελέτησαν τη δομή DNA ατόμων με κατάθλιψη και έκαναν μια άκρως ενδιαφέρουσα ανακάλυψη.

Η Han και οι συνεργάτες της βρήκαν ότι το DNA των ατόμων με μείζονα κατάθλιψη είναι μεγαλύτερο κατά 8 μήνες σε σύγκριση με τα άτομα που δεν παρουσίαζαν κατάθλιψη. 

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νευροψυχοφαρμακολογίας που έγινε στη Βαρκελώνη της Καταλονίας και δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Psychiatry. Αυτή η επίδραση της πρόωρης γήρανσης ήταν σημαντικότερη σε άτομα με δύσκολη παιδική ηλικία, που περιελάμβανε βία, τραύμα, παραμέληση ή κακοποίηση.

Πώς η κατάθλιψη επιδρά στο DNA
Ο Han και οι συνεργάτες της εξέτασαν το DNA 811 ατόμων με κατάθλιψη και 319 χωρίς. Χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος, οι ερευνητές εξέτασαν πώς το DNA των συμμετεχόντων άλλαζε με την ηλικία. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι επιγενετικές αλλαγές λάμβαναν χώρα πιο γρήγορα σε άτομα με κατάθλιψη.
Η επιγενετική είναι η μελέτη των αλλαγών στην έκφραση των γονιδίων που δεν επιδρούν στην ακολουθία του DNA. Τέτοιες αλλαγές μπορούν να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής.

Ένας από τους μηχανισμούς μέσω των οποίων συμβαίνουν οι επιγενετικές αλλαγές ονομάζεται μεθυλίωση – όταν μια ομάδα μεθυλίου μεταφέρεται και προστίθεται στο DNA. Γενικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή παρουσίαζαν έναν βαθμό μεθυλίωσης και επιγενετικής αλλαγής, ενδεικτική μιας μεγαλύτερης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι οι καταθλιπτικοί συμμετέχοντες ήταν και βιολογικά μεγαλύτεροι, κατά 8 μήνες.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης, αυτή η βιολογική ηλικία ήταν 10 – 15 χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική. Η μελέτη βρήκε επίσης ότι όσοι είχαν κάποιο παιδικό τραύμα ήταν βιολογικά μεγαλύτεροι κατά 1.06 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

Το επιγενετικό ρολόι «τρέχει» γρηγορότερα στην κατάθλιψη
Η Han αναφέρει πως η αλλαγή συμβαίνει στο «επιγενετικό ρολόι», όπου τα μοτίβα τροποποίησης του DNA του σώματος αποτελούν δείκτη της βιολογικής ηλικίας. Και αυτό το ρολόι τρέχει γρηγορότερα σε όσους είναι καταθλιπτικοί ή στρεσαρισμένοι.

Τα επίπεδα μεθυλίωσης σε συγκεκριμένα σημεία αυξάνονται και μειώνονται με την ηλικία και έτσι αυτό το μοτίβο μεθυλίωσης αποτελεί καλό δείκτη της βιολογικής ηλικίας. Αυτή η διαφορά γίνεται πιο εμφανής όσο περισσότερο μεγαλώνουμε, ειδικά για άτομα που βρίσκονται στα 50 – 60. Τα αποτελέσματα τονίζουν την βιολογική επίδραση του παιδικού (και όχι μόνο) τραύματος και τη σημασία της πρόληψης και των ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων όσον αφορά στην κατάθλιψη και στις άσχημες παιδικές εμπειρίες.

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
Η επαφή μας με τους Αρχαγγέλους και πως μπορούν να μας βοηθήσουν
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης (Life Coach) και παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος και καθοδηγητής της προσωπικής ενέργειας).

Έχει δημιουργήσει έπειτα από έρευνα και κλινικές δοκιμές, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing Therapy" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας για τη νοητική απεικόνιση θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,344,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1683,ΑΠΟΨΕΙΣ,9,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,15,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,537,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,9,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,583,ΒΙΝΤΕΟ,139,ΒΟΛΟΣ,11,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1758,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,18,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΛΛΑΔΑ,95,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,6,ΕΡΕΥΝΕΣ,10,ΖΩΗ,25,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,1,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,28,Κόσμος,9007,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,11,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1465,Πολιτική,6751,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5648,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,67,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,49,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,950,Τοπικά,11646,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2222,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,14,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,9,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,405,Eco-News,2625,GP - info,5,voice healing therapy,10,
ltr
item
Ploumistos.com: Έρευνα: Η κατάθλιψη που σχετίζεται με το ψυχολογικό τραύμα προκαλεί πρόωρη γήρανση
Έρευνα: Η κατάθλιψη που σχετίζεται με το ψυχολογικό τραύμα προκαλεί πρόωρη γήρανση
Έρευνα: Η κατάθλιψη που σχετίζεται με το ψυχολογικό τραύμα προκαλεί πρόωρη γήρανση
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2018/10/katathlipsi-sxetizetai-trauma-prokalei-prowri-giransi-750x400.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/10/blog-post_754.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/10/blog-post_754.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content