================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Επιστήμονες κατέληξαν ότι υπάρχουν τέσσερις τύποι προσωπικότητας

⍆Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τέσσερις τύποι... προσωπικότητας:ο μέσος,ο εγκρατής,ο εγωκεντρικός και το παράδειγμα προς μίμηση.

Αφού ανέλυσαν τα πέντε ευρέως αποδεκτά βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας - νευρωτισμό, εξωστρέφεια, το πόσο ανοιχτός είναι κανείς, πόσο είναι συγκαταβατικός και πόσο ευσυνείδητος, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν αυτοί οι τέσσερις νέοι τύποι προσωπικότητας.

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια ερωτηματολόγια
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Human Behaviour», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής τον καθηγητή Λούις Αμάραλ από τη Σχολή Μηχανικής McCormick, ανέλυσαν στοιχεία έχοντας συγκεντρώσει πάνω από από 1,5 εκατομμύρια ερωτηματολόγια. Με βάση τα αποτελέσματά τους, κατέληξαν σε τέσσερις νέους τύπους προσωπικότητας.

Το ζήτημα διχάζει τον τομέα της Ψυχολογίας
«Οι επιστήμονες προσπαθούν να αναλύσουν και να κατηγοριοποιήσουν την ανθρώπινη προσωπικότητα από την εποχή του Ιπποκράτη, αλλά μέχρι σήμερα η επιστημονική βιβλιογραφία είχε καταλήξει σε ασάφειες. Τώρα, όμως, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι υπάρχει συχνότητα συγκεκριμένων χαρακτηριστικών», αναφέρει ο καθηγητής, Γουίλιαμ Ρέβελ, καθηγητής Ψυχολογίας και συντάκτης της νέας μελέτης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το θέμα των τύπων προσωπικότητας διχάζει τον τομέα της Ψυχολογίας αφού είναι δύσκολο να βρεθούν τεκμηριωμένα στοιχεία.

«Οι τύποι προσωπικότητας συνήθως δεν έχουν θέση στα επιστημονικά έντυπα. Τώρα όμως θεωρούμε ότι με την έρευνά μας αυτό θα αλλάξει», επισημαίνει ο Αμερικανός επιστήμονας.

Οι τέσσερις τύποι προσωπικότητας
Χρησιμοποιώντας ένα νέο αλγόριθμο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τέσσερις τύποι προσωπικότητας:

1.Ο μέσος άνθρωπος, με κύρια χαρακτηριστικά τον νευρωτισμό και την εξωστρέφεια. Αυτός ο τύπος προσωπικότητας δεν είναι πολύ ανοιχτός. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να είναι μέσος τύπος.

2. Ο εγκρατής είναι συνήθως συναισθηματικά σταθερός, αλλά όχι ανοιχτός ή νευρωτικός. Δεν είναι πολύ εξωστρεφής και ως ένα βαθμό διακρίνεται από συγκαταβατικότητα και ευσυνειδησία.

3. Ο άνθρωπος που είναι παράδειγμα προς μίμηση έχει χαμηλό επίπεδο νευρωτισμού αλλά είναι αρκετά σταθερός συναισθηματικά, πολύ ανοιχτός και ιδιαίτερα συγκαταβατικός. Η πιθανότητα να είναι κανείς άνθρωπος- πρότυπο ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου.

4. Εγωκεντρικός: Είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και είναι λίγο ανοιχτός και συγκαταβατικός. Με την πάροδο της ηλικίας παρατηρείται μείωση των εγωκεντρικών τύπων και στα δύο φύλα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»,οι ερευνητές συνδύασαν μια εναλλακτική υπολογιστική προσέγγιση με στοιχεία από τέσσερα ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύρια άτομα απ΄ όλο τον κόσμο. Τα ερωτηματολόγια περιελάμβαναν από 44 έως 300 ερωτήσεις.
Επιστήμονες κατέληξαν ότι υπάρχουν τέσσερις τύποι προσωπικότητας Reviewed by PLOUMISTOS on 8:02 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.