Δεν είμαι αρκετά καλός: Αρνητισμός και αυτοκαταστροφικές σκέψεις

Δεν είμαι αρκετά καλός: Αρνητισμός και αυτοκαταστροφικές σκέψεις

⍆Δεν μπορώ, δεν θα τα καταφέρω, νιώθω «λίγος», «δεν είμαι αρκετά καλός», φράσεις που δείχνουν...
πως αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου μέσα από μία σκληρή πολλές φορές αυτοκριτική που εσύ κάνεις ξανά και ξανά, υποτιμώντας τον εαυτό σου, τις δυνατότητες και ικανότητές σου.

Πρόκειται για έναν αρνητικό και καταστροφικό τρόπο σκέψης, που οδηγεί σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Σε κάνει να μην πιστεύεις σε εσένα, να αμφισβητείς και να απαξιώνεις διαρκώς τον εαυτό σου. Ζεις σε μια ψευδαίσθηση, όπου κάνεις τα άγχη και τους φόβους σου πραγματικότητα, μέσα από τον δικό σου φοβικό τρόπο που αντιμετωπίζεις τον κόσμο και εσένα μέσα σε αυτόν.

Έναν τρόπο που σε κρατάει δέσμιο σε παρελθοντικούς τρόπους απόκρισης μέσα από αποτυχημένες εμπειρίες, που τις εμπλούτισες με ανασφάλεια, άγχος και φόβο επαναλαμβανόμενης αποτυχίας, τις γενίκευσες και συμβιβάστηκες στην ιδέα της ανεπάρκειας και στο «δεν είμαι αρκετός, δεν είμαι αρκετά καλός!» Καιρός να ξεκολλήσεις από την μίζερη αντιμετώπιση και την ντροπή που νιώθεις για την εικόνα σου, να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου μέσα από την αγάπη και τη φροντίδα προς εσένα.

Αν θέλεις λοιπόν, να πάψεις να νιώθεις την ψυχοσυναισθηματική αυτή πίεση, βάζοντας εμπόδια στο διάβα σου και να ξεφύγεις από τον φαύλο κύκλο της ανεπάρκειας, της αδυναμίας και της αυτολύπησης, που λειτουργεί ως μοτίβο συμπεριφοράς σου, δεν έχεις παρά να επικεντρωθείς στην αξία σου, όσο κι αν πιστεύεις πως δεν έχεις.

Η αλήθεια είναι πως κανείς μας δεν είναι τέλειος, όλοι μας έχουμε τα «καλά» και τα «κακά» μας κομμάτια, κανείς δεν κάνει τα πάντα σωστά αλλά και κανείς δεν κάνει τα πάντα λάθος.

1. Μην συγκρίνεσαι με άλλουςΒγες από αυτή τη γνωστή σου συνήθεια, όπου πάντα είσαι ο χαμένος, εφόσον τα άτομα που επιλέγεις να συγκριθείς είναι πάντα πάνω από εσένα. Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να νιώσεις την αποτυχία σου για άλλη μία φορά και να θεωρήσεις ότι απλά δικαιώνεσαι μέσα από την αυτο-εκπληρούμενη προφητεία σου. Αντίθετα, άρχισε να εστιάζεις στο τι έχεις πετύχει μέχρι σήμερα, τι έχεις, τα θετικά σου σημεία – και μη βιαστείς να πεις ότι δεν έχεις, όλοι μας έχουμε, όπως προανέφερα.

2. Κάνε μία λίστα με τα θετικά σουΜάζεψέ τα όλα μαζί, όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται – και αναγνώρισε τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα, χωρίς όμως να υποτιμάς γεγονότα και καταστάσεις.

3. Μάθε να χαμογελάςΑρκετοί θεωρούν ότι για να χαμογελάσει κάποιος «πρέπει» να είναι ευτυχισμένος ή να του πηγαίνουν όλα καλά. Κι όμως, το χαμόγελο που μαζί με τα μάτια είναι και ο καθρέφτης της ψυχής, προδίδει μία ευγένεια ψυχής ενώ παράλληλα μας κάνει πιο προσιτούς στους άλλους, πιο γλυκούς και φιλικούς, ανεβάζοντας την ψυχολογία μας και φέρνοντας μία πιο θετική και αισιόδοξη αύρα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

4. Μάθε να συνδιαλέγεσαιΑν δεν εκφράσεις τις ανάγκες σου, τι ζητάς, πώς θα κάνεις γνωστό στους άλλους «πού είσαι εσύ, πού σταματάς εσύ και πού ξεκινούν οι άλλοι;» Κανείς δεν είναι μάντης να μαντέψει τι θέλεις, φτάνει να του το πεις. Δεν σημαίνει πως θα εκπληρώσει την επιθυμία σου πάντα, αλλά κάνεις γνωστό ότι υπάρχεις και εσύ, θέτοντας τα όριά σου. Μην συμφωνείς μόνο και μόνο για να αποφύγεις πιθανές συγκρούσεις και να γίνεις αποδεκτός, που στην ουσία καταφέρνεις να μην σε υπολογίζουν εφόσον «δεν φαίνεσαι». Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη και γνώμη.

Για να μπορέσεις να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους, χρειάζεται να γνωρίζεις πού βρίσκεσαι και πού πατάς. Ούτε να υποτιμάς αλλά ούτε και να υπερτιμάς τον εαυτό σου, έτσι ώστε να είσαι γνήσιος στις σχέσεις σου, να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου και να αγκαλιάσεις τα δυνατά σου σημεία. Να βρίσκεσαι «μαζί» με τους άλλους και όχι μόνο «κάτω» και «πίσω» από τους άλλους. Να επιτρέψεις στην οικειότητα να μπει στη ζωή σου και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Να μάθεις να συνομιλείς και να διεκδικείς αυτό που σου αντιστοιχεί.

Σύμφωνοι, δεν είναι και τόσο εύκολο όταν δεν έχεις μάθει να λειτουργείς με αυτόν τον τρόπο. Για όλα όμως υπάρχει μία αρχή στη ζωή μας. Ακόμα και αν το προσπαθήσεις και δεις ότι δυσκολεύεσαι ή δεν ξέρεις πώς και από πού να αρχίσεις, μπορείς πάντα να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού που θα είναι ο συνταξιδιώτης στν ταξίδι σου προς την αποδοχή και αναγνώριση του εαυτού σου.

Της Μαρίνας Μόσχα, 
M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία, σχέσεις ζευγαριών και παιδιού – γονιού
Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1073,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,810,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1537,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Δεν είμαι αρκετά καλός: Αρνητισμός και αυτοκαταστροφικές σκέψεις
Δεν είμαι αρκετά καλός: Αρνητισμός και αυτοκαταστροφικές σκέψεις
Δεν είμαι αρκετά καλός: Αρνητισμός και αυτοκαταστροφικές σκέψεις
https://i2.wp.com/kleidarasmichalis.gr/wp-content/uploads/2017/06/kleidaries-asfaleias-ta-dos-donts.jpg?resize=900%2C675&ssl=1
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/09/blog-post_13.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/09/blog-post_13.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content