================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Στ. Πλουμιστός: Ξεχασμένη λέξη το "ευχαριστώ"...

⍆Αν βοηθήσατε κάποιον ή του κάνατε μια χάρη ή ανταποκριθήκατε σε κάτι που σας ζήτησε,...
αλλά σας πείραξε που δεν σας είπε "ευχαριστώ", παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι δεν αποτελείτε εξαίρεση.

Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη βρήκε ότι η συγκεκριμένη λέξη λέγεται μάλλον σπάνια στην καθημερινότητα, περίπου μία φορά στις 20 κατά μέσο όρο, όταν μας βοηθά κάποιος, ίσως επειδή θεωρούμε λίγο-πολύ δεδομένο ότι δικαιούμαστε τη συνεργασία και τη βοήθειά του.

Οι ερευνητές, με επιφαλής τον Νικ Ένφιλντ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν δειγματοληπτικά 1.057 βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις καθημερινών συνομιλιών και κοινωνικών ανταλλαγών σε οκτώ γλώσσες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Η ηχογράφηση ή η βιντεοσκόπηση έγινε με την τοποθέτηση μικροφώνου ή κάμερας στα σπίτια και σε άλλα σημεία κοινωνικών συναντήσεων μεταξύ ανθρώπων που ήσαν συγγενείς, φίλοι ή γνωστοί.

Διαπιστώθηκε ότι στις καθημερινές επαφές οι άνθρωποι σπάνια λένε «ευχαριστώ», όταν άλλοι τους βοηθάνε για μικροπράγματα (π.χ. να τους δίνουν το αλάτι στο τραπέζι του φαγητού) και αυτό όχι τόσο από αγένεια, όσο από συνήθεια και γλωσσική παράδοση.

Η έρευνα βρήκε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται άμεσα εννέα στις δέκα φορές (88%), όταν τους ζητείται η βοήθεια, πράγμα που δείχνει ότι τους αρέσει η συνεργασία. Επειδή ακριβώς σε πολλούς πολιτισμούς οι κοινωνικές ομάδες το θεωρούν αναμενόμενο ότι οι άνθρωποι θα συνεργάζονται μεταξύ τους, το «ευχαριστώ» θεωρείται μάλλον κάτι περιττό.

«Στις άτυπες καθημερινές ανταλλαγές σε όλο τον κόσμο ο γενικός κανόνας είναι να ανταποκρίνεσαι στη συνεργατική συμπεριφορά του άλλου, χωρίς να λες ρητά τη λέξη "ευχαριστώ", αλλά απλώς συνεχίζοντας αυτό που κάνεις» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αντίθετα, όπως είπαν, σε μέρη όπου οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο τυπικές και επαγγελματικές, π.χ. σε ένα κατάστημα, το «ευχαριστώ» είναι συχνότερο.

Μεταξύ των γλωσσών υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Ενώ το «ευχαριστώ» λέγεται περίπου μία φορά στις επτά στα αγγλικά και στα ιταλικά (στο 14,5% και στο 13,5% των περιπτώσεων αντίστοιχα), στα πολωνικά λέγεται μόνο στο 2% των περιπτώσεων που ζητιέται η βοήθεια κάποιου, ενώ σε μερικές φυλές απλώς δεν υπάρχει καν λέξη για το «ευχαριστώ»!

Λόγοι για να μάθεις να λες “ευχαριστώ” πιο συχνά!
«Το να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και να μην το λες είναι σαν να τυλίγεις ένα δώρο και να μην το δίνεις.» είχε πει κάποτε ο William Arthur Ward, και νομίζω πως είχε δίκαιο…

Στην κοινωνία σήμερα, πιστεύω πως υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων. Στην πρώτη είναι αυτοί που θεωρούν τα πάντα δεδομένα και έχουν ξεχάσει να εκτιμούν και την παραμικρή βοήθεια. Ενώ στην άλλη κατηγορία είναι εκείνοι που ξέρουν πως τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Στη πρώτη κατηγορία έχουμε συνήθως άτομα που αν ακούσεις ευχαριστώ από τα χείλη τους, σημαίνει πως ο φούρνος της κυρά Φροσύνης στο δίπλα τετράγωνο μάλλον γκρεμίστηκε.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το ευχαριστώ έχει αρχίσει να μοιάζει με λέξη πολυτέλειας. Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο σημαντικό είναι να λες ευχαριστώ;

Γιατί να λες ευχαριστώ λοιπόν;

1. ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΡΤΕΣ
Το «ευχαριστώ» και το «μάλιστα» άνοιγαν και θα ανοίγουν πόρτες στους αιώνες των αιώνων, Αμήν. Ο κόσμος είναι σαν να υπνωτίζεται από την προθυμία και την γλυκύτητα των δύο αυτών λέξεων, με αποτέλεσμα την σχεδόν σίγουρη εξυπηρέτησή σου!

2. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ

Όταν κάποιος εντάσσει στο λεξιλόγιό του το ευχαριστώ, αποδεικνύει πρώτα απ’ όλα στον εαυτό του πως δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο. Η πωλήτρια δεν είναι αναγκασμένη να σου χαζογελάει, μα ούτε και η σερβιτόρα οφείλει να είναι ευγενική. Όμως όταν εσύ είσαι σαβουαρβρι-κός/ή, αποδεικνύεις πως αναγνωρίζεις την προσπάθεια του κάθε υπάλληλου να σε εξυπηρετήσει.

3. ΑΠΟ ΕΥΓΕΝΕΙΑ
Τα ποσοστά της ευγένειας στη χωρά μας δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα μια έρευνα έδειξε πως το 40% του πληθυσμού δεν θυμάται πότε είπαν ευχαριστώ την τελευταία φορά, φαντάσου πως θα κάνεις τη διαφορά αν δείξεις ευγνωμοσύνη!

4. ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΙΜΑΣ
Να λες ευχαριστώ διότι εκτιμάς την προσπάθεια, την προθυμία και την ευγένεια. Εκτιμάς να σε εξυπηρετούν, να σε σερβίρουν και να σου δίνουν οδηγίες όποτε τις χρειάζεσαι. Εκτιμάς που κάποιοι σου ανοίγουν την πόρτα, σε κερνάνε και σε αγαπούν. Να το λες, γιατί όταν το ακούν τους είναι ευχάριστο!

5. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Όταν λες ευχαριστώ δείχνεις πως υπολογίζεις και εκτιμάς την συμπεριφορά κάποιου, σπρώχνοντάς τον στο να επαναλάβει ορθές συμπεριφορές γενικά. Αυτό συμβαίνει διότι αποδέχεται τη θέρμη και θετική σου ενέργεια και αισθάνεται πως τον εκτιμούν και τον αποδέχονται για τις καλές του πράξεις.

Το να είμαστε ευγενικοί σε μόνιμη βάση ίσως ακούγεται κάπως κουραστικό και υπεράνθρωπο. Πόσο μάλλον σήμερα που η ευγένεια γίνεται όλο και πιο σπάνια. Όμως η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος ακούει το ευχαριστώ σου, νιώθει πως τον εκτιμάς και πως τον υπολογίζεις! Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ, αφού έρευνες έχουν δείξει πως οι καλές πράξεις έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία σου, καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και μειώνουν το στρες!

Σε κάθε ηλικία, μας είναι απαραίτητο να αισθανόμαστε πως μας υπολογίζουν, πως μας εκτιμούν, ακόμα και αν αυτό που προσφέρουμε είναι μέσα στα προαπαιτούμενα.

Μια σημαντική συμβουλή... 

Το «ευχαριστώ» ως ρήμα δηλώνει την ευγνωμοσύνη και την ικανοποίηση.

Το «ευχαριστώ» ως επιφώνημα λέγεται για ν’ αναγνωριστεί η προσφορά κάποιου ή η διάθεση του να ικανοποιήσει κάποια επιθυμία μας.

Τέλος το «ευχαριστώ» ως ουδέτερο άκλιτο ουσιαστικό χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αναγνώριση της ευγνωμοσύνης σε κάποιον.

Η ευγνωμοσύνη είναι εκείνη που κάνει τους ανθρώπους αυτόφωτους, τους δίνει λάμψη, τους ομορφαίνει. Είναι εκείνη που μπορεί να κάνει ευτυχισμένους ακόμα και τους λιγότερο τυχερούς, να δώσει νόημα και να απαλύνει τον πόνο.

Χωρίς αυτήν ό,τι κι αν κάνεις θα είσαι λίγος. Όχι τόσο στα μάτια των άλλων, αλλά στα δικά σου.
Με ή χωρίς έμπνευση, λοιπόν. Να λες ευχαριστώ. Αυτό μετράει.

Στ. Πλουμιστός

Ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2000 ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης ανθρώπων, ενώ παράλληλα είναι είναι SPIRITUAL ENERGY HEALIΝGMAN έχοντας την δική του μεθοδολογία.

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής,. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
Στ. Πλουμιστός: Ξεχασμένη λέξη το "ευχαριστώ"... Reviewed by PLOUMISTOS on 10:15 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.