Μια πρωτότυπη μέθοδο δανεισμού επεξεργάζεται η ΔΕΗ... με έκπτωση 6% σε πελάτες που θα προπληρώσουν την ενέργεια

Μια πρωτότυπη μέθοδο δανεισμού επεξεργάζεται η ΔΕΗ... με έκπτωση 6% σε πελάτες που θα προπληρώσουν την ενέργεια

⍆Μια πρωτότυπη μέθοδο δανεισμού επεξεργάζεται η ΔΕΗ, η οποία συζήτησε στο τελευταίο ΔΣ πρόταση για έκπτωση 6% σε πελάτες που θα προπληρώσουν την ενέργεια όλης της επόμενης χρονιάς. 

Οι λεπτομέρειες της πρότασης απομένει να αποσαφηνιστούν, ωστόσο στην πράξη πρόκειται για έναν έμμεσο δανεισμό που επιχειρεί η ΔΕΗ ενόψει των σημαντικών αναγκών σε ρευστότητα που έχει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από το Μάιο οπότε λήγει και το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνολικές ανάγκες για αποπληρωμές – αναχρηματοδοτήσεις του 2017 υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ ποσό που καλείται να αναζητήσει η ΔΕΗ σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση και με τα γνωστά προβλήματα των ελληνικών τραπεζών.

Το μοντέλο της προεξόφλησης της ενέργειας με έκπτωση, υπενθυμίζουμε ότι εφαρμόστηκε ήδη με επιτυχία στην περίπτωση του μεγαλύτερου πελάτη της ΔΕΗ, της Αλουμίνιον της Ελλάδος, εξασφαλίζοντας πρόσθετη ρευστότητα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισήγηση πάντως, η πρόταση να εφαρμοστεί η έκπτωση 6% σε περίπτωση προεξόφλησης της κατανάλωσης του επόμενου έτους συνδυάζεται και με συμβόλαιο διάρκειας 12 μηνών που θα δεσμεύσει τους πελάτες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη ΔΕΗ περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι βασικός στόχος της ΔΕΗ στην παρούσα φάση, όπου υπάρχει σε εξέλιξη το κρίσιμο μπρα ντε φερ με επίκεντρο τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ και την αιμορραγία πελατών και τζίρου, είναι να ανακτήσει η εταιρεία την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ προωθεί την πρόταση για απευθείας παραχώρηση ομάδων πελατών σε ανταγωνιστές, ως αντικατάσταση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Οι πελάτες αυτοί θα επιλεγούν από την ίδια τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με σύμβουλο που θα προσληφθεί άμεσα (την Παρασκευή έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών) ο οποίος θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το εγχείρημα.

Μάλιστα οι πελάτες αυτοί θα συνοδεύονται από ενέργεια σε εγγυημένη τιμή (όπως αντίστοιχα συμβαίνει στα ΝΟΜΕ) η οποία θα καθοριστεί επίσης από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το σύμβουλο, ο οποίος θα κληθεί να βολιδοσκοπήσει και τις προθέσεις της αγοράς, δηλαδή των πιθανών ενδιαφερομένων ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το εγχείρημα της ΔΕΗ να αντλήσει ρευστότητα προσφέροντας ως κίνητρο ένα "επιτόκιο” 6%, έχει και ως παράπλευρη ωφέλεια ότι εξυπηρετείται ο στόχος της "περιχαράκωσης” των πελατών, ώστε να αποκτήσει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας το εγχείρημα της απευθείας παραχώρησης μεριδίου της εταιρείας στον ανταγωνισμό με όρους που θα καθορίσει η ίδια η ΔΕΗ (το βασικό μέλημα είναι να δίνεται η ενέργεια σε υψηλότερη τιμή από τα ΝΟΜΕ και επίσης να παραχωρήσει η ΔΕΗ ένα αντιπροσωπευτικό μείγμα από όλες τις κατηγορίες πελατών).

Οι αστάθμητοι παράγοντες σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι πολλοί: καταρχάς δεν είναι σαφές ποιος πελάτης μπορεί να δώσει απευθείας ένα ποσό που μπορεί να ξεκινά από τα 300 και να ξεπερνά τα 1000 ευρώ, έχοντας μάλιστα ως όφελος ένα ποσό της τάξης των 20 – 60 ευρώ, όταν τα χρήματα αυτά μπορεί άνετα να τα εξοικονομήσει (και περισσότερα) αλλάζοντας προμηθευτή και πηγαίνοντας σε έναν ανταγωνιστή της ΔΕΗ.

Ο δεύτερος αστάθμητος παράγοντας αφορά στη συνολική προσπάθεια της ΔΕΗ να αλλάξει την ατζέντα του ανοίγματος της αγοράς με τους δικούς της όρους και αφορά στην αντίδραση των δανειστών. Έτσι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι για ακόμη μια φορά η ΔΕΗ υποσκάπτει την προσπάθεια για άνοιγμα της αγοράς και οι δανειστές να ζητήσουν την άμεση εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων.

Τώρα το κατά πόσο πράγματι συνεχίζει η ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση να εμμένουν στην άποψη ότι πρέπει να αποφευχθούν τα διαρθρωτικά μέτρα (πχ πώληση μονάδων) είναι ένα ερώτημα. Διότι ήδη οι πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις από την απώλεια τζίρου και μεριδίων αποτυπώνονται στα αποτελέσματα της ΔΕΗ με μερίδιο των ιδιωτών στο 12%. Εάν φτάσουμε στο 20%, το 25% ή και το 50% με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που μεταφράζονται σε διαρροή κερδών χωρίς κανένα άλλο πρακτικό όφελος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν κατάρρευση της εταιρείας. Αντίθετα εάν η απώλεια μεριδίων συνδυαζόταν με έσοδα από πωλήσεις μονάδων, τότε μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο, που όμως επισήμως απορρίπτεται τόσο από τη διοίκηση της ΔΕΗ όσο και από την κυβέρνηση.

Το διάβασα στο capital.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,574,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2212,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,834,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,215,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,981,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,229,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1151,ΒΙΝΤΕΟ,723,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1868,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,313,Ειδηση-ολόγιο,9243,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2215,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,91,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,146,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,131,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1463,Κόσμος,10373,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,936,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1754,Πολιτική,6962,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6321,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,75,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1341,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3439,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,110,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,128,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,849,Eco-News,3008,GP - info,5,voice healing therapy,98,
ltr
item
Ploumistos.com: Μια πρωτότυπη μέθοδο δανεισμού επεξεργάζεται η ΔΕΗ... με έκπτωση 6% σε πελάτες που θα προπληρώσουν την ενέργεια
Μια πρωτότυπη μέθοδο δανεισμού επεξεργάζεται η ΔΕΗ... με έκπτωση 6% σε πελάτες που θα προπληρώσουν την ενέργεια
Μια πρωτότυπη μέθοδο δανεισμού επεξεργάζεται η ΔΕΗ... με έκπτωση 6% σε πελάτες που θα προπληρώσουν την ενέργεια
http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=Fit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMTEvMTIvZGVpLWRpYWtvcGktcmV2bWF0b3MuanBn&t=0&w=1000&h=1000
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2016/12/6_26.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2016/12/6_26.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content