Άρθρο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής με θέμα την Λέσβο ως διεθνές κέντρο για την ποίηση

Άρθρο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής με θέμα την Λέσβο ως διεθνές κέντρο για την ποίηση

Ζούμε σε μια χώρα με ατέλειωτες οριζόντιες δυνατότητες και ταυτόχρονα με βαθιά, κάθετα στοιχεία πολιτισμού και διαχρονικών αξιών. Αυτές οι διαχρονικές αξίες ορίζουν κάθε μας βήμα, ιστορικά αλλά και σήμερα.

Όπως προτείνει από το 1985 η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, κάθε πετραδάκι της χώρας μας προσφέρει αυτές τις διαστάσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία και τον μύθο. Το πνεύμα συνεργασίας και ο σεβασμός προς τη ζωή μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταλύτες στο διάλογο για την χάραξη νέων κατευθύνσεων για το μέλλον. Η πολιτιστική προσφορά καθώς και η γεωγραφική θέση και το κλίμα της Ελλάδος αποτελούν έναν ιδανικό τόπο συνάντησης των ειδικών για την επανεξέταση της κοινωνικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής προόδου με στόχο την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της ζωής στον πλανήτη μας.

Αξιοποίηση κάθε γωνιάς της Ελληνικής γης

Η αξιοποίηση κάθε γωνιάς της Ελλάδος, ανάλογα με την πολιτιστική της προσφορά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια κινητοποίση για μια κοινωνία ελπίδας. Με γόνιμο διάλογο, διαμέσου της θέσης και της αντίθεσης, μπορεί να γίνει η σύνθεση των νέων αξιών, καθώς και του νέου ρόλου που μπορεί η χώρα μας να διαδραματίσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών με παγκόσμια εμβέλεια.

Λέσβος – το νησί του Απόλλωνα και της ποίησης

Η Λέσβος, το νησί του θεού Απόλλωνα, η Αιολική Γη, είναι γνωστή για την σύνδεσή της με την ποίηση ήδη από τα αρχαία χρόνια. Γέννησε, ανάθρεψε και φιλοξένησε στην αγκαλιά της σημαντικούς ποιητές και ανθρώπους των γραμμάτων, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Άλλωστε, ο θεός προστάτης της, Απόλλωνας, υπήρξε, σύμφωνα με τον μύθο, θεός της μουσικής και της ποίησης, αντιπροσωπεύοντας το φως και τον ήλιο.

Νόμισμα της Ερεσσού που αεπικονίζει την Σαπφώ, 1-2ος αιώνας μ.Χ


Στην Λέσβο γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν η «μούσα» της αρχαιοελληνικής ποίησης, Σαπφώ, ο σπουδαίος λυρικός ποιητής Αλκαίος, ο πεζογράφος Στρατής Μυριβήλης. Παράλληλα ο σπουδαίος συγγραφέας, Ηλίας Βενέζης, μεγάλωσε και συνέγραψε στην Μυτιλήνη, ενώ από το νησί κατάγεται και ο Νομπελίστας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, ο οποίος στο έργο του ανάδειξε την Λέσβο σε «τόπο» ποιητικό, δηλαδή σημείο αναφοράς στον σύμπαν του μύθου και των συναισθημάτων της παγκόσμιας ποίησης.Ιερό του Απόλλωνα στην Κλοπέδη 8ος αιώνας π.Χ


Κανένα ίσως άλλο σημείο στον Ευρωπαϊκό και τον Ελληνικό χάρτη δεν θα μπορούσε να αναδείξει με τέτοια σπουδαιότητα και συνέχεια την αδιάκοπη πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στο παλιό και το νέο, στην σύγχρονη και αρχαία έκφραση, στην αλληλουχία της γλώσσας και του πολιτισμού. Η ποίηση είναι μια απελευθέρωση, που φανερώνει την κατανόηση και την αδιάκοπη ανάγκη των ανθρώπων να εκφράζονται και να εκφράζουν. Ο μεγάλος Νομπελίστας μας άλλωστε αναδεικνύει την αξία που είχε η ομορφιά της φύσης και του βίου για τους αρχαίους Έλληνες αναφέροντας ότι: «Οι αρχαίοι Αιολείς βλέπανε τα πάντα μέσα από τη φύση.»

Αυτές οι αξίες της ζωής και του βίου, του σεβασμού και της υπεράσπισής του, είναι αξίες που πρέπει να αναβιώσουν και σήμερα. Οι αρχαίοι έβλεπαν την ομορφιά της φύσης και του βίου δια γυμνού οφθαλμού και την τιμούσαν στην ποίησή τους. Με την πρόοδο της τεχνολογίας σήμερα οι άνθρωποι μπορούμε να δούμε το θάυμα της λειτουργίας της ζωής μέσα από τον μικρόκοσμο. Αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει, οι τέχνες και οι ποίηση δεν έχουν καταπιαστεί ακόμα με την εξύμνηση της ομορφιάς του βίου στον μικρόκοσμο. Στόχος της ποίησης αυτής που μπορεί να κοιτάει κατάματα το εκθαμβωτικό θαύμα των λειτουργιών του βίου δεν μπορεί να είναι παρά η διάσωσή του.

Η Λέσβος αποτέλεσε, και ακόμα αποτελεί, μια κιβωτό συναισθημάτων και αξιών, συμβολίζοντας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα την αναγκαιότητα των ανθρώπων να εκφράζονται και να επικοινωνούν το εσωτερικό τους φως. Οι στίχοι άλλωστε του μεγάλου Νομπελίστα φανερώνουν αυτή την πολιτιστική και συμβολική συνέχεια και ταυτόχρονα την ανάγκη έκφρασης και το δέσιμο με έναν τόπο μέσα στους αιώνες: «Τόσο μου ομόρφηνες τη δυστυχία – που ξέρω: / Μόνο σε Σένα θα το πω παλιά θαλασσινή Σελήνη μου. / Ητανε στο νησί μου κάποτες κει που αν δεν γελιέμαι / Πριν χιλιάδες χρόνους η Σαπφώ κρυφά / Σ' έφερε μέσ' στον κήπο του παλιού σπιτιού μας / Κρούοντας βότσαλα μέσ' στο νερό ν' ακούσω / Πώς σε λένε Σ ε λ ά ν α και πως εσύ κρατείς / Επάνω μας και παίζεις τον καθρέφτη του ύπνου». (Οδυσσέας Ελύτης, Της σελήνης της Μυτιλήνης, 1953)

Προτάσεις για δωδεκάμηνο τουρισμό

Έκτη εξ ηλέκτρου, νόμισμα της Λέσβου 480-450 π.Χ.

Αναμφισβήτητα, λοιπόν η Λέσβος, η αιώνια Αιολική Γη, ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αποτελεί το ιδανικό παγκόσμιο κέντρο συνάντησης των ποιητών και είναι ο καταλληλότερος τόπος για να πραγματοποιούνται διεθνείς συναντήσεις για την ποίηση καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Δεν απαιτούνται ούτε νέα κτήρια, ούτε άλλες υποδομές. Στόχος είναι ο δωδεκάμηνος τουρισμός μέσα από διεθνή επιστημονικά και καλλιτεχνικά συνέδρια, τα οποία θα μπορούν να καλύπτουν όλο το εύρος της σύγχρονης έρευνας και μελέτης γύρω από την ποίηση αλλά και την ίδια την ποιητική συγγραφή και έκφραση. Τα μεγάλα πνεύματα της εποχής μας μπορούν να συναντώνται κάθε χρόνο στην Λέσβο και να μοιράζονται τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, με πυρήνα την βαρύνουσα σημασία που έχει η φύση και το αγαθό του βίου, το οποίο χαρακτηρίζει κάθε της μικρή και μεγάλη δραστηριότητα. Οι σκέψεις αυτές μπορούν να συλλέγονται σε μία Τράπεζα Επικοινωνίας, και διαμέσου της ηλεκτρονικής δικτύωσης, να είναι διαθέσιμες διεθνώς.

Μικρόκοσμος – έμπνευση και κίνητρο για το μέλλον

Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στην αξία του μικρόκοσμου, δηλαδή των δομικών στοιχείων της ζωής, που, με απέραντη ομορφιά και συμμετρία εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, συνθέτουν όλες τις εκθαμβωτικές εκφάνσεις του βίου. Η τεχνολογία έχει αξιοποιήσει την αξία του μικρόκοσμου, όμως ο κόσμος των γραμμάτων και των τεχνών ακόμα υστερεί. Είναι η κατάλληλη στιγμή να κινητοποιήσουμε κάθε δημιουργική διάσταση προς την καλύτερη κατανόηση του μικρόκοσμου, από τον οποίο εξαρτάται η συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας, ως απαραίτητη έμπνευση και κίνητρο για το μέλλον.Αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λέσβου αλλά και του αρχαίου κόσμου ευρύτερα. Συνδέεται με την επέκταση της αρχαίας Μυτιλήνης στην στεριά. Η πρώτη φάση του χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια.

Το Ploumistos.com συνεργάζεται με την Διεθνη Οργάνωση Βιοπολιτικής και την εξέχουσα προσωπικότητα και πρόεδρο την κ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,583,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1047,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,255,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1217,ΒΙΝΤΕΟ,785,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1869,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,155,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1515,Κόσμος,10384,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6340,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,78,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1349,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3461,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,886,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Άρθρο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής με θέμα την Λέσβο ως διεθνές κέντρο για την ποίηση
Άρθρο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής με θέμα την Λέσβο ως διεθνές κέντρο για την ποίηση
Άρθρο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής με θέμα την Λέσβο ως διεθνές κέντρο για την ποίηση
https://1.bp.blogspot.com/sSVe4J7MKtCyjxNpE5WcQXkWseA0Z8WUoXaAxzqcjuUBO0NWvzYjN3mobLX7xF2sGHrrYfDxMXFLEVeAUFZ5DfC2TX1fdSA4ZeBe7yKEtetXGy0npj2xKwB86CwaoEOXB_hBlWO7ZPYxQU4G7A
https://1.bp.blogspot.com/sSVe4J7MKtCyjxNpE5WcQXkWseA0Z8WUoXaAxzqcjuUBO0NWvzYjN3mobLX7xF2sGHrrYfDxMXFLEVeAUFZ5DfC2TX1fdSA4ZeBe7yKEtetXGy0npj2xKwB86CwaoEOXB_hBlWO7ZPYxQU4G7A=s72-c
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2016/11/blog-post_1.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2016/11/blog-post_1.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content