UNESCO: Το παγκόσμιο πρόβλημα της βίας κατά των ομοφυλόφιλων στο χώρο της εκπαίδευσης

UNESCO: Το παγκόσμιο πρόβλημα της βίας κατά των ομοφυλόφιλων στο χώρο της εκπαίδευσης

Στη Διεθνή Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας, η οποία διεξήχθη στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι, το διήμερο 17-18/5/2016, παρουσιάστηκαν επίσημα τα βασικά ευρήματα της έκθεσης της UNESCO για το πρόβλημα της βίας και των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων ΛΟΑΤ στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα στατιστικά στοιχεία της καλαίσθητης έκδοσης, συνολικής έκτασης 144 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, αναδεικνύουν περίτρανα την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος.

Η βία κατά των ατόμων ΛΟΑΤ, δεν περιορίζεται στο σχολικό εκφοβισμό, αλλά λαμβάνει ποικίλες μορφές, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, ο εξαναγκασμός, οι απειλές, οι προσβολές, ο αποκλεισμός, η σωματική βία, η σωματική τιμωρία και η καταστροφή περιουσίας.

Σύμφωνα με αναφορές των ίδιων των μαθητών/-τριών, ο σχολικός εκφοβισμός κυμαίνεται από το 15-48 % για τα άτομα ΛΟΑΤ, σε σχέση με το 7% για τα ετερόφυλα άτομα. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, το 56% των νεαρών ατόμων ΛΟΑΤ, το 2013, δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα βίας ή διακρίσεων τουλάχιστον μία φορά.

Παράλληλα, σε έκθεση του 2013, το 49% των μαθητών/-τριών ΛΟΑΤ σε πέντε Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. (Ιρλανδία, Ιταλία, Δανία, Κροατία, Πολωνία), ορισμένες φορές επιλέγει να μη συμμετέχει σε συζητήσεις και δραστηριότητες μέσα στην τάξη, λόγω του σχολικού εκφοβισμού, ενώ σε έρευνα του 2015, το 70% του μαθητικού πληθυσμού ΛΟΑΤ στις Η.Π.Α. δεν αισθάνεται ασφάλεια στο σχολείο.

Επίσης, λόγω του υπαρκτού φαινομένου της βίας, το 50% των μαθητών/-τριών ανέφερε ότι έχει πρόβλημα να αφοσιωθεί στην παράδοση κατά τη διάρκεια του μαθήματος, το 37% ότι έχει χαμηλή βαθμολογία και το 40% ότι δεν απέκτησε τα κατάλληλα εφόδια και τις απαραίτητες δεξιότητες στο σχολείο (έρευνα του 2013 για την Ευρώπη).

Η πρώτη πανεθνική έρευνα για τον εκφοβισμό σε βάρος των ατόμων ΛΟΑΤ, διεξήχθη το 2012 στο Μεξικό, από την οποία προέκυψε η συγκλονιστική διαπίστωση ότι ένα στα τέσσερα άτομα σκέφθηκε την αυτοκτονία ως συνέπεια του εκφοβισμού και της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά τη διάρκεια της σχολικής φοίτησης. Ταυτόχρονα, μόνο το 2013 στις Η.Π.Α., καταγράφηκαν 2001 περιστατικά βίας εναντίον ατόμων ΛΟΑΤ.

Σύμφωνα με δήλωση των ιδίων, τα άτομα ΛΟΑΤ βιώνουν προκατάληψη και διάκριση σε βάρος τους σε ποσοστό 61,2% στο σχολείο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται αισθητά στην οικογένεια (51,2%), στην τοπική κοινωνία (37,7%) και στο φιλικό περιβάλλον (29,8%). Στην Τουρκία, από την άλλη, το 8% του μαθητικού πληθυσμού ΛΟΑΤ εγκατέλειψε το σχολείο πριν την ηλικία των 18 ετών και το 5% του φοιτητικού πληθυσμού ΛΟΑΤ εγκατέλειψε τις πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ το 99% του μαθητικού πληθυσμού στη Μεγάλη Βρετανία έχει ακούσει ομοφοβικές προσβολές.

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων της πανευρωπαϊκής έκθεσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., η οποία δημοσιεύτηκε το 2013, ο μέσος όρος των ατόμων που βίωσαν βία και διακρίσεις, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην εκπαίδευση, είναι 68% (η Λετονία έχει το χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 58%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό είναι 76% και καταγράφεται στη Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο), ενώ στην Ελλάδα, τη Λετονία και την Λιθουανία, το 95% των ατόμων ΛΟΑΤ απέκρυψαν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου στο σχολείο.

Στη σελίδα 74 της έντυπης έκδοσης της έκθεσης της UNESCO, υπάρχει πίνακας με τις χώρες, οι οποίες έχουν υιοθετήσει πολιτικές για την προστασία του μαθητικού πληθυσμού ΛΟΑΤ από τη βία. Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής: Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σερβία, ορισμένες Αυτόνομες Περιοχές της Ισπανίας, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία), Αφρική (Νότια Αφρική), Ασία (Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη), Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Ουρουγουάη), Περιοχή Ειρηνικού Ωκεανού (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Φίτζι).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών. Τέλος, το έργο της UNESCO για την εξάλειψη της βίας εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤ στην εκπαίδευση, υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, ενώ το εξώφυλλο της έκδοσης της σχετικής έκθεσης απεικονίζει ένα επετειακό γραμματόσημο της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας του Ο.Η.Ε. για την προβολή του έργου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΤ: http://unesdoc.unesco.org/images/0024/002447/244756e.pdf .

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, σε σχετική ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του facebook, τόνισε:

«Το 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2016, ο αγώνας για την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων συνεχίζεται».

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο της εξάλειψης των διακρίσεων και υλοποιείται στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργασιών και δικτύωσης της Γ.Γ.Ι.Φ. με τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό & Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,583,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1046,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,254,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1216,ΒΙΝΤΕΟ,784,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1869,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,155,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1515,Κόσμος,10384,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6340,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,78,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1349,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3461,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,885,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: UNESCO: Το παγκόσμιο πρόβλημα της βίας κατά των ομοφυλόφιλων στο χώρο της εκπαίδευσης
UNESCO: Το παγκόσμιο πρόβλημα της βίας κατά των ομοφυλόφιλων στο χώρο της εκπαίδευσης
UNESCO: Το παγκόσμιο πρόβλημα της βίας κατά των ομοφυλόφιλων στο χώρο της εκπαίδευσης
http://www.humanrightsfirst.org/sites/default/files/resources/LGBT-image.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2016/06/unesco.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2016/06/unesco.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content