Μιχάλης Ν. Μιτζικός: Το μεταναστευτικό άγος της κυβέρνησης του Σύριζα

Μιχάλης Ν. Μιτζικός: Το μεταναστευτικό άγος της κυβέρνησης του Σύριζα

Το δράμα των μεταναστών και οι κυβερνητικές ευθύνεςΚαθημερινά πλέον τα δελτία ειδήσεων αναφέρονται σε θανάτους ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν από τα παράλια της Μ. Ασίας στα ελληνικά νησιά. Τούρκοι διακινητές, εκμεταλλευόμενοι τα ανοιχτά σύνορα που διεκήρυττε η κυβέρνηση του Σύριζα μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση το Γενάρη πριν ένα χρόνο τώρα, άδραξαν την ευκαιρία και με την ανοχή των απέναντι αρχών φορτώνουν καραβιές μεταναστών με προορισμό την Ελλάδα.

Από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του Σύριζα αποτέλεσε η κατάργηση των Κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών (όχι αναγνωρισμένων προσφύγων) οι οποίοι βάση ελληνικής και κατ΄επέκτασιν ευρωπαικής νομοθεσίας έπρεπε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η κυβέρνηση του Σύριζα αποφάσισε και εφήρμοσε de facto τη μη επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών, μάλιστα υπερηφανευόταν και το διατυμπάνιζε παρόλο το γεγονός ότι το κεκτημένο Σένγκεν επέβαλλε την αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και εν ανάγκη την επαναπροώθηση παράνομων (ή παράτυπων) μεταναστών. Σε συνδυασμό και με την χαλάρωση των όρων χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, η κυβέρνηση του Σύριζα πέρασε το μήνυμα σε επίδοξους λαθρομετανάστες ότι θα υπάρχει ανεκτικότητα και καμία κύρωση ή μέτρα επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές. Ενώ μέχρι και το 2014, η κύρια μεταναστατευτική πόρτα εισόδου στην Ευρώπη ήταν η Ιταλία, από τις αρχές του 2015, η ροή αλλάζει και αρχίζουν καραβάνια στην ουσία μεταναστών αλλά και προσφύγων πολέμου από τη Συρία, οι οποίοι είχαν καταφύγει κυρίως στην γειτονική Τουρκία προσμένοντας το τέλος των εχθροπραξιών για να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Πρόσφυγες και πρόσφυγες πολέμου βάση Συνθηκών και οικον. μετανάστες


Βάση διεθνών συνθηκών, πρόσφυγας θεωρείται το άτομο που βρίσκεται υπό την προστασία της Συνθήκης της Γενεύης του 1951, βάση της οποίας χορηγείται άσυλο σε αυτόν (το άτομο) που υφίσταται δίωξη στο ίδιο του το κράτος εξαιτίας, μεταξύ άλλων, εθνικής, φυλετικής, θρυσκευτικής καταγωγής του ή και πολιτικών επιλογών. Ιστορικά, η Συνθήκη για την προστασία των προσφύγων υπεγράφη από τα δυτικά ευρωπαικά κράτη για να προστατευθούν κυρίως οι αιτούντες άσυλο που κατάφερναν να διαφεύγουν από τα ολοκληρωτικά κράτη στην Ανατολική Ευρώπη πριν την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Οι πρόσφυγες πολέμου δεν υπόκεινται per se στην παραπάνω Συνθήκη και δεν έχουν απόλυτο δικαίωμα ασύλου από τη χώρα υποδοχής αλλά προστατεύονται από τον γενικό κανόνα που διέπει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο που είναι η απαγόρευση για τις αρχές υποδοχής να επαναπροωθούν πρόσφυγες πολέμου στις εστίες όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες όπου κινδυνεύει η ζωή τους. Χαρακτηριστική είναι η πολιτική του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που προστατεύει τους πρόσφυγες πολέμου στις γειτονικές χώρες από τη χώρα όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες διότι ο απώτερος στόχος είναι να μην υπάρχει ξεριζωμός από τις εστίες τους, να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους και να μην επιτρέψουν την όποια επιχειρούμενη εθνοκάθαρση η οποία συνιστά έγκλημα πολέμου.

Τέλος, όσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες από Τρίτες χώρες, οι τελευταίοι δεν τυγχάνουν προστασίας από τους διεθνούς κανόνες, αλλά υπόκεινται, για την περίπτωση της Ελλάδος, στο πλαίσιο κανόνων της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαικής Ενωσης (βλ. «κανόνες Σένγκεν και Δουβλίνου »). Κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται η είσοδο στον ευρωπαικό χώρο χωρίς βίζα (visa) και η διαμονή (συνήθως προσωρινή) επιτρέπεται μόνο όταν συντρέχουν ορισμένες αυστηρές προυποθέσεις και ανά περίπτωση.

Τραγικό λάθος η δημιουργία hot spots στην Ελλάδα

Εγκληματικό λάθος της κυβέρνησης Σύριζα να δεχθεί τη δημιουργία hot spots στα νησιά του Αιγαίου και πλέον στην ηπειρωτική χώρα. Η δημιουργία και μόνο των Κέντρων καταγραφής μεταναστών απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια όπου αναμένουν χιλιάδες εν δυνάμει πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη λειτουργεί ως πόλος έλξης νέων μεταναστευτικών μαζών, εξαιτίας της καταγραφής και αυτόματη απόδοση νέων ταξιδιωτικών εγγράφων, της χαλαρής μεταναστευτικής πολιτικής και την διακοπή των απελάσεων από την κυβέρνηση του Σύριζα. Διαβάζουμε στον Τύπο ότι στα νησιά, η κυβέρνηση διαθέτει στρατιωτικές οικίες στους μετανάστες (ενώ γνωρίζουμε τις περικοπές στους στρατιωτικούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις ακριτικές περιοχές. Παρεπιμπτόντως, στις πλούσιες χώρες του Βορρά, τους αιτούντες άσυλο ακόμη και πρόσφυγες κατά κανόνα τους φιλοξενούν σε ειδικά καταλύματα και μάλιστα φυλαγμένα ή σε καταφύγια της πολιτικής προστασίας. Στην Ελλάδα της κρίσης, δίδονται από την κυβέρνηση στρατιωτικές οικίες και επιδόματα ενοικίου....). Ανήμπορη και ιδεοληπτική κυβέρνηση δεν το ζήτησε καν με σθένος στο να δημιουργηθούν τα hot spots στην Τουρκία εκεί που βρίσκονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές μάζες, ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να μην γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από διακινητές και να χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

Κερδισμένη η Τουρκία από την μεταναστευτική κρίση


Η τραγική πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό έδωσε στην Τουρκία μία σημαντική ευκαιρία να εκμεταλλευθεί το δράμα των μεταναστών και να διαδραματίζει πλέον ρόλο στη επίλυση του μεταναστευτικού στις ευρωπαικές αποφάσεις. Η Τουρκία επέτυχε εις βάρος της Ελλάδος να επαενεργοποιήσει την ενταξιακή της πορεία, να λαμβάνει σημαντική οικονομική βοήθεια και το κυριότερο να τίθεται θεσμικά πλέον το ζήτημα της κοινής φύλαξης των συνόρων στο Αιγαίο. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έδειξαν για ακόμη μία φορά την ανικανότητα και την ανημπόρια τους να διαχειρισθούν καίρια και σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Με τους αδέξιους και αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της, η κυβέρνηση ενέδωσε, στην απαίτηση κάποιων εταίρων η Frontex να διαδραματίζει, στην ουσία, αυτόνομο ρόλο και δράση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο.

De facto εκτός Σένγκεν η Ελλάδα ;


Ακόμη και τα Σκόπια ύψωσαν φράχτη απέναντι στην Ελλάδα, ανοιχτά πλέον γίνεται λόγος στα ευρωπαικά όργανα και θεσμούς λόγος για καθεστώς εξόδου της Χώρα μας από τη ζώνη Σένγκεν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για μια νέα Συνθήκη Σένγκεν με μικρό πυρήνα Κρατών Μελών (εκτός η Χώρα μας). Δεν διστάζουν να σχεδιάζουν ανοιχτά για ανύψωση φραχτών στα σύνορά τους με στόχο να παραμείνουν οι ενδυνάμει πρόσφυγες και μετανάστατες στην Ελλάδα. Με την πολιτική και τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης, η Χώρα μας αντιμετωπίζεται πλέον ως αποσταθερποιητικός παράγοντας στη διαχείρηση της μεταναστευτικής κρίσης. Εκτός από την αποσταθεροποίηση των τραπεζών και τη νέα στυγνή φορολογία στους πολίτες, τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, η κυβέρνηση του Σύριζα κατόρθωσε σε λιγότερο από ένα χρόνο να αντιμετωπίζουμε και θέμα εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν.

Παρόλο τις δεινές επικοινωνιακές ικανότητες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του (σ΄αυτόν το τομέα όντως διαπρέπουν), γίνεται ολοένα και περισσότερο ξεκάθαρο στους Έλληνες πολίτες οι τεράστιες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη μετανάστευση στη Χώρα μας, με βαθιές συνέπειες οι οποίες δεν είναι ακόμη ορατές.

Μιχάλης Ν. Μιτζικός
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Βόλου»,
Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Μαγνησίας
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,573,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2210,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,834,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,214,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,975,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,225,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1141,ΒΙΝΤΕΟ,714,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1868,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,311,Ειδηση-ολόγιο,9243,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2208,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,91,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,144,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,130,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1455,Κόσμος,10367,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,924,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1750,Πολιτική,6962,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6319,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,75,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1340,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3433,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,110,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,128,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,843,Eco-News,3006,GP - info,5,voice healing therapy,97,
ltr
item
Ploumistos.com: Μιχάλης Ν. Μιτζικός: Το μεταναστευτικό άγος της κυβέρνησης του Σύριζα
Μιχάλης Ν. Μιτζικός: Το μεταναστευτικό άγος της κυβέρνησης του Σύριζα
Μιχάλης Ν. Μιτζικός: Το μεταναστευτικό άγος της κυβέρνησης του Σύριζα
http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2015/09/%CE%9C%CE%99%CE%A4%CE%96%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2016/01/mitzikos-to-metanasteutiko-agos-ths-kuvernisis-tou-syriza.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2016/01/mitzikos-to-metanasteutiko-agos-ths-kuvernisis-tou-syriza.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content