Δίλημμα αλά... Άμλετ στη ΝΔ: «Ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δίλημμα αλά... Άμλετ στη ΝΔ: «Ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Αμλετικές» διαστάσεις, του τύπου… «να ζει κανείς, ή να μη ζει;», προσλαμβάνουν τα διλήμματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Ο προβληματισμός που από καιρό αναπτύσσεται στις τάξεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση την οποία πρέπει να τηρήσουν όταν η συμφωνία οδηγηθεί για έγκριση στο Κοινοβούλιο εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας και των υψηλών τόνων που χρησιμοποίησαν η «επίσημη» Συγγρού και προσωπικά ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να σχολιάσουν τα όσα φημολογούνται περί των σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ο διχασμός που επικρατεί στο στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει σχεδόν απόλυτος με τις δύο πλευρές να δίνουν… υπαρξιακού χαρακτήρα προεκτάσεις στο «ναι» ή στο «όχι».

«Αν υπερψηφίσουμε τη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μοιραστούμε βάρη που δεν μας ανήκουν και θα είναι σα να τους δίνουμε συγχωροχάρτι για τις πρωτοφανείς παλινωδίες και την ιστορικά πιο κραυγαλέα αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει», υποστηρίζει η μια πλευρά. «Αν καταψηφίσουμε θα είναι σα να κάνουμε κι εμείς τη δική μας “κωλοτούμπα”, που μπορεί να μας πάει ακόμη παρακάτω στις επόμενες δημοσκοπήσεις», απαντά η άλλη πλευρά.

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι προσεγγίσεις μιας πλειάδας βουλευτών καθορίζεται και από τη θέση που λαμβάνουν έναντι της ηγεσίας και της αμφισβήτησης που εγείρεται από ορισμένα προβεβλημένα στελέχη, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι από την επομένη των εκλογών ζητούν επιμόνως να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο και να ανοίξει ζήτημα διαδοχής.

Η πλειονότητα όσων κατατάσσονται στην εσωκομματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν έχει λόγους να επανέλθει στο αντιμνημονιακό παρελθόν της περιόδου 2009-2011, ούτε να καταληφθεί από αισθήματα περί “δικαίωσης”». Από την άλλη, δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που επιμένουν ότι το κόμμα τους απαιτείται να τηρήσει σκληρή στάση και να μη διευκολύνει την κυβέρνηση, με προαναγγελία θετικής ψήφου στο κείμενο της όποιας συμφωνίας.

«Αν εμείς, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σπεύσουμε να δεσμευτούμε ότι θα πούμε “ναι”, θα διευκολύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ταυτόχρονα και συμπολίτευση και αντιπολίτευση», είναι η άποψη που επικρατεί μεταξύ των περισσοτέρων στελεχών που στηρίζουν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος. Αν συμβεί αυτό, όπως υποστηρίζουν, «θα δώσουμε το περιθώριο στους βουλευτές του Παναγιώτη Λαφαζάνη να καταψηφίσουν τη συμφωνία και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει “και την πίτα ολόκληρη και τον σκληρό χορτάτο”».

Είναι άκαιρο και το «ναι» και το «όχι»

Αν και στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε επικριτικός και σε δηλώσεις του από τη Βόρειο Ελλάδα έκανε λόγο για «νέο χειρότερο Μνημόνιο», δεν ανοίγει τα χαρτιά του. «Χωρίς να έχουμε δει το κείμενο, είναι άκαιρο να πούμε εκ των προτέρων αν το ψηφίζουμε ή όχι», είναι η θέση του.

Ο τέως πρωθυπουργός επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο και να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους, καθώς, όπως εδώ και καιρό υποστηρίζει, «κάθε μέρα καθυστέρησης, κάνει όλο και βαρύτερο τον λογαριασμό που θα πληρώσουν οι πολίτες που αισθάνονται πλέον ότι τους κορόιδεψαν και δεν θα το συγχωρέσουν».

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι ο ίδιος θα κάνει το παν για να μη διασαλευτεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο συνάντησε κατ΄ ιδίαν μόλις ένα 24ωρο προτού να ανακοινώσει από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την επικείμενη συμφωνία. «Πήγα και ζήτησα να στηρίξουν την Ελλάδα ανεξαρτήτως κυβέρνησης», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς να κρύβει το παράπονό του για την αντιμετώπιση που είχε ο ίδιος από τουν νυν κυβερνώντες. «Θυμάστε εσείς εκείνοι να μας στήριξαν ποτέ στο παραμικρό; Όχι βέβαια. Αλλά εμείς έχουμε υπέρτατο κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας», αναφέρει.

Οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, υπολογίζουν ότι, σε πείσμα των κυβερνητικών ισχυρισμών ότι δεν θα εφαρμόσουν το «e-mail Χαρδούβελη», στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα υποχρεωθεί να λάβει η σημερινή κυβέρνηση θα είναι 14 φορές περισσότερα», καθώς «η οικονομία οδεύει ολοταχώς, ξανά, στην ύφεση και στα πρωτογενή ελλείμματα» και «ο κ. Τσίπρας επαναφέρει τους εφιάλτες που είχαμε αφήσει πίσω μας το 2014».

Όπως και να έχει, όλα μαρτυρούν ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα έχει άμεση αντανάκλαση στο εσωτερικό της ΝΔ. Ήδη, οι εσωκομματικοί αμφισβητίες θέτουν ζήτημα σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.)για να τεθεί σε ψηφοφορία η στάση που θα τηρήσει το κόμμα τους. Οι προσκείμενοι, ωστόσο, στην ηγεσία μιλούν για «προσχηματική» απαίτηση που υποκρύπτει την αδυναμία των επίδοξων δελφίνων να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 27 υπογραφών από βουλευτές για να συνεδριάσει η Κ.Ο. με θέμα την αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος. «Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συμφωνία ως “Δούρειο Ίππο” για να συντηρήσουν την εσωστρέφεια. Αλλά δεν θα τους περάσει γιατί ήταν και παραμένουν μειοψηφία…», σχολιάζουν στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία.

Το διάβασα στο protothema.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1088,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,263,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1250,ΒΙΝΤΕΟ,827,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,329,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,242,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1556,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,913,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Δίλημμα αλά... Άμλετ στη ΝΔ: «Ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δίλημμα αλά... Άμλετ στη ΝΔ: «Ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δίλημμα αλά... Άμλετ στη ΝΔ: «Ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;
http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS8yMDE1LzA1LzA5L3NhbWFyYXMwLmpwZw%3d%3d&t=635667476197094139&w=820&h=457&a=Center
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2015/05/blog-post_158.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2015/05/blog-post_158.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content