Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των συνηθειών μας - Τα πέντε βήματα δημιουργίας μιας συνήθειας

Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των συνηθειών μας - Τα πέντε βήματα δημιουργίας μιας συνήθειας

👉Κάποιος που αυτήν τη στιγμή έχει λιγότερες ικανότητες από σένα, σε λίγο καιρό από τώρα θα έχει περισσότερα αποτελέσματα από σένα, γιατί πολύ απλά θα εξασκήσει περισσότερο τις ικανότητές του. Τι θα έλεγες αυτός ο κάποιος να είσαι εσύ;

Είναι δεδομένο ότι, αφού μπορεί κάποιος με λιγότερη δυναμική από σένα, μπορείς και εσύ. Τι χρειάζεται όμως για να μπορέσεις; Να είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις τη συνήθεια της νίκης. Και για να το κάνεις αυτό, πρέπει να εξασκείσαι, δηλαδή να επαναλαμβάνεις τη ρουτίνα της νίκης κάθε μέρα.

Κάνοντας το ίδιο πράγμα συνεχώς, εγκαθιστούμε τον χάρτη της διαδικασίας στο μυαλό μας. Μόλις ο χάρτης ολοκληρωθεί, το σώμα ακολουθεί τις οδηγίες του χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια από εμάς. Η διαδικασία καταλήγει να γίνεται αυτόματα, μηχανικά. Δηλαδή δημιουργείται μια συνήθεια. Στην αρχή μας είναι δύσκολο, γιατί μας είναι ξένο. Προσπαθώντας το, γίνεται λιγότερο δύσκολο, και στο τέλος καταλήγει απλό και εύκολο.

Οι μεγαλύτεροι βιρτουόζοι της κιθάρας, την πρώτη φορά που την έπιασαν στα χέρια τους, παρήγαγαν εξίσου ενοχλητικό ήχο με κάποιον που δοκίμασε μία φορά να παίξει και τα παράτησε, γιατί δεν του άρεσε το αποτέλεσμα. Όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες πέρασαν από το συγκεκριμένο στάδιο. Όλοι απογοητεύτηκαν αρχικά από τα αποτελέσματά τους. Ήταν έτοιμοι όμως να περάσουν στο στάδιο του υποσυνείδητα ικανού. Δηλαδή του master. Η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση αποδίδεται στον Νόελ Μπερτς και αφορά τα τέσσερα στάδια ικανότητας.

Το πρώτο στάδιο είναι αυτό του υποσυνείδητα ανίκανου. Βλέπεις σε μια συναυλία έναν σπουδαίο κιθαρίστα και νομίζεις ότι μπορείς και εσύ (δεν ξέρεις ότι είναι δύσκολο). Αγοράζεις μια κιθάρα και, μόλις βάλεις τα δάχτυλα στις χορδές, αντιλαμβάνεσαι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Έχεις ήδη μεταφερθεί στο δεύτερο στάδιο, είσαι συνειδητά ανίκανος (ξέρεις ότι είναι δύσκολο). Πολλοί εδώ τα παρατούν.

Δεν έχουν την υπομονή και τη θέληση που απαιτούνται για να φτάσουν στο τρίτο στάδιο, αυτό του συνειδητά ικανού. Καθώς μαθαίνεις τις νότες, πρέπει να σκέφτεσαι κάθε σου κίνηση, να συνδυάζεις κάθε νότα με μια αντίστοιχη κίνηση, να προσπαθείς να κρατήσεις τον ρυθμό, να το κάνεις με ταχύτητα και, σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, όσο πιο πολύ εξασκείσαι τόσο πιο πολύ πονούν τα δάχτυλά σου.

Στο τέταρτο στάδιο, αυτό του υποσυνείδητα ικανού, είσαι πλέον master*. Ελάχιστοι φτάνουν σε αυτό, όμως εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται διασκεδαστικά και αρχίζεις να θερίζεις τους καρπούς της υπομονετικής σποράς σου. Το μυαλό έχει έτοιμο το πλάνο της επόμενης κίνησης, ο χάρτης έχει ολοκληρωθεί και δίνει στο σώμα εντολές. Το σώμα δεν χρειάζεται να πάρει συνειδητή εντολή από το μυαλό.

Η διαδικασία γίνεται αυτόματα. Μπορείς να κλείσεις τα μάτια, να σκέφτεσαι άλλα πράγματα, να παίζεις εκτός παρτιτούρας, να αυτοσχεδιάζεις. Τα δάχτυλα απλά αγγίζουν τις σωστές χορδές και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Σκέψου τον τρόπο που οδήγησες την πρώτη φορά σε σχέση με πέντε χρόνια μετά. Ένας πρωτάρης οδηγός είναι εξαιρετικά προσεκτικός, αγχώνεται και μόνο στην ιδέα να κάνει όπισθεν ή να παρκάρει, και συνεχώς φοβάται ότι θα τρακάρει.

Ένας έμπειρος οδηγός μιλάει στο τηλέφωνο (που δεν θα έπρεπε), πίνει καφέ καθώς οδηγεί, και απορεί πώς έφτασε στον προορισμό του, μιας και δεν θυμάται να έστριψε στις προ- ηγούμενες δώδεκα στροφές. Είναι υποσυνείδητα ικανός. Στην αρχή όλα είναι χάος. Έπειτα έρχεται πάντα η αρμονία. Οι επιστήμονες περιγράφουν το ξεκίνημα του σύμπαντος σαν ένα χαοτικό γεγονός, τουλάχιστον για όποιους δέχονται τη θεωρία του Big Bang. Η αλλαγή, το νέο, δημιουργούν προσωρινά σύγχυση. Πρέπει να έχεις πίστη ότι η αρμονία θα έρθει. Κι αυτό συνήθως γίνεται όταν φτάνεις στο στάδιο του υποσυνείδητα ικανού.

Πρόταση:

Το ερώτημα είναι ποιες συνήθειες θέλεις να δημιουργήσεις. Συνήθως είμαστε καλοί στο να δημιουργούμε κακές συνήθειες. Κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, αγενή συμπεριφορά, παραίτηση στην πρώτη δυσκολία, αναποφασιστικότητα, αναβλητικότητα. Πώς όμως εγκαταστήσαμε αυτούς τους αρνητικούς χάρτες ζωής, ώστε να καταλήξουμε να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές τους; Με τη συνεχή επανάληψη. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αντιστρέφοντας δηλαδή τη διαδικασία, μπορούμε να κόψουμε το τσιγάρο, να τρώμε υγιεινά, να φερόμαστε ευγενικά, να συνεχίζουμε στα εμπόδια, να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, να μην αναβάλλουμε συνεχώς.

Κάνοντας το ίδιο πράγμα κάθε μέρα για τρεις μήνες, δημιουργείς συνήθεια ζωής. Αντίστοιχα, αποφεύγοντας για τρεις μήνες κάτι που έκανες για χρόνια, μπορείς να εγκαταστήσεις μία καινούρια aσυνήθεια. «Εύκολο να το λες», ίσως σκεφτούν κάποιοι, «αλλά δύσκολο να το κάνεις». Παρακάτω γίνεται αναφορά σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική, με την οποία θα μπορέσεις να δημιουργήσεις όποια νέα συνήθεια επιθυμείς, ή να διακόψεις μία παλιά, αντικαθιστώντας τη με μία νέα, σχεδιάζοντας έτσι τον αντίστοιχο χάρτη στο μυαλό σου.

Τα πέντε βήματα δημιουργίας μιας συνήθειας
  • Αρχικά βρες τον λόγο για να το κάνεις. Ένα ισχυρό κίνητρο. Φτιάξε μια γραπτή λίστα με όσα θα κερδίσεις αν αποκτήσεις τη νέα σου συνήθεια, και όσα θα χάσεις αν δεν την αποκτήσεις.
  • Πέτυχε μία μικρή νίκη άμεσα.
  • Κάνε παρέα με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες συνήθειες και ενδυνάμωσε την απόφασή σου με εξωτερικές πηγές έμπνευσης.
  • Κάθε ημέρα που περνάει, αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντάμειβε τον εαυτό σου για την κατάκτησή του.
  • Συνέχισε την ίδια διαδικασία κάθε μέρα, για τρεις μήνες.
Αν τώρα θέλεις να κόψεις μια παλιά συνήθεια, είναι σημαντικό να έχεις αποφασίσει με ποια συνήθεια θα την αντικαταστήσεις. Το επόμενο κεφάλαιο περιγράφει ακριβώς πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν την τεχνική, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Ένα εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης όχι απλά στο πώς να δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια και να διαγράψεις μια παλιά, αλλά στο πώς να δημιουργήσεις μια νέα ζωή. Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των συνηθειών μας. Όλα γίνονται εύκολα όταν τα συνηθίσουμε. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, αν θα συνηθίσουμε απλά να ζούμε ή να διάγουμε μια καταπληκτική ζωή.

*Η θεωρία αυτή διατυπώθηκε το 1970, αρχικά με τον τίτλο Τέσσερα στάδια για να αποκτήσεις οποιαδήποτε νέα ικανότητα. Μερικοί επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα ακόμα και σήμερα και κάποιοι έχουν προσθέσει και ένα πέμπτο στάδιο που το ονομάζουν Η συνειδητή ικανότητα του υποσυνείδητα ικανού.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ON LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
Συνεδρίες για να βρεις τον εαυτό σου και τον σκοπό σου - "Καλύτερα να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ψυχή με σώμα... και όχι για σώμα με ψυχή"

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις On Line Συνεδρίες ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

Για τις ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Διαλογισμού - Αυτοσυγκέντρωσης & Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Εκπαίδευση για την Αφύπνιση του Νουπατήστε την εικόνα για να πάρετε πληροφορίες
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,501,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2095,ΑΠΟΨΕΙΣ,104,Άρθρα,826,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,155,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,839,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,199,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,913,ΒΙΝΤΕΟ,325,ΒΟΛΟΣ,98,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1856,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,214,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,114,ΕΛΛΑΔΑ,1889,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,41,ΕΡΕΥΝΕΣ,70,ΖΩΗ,225,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,82,Θεσσαλία,1316,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,85,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,952,Κόσμος,10099,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,54,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,636,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1646,Πολιτική,6934,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6173,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,83,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,65,Στηρίζω,344,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1232,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3219,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,76,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,117,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,726,Eco-News,2900,GP - info,5,voice healing therapy,61,
ltr
item
Ploumistos.com: Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των συνηθειών μας - Τα πέντε βήματα δημιουργίας μιας συνήθειας
Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των συνηθειών μας - Τα πέντε βήματα δημιουργίας μιας συνήθειας
Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των συνηθειών μας - Τα πέντε βήματα δημιουργίας μιας συνήθειας
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2018/04/zoi-poiotiki-mathimata-makroxronia-ereuna-eutuxia-video.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/11/blog-post_694.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/11/blog-post_694.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content