«Επιχείρηση Ελευθερία» : Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό – Πότε ξεκινά στην Ελλάδα

«Επιχείρηση Ελευθερία» : Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό – Πότε ξεκινά στην Ελλάδα

👉Με αγωνία η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την εφιαλτική πανδημία του κοροναϊού.

Κάνοντας αγώνα δρόμου, φαρμακοποιοί, ερευνητικά κέντρα και κυβερνήσεις παγκοσμίως προσπαθούν να παραδώσουν ασφαλές το εμβόλιο στα νοσοκομεία προκειμένου να «φρενάρουν» την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών μέχρι στιγμής, με το δεύτερο κύμα να αποδεικνύεται πιο φονικό από το πρώτο και το φόβο έξαρσης κρουσμάτων κατά την περίοδο των εορτών να ελλοχεύει.

Με τα δεδομένα αυτά, κι ενώ Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση των εμβολίων με επείγοντα χαρακτήρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) -μετά από πιέσεις που φέρεται να δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση- επισπεύδει τη συνεδρίαση προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Ενώ η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου, κάτι που σήμαινε πως οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα ήταν διαθέσιμες από τις αρχές του επόμενου έτους, τελικά η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις στις 21 Δεκεμβρίου, γεννώντας ελπίδες ο… Άγιος Βασίλης να φέρει το εμβόλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020» έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς αμέσως μετά την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Κοινό μέτωπο

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και πέντε άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα συντονίσουν την έναρξη των εκστρατειών τους εμβολιασμών κατά της Covid-19, ανέφεραν σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Υγείας των χωρών αυτών.

Τα συγκεκριμένα κράτη θα προωθήσουν τον «συντονισμό της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμών» και θα ανταλλάζουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές προχωρούν, υπογραμμίζει το ανακοινωθέν, μαζί με άλλες δεσμεύσεις σε τομείς όπως η διαφάνεια.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιταλία και υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

«Επιχείρηση Ελευθερία»

Στη χώρα μας, το μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών ονομάστηκε «Επιχείρηση Ελευθερία».

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021, εντός των επόμενων 24ώρων θα εκκινήσει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι το εμβόλιο θα φτάσει «δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου», ενώ η λίστα προτεραιότητας θα καθοριστεί, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα πρέπει να μεταφερθούν εκατομμύρια εμβόλια με ασφάλεια και σε συνθήκες βαθιάς ψύξης στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού και στις 65 κινητές μονάδες. «Δεν μιλάμε για καμπάνια αλλά για εκστρατεία. Θα ζητήσουμε την συνδρομή όλων των ειδικών: επιστημόνων, φορέων, φαρμακείων της εκκλησίας».

«Όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας» επεσήμανε ο ίδιος.



Πριν τα Χριστούγεννα τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα

Η επιχείρηση μεταφοράς τους θα είναι γιγαντιαία και σύνθετη. Τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα με ειδικές πτήσεις και στην συνέχεια θα διοχετευθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:
  • Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων
  • Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην χώρα μας.
Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι 500.000 δόσεις εμβολίων, ενώ τα ψυγεία για τη συντήρησή τους έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη.
Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με το πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί.

Πρόκειται για «μεγάλο εγχείρημα που θέλει μεγάλη σοβαρότητα και τη συμμετοχή όλων μας για να επιτύχει. Το εμβόλιο θα έρθει σε λίγες εβδομάδες και η προετοιμασία των κέντρων είναι σε εξέλιξη, όλα είναι προγραμματισμένα στην τελευταία τους λεπτομέρεια».

Όπως είπε, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, το προσωπικό των νοσοκομείων – «ώστε να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας»- αλλά και οι ευπαθείς ομάδες. Η ηλικία και ο τόπος διαμονής αναμένεται να αποτελέσουν κριτήρια, σχετικά με όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τον εμβολιασμό τους θα αναλάβουν συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, όπου θα πάνε σε σημεία της χώρας που είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να μετακινηθούν, ενώ στα νοσοκομεία που εργάζονται θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.
Διαβεβαιώσεις

Απαντώντας για το αν θα έρθει μόνο ένα εμβόλιο, η ίδια ανέφερε ότι τα εμβόλια που θα έλθουν στο σύνολό τους είναι εμβόλια που θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και είναι επιστημονικά το ίδιο, γι’ αυτό συστήνονται και εφαρμόζονται.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το αντιγριπικό εμβόλιο, όπου υπάρχουν τριών ειδών, και -όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου- όταν το κάνει κάποιος πολίτης δεν γνωρίζει ποιο από τα τρία είναι, απλά κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.



Πώς θα κλείνονται ραντεβού

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του εμβολιασμού, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε πως θα δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να κλείνει δύο ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου που θα έχουν συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία.

Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση ή μέσω φαρμακείων ή και μέσω ΚΕΠ. Θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαιώσεις των ραντεβού αλλά και αλλαγής τους.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως δεν αποκλείεται να διευρυνθούν και οι τρόποι με τους οποίος θα μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού.

Ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως πόσο χρονικό διάστημα προστασίας του εμβολιασθέντος και η ενδεχόμενη μετάδοση του ιού σε κάποιον άλλο.

«Τα εμβόλια προστατεύουν εμάς. Δεν γνωρίζουμε αν εμποδίζουν τη διασπορά της νόσου. Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν κάνω εγώ το εμβόλιο, κατ’ ανάγκη προστατεύω τους διπλανούς μου. Αν το κάνουμε πολλοί, εκεί θα δημιουργηθεί το τοίχος έναντι του κοροναϊού. Να μην επαναπαυθούμε εάν κάνουμε το εμβόλιο. Ενώ έχουμε προστατευτεί, μπορεί να μεταδίδουμε τον κοροναϊό στους διπλανούς μας, οι οποίοι μπορεί να είναι στις ευπαθείς ομάδες» τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Για τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), υποστήριξε ότι «δεν γίνεται έκπτωση στη διαδικασία. Συνεδριάζουν 8 μέρες νωρίτερα, εφόσον το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τρεις άλλες ρυθμιστικές αρχές. Τους Βρετανούς, τους Καναδούς και τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι έκαναν τη διαδικασία της έγκρισης ανοιχτά. Μπορούσε να την παρακολουθήσει όλος ο κόσμος. Ελπίζω ότι και ο ΕΟΦ θα κάνει μια αντίστοιχη ανοικτή διαδικασία».

Tο διάβασα στο in.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1073,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,810,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1536,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,899,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: «Επιχείρηση Ελευθερία» : Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό – Πότε ξεκινά στην Ελλάδα
«Επιχείρηση Ελευθερία» : Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό – Πότε ξεκινά στην Ελλάδα
«Επιχείρηση Ελευθερία» : Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό – Πότε ξεκινά στην Ελλάδα
https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/12/2020-12-14T172509Z_1531317008_RC24NK9T7OX0_RTRMADP_5_HEALTH-CORONAVIRUS-CANADA-1024x683.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/12/blog-post_51.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/12/blog-post_51.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content