Η τέχνη της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας

Η τέχνη της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας

👉Η καθημερινότητα μας ορίζεται από πολλά πράγματα. Λειτουργούμε βάσει ενός συγκεκριμένου... συστήματος πεποιθήσεων που είναι μοναδικό για τον καθένα από εμάς.Αυτό χτίζεται όσο μεγαλώνουμε και βιώνουμε καταστάσεις, όσο εκπαιδευόμαστε και όσο μαθαίνουμε να ασκούμε κριτική σκέψη. 

Από την στιγμή που μπουσουλάμε, μέχρι την τελευταία μας ημέρα, διαμορφώνουμε το σύστημα πεποιθήσεων μας. Το εξελίσσουμε ή το παγιώνουμε ανάλογα με τη γνώση που λαμβάνουμε ή που δεν λαμβάνουμε.

Αυτό το σύστημα πεποιθήσεων χρειάζεται καθημερινή επιβεβαίωση για να αποδώσει. Καθώς είναι στη φύση του ανθρώπου να αμφισβητεί και να αμφιβάλει, έτσι συμβαίνει κι εδώ. Σε καθημερινή βάση κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας για να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι σωστό και μέσα στο πλαίσια αυτού που θεωρούμε λογικό.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και προσπαθεί να επιλύσει τα πάντα μέσω του διαλόγου. Έτσι, ακόμη κι όταν είναι μόνος του συζητάει με τον εαυτό του και ψάχνει την απάντηση μέσω ενός άλλου, ακόμη κι όταν αυτός ο άλλος είναι ο εσωτερικός του εαυτός.

Αν το σκεφτείς λίγο θα διαπιστώσεις ότι σε καθημερινή βάση κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου. Αναρωτιέσαι για οτιδήποτε έκανες, κάνεις ή θες να κάνεις. Για οτιδήποτε θετικό ή αρνητικό σου συνέβη. Για όποια επιθυμία έχεις και για οτιδήποτε επιτρέπεις να σου κάνουν άλλοι.

Συνεπώς, αυτές οι ερωτήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Κάθε μέρα λοιπόν, μπορούμε να διαλέξουμε μία κατηγορία και να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα θετικά ή αρνητικά.

Η πρώτη κατηγορία ερωτήσεων μπορεί να μειώσει την ικανότητα μας να σκεφτούμε αποτελεσματικά, μας κάνει να αισθανόμαστε ανεπαρκείς και ανίκανοι και κατά συνέπεια χάνουμε τις ευκαιρίες που περνάνε από μπροστά μας καθώς μας απορροφούν οι ατελείωτες δικαιολογίες και τα παράπονα.

Γιατί εμένα; Πιστεύεις ότι μόνο εσύ συναντάς δυσκολίες στη ζωή;

Αυτές οι ερωτήσεις, είναι οι ερωτήσεις που ξεκινάμε με ένα Γιατί.
Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, τις αμέτρητες ερωτήσεις που δεχόμουν από τους μεγαλύτερους. Όλες ξεκινούσαν με ένα γιατί. Για ότι κι αν έκανα υπήρχε μία αμφισβήτηση. Γιατί το έκανα έτσι, γιατί το είπα αυτό, γιατί δεν διάβασα, γιατί δεν άκουσα. Πιστεύω ότι αν όχι όλοι, σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει τέτοιες ερωτήσεις στο παρελθόν μας.

Αυτές οι ερωτήσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας. Μικροί. Προκαλούν την μιζέρια γιατί προέρχονται από μία κατάσταση αδυναμίας και έλλειψης ελπίδας. Σε κάθε τέτοια ερώτηση ξυπνάει μέσα μας το παιδί που πρέπει να απολογηθεί για κάτι.Οι πιο συχνές ερωτήσεις που ξεκινούν με ένα γιατί είναι:
  • Γιατί η ζωή μου τα φέρνει όλα ανάποδα;
  • Γιατί να κάνω καν την προσπάθεια;
  • Γιατί δεν είμαι αρκετός;
  • Γιατί κάνω πάντα λάθος κινήσεις;
  • Γιατί έτυχε πάλι σε εμένα αυτό;
Αυτές οι ερωτήσεις λοιπόν, μπορούν να σε εγκλωβίσουν σε έναν ατέρμονο κύκλο γεμάτο δικαιολογίες, ανάθεση ευθυνών σε άλλους και προβλήματα χωρίς τέλος.

Έτσι, όσο εστιάζεις στα αρνητικά πράγματα που σου συμβαίνουν, το υποσυνείδητο σου θα εστιάσει στο να στα φέρει στην επιφάνεια πιο συχνά. Δεν το κάνει επίτηδες. Απλά θεωρεί ότι εφόσον έχεις εστιάσει την προσοχή σου εκεί, τότε αυτά τα μοτίβα πρέπει να στα αναδεικνύει όσο το δυνατόν πιο συχνά.

Πιστεύω αντιλαμβάνεσαι ότι όσο περισσότερο κάνεις τέτοιου είδους ερωτήσεις, τόσο περισσότερο απορροφάσαι στο να κατηγορείς τον εαυτό σου και τους άλλους για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στη ζωή σου. Αυτό μπορεί να σε κάνει εντελώς αντιπαραγωγικό και να σε εγκλωβίσει σε έναν περιοριστικό κύκλο που θα σου καταστρέψει την συναισθηματική σου ζωή.

Προκαλούν περιορισμούς

Είναι λογικό, εφόσον αυτές οι ερωτήσεις σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου, να σου δημιουργήσουν περιοριστική συμπεριφορά που θα σε κάνει να χάσεις ευκαιρίες, υποστήριξη και εξέλιξη στην ζωή σου.

Προκαλούν προβλήματα

Εφόσον εστιάζεις σε ότι δεν θες στη ζωή σου, κατηγοριοποιείς αυτές τις καταστάσεις ως προβληματικές (κάτι που είναι αναμενόμενο), όπως και το γεγονός ότι θα γίνουν εμπόδια στο να προχωρήσεις στη ζωή σου. Όσο περισσότερες ερωτήσεις κάνεις που ξεκινούν με ένα γιατί, τόσο πιο πολύ θα βυθίζεσαι στα προβλήματα και όχι στις λύσεις τους. Έτσι, θα χάνεις τον έλεγχο όλο και περισσότερο.

Δημιουργούν δικαιολογίες

Όσο περισσότερο βυθίζεσαι στα προβλήματα, τόσο περισσότερες δικαιολογίες θα βρίσκεις για να μην τα λύσεις. Οι δικαιολογίες δεν προσφέρουν λύσεις, απλά μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα, προσωρινά, χρεώνοντας το πρόβλημα κάπου αλλού.

Το Γιατί γεννάει αμφιβολία

Οδηγούν στην αμφιβολία

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, μέσα μας δημιουργείται αμφιβολία. Αμφιβολία για τις ικανότητες μας, για την νοημοσύνη μας, την καλοσύνη μας, τις ικανότητες και την δημιουργικότητα μας. Όσο περισσότερες αμφιβολίες έχουμε, τόσο περισσότερες Γιατί ερωτήσεις κάνουμε για να δικαιολογήσουμε αυτά τα συναισθήματα.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι όσο περισσότερο κάνουμε ερωτήσεις που ξεκινούν με ένα Γιατί τόσο περισσότερο δημιουργούμε μία αρνητική πραγματικότητα γύρω μας.Όσο περισσότερο αμφισβητούμε τον εαυτό μας, τόσο δυσκολότερη θα γίνει η προσπάθεια για να βγούμε από αυτό το τέλμα.

Βγάλε το Γιατί από τη ζωή σου και προσέγγισε τα θέματα σου πιο θετικά.

Το διάβασα στο www.humanadvanced.com
Εκπαίδευση για την αφύπνιση του πνεύματος και καθοδήγηση της προσωπικής ενέργειας
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης, ενώ παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος).


Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, με την δημιουργία προσωπικών ηχητικών αρχείων που σου αλλάζουν την ζωή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας με την μέθοδο της νοερής απεικόνισης θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για συνεδρίες με Skype ή Messenger ή Viber ΕΔΩ
Για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου PLOUMISTOS VIDEO ΕΔΩ
Για ηχοθεραπευτικές συνεδρίες ΕΔΩ
Διαβάστε τις νέες προβλέψεις μου ΕΔΩ
Για συνεδρία πρόβλεψης πληροφορίες ΕΔΩ

Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,371,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1739,ΑΠΟΨΕΙΣ,10,Άρθρα,805,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,40,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,587,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,35,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,645,ΒΙΝΤΕΟ,147,ΒΟΛΟΣ,14,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1778,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,54,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,78,ΕΛΛΑΔΑ,222,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,59,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,12,ΕΡΕΥΝΕΣ,22,ΖΩΗ,64,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,2,Θεσσαλία,1313,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,89,Κόσμος,9152,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,20,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,60,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1475,Πολιτική,6753,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5732,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,68,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,50,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,991,Τοπικά,11654,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2326,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,21,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,35,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,474,Eco-News,2664,GP - info,5,voice healing therapy,12,
ltr
item
Ploumistos.com: Η τέχνη της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας
Η τέχνη της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας
Η τέχνη της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας
https://d1zdxptf8tk3f9.cloudfront.net/ckeditor_assets/pictures/1571/content_oscar-keys-60730.jpg
https://i.ytimg.com/vi/8nHYOEX-O7k/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/10/blog-post_66.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/10/blog-post_66.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content