Είναι αποτελεσματική η μάσκα;

Είναι αποτελεσματική η μάσκα;

👉Στην εποχή της koronas, επιστημονικές πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με... την επίσημη θέση του ΠΟΥ και άλλων υγειονομικών αρχών σβήνονται από τα μέσα ενημέρωσης και αφαιρούνται από τα κοινωνικά δίκτυα, με αποτέλεσμα η σημασία των έντυπων βιβλίων να αυξάνεται κατακόρυφα.

Ευτυχώς, τα χάρτινα βιβλία στην κοινωνία μας δεν καίγονται ακόμη, ενώ τα ηλεκτρονικά χειρόγραφα καίγονται ήδη με δύναμη και πάταγο. Η δικτατορική λογοκρισία της αμήχανης επιστημονικής έρευνας, η οποία ξεκίνησε το 2019, έχει γίνει ο κανόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφέτος, όπου με το πρόσχημα της «παραπληροφόρησης» φιμώνουν, γιατί δεν είναι σε θέση να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των -ανεξάρτητων από τα ταμεία των φαρμακοβιομηχανιών- επιστημόνων.

Το ίδιο συμβαίνει και στα επιστημονικά περιοδικά. Ενώ στο παρελθόν αναφέρθηκαν σπάνια οι δυσάρεστες μελέτες, πρόσφατα επιστημονικά περιοδικά θυμούνται όλο και περισσότερες τέτοιες μελέτες εάν προκαλούν κύμα δυσαρέσκειας στα κοινωνικά μέσα. Η λογοκρισία στην επιστήμη, φυσικά, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά τώρα, όταν η λογοκρισία διαφορετικής προσέγγισης από ανεξάρτητους επιστήμονες, περί του το covid δεν είναι καν κρυμμένη, έχει γίνει προφανές ακόμη και σε όποιους βρίσκονται μακριά από την επιστήμη.

Υπάρχουν λοιπόν, επίσημες έρευνες που λένε ότι οι χειρουργικές μάσκες με την ανάσχεση αέρα που δημιουργούν, είναι αν όχι καταστροφικές, σίγουρα προβληματικές.

Οι ιατρικές μάσκες κατασκευάζονται από πολυπροπυλένιο.

Ο όρος της πλήρους αποσύνθεσής του είναι τουλάχιστον 500 χρόνια. Το υλικό δεν εξαφανίζεται, διασπάται σε μικροπλαστικό και διεισδύει στην τροφική αλυσίδα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες και περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλάσσια πτηνά πεθαίνουν από θαλάσσιο πλαστικό ετησίως. Το θαλάσσιο πλαστικό απορροφά τις τοξίνες, γεγονός που οδηγεί σε δηλητηρίαση ζώων που θα το καταπιούν κατά λάθος.

Η αποσύνθεση του πλαστικού πραγματοποιείται σε διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με την σύνθεσή του. Οι πλαστικές σακούλες αποσυντίθενται ταχύτερα – περίπου 100 χρόνια στο έδαφος. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από πολυπροπυλένιο και άλλους τύπους πλαστικών τροφίμων και μη τροφίμων χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αποσυντεθούν. Η περίοδος της πλήρους αποσύνθεσής τους στο έδαφος είναι τουλάχιστον 500 χρόνια.

Συγκριτικά, η περίοδος αποσύνθεσης των κουτιών αλουμινίου είναι 500 χρόνια, δοχεία – 100 χρόνια, οστά – από 10 χρόνια. Ο χρόνος αποσύνθεσης του πλαστικού στο νερό αυξάνεται πολλές φορές και δεν είναι καν γνωστός ακριβώς. Οι πλαστικές σακούλες που επιπλέουν στο νερό προκαλούν μαζικό θάνατο ψαριών και πουλιών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κατά την διάρκεια της αποσύνθεσης, τοξικές ουσίες απελευθερώνονται από το πλαστικό στο περιβάλλον που δηλητηριάζουν το έδαφος και το νερό (στυρόλιο, φορμαλδεΰδη, φαινόλη, χλωροπρένιο, ουρεθάνη κ.λπ.).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ;

Οι γιατροί, οι νοσοκόμες υποφέρουν από βλάβη του δέρματος λόγω μάσκας προσώπου καθώς η korona επελαύνει. Μετά από τόσες ώρες φορώντας την το δέρμα μπορεί να σκιστεί, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες στην πρώτη γραμμή της κρίσης του COVID-19 περνούν πολλές ώρες την ημέρα φορώντας μάσκες προσώπου και πολλά μέλη του κοινού κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, παρόλο που οι μάσκες προσφέρουν μια κάποια προστασία, μπορεί να είναι η αιτία σημαντικής βλάβης του δέρματος με την εφίδρωση και τρίψιμο των μασκών στην μύτη.

Οι ειδικοί της περιποίησης δέρματος στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ προειδοποιούν για τους κινδύνους. Η καθηγήτρια Karen Ousey είναι η διευθύντρια του Πανεπιστημίου του Ινστιτούτου Ακεραιότητας του Δέρματος και Πρόληψης Λοιμώξεων και ήταν μέλος μιας ομάδας που διεξήγαγε λεπτομερή έρευνα για τη ζημιά από την πίεση που προκλήθηκε από ένα ευρύ φάσμα ιατρικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των μάσκες προσώπου. Τα ευρήματα και οι συστάσεις δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο.

Σε μια Ιαπωνική τυχαιοποιημένη μελέτη, οι γιατροί που φορούσαν μάσκα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πονοκεφάλους. Είχαν επίσης περισσότερες μέρες όπου «ένιωθαν άσχημα» [Use of surgical face masks to reduce the incidence of the common cold among health care workers in Japan: a randomized controlled trial]. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την σχετικά υψηλή συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων με την χρήση της μάσκας προσώπου N95 μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που εργάζονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η μικρότερη διάρκεια της φθοράς της μάσκας προσώπου μπορεί να μειώσει την συχνότητα και την σοβαρότητα αυτών των πονοκεφάλων. Πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η παρατήρηση και να διευκρινισθούν οι μηχανισμοί στους οποίους βασίζεται αυτή η συσχέτιση.»

Σύμφωνα με μελέτη της Σιγκαπούρης, οι μάσκες αναπνευστήρες N95 προκάλεσαν πονοκεφάλους στο 37% του ιατρικού προσωπικού [Headaches and the N95 face‐mask amongst healthcare providers].

Σε μια μελέτη του 2020, οι πονοκέφαλοι εμφανίστηκαν στο 81% των ιατρών [Headaches Associated With Personal Protective Equipment – A Cross-Sectional Study Among Frontline Healthcare Workers During COVID-19].

Σε μια μελέτη του 2007, οι χειρουργοί σε μάσκα έδειξαν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και μειωμένα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα [Preliminary report on surgical mask induced deoxygenation during major surgery]. «Αποτελέσματα: Η μελέτη μας αποκάλυψε μείωση του κορεσμού οξυγόνου των αρτηριακών παλμών (SpO2) και ελαφρά αύξηση των παλμών σε σύγκριση με τις προεγχειρητικές τιμές σε όλες τις ομάδες χειρουργών. Η μείωση ήταν πιο εμφανής στους χειρουργούς ηλικίας άνω των 35 ετών. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας, οι ρυθμοί παλμού της αύξησης του χειρουργού και ο SpO2 μειώνονται μετά την πρώτη ώρα. Αυτή η πρώιμη αλλαγή στο SpO2 μπορεί να οφείλεται είτε στην μάσκα προσώπου είτε στο λειτουργικό στρες. Δεδομένου ότι μια πολύ μικρή μείωση του κορεσμού σε αυτό το επίπεδο, αντανακλά μια μεγάλη μείωση του PaO2»

Σε μια Γαλλική μελέτη το 2018, το περπάτημα με μάσκα για 6 λεπτά οδήγησε σε αυξημένη αναπνοή σε υγιείς ανθρώπους [Effet du port d’un masque de soins lors d’un test de marche de six minutes chez des sujets sainsEffect of a surgical mask on six minute walking distance].

«Η χρήση της μάσκας θεραπείας δεν τροποποιεί την απόσταση που καλύπτεται κατά την διάρκεια της ΤΜ6 αλλά αυξάνει σημαντικά και κλινικά την δύσπνοια. Η δοκιμή περπατήματος έξι λεπτών (6MWT) χρησιμοποιείται τακτικά στην πνευμονολογία. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης, ορισμένοι ασθενείς πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα σε κατάσταση ηρεμίας και μερικές φορές κατά την διάρκεια της άσκησης. 

Μετά από τα πρώτα 6MWT για προπόνηση, έκαναν τυχαία δύο 6MWT: με ή χωρίς χειρουργική μάσκα. Καταγράφηκαν οι μεταβολές απόστασης και δύσπνοιας, καρδιακού ρυθμού και κορεσμού. Αποτελέσματα: Η απόσταση δεν τροποποιήθηκε από την μάσκα (P = 0,99). Η μεταβολή της δύσπνοιας ήταν σημαντικά υψηλότερη με την χειρουργική μάσκα (+5,6 έναντι +4,6, Ρ <0,001) και η διαφορά ήταν κλινικά σημαντική. Συμπέρασμα: Η χρήση χειρουργικής μάσκας τροποποιεί σημαντικά και κλινικά την δύσπνοια χωρίς να επηρεάζει την απόσταση με τα πόδια.»

Σε μια μελέτη CDC, περπάτημα με μάσκα για μια ώρα οδήγησε σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ταχύτερη αναπνοή και αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα [23]. Η χρήση της αναπνευστικής συσκευής N95 οδήγησε επίσης σε αύξηση της πίεσης [Effect of external airflow resistive load on postural and exercise-associated cardiovascular and pulmonary responses in pregnancy: a case control study].

Οσοι φορούσαν τη μάσκα παραπονέθηκαν για ερεθισμό του δέρματος, μυρμήγκιασμα στο δέρμα, αίσθηση θερμότητας στο πρόσωπο, συσσώρευση υγρασίας και μάσκα κολλημένη στο πρόσωπο. Σε μια άλλη μελέτη, το 12% των παιδιών και το 38% των ενηλίκων ανέφεραν δύσπνοια στην μάσκα. Ενας πιθανός λόγος για την αύξηση του αναπνευστικού ρυθμού οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια μάσκα κολλά στο πρόσωπο, πράγμα που απαιτεί αυξημένη αναπνευστική προσπάθεια. 

Επιπλέον, η επίδραση των ψυχολογικών στρεσογόνων καταστάσεων (άγχος, κλειστοφοβία) στον αναπνευστικό ρυθμό ορισμένων ανθρώπων λόγω μάσκας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι δυσάρεστες αισθητήριες αισθήσεις μπορούν να μετατραπούν σε συναισθηματικές αντιδράσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δυσάρεστες αισθήσεις από την μάσκα στο πρόσωπο μπορούν να οδηγήσουν σε αίσθημα δύσπνοιας και σχετική αύξηση του αναπνευστικού ρυθμού.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η ακατάλληλη χρήση της μάσκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης αντί να την μειώσει. «Στην κοινότητα, τα οφέλη από την μάσκα δεν έχουν τεκμηριωθεί, ειδικά σε ανοιχτούς χώρους, σε αντίθεση με τους κλειστούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά, πολλά άτομα μπορεί να επιθυμούν να φορούν μάσκες στο σπίτι ή στην κοινότητα, ειδικά εάν βρίσκονται σε στενή επαφή με ένα άτομο με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, για παράδειγμα παρέχοντας φροντίδα στα μέλη της οικογένειας. 

Επιπλέον, η χρήση μάσκας μπορεί να επιτρέψει σε ένα άτομο με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη να καλύψει το στόμα και την μύτη του για να βοηθήσει στον περιορισμό αναπνευστικών σταγονιδίων, ένα μέτρο που αποτελεί μέρος της εθιμοτυπίας του βήχα. Η λανθασμένη χρήση μάσκας ωστόσο, μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης, αντί να την μειώσει. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μάσκες, αυτό το μέτρο θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλα γενικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης της γρίπης από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκπαίδευση σχετικά με την σωστή χρήση των μασκών και εξέταση των πολιτιστικών και προσωπικών αξιών»

«Αν και χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά εμπόδια στις τυπικές ιατρικές μάσκες (π.χ. μάσκα υφασμάτων, κασκόλ, μάσκες χαρτιού, κουρέλια δεμένα πάνω από την μύτη και το στόμα), δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Εάν χρησιμοποιούνται τέτοιοι εναλλακτικοί φραγμοί, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά ή, στην περίπτωση μάσκας υφασμάτων, θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά μεταξύ κάθε χρήσης (δηλ. Πλύνετε με κανονικό οικιακό απορρυπαντικό σε κανονική θερμοκρασία). Θα πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως μετά την φροντίδα των ασθενών. Τα χέρια πρέπει να πλένονται αμέσως μετά την αφαίρεση της μάσκας.» [Advice on the use of masks in the community setting in Influenza A (H1N1) outbreaks] Adviceusemaskscommunityrevised

Το ίδιο είπε και ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ Jerome Adams στα ΜΜΕ στον Λευκό Οίκο στις 20 Μαρτίου 2020 «Οι μάσκες αυξάνουν τον κίνδυνο των ιών.»

Ο Jerome Adams έδωσε τις συμβουλές του απέναντι σε υγιείς ανθρώπους που φορούν μάσκες προσώπου για να προστατευθούν από τον κοροναϊό, λέγοντας ότι η σωστή χρήση ενός μπορεί να «αυξήσει πραγματικά τον κίνδυνο να κολλήσετε την ασθένεια. Αυτό που το επιβεβαίωσε κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το CDC τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν προτείνουν μάσκες φθοράς στο ευρύ κοινό», δήλωσε ο Adams στο Fox News «Fox and Friends».

«Υπήρξε μια μελέτη το 2015 που εξετάζει φοιτητές ιατρικής. Και φοιτητές ιατρικής που φορούν χειρουργικές μάσκες αγγίζουν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 23 φορές. Γνωρίζουμε έναν σημαντικό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να πάρετε αναπνευστικές παθήσεις όπως ο κοροναϊός είναι αγγίζοντας μια επιφάνεια και μετά αγγίζοντας το πρόσωπό σας. Οι μάσκες μπορούν επίσης να δώσουν στον χρήστη μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις μάσκας σε εθνικό επίπεδο. Τα άτομα που είναι άρρωστα θα πρέπει να φορούν μάσκες, αλλά εάν οι υγιείς άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα φορώντας μάσκα, με κάθε τρόπο, φορέστε την αλλά δεν πρέπει να αγγίζετε το πρόσωπο σας.»

Επέμεινε επίσης ότι το ευρύ κοινό δεν πρέπει να φοράει μάσκες N95 ιατρικού τύπου, επειδή πρέπει να είναι κατάλληλα τοποθετημένες για να αποφευχθεί η μόλυνση. «Μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα αλλάξουμε την σύστασή μας, ειδικά για περιοχές που έχουν μεγάλη εξάπλωση, σχετικά με την χρήση βαμβακερών μασκών, αλλά και πάλι τα δεδομένα δεν υπάρχουν ακόμη» δήλωσε ο Adams. Αλλά λίγο αργότερα αφού ο γενικός χειρουργός έκανε σχόλια για υγιείς ανθρώπους που δεν χρειάζονται μάσκες, άλλαξε την αρχική θέση του. (γιατί άραγε;)

«Οι μάσκες προσώπου μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση» ανέφερε ο Διευθυντής Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Δρ Robert Redfield, αρχικά είπαμε, με βάση το CDC, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις περισσότερες άλλες σημαντικές οργανώσεις δημόσιας υγείας ότι το κοινό έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτές οι μάσκες δεν είναι αποτελεσματικές ή έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή, εάν φοράτε μάσκα, για την αποτροπή του κοροναϊού. Ενα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το πλαίσιο αυτών των δηλώσεων ήταν ένα τρέξιμο σε ιατρικές μάσκες, σε μάσκες N95 και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μας κινδύνευαν.

Η ομάδα εργασίας συνιστά τώρα σε όποιον δεν μπορεί να απομακρυνθεί κοινωνικά να φοράει μάσκα, λόγω της πιθανότητας ασυμπτωματικής εξάπλωσης. Αυτό που άλλαξε είναι, ότι ανακαλύψαμε πως, σε αντίθεση με τους ιούς του παρελθόντος που εξαπλώνονται μέσω της αναπνευστικής οδού, ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων ιών κορωνοϊού μπορεί να εντοπιστεί πίσω σε ασυμπτωματική εξάπλωση. Λοιπόν, οι μάσκες εξακολουθούν να μην είναι αποτελεσματικές.

Αλλά πάντα λέγαμε στους ανθρώπους ότι πρέπει να φορούν μάσκες, αν γνωρίζουν ότι έχουν συμπτώματα, για να αποτρέψουμε να εξαπλωθούν σε άλλους ανθρώπους. Η αρχική ανησυχία σχετικά με την παροχή συμβουλών στο κοινό για την χρήση μάσκας σχετίζεται με τα μη μολυσμένα άτομα που πιστεύουν ότι η μάσκα είναι αδιαπέραστη από τον κοροναϊό και τείνουν να φέρνουν τα χέρια τους στο πρόσωπό τους. Αυτό είχε την δυνατότητα να μεταφέρει άσκοπα την μετάδοση από τα χέρια απευθείας στο πρόσωπο, την μύτη, τα μάτια και το στόμα.»



Σε ένα δημοσίευμα του 2017 που αναφέρεται στην χρήση μασκών για την προφύλαξη από την ρύπανση τονίζεται ότι μπορεί να εμποδίζει κάποια από την ρύπανση, αλλά έχει άλλες επιδράσεις αρνητικές για την υγεία. Συγκεκριμένα αναγράφονται τα εξής:

«Ενα άτομο που φοράει οποιοδήποτε είδος μάσκας αντιμετωπίζει αντίσταση στην αναπνοή καθώς φιλτράρει τον αέρα μέσω της συσκευής, κάνοντας τον χρήστη να δουλέψει πιο σκληρά για να εισπνεύσει από ό,τι θα έκανε χωρίς την μάσκα. Αυτό μπορεί να έχει πολλές δυσμενείς φυσιολογικές επιπτώσεις όταν η μάσκα φοριέται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέετε μπορεί να παγιδευτεί στο θάλαμο της μάσκας και να εισέλθει ξανά στο σώμα κάθε φορά που εισπνέει ο χρήστης της μάσκας.

Αυτό παρέχει λιγότερο οξυγόνο στο σώμα από ό, τι όταν το άτομο δεν φοράει μάσκα. Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οξυγόνου, ασφυξία, προβλήματα αναπνοής και καρδιακές προσβολές», δήλωσε ο Δρ D Saha, επιστήμονας και επιπρόσθετος διευθυντής του Κεντρικού Συμβουλίου Ελέγχου Ρύπανσης. Τόνισε ότι οι μάσκες αποτελούν πιθανή πηγή βακτηρίων και ιών. «Η υγρασία από την εκπνοή μέσα στην μάσκα, όταν βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το θερμό ανθρώπινο σώμα 37 βαθμών Κελσίου, καθίσταται ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μικροβίων στις μάσκες και να βοηθήσει στην εξάπλωση αερομεταφερόμενων ασθενειών όπως η γρίπη».

«Αντι-ιικές μάσκες προσώπου για την πρόληψη της λοίμωξης από γρίπη: μια μετα-ανάλυση. Δεν εντοπίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην επίπτωση της λοίμωξης από την γρίπη με την χρήση μάσκας προσώπου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατανομή των μασκών προσώπου στις ρυθμίσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορεί να μην είναι αρκετή για την πρόληψη ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη μεταξύ των μελών της οικογένειας.» Antiviral Face Masks for the Prevention of Influenza Infection: a Meta-analysis

Μία δημοσιευμένη μελέτη του 2012 ανέφερε ότι μια ελεύθερη και απρόσκοπτη ροή αέρα κατά την εισπνοή και την εκπνοή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονική αναπνευστική λειτουργία. Οποιαδήποτε παθολογική ή μη παθολογική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ελεύθερη ροή αέρα κατά την διάρκεια του αναπνευστικού κύκλου μπορεί να οδηγήσει σε υποαερισμό με αυξημένη αναπνευστική προσπάθεια και σε φυσιολογικό στρες που σχετίζεται με το καρδιαγγειακό σύστημα και το σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας και μπορεί επίσης να προκαλέσει ψυχολογικό στρες [Effect of face veil on ventilator function among Saudi adult females]

Σε μια μελέτη στην Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες που φορούσαν niqab είχαν χαμηλότερα ποσοστά σπειρομέτρισης (ζωτική ικανότητα πνευμόνων, μέγιστο αερισμό πνευμόνων και αναγκαστική εκπνευστική ροή). Οσο περισσότερες ώρες φορούσαν niqab, τόσο χαμηλότερες ήταν αυτές οι τιμές. Η καλοκαιρινή αναπνευστική δυσφορία είναι ένα συνηθισμένο παράπονο στις γυναίκες που φορούν niqab. Βασιζόμενοι επίσης στα αποτελέσματα άλλων μελετών, οι συγγραφείς λένε ότι οι μειωμένοι σπειρομετρικοί δείκτες προκαλούνται όχι μόνο από το φράγμα αέρα που δημιουργείται από το niqab, αλλά και από την αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, της θερμοκρασίας μέσα στο niqab και της υγρασίας. 

Ενα μέρος του εκπνεόμενου διοξειδίου του άνθρακα παραμένει μέσα στο niqab, γεγονός που οδηγεί σε ανεπάρκεια οξυγόνου και αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η χρήση του niqab μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τον υψηλότερο επιπολασμό της ινομυαλγίας και του τραχήλου της μήτρας (σύνδρομο τραχήλου της μήτρας) μεταξύ των Σαουδάραβων γυναικών. Η μακροχρόνια χρήση μασκών από ιατρικό προσωπικό συσχετίστηκε με σοβαρό στρες.

Ο Eli Perencevich, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, αναφέρει ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν από τον κορονοϊό. [Haelle T. Masks Prevent You From Infecting Others With Coronavirus, But May Not Protect You From Being Infected. Feb 29, 2020. Forbes]

«Ακόμα κι αν υπάρχουν περιπτώσεις κορονοϊού δίπλα, η απάντηση είναι όχι, ΔΕΝ χρειάζεται να πάρετε ή να φορέσετε μάσκες προσώπου, χειρουργικές μάσκες, μάσκες N95, μάσκες αναπνευστικής συσκευής ή οτιδήποτε άλλο, για να προστατευτείτε από τον κορονοϊό. Οχι μόνο δεν τα χρειάζεστε, αλλά δεν πρέπει να τα φοράτε, σύμφωνα με τον ειδικό της πρόληψης λοιμώξεων Eli Perencevich, MD, καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. «Ο μέσος υγιής άνθρωπος δεν χρειάζεται να έχει μάσκα και δεν πρέπει να φοράει μάσκες.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση μάσκας σε υγιείς ανθρώπους θα τους προστατεύσει. Τις φοράνε λανθασμένα και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης επειδή αγγίζουν το πρόσωπό τους πιο συχνά. Αλλά ακόμα κι αν γνωρίζετε τι κάνετε και δένετε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη σας, δεν χρειάζεται να φοράτε μάσκα… Η μόνη φορά που θα θέλατε μια μάσκα είναι εάν είστε άρρωστοι και πρέπει να φύγετε από το σπίτι. Εάν έχετε γρίπη ή νομίζετε ότι έχετε COVID, τότε θα φοράτε μια μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Στο σπίτι σας, αν αισθάνεστε να είστε άρρωστοι, πρέπει να φοράτε μάσκα για να προστατεύσετε τα μέλη της οικογένειάς σας.» είπε ο Δρ Perencevich.

Μια μελέτη που είχε γίνει όταν έκανε την εμφάνισή του το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) μερικά χρόνια πριν, επιβεβαιώνει τις επιβλαβείς συνέπειες του προστατευτικού εξοπλισμού στο δέρμα. Αυτή η ασθένεια του 21ου αιώνα υποχρέωσε τότε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις πληγείσες χώρες στην τακτική χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες N95, γάντια και στολές. Οι ερευνητές εξέτασαν τον επιπολασμό των ανεπιθύμητων δερματικών αντιδράσεων εξαιτίας τους σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Σιγκαπούρη κατά την διάρκεια της επιδημίας του SARS μέσω ερωτηματολογίων.

Από τους συμμετέχοντες το 59,6% που χρησιμοποίησε τακτικά μάσκες ανέφερε ακμή, το 51,4% κνησμό στο πρόσωπο και το 35,8% εξανθήματα από τη μάσκα N95. Το 73,4% αυτών που χρησιμοποίησαν γάντια ανέφεραν ξηροδερμία, το 56,3% κνησμό και το 37,5% εξανθήματα.

Ειδικότερα, όσοι είχαν δερματικές αντιδράσεις στο πρόσωπο φορούσαν μάσκες N95, για 8 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο και για μια μέση περίοδο 8,4 μηνών. Διαπιστώθηκε δε ότι το προσωπικό που ανέφερε ανάπτυξη ακμής ήταν νεότερο (μέσος όρος 29,5 ετών). Οσοι ανέφεραν βλάβες στο δέρμα των χεριών χρησιμοποιούν γάντια από λατέξ για μια μέση διάρκεια 6,2 ωρών και μέση περίοδο 9,4 μηνών. Και σε αυτήν την περίπτωση, το προσωπικό που ανέφερε ξηροδερμία και κνησμό ήταν νεότερο (μέσος όρος 28,7 ετών).

Ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις εξαιτίας της χρήσης στολής ανέφερε μόνο το 1,6% των ερωτηθέντων – μεταξύ αυτών ο κνησμός και το εξάνθημα στον καρπό.

Οι ενδυμασίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μιας χρήσης και φοριούνταν για 6,2 ώρες το 24ωρο επί 8,8 μήνες κατά μέσο όρο. Εκτός από τους επαγγελματίες υγείας, στην παρούσα πανδημία οι απλοί πολίτες ενθαρρύνονται να φορούν μάσκες για να μειώσουν την πιθανότητα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2. Ετσι οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να φορούν κατά την διάρκεια του συνόλου του ωραρίου τους μάσκες και γάντια, αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο. Ηδη στην Ταϊβάν έχει παρατηρηθεί ένα άλμα στον αριθμό των δερματικών λοιμώξεων στο πρόσωπο της τάξεως του 20-30% από την έναρξη της πανδημίας στους ανθρώπους που φορούν απλές χειρουργικές μάσκες.

«Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των δερματικών παθήσεων στα χέρια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, λόγω της αυξημένης χρήσης γαντιών, απολυμαντικών και διαφόρων χημικών ουσιών σε μια προσπάθεια καλύτερης υγιεινής των χεριών. Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα στενά κλινικά περιβάλλοντα και λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που ζούμε, η πολύωρη χρήση τους έχει επεκταθεί και στον απλό πολίτη που προσπαθεί να προστατευτεί από τον νέο κορωνοϊό και να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του.

Ομως, παρόλο που τα γάντια παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από ουσίες και από ιούς, έχουν την δυνατότητα να το βλάψουν. Το ίδιο ισχύει και για την χρήση μασκών, οι οποίες προστατεύουν μεν από την είσοδο στον οργανισμό διαφόρων παθογόνων, αλλά υπό κατάλληλες συνθήκες μπορούν να αφήσουν ορατά σημάδια στο πρόσωπο», επισημαίνει ο δερματολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου

Η θερμότητα και η υγρασία που συσσωρεύονται κάτω από αυτές στις περιοχές του προσώπου που καλύπτονται από την μάσκα, προδιαθέτει στην αναζωπύρωση της ακμής. Αλλος ένας λόγος είναι η πιθανή απόφραξη των τριχοειδών πόρων λόγω της τοπικής πίεσης στο δέρμα από την στενή μάσκα. Ο κνησμός και τα εξανθήματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της επαφής του δέρματος με τα συστατικά της μάσκας και των μέσων συγκράτησις της. Γι’ αυτό είναι καλό όσοι υποχρεωτικά κάνουν παρατεταμένη χρήση, να τις αφαιρούν κάθε μία έως δύο ώρες για πέντε έως δέκα λεπτά, ώστε να μειώσουν τον ερεθισμό. Επίσης, μπορούν να τοποθετούν γάζα κάτω από τις χειρουργικές μάσκες για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος.

Οσον αφορά στα γάντια, αιτία των δερματικών προβλημάτων είναι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, που εμφανίζεται με κνησμό, ερύθημα, εκζεματικές αλλοιώσεις ακόμα και πονοκέφαλο. Επίσης, η χρήση τους προκαλεί υπερβολική εφίδρωση στα χέρια, αντίδραση που έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την παρατεταμένη έκθεση του δέρματος στο νερό, δηλαδή παράγει λιγότερους φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης, επηρεάζοντας έτσι την λειτουργία του φραγμού. Βεβαίως, η αυξημένη συχνότητα έκθεσης σε νερό και σαπούνι, αλλά και σε αντισηπτικά έχουν συχνά ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής.

«Οσοι έχουν αλλεργία στα γάντια από λάτεξ θα μπορούσαν να φορούν κάτω από αυτά ένα δεύτερο ζευγάρι από βαμβάκι, προκειμένου να αποφεύγεται η άμεση επαφή του λάτεξ με το δέρμα, εναλλακτικά μπορεί να γίνει χρήση γαντιών βινυλίου ή νιτριλίου. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει αλλεργία, είναι υποχρεωτική η επαρκής ενυδάτωση του δέρματος μετά από την χρήση τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απειλή του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τις συμπεριφορές και τις συνήθειές μας. Είναι απαραίτητο, όμως, να θυμόμαστε ότι η πολύωρη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας σχετίζεται με υψηλά ποσοστά ανεπιθύμητων δερματικών αντιδράσεων – κυρίως δερματίτιδα εξ επαφής και ακμή. Η δερματίτιδα εκτός από τον πόνο και την ενόχληση που προκαλεί, μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των ιδίων των χρηστών όσο και των ανθρώπων που φροντίζουν. Η έγκαιρη διάγνωση και η παροχή ιατρικών συμβουλών μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και στην μείωση του κινδύνου μόλυνσης», συμβουλεύει ο Δρ. Στάμου. (https://dermadvance.gr/).



Ο ΠΟΥ συνιστά την χρήση μάσκας σε υγιείς ανθρώπους μόνο όταν βοηθούν κάποιον που είναι ύποπτος ότι έχει COVID-19. Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι «η ευρεία χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία και συνεπάγεται αβεβαιότητες και κρίσιμους κινδύνους»

Σήμερα η μάσκα είναι υποχρεωτική από την Ελληνική πολιτεία με τσουχτερά πρόστιμα. Φροντίστε τουλάχιστον η μάσκα να είναι από καθαρό βαμβάκι όταν την φοράτε και να μην περιέχει δηλητηριώδης ουσίες. Εκτός κι αν σας περισσεύουν 150 ευρώπουλα. Το πόσο σας προστατεύει … τι να σας πω κι εγώ, εδώ ο ΠΟΥ λέει πως όχι, δεν προστατεύει.

Το 1918 με την Ισπανική γρίπη είχαν για προστασία μόνο την μάσκα. Εν έτη 2020 έχουν μόνο την μάσκα. Αυτό κι αν είναι επιστημονική εξέλιξη.

Το ανθρωπόζωο είναι το ίδιο ανίσχυρο μπροστά σε έναν ιό όσο ήταν κι αιώνες πριν. Τι διάολο κάνει η επιστήμη μπουκωμένη με τα τρις;

ΒΑΛΤΕ ΣΚΑΦΑΝΔΡΟ ΜΗΝ ΤΥΧΌΝ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΧΑΣΕΙ Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΕΛΟΝΙ…

Εχεις παρατηρήσει ότι δεν υπάρχει καμία, μα απολύτως καμία αναφορά για ΠΡΟΛΗΨΗ οποιουδήποτε είδους, από τους ειδικούς; Διατροφή, άσκηση, καθαρή ζωή, βότανα, αέρας, νερό κλπ κλπ. Το μόνο που ξέρουν να παπαγαλίζουν οι ειδικοί με το βλέμμα της τρελής αγελάδας, είναι «πλένετε τα χεράκια σας» και «μακρυά κι αλάργα» και «μάσκα παντού» … είναι αυτό επιστήμη;

Η φίμωση του διαδικτύου που ανακοίνωσαν οι Κάλαχαν γίνεται για να μην επηρεαστεί η ευρεία λαϊκή αποδοχή που αποτυπώνεται στις βορειοκορεατικές δημοσκοπήσεις του ελλαδιστάν. Ερχεται όχι πείνα, αλλά λιμός και τίποτε καλό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Εκτός κι αν εμφανιστούν επιτέλους οι ΚΟΥΝΕΛ μαζί με τους ΕΛ να σώσουν 10 μύρια σαπιοκοιλιάδες. Θεωρώ ότι είχε δίκιο εκείνος ο τύπος που είπε πως οι σύγχρονοι Ελληνες δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους… Μα είναι Ολοφάνερο πλέον.

Επίσης μην με ρωτάς «τι κάνω εγώ με την korona;» είμαι εδώ και πολλές δεκαετίες προετοιμασμένος όχι για το αστείο με την τεχνητά κατασκευασμένη «πανδημία» αλλά για πολύ χειρότερα.

Μην τσιμπάς από την τρομολαγνεία των ΜΜΕ, -η korona είναι ο μοναδικός ιός που μεταδίδεται από το χαζοκούτι- κανείς μας δεν πεθαίνει πριν την ώρα του.

Το πόσες ανά-πνοές διαθέτεις είναι προκαθορισμένο από την στιγμή της γέννησης σου. Δεν θα πάρεις ούτε μια παραπάνω απ’ όσες σου έχουν προγραμματίσει, ό,τι κι αν κάνεις.

Η μοναδική σου Ελευθερία έγκειται στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ που προσδίδεις σε αυτές τις ανά-ΠΝΟΕΣ.

Η Ελευθερία σχετίζεται πάντα με την ΠΝΟΗ.

Με την εισπνοή και με την εκπνοή. Ετσι συμμετέχεις στον κόσμο. Ετσι ζεις.

Τώρα θα πεις, ποιος και γιατί προγραμματίζει την ζωή και τον θάνατο; Οχι το αρχιλαμόγιο ο Δημιουργός αυτής της Δημιουργίας. (Σε άλλες Δημιουργίες, οι άλλοι Δημιουργοί τα ‘χουν φτιάξει διαφορετικά.) Οχι, αυτός, αλλά οι Επικυρίαρχοι αυτού του Γαλαξία. Ο Ελληνας Ανθρωπος έχει υποστεί δεκάδες μεταλλάξεις κι από το Αθάνατο Χρυσό Πλάσμα (κάπως όπως οι Ολύμπιοι Θεοί) κατάληξε να σέρνεται στα λαγούμια του Γιαχβέ και να λατρεύει το εκτρωματικό ιερατείο του.


Το διάβασα στο terrapapers.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Είναι αποτελεσματική η μάσκα;
Είναι αποτελεσματική η μάσκα;
Είναι αποτελεσματική η μάσκα;
https://terrapapers.com/wp-content/uploads/2020/08/MASK-4-786x524.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/08/blog-post_431.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/08/blog-post_431.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content