================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Εκδρομή με τον Στ. Πλουμιστό, στον Όσιο Δαυίδ στη Βόρεια Εύβοια το Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

⍆Ο Σταύρος Πλουμιστός, ετοίμασε μια ημερήσια εκδρομή στον Όσιο Δαυίδ στη Βόρεια Εύβοια...
το Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, με σκοπό την ενδυνάμωση της πίστης και της καλοκαιρινής ξεκούρασης.

Τα γεγονότα που βιώνει η χώρα μας, άλλα και ο καθένας ξεχωριστά στην καθημερινότητα του, μας δίνουν την δυνατότητα να προσευχηθούμε και να ενδυναμώσουμε την πίστη μας. Γι αυτό ζητήθηκε από τον ηγούμενο της Μονής να διαβαστεί μια ευχή - παράκληση για την προστασία όλων μας από κάθε επιβολή και δυσκολία γύρω μας.

Πρόγραμμα
  • Αναχώρηση από το Βόλο (στο σούπερ μάρκετ My Market στην οδό Λαρίσης) στις (8.00)
  • Ο πρώτος σταθμό μας το πορθμείο της γλύφας, όπου θα απολαύσουμε την μεταφορά μας από τη θάλασσα για να φτάσουμε στην μύτη της Βόρειας Εύβοιας τον Αγιόκαμπο.
  • Ακολουθεί ένα απολαυστικό καφεδάκι - παγωτό στη γραφική παραλία της Αιδηψού πλάι στο περιβόητο Thermae Sylla Spa (10.00 - 11.00)
  • Αμέσως μετά θα συνεχίσουμε για την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ αφιερωμένη στη μνήμη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (11.30 έως 14.30)
  • Η επόμενη στάση μας είναι για μπάνιο και φαγητό στους γραφικούς Ωρεοί Ευβοίας. Καταγάλανα νερά θα μας δροσίσουν κάνοντας μπάνιο όσοι το επιθυμούν και θα απολαύσουμε κατόπιν για φαγητό φρέσκα ψαράκια ή εκλεκτά εδέσματα της ώρας. (15.00 - 19.00).
  • Μπορείτε να κάνετε την βόλτα σας στην παραλία και παραλληλα να δείτε και βγάλετε φώτο στον "Ταύρο των Ωρεών".
  • Η επιστροφή μας θα ξεκινήσει με την μετάβαση στο φέρι μποτ για την επιστροφή μας στο βόλο περίπου στις 9.30 το βράδυ. 
Να σημειωθεί:
  • Πηγαίνοντας προς το Μοναστήρι του Οσίου θα διαβαστεί η ιστορία του, από το Σταύρο Πλουμιστό και μετά θα γίνει η σύντομη ομιλία του με θέμα: "Τι προκαλεί η πίστη στο σώμα και το μυαλό μας".
  • Στην επιστροφή ο Στ. Πλουμιστός θα κάνει μια σύντομη βιωματική - παρουσίαση με θέμα "Πως να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας".
Η τιμή πλήρους συμμετοχης (μαζί με τα εισιτήρια στο φέρι μποτ) είναι 35 ευρώ.
Για περισσοτερες πληροφορίες και συμμετοχές τηλεφωνήστε στο 6945 723 523

Δυο λόγια για την Μονή του Οσίου Δαυίδ, αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Σε μια καταπράσινη έκταση στη Βόρεια Εύβοια, στα χαμηλά των βουνών Καβαλλάρη και Ξηρό Όρος, απέναντι από το χωριό Δρυμώνα και πάνω από το χωριό Καλαμούδι, βρίσκεται η Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, που είναι αφιερωμένη στον Μεταμόρφωση του Σωτήρου.

Η Ιερά Μονή, που είναι ανδρική, δεσπόζει στις πλαγιές του βουνού Καβαλλάρη και σε υψόμετρο 927 μέτρων, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την Αιδηψό και απέχει 16 χιλιόμετρα από τα Ροβές και 22 χιλιόμετρα από την Λίμνη Ευβοίας.

Η Μονή
Τριγύρω και έξω από την μονή έχουν χτιστεί πολλά εκκλησάκια στην μνήμη διάφορων αγίων, ενώ η μονή του Οσίου Δαυίδ είναι γνωστή για τις θρησκευτικές ιδιότητες του γέροντα μοναχού του μακαριστού Ιακώβου, που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ηγούμενός της.

Δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε, είναι όμως βέβαιο ότι υπήρχε πριν από το 1500.

Ο Όσιος Δαυίδ (περίπου το 1550) έκτισε τη μονή πάνω στα ερείπια του προϋπάρχοντος ναού, τον οποίο κατέστρεψαν οι Τούρκοι μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470.

Η μονή καταστράφηκε το 1824 από τους Τούρκους, ως εκδίκηση για τη συμμετοχή των μοναχών της στην ανακήρυξη του 1821. Ανακατασκευάστηκε το 1877.

Τα λείψανα του Οσίου φυλάσσονται στο ναό της μονής, καθώς το θυμιατό και το πετραχήλι του.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία ίδρυσης της μονής, αλλά γνωρίζουμε ότι όταν ο Όσιος Δαυίδ δημιούργησε την μονή, το έκανε πάνω σε προγενέστερο ναό. Ο Όσιος Δαυίδ έζησε γύρω στο 1550 και η μονή υπήρχε πριν από το 1500, που είχε καταστραφεί από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Εύβοιας. Στο υπόγειο υπάρχει μικρός ναός με αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Η μονή βοήθησε την ελληνική επανάσταση με αποτέλεσμα την καταστροφή της από τους Τούρκους.

Γύρω από την μονή υπάρχουν αρκετά εκκλησάκια αφιερωμένα σε διάφορους Αγίους. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου υπάρχει το «Αγιονέρι». Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαυίδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλυσε άφθονο και ιαματικό νερό.

Η μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, την Μεταμόρφωση του Σωτήρα, καθώς και την 1η Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Δαυίδ.

Η τίμια Κάρα του οσίου Δαυίδ
Με την κατηγορία ότι έδωσε καταφύγιο σε ένα σκλάβο φυγά, συνελήφθη από τους Τούρκους και υποβλήθηκε επί μακρόν σε βασανιστήρια, κατόπιν, απελευθερώθηκε με λύτρα που μάζεψαν οι πιστοί της περιοχής και αναχώρησε για να βρει καινούριο ησυχαστήριο στη νήσο Εύβοια. Εκεί ξανάχτισε μια εκκλησία προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και δεν άργησε να συγκεντρώσει γύρω τους μερικούς μαθητές που συμμερίζονταν την πολιτεία του και την αγάπη του για την προσευχή. Μιμούμενος τον Χριστό, ο Δαυίδ έδειχνε απεριόριστη αγάπη για όσους έρχονταν σε αυτόν ιδιαιτέρως για τους φτωχούς, τους οποίους δεν μπορούσε να βλέπει δίχως να χύνει δάκρυα.

Μοίραζε αφειδώς τα αγαθά της μονής σε όσους είχαν ανάγκη, άξιους και ανάξιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Πέρασε έτσι χρόνους πολλούς ανταυγάζοντας γύρω του την παρουσία του Θεού με τις αρετές και τα πολλά του θαύματα. Ταξιδεύοντας για να μεσολαβήσει στις διχοστασίες που χώριζαν τους επισκόπους της Πελοποννήσου, το πλοίο του ναυάγησε και ο Δαυίδ σώθηκε από θαύμα.

Έχοντας αξιωθεί το χάρισμα της προορατικότητας, βοήθησε πλήθος ψυχών να βρουν τη σωτηρία και προέγνωσε την ημέρα του θανάτου του. Μάζεψε λοιπόν τους μαθητές του, τους έδωσε τις τελευταίες πνευματικές οδηγίες του και εκοιμήθη εν ειρήνη τη στιγμή που εμπιστευόταν σε όσους έστεκαν γύρω του ότι μόλις του φανερώθηκε ο Χριστός. Μετά την κοίμηση του αγίου (εν έτει 1589 ή 1601), πλήθος θαυμάτων έλαβαν χώρα στον τάφο του.
Εκδρομή με τον Στ. Πλουμιστό, στον Όσιο Δαυίδ στη Βόρεια Εύβοια το Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 Reviewed by PLOUMISTOS on 1:10 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.