Υπάρχει ο νους που σκέφτεται και ο νους που παρατηρεί

Υπάρχει ο νους που σκέφτεται και ο νους που παρατηρεί

⍆Ο νους μας είναι διττός. Το μεγαλύτερο μέρος του ψυχολογικού και συναισθηματικού μας άγχους...
συμβαίνει επειδή συγχωνεύουμε τα δύο μέρη του νου και δεν αναγνωρίζουμε τη διαφορά.

Δοκίμασέ το τώρα. Κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να μην σκεφτείς τίποτα για 30 δευτερόλεπτα. Δεν ήταν εύκολο, έτσι; Οι πιθανότητες είναι πως διάφορες σκέψεις και εικόνες εμφανίζονταν στο νου σου. Έκλεισες τα μάτια σου και προσπάθησες να κλείσεις και το μυαλό σου, αλλά παρά την προσπάθειά σου, οι σκέψεις συνέχιζαν να ξεχύνονται.

Τώρα, δοκίμασέ το ξανά, αλλά αυτή τη φορά παρατήρησε τις συγκεκριμένες σκέψεις και εικόνες που εμφανίζονται. Προσπάθησε να τις παρακολουθήσεις. Τις παρατηρείς, σημειώνεις νοητικά τι είναι και στη συνέχεια τις αφήνεις να φύγουν. Δες αν μπορείς να το κάνεις αυτό για ένα λεπτό.

Πιθανότατα ήσουν σε θέση να τις παρατηρήσεις για λίγο, αλλά μετά, αφαιρέθηκες και βυθίστηκες ξανά σε σκέψεις, χωρίς τη θέλησή σου. Όταν κλείνεις τα μάτια και προσπαθείς να εξαλείψεις τις σκέψεις (και αποτυγχάνεις οικτρά όπως όλοι μας), προφανώς το μυαλό σου σκέφτεται. Αν, όμως, το μυαλό σου σκέφτεται, τότε ποιος παρατηρεί τις σκέψεις σου; Όταν έκανες την άσκηση και το μυαλό σου συνέχιζε να περιπλανιέται σε διάφορες σκέψεις, ποιος ήταν αυτός που παρατηρούσε την περιπλάνηση του νου σου; Ο νους σου παρατηρούσε το νου σου.

Υπάρχει ο νους που σκέφτεται και ο νους που παρατηρεί. 
Το νου που σκέφτεται δε μπορούμε να τον ελέγξουμε. Ίσως έχεις κάνει την άσκηση του ροζ ελέφαντα: «Ό,τι κι αν κάνεις, μην σκεφτείς ένα ροζ ελέφαντα που κρατά μια μπλε ομπρέλα με την προβοσκίδα του». Αν το κάνεις, θα δεις πως όχι μόνο σκεφτόσουν τον ροζ ελέφαντα με την μπλε ομπρέλα, αλλά επίσης παρακολουθούσες τον εαυτό σου να σκέφτεται τον ροζ ελέφαντα. Ο νους που παρατηρεί παρακολουθούσε το νου που σκεφτόταν τον ελέφαντα.

Το ίδιο ισχύει και με τα συναισθήματα που δημιουργούνται από τις σκέψεις μας. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις μας κι έτσι διάφορα συναισθήματα εμφανίζονται χωρίς τη συνειδητή επιλογή μας. Το κόλπο είναι να μην ταυτιζόμαστε με αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα όταν προκύπτουν. Όταν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μας κατακλύζουν, όπως για παράδειγμα «Είμαι αποτυχημένος» ή «Είμαι μόνος» ή «Είμαι θυμωμένος», το πρώτο βήμα είναι να αποσυνδεθούμε και να αποταυτιστούμε από αυτά.

Πώς το κάνουμε; Αλλάζουμε τον τρόπο που εκφραζόμαστε. Σκεφτόμαστε ή λέμε για παράδειγμα, «Νιώθω πως έχω αποτύχει» ή «Νιώθω μοναξιά» ή «Νιώθω θυμό». Κάνουμε τις σκέψεις, βιώνουμε τα συναισθήματα, αλλά δεν ταυτιζόμαστε με αυτά. Νιώθω φόβο, για παράδειγμα, αλλά επιλέγω συνειδητά να δράσω παρά το φόβο μου. Οπότε, τα αναγνωρίζουμε, τα αποδεχόμαστε, αποταυτιζόμαστε από αυτά και δρούμε μετά από συνειδητή επιλογή.

Το να αποταυτιστούμε από αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις σημαίνει ότι είναι προσωρινές και όχι μόνιμες καταστάσεις και, επίσης, μας αναγκάζει να αναλάβουμε την ευθύνη τους. Κι αυτό συμβαίνει όταν σκεφτόμαστε «Δεν είμαι μόνος και καταθλιπτικός. Αισθάνομαι μοναξιά και κατάθλιψη».

Μπορούμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε το νου που σκέφτεται, δείχνοντας πως αποδεχόμαστε τα αρνητικά και αποδυναμωτικά συναισθήματα και σκέψεις αντί να παλεύουμε εναντίον τους, μειώνοντας έτσι την έντασή τους και απελευθερώνοντας εγκλωβισμένη ενέργεια. Για παράδειγμα, «Σ’ ευχαριστώ που νιώθεις νευρικότητα πριν από την ομιλία μου γιατί θα είμαι σε εγρήγορση», «Σ’ ευχαριστώ που νιώθεις θυμό για το ψέμα που μου είπε η κόρη μου. Εκτιμώ που με νοιάζεσαι».

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την ένταση σκέψεων και συναισθημάτων είναι να σκεφτούμε κάτι που μας ενοχλεί ή μας φοβίζει, να το βάλουμε σε μια πρόταση (π.χ. Νιώθω φόβο να ζητήσω αύξηση, Νιώθω θυμό με τον εκνευρισμό του συντρόφου μου, Νιώθω αμηχανία να μιλήσω σ’ αυτόν τον άγνωστο), και να το γελοιοποιήσουμε στο νου μας δημιουργώντας υπερβολικές και αστείες εικόνες γι’ αυτό, ή κάνοντας την εσωτερική μας φωνή ν’ ακούγεται σαν καρτούν. Ίσως ακόμη και να καταφέρουμε να γελάσουμε με τις εικόνες που δημιουργούμε.

Το να διακρίνουμε και να ξεχωρίσουμε το νου που σκέφτεται από το νου που παρατηρεί θα μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τη σκλαβιά των σκέψεων και των συναισθημάτων μας και θα μας προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω τους. Κι έτσι θα μπορούμε να τα αξιολογούμε από μια αντικειμενική θέση και να αποφασίζουμε ποια είναι χρήσιμα και ωφέλημα για μας.

Δεν ελέγχουμε πάντα αυτό που μας συμβαίνει. Αλλά πάντα ελέγχουμε το πώς ερμηνεύουμε αυτό που μας συμβαίνει και το πώς θα ανταποκριθούμε σ’ αυτό. Επομένως, είτε το αναγνωρίζουμε συνειδητά είτε όχι, είμαστε πάντα υπεύθυνοι για τις εμπειρίες μας.

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ Ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2000 ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης ανθρώπων, ενώ παράλληλα είναι είναι SPIRITUAL ENERGY HEALIΝGMAN έχοντας την δική του μεθοδολογία.

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής,. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1077,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Υπάρχει ο νους που σκέφτεται και ο νους που παρατηρεί
Υπάρχει ο νους που σκέφτεται και ο νους που παρατηρεί
Υπάρχει ο νους που σκέφτεται και ο νους που παρατηρεί
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2015/01/egkefalos102-612x400.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2019/01/PLOUMISTOS-eparxei-o-nous-pou-skeftetai-kai-o-nous-pou-parathrei.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2019/01/PLOUMISTOS-eparxei-o-nous-pou-skeftetai-kai-o-nous-pou-parathrei.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content