Ψυχολογικό Σύμπτωμα... όταν το άγχος «σωματοποιείται»

Ψυχολογικό Σύμπτωμα... όταν το άγχος «σωματοποιείται»

⍆Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που επισκέπτονται έναν ειδικό ψυχικής υγείας... «βασανίζονται» από συμπτώματα. Συμπτώματα που έχουν μεγάλη ποικιλία και διαφορετική βαρύτητα από άτομο σε άτομο. 

Τα συμπτώματα που είναι αρκετά συχνά είναι οι εκδηλώσεις του άγχους. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι βρίσκονται συνεχώς σε ανησυχία, αναστάτωση και δεν μπορούν να έρθουν σε κατάσταση ηρεμίας. 

Πολλές φορές το άγχος «σωματοποιείται», εκδηλώνεται σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Καούρες στο στομάχι, δυσκολία στη χώνεψη, διάρροιες, είναι οι συνηθέστερες ενοχλήσεις. Συχνές είναι και οι κρίσεις πανικού. Σε μια κρίση πανικού το άτομο βιώνει το άγχος του να κορυφώνεται και έχει συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζαλάδα, αίσθημα ότι θα πνιγεί κ.ά. Τα άτομα με κρίσεις πανικού επίσης μπορεί να ανησυχούν ότι θα λιποθυμήσουν, ότι θα γίνουν ρεζίλι στους άλλους, ότι θα «τρελαθούν» ή ότι μπορεί και να πεθάνουν.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης. Υποφέρουν καθημερινά από άσχημη διάθεση, έχουν δυσκολία στον ύπνο και το φαγητό, απώλεια ενεργητικότητας, άσχημες σκέψεις για τον εαυτό (π.χ. δεν είμαι σημαντικός σαν άνθρωπος), ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας σε κάποιες περιπτώσεις.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο πόνος ψυχογενούς προέλευσης που «χτυπάει» σημεία όπως το κεφάλι, οι μύες, τα γεννητικά όργανα. Επιπλέον, πολλές φορές ένα σεξουαλικό πρόβλημα (π.χ. στον άνδρα στυτική δυσλειτουργία και στη γυναίκα μειωμένη ερωτική επιθυμία) μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ψυχολογικής προέλευσης.

Αυτό που είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι το σύμπτωμα που εμφανίζει ένα άτομο μπορεί να «κρύβει» αλλά και να «μιλάει» παράλληλα για την πραγματική αιτία του προβλήματος. Για παράδειγμα μια γυναίκα που έχει μειωμένη ερωτική επιθυμία ή δυσκολία στον οργασμό μπορεί «πίσω» από τη σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία να «εκφράζει» τη δυσαρέσκεια που έχει για το σύζυγό της. Δηλαδή τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να έχει για τη σχέση ή το γάμο της να τα «βγάζει» μέσα από ένα σύμπτωμα, όπως μια σεξουαλική δυσλειτουργία. Αντίστοιχα, ένας άνδρας που παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία ή πρόωρη εκσπερμάτιση, να έχει τα συμπτώματα αυτά επειδή δεν είναι ικανοποιημένος από τη σχέση του με τη συγκεκριμένη σύντροφο και της το «λέει» αυτό μέσα από το σεξουαλικό πρόβλημα.

Πολλές φορές τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μπορεί να «σημαίνουν» ότι το άτομο που τα εκδηλώνει δε νιώθει καλά το ίδιο με τον εαυτό του. Πράγματι, συχνά τα άτομα με άγχος ή κατάθλιψη δεν αισθάνονται σημαντικά, πιστεύουν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν αξιόλογα πράγματα στη ζωή τους, δεν έχουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Όταν ένα άτομο επισκέπτεται ένα ψυχολόγο συχνά ζητάει να θεραπευτεί από το σύμπτωμα, χωρίς να μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο εμφάνισε το σύμπτωμα αυτό. Ζητάει να θεραπευτεί για παράδειγμα από τις κρίσεις πανικού αλλά δεν καταλαβαίνει ότι πίσω από το σύμπτωμα αυτό κρύβεται κάτι πιο βαθύ, όπως η ανασφάλεια και έλλειψη αυτοεκτίμησης. 

Έτσι λοιπόν, είναι χρήσιμο να μη δίνεται έμφαση μόνο στη θεραπεία του συμπτώματος, αλλά χρειάζεται να μπορέσουμε να κάνουμε την σύνδεση του συμπτώματος που εμφανίσαμε με τον εαυτό μας. 

Δηλαδή να αναρωτηθούμε:

«Για ποιο λόγο εγώ εμφάνισα κατάθλιψη ή άγχος;»
«Γιατί εμφάνισα ένα σεξουαλικό πρόβλημα;» και
«Τι θέλει να μου πει ο εαυτός μου που έβγαλε αυτό το σύμπτωμα;» ή
«Αν το σύμπτωμα αυτό είχε φωνή, τι θα μου έλεγε;»

Ερωτήσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά προσπαθεί να μας πει ο εαυτός μας, γιατί ναι, είναι αλήθεια οτι ο εαυτός μας μας μιλάει, απλά εμείς δεν έχουμε μάθει να τον ακούμε! Έτσι λοιπόν, στην προσπάθειά του να τραβήξει την προσοχή μας βρίσκει τον τρόπο μέσα από το σύμπτωμα!

Της Μαρίνας Μόσχα
Το διάβασα στο askitis.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Ψυχολογικό Σύμπτωμα... όταν το άγχος «σωματοποιείται»
Ψυχολογικό Σύμπτωμα... όταν το άγχος «σωματοποιείται»
Ψυχολογικό Σύμπτωμα... όταν το άγχος «σωματοποιείται»
http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/agxos.jpg?itok=zQ7EOS5X
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/08/blog-post_612.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/08/blog-post_612.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content