Η θανατηφόρα πύλη του Πλούτωνα στην Ιεράπολη της Φρυγίας

Η θανατηφόρα πύλη του Πλούτωνα στην Ιεράπολη της Φρυγίας

⍆Σύμφωνα με πανάρχαιες δοξασίες, στην περιοχή της Φρυγίας τοποθετείται μία από τις εισόδους... του Κάτω Κόσμου. Πρόκειται για την πύλη του Πλούτωνα στην Ιεράπολη (νυν Pamukkale), η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ιεράπολη ιδρύθηκε περί το 190 π.Χ. από τον Ευμένη Β’, βασιλιά της Περγάμου, περιήλθε το 133 π.Χ. στην κυριαρχία της Ρώμης και εξελίχθηκε σε μια ακμαία ρωμαϊκή πόλη, με ναούς, θέατρο και ξακουστές ιαματικές πηγές θερμών υδάτων. Εκεί, οι ερευνητές εντόπισαν, μεταξύ πολλών άλλων, ένα σπηλαιώδες άνοιγμα, κίονες ιωνικού ρυθμού και επιγραφή με αφιέρωση στις θεότητες του Κάτω Κόσμου, τον Πλούτωνα και την Κόρη (Περσεφόνη). Ανακάλυψαν, επίσης, τα ερείπια ενός ναού και μια σειρά σκαλιών πάνω από τη σπηλιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, οι προσκυνητές μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ιερές τελετές από αυτά τα σκαλιά, αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν περισσότερο το άνοιγμα. Μόνον οι ιερείς είχαν τη δυνατότητα να σταθούν μπροστά στην πύλη.

Οι προσκυνητές κοιμούνταν κοντά στη σπηλιά, έχοντας παραισθήσεις εξαιτίας των αναθυμιάσεων που αναδίδονταν από τις ιαματικές πηγές της Ιεράπολης.

Περιγράφοντας το σημείο αυτό, ο Στράβων αναφέρεται σε ένα χώρο με πυκνoύς ατμούς, όπου μόλις και μετά βίας μπορεί να δει κανείς το έδαφος και όπου τα ζώα βρίσκουν ακαριαίο θάνατο. Επομένως, κάνει λόγο για ένα σπηλαιώδες άνοιγμα που ανέδιδε αποπνικτικές αναθυμιάσεις και είχε θανατηφόρες ιδιότητες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το ιερό κατά την αρχαιότητα σπηλαιώδες άνοιγμα της Ιεράπολης εξακολουθεί να διατηρεί ύστερα από πολλούς αιώνες τις θανατηφόρες ιδιότητές του. Και τούτο, διότι, όπως μας πληροφορούν οι ερευνητές, από αυτό συνεχίζει να εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο γίνεται αισθητό ως ένα είδος νέφους τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις αυτές του διοξειδίου του άνθρακα, που μειώνονται πάντως όσο αυξάνεται η απόσταση από την επιφάνεια του εδάφους, είναι ικανές να προκαλέσουν ακόμη και σήμερα ασφυξία όχι μόνο σε ζώα αλλά ακόμη και σε ανθρώπους, εντός ολίγων λεπτών.

Μόνον ευνούχοι ιερείς ήταν σε θέση να εισέλθουν σε αυτήν την πύλη της κολάσεως και να εξέλθουν σώοι και αβλαβείς, είτε χάρη σε ένα είδος θείας πρόνοιας είτε επειδή γνώριζαν το σοβαρότατο κίνδυνο που διέτρεχαν εξαιτίας του υψηλού επιπέδου διοξειδίου του άνθρακα και φρόντιζαν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης (παραδείγματος χάριν, μεριμνούσαν για την κατάλληλη θέση τους στο χώρο ή για την ενδεδειγμένη ώρα προσεγγίσεως του σπηλαιώδους ανοίγματος).

Αξίζει να προστεθεί ότι η πύλη του Πλούτωνα στην Ιεράπολη της Φρυγίας λειτουργούσε πλήρως έως τον 4ο αιώνα μ.Χ και περιστασιακά κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων αιώνων. Κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα μ.Χ. ο ναός του Πλούτωνα καταστράφηκε από τους χριστιανούς, ενώ οι επακολουθήσαντες σεισμοί ολοκλήρωσαν ενδεχομένως την καταστροφή.

Το διάβασα στο news.in.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Η θανατηφόρα πύλη του Πλούτωνα στην Ιεράπολη της Φρυγίας
Η θανατηφόρα πύλη του Πλούτωνα στην Ιεράπολη της Φρυγίας
Η θανατηφόρα πύλη του Πλούτωνα στην Ιεράπολη της Φρυγίας
http://www.in.gr/30537008_ierapoli.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTglMmYwMiUyZjIzJTJmMzA1MzcwMDhfaWVyYXBvbGkucG5nJnc9NDg1Jmg9MCZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPWZhbHNlJmF0PTQ%3d
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/02/blog-post_607.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/02/blog-post_607.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content