Ταχύτατη μετατόπιση των πόλων της Γης - Προβληματισμένη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

Ταχύτατη μετατόπιση των πόλων της Γης - Προβληματισμένη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

⍆Αν μια μαγνητική βελόνα ή ένας ραβδόμορφος μαγνήτης τοποθετηθούν έτσι ώστε...να περιστρέφονται ελεύθερα γύρω από κατακόρυφο άξονα που διέρχεται από το κέντρο βάρους τους, τότε θα παρατηρηθεί ότι αμφότερα θα στραφούν και θα ισορροπήσουν προς ορισμένη πάντα κατεύθυνση που θα συμπίπτει με εκείνη του Βορρά – Νότου.

Το άκρο του μαγνήτη που είναι στραμμένο στο βορρά λέγεται βόρειος πόλος και το άλλο νότιος πόλος.

Οι γήινοι μαγνητικοί πόλοι είναι τα σημεία της Γης όπου συναντώνται οι γήινοι μεσημβρινοί που είναι ο Βόρειος Πόλος και ο Νότιος Πόλος. Οι γήινοι μαγνητικοί πόλοι δεν συμπίπτουν με τους γεωγραφικούς πόλους της Γης με συνέπεια η μαγνητική βελόνη να μη δείχνει τον αληθή βορρά.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι προβληματισμένη το τελευταίο διάστημα για την περίεργη μετατόπιση του βόρειου πόλου, από τον Καναδά προς την πλευρά της Σιβηρίας και προσπαθεί να εξηγήσει γιατί κινούνται οι μαγνητικοί πόλοι της Γης.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, η Γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης, με «ποτάμια» λιωμένου σιδήρου να ρέουν στο εσωτερικό του. Αυτή ακριβώς η κινητικότητα είναι που γεννά το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα «συμβαίνει κάτι περίεργο στα βάθη της Γης και οδηγεί στη μετατόπιση του βόρειου πόλου από τον Καναδά προς τη Σιβηρία».

Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο μαγνητικός πόλος κινείται τόσο γρήγορα που ανάγκασε τους επιστήμονες του γεωμαγνητισμού να συγκαλέσουν εκτάκτως μια συνεδρίαση, για τον επαναπροσδιορισμό του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου (World Magnetic Model) -στο οποίο, μεταξύ άλλων, βασίζονται όλες οι συσκευές πλοήγησης.

Το συγκεκριμένο Μαγνητικό Μοντέλο είναι ζωτικής σημασίας για πλήθος συστημάτων, ξεκινώντας από τα smart-phones, και φθάνοντας ως τις μετακινήσεις των πλοίων.

Το Μοντέλο που υπάρχει σήμερα επρόκειτο να παραμείνει σε ισχύ έως το 2020, όμως η Γη φαίνεται πως είχε άλλα… σχέδια.

«Συνειδητοποίησαν ότι ήταν τόσο ανακριβές που έτεινε στο να υπερβεί τα όρια ασφαλείας για πιθανά λάθη στην πλοήγηση» σημειώνει το Nature.

Οι επιστήμονες παρατηρούν στενά τις κινήσεις του βόρειου μαγνητικού πόλου εδώ και δεκαετίες. Αρχικά, είχε εκτιμηθεί ότι κινείται προς τον Αρκτικό ωκεανό με ρυθμό τα 16 χιλιόμετρα τον χρόνο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ωστόσο, πάτησε «γκάζι» και σήμερα η μετατόπισή του υπολογίζεται στα 56 χιλιόμετρα τον χρόνο.

Μέχρι στιγμής, πάντως και παρά τις εδραιωμένες θεωρίες για τη μετακίνηση υλικών στο εσωτερικό της Γης, δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία της αυξανόμενης ταχύτητας στην κίνηση των μαγνητικών πόλων.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο ραδιοχρονολόγησης, επιστήμονες από το Κέντρο Γεωχρονολογίας του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ υπολόγισαν την ηλικία των στρωμάτων στάχτης που βρίσκονται ακριβώς πάνω και κάτω από τα ιζήματα τα οποία αποτυπώνουν την πιο πρόσφατη αναστροφή του μαγνητικού πεδίου.

Οι υπολογισμοί αυτοί, οι οποίοι επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητες μετρήσεις ειδικών στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Επιστημών στο Ζιφ-σιρ-Υβέτ στη Γαλλία, έδειξαν πως οι μαγνητικοί πόλοι του πλανήτη μας αναστράφηκαν πριν από 785.000 χρόνια – συγκεκριμενοποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα και οι οποίες τοποθετούσαν την αναστροφή κάπου ανάμεσα στα 795.000 και 770.000 από σήμερα.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως ότι η διάρκεια του φαινομένου ήταν εξαιρετικά μικρή, καθώς χρειάστηκε λιγότερο από 100 χρόνια για να συμβεί. «Η ταχύτητα είναι πραγματικά εντυπωσιακή», αναφέρει στο σάιτ του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ η Κόρντεϊ Σπέιν, φοιτήτρια στο Κέντρο Γεωχρονολογίας που συνυπογράφει το άρθρο στο Geophysical Journal International. «Πρόκειται για μία από τις καλύτερες μέχρι σήμερα καταγραφές σχετικά με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας αναστροφής και πόσο γρήγορα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί», προσθέτει.

πηγές: el.wikipedia.org/ – news.berkeley.edu –.naftemporiki.gr – crashonline.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1077,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Ταχύτατη μετατόπιση των πόλων της Γης - Προβληματισμένη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα
Ταχύτατη μετατόπιση των πόλων της Γης - Προβληματισμένη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα
Ταχύτατη μετατόπιση των πόλων της Γης - Προβληματισμένη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmGUA65jcFSLQNJRuubgdyFIPiYUNco1phQ2A5q_7y05ORc-ULGXhklyXOQVqGq5AOHdKdFr7p8pSO6fJR-KFmr7BLcIh0YZlKwlRzj2-U2QkstNxq6yXwQIoxYDHmMHfYqIFdpV1_UPIs/s1600/MagneticPole1-2yzbmg1pa0k1th543xoidm.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmGUA65jcFSLQNJRuubgdyFIPiYUNco1phQ2A5q_7y05ORc-ULGXhklyXOQVqGq5AOHdKdFr7p8pSO6fJR-KFmr7BLcIh0YZlKwlRzj2-U2QkstNxq6yXwQIoxYDHmMHfYqIFdpV1_UPIs/s72-c/MagneticPole1-2yzbmg1pa0k1th543xoidm.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2019/05/blog-post_90.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2019/05/blog-post_90.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content