================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Το τεστ που προβλέπει αν κινδυνεύουμε από κατάθλιψη

⍆Παράγοντες σε παιδιά και εφήβους που προβλέπουν την εκδήλωση κατάθλιψης.... εντόπισε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry και διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής Max Planck στο Μόναχο και του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians στο Ιατρικό Κέντρο του Μονάχου.

Ενώ οι παραδοσιακές μελέτες εστιάζουν στην ανάλυση μιας γενετικής διαφορά ανά περίπτωση και του συσχετισμού της με τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, σε αυτή τη μελέτη εξετάστηκαν πολλές γενετικές μεταβλητές που συσχετίζονται με την κατάθλιψη προερχόμενες από ένα δείγμα περισσότερων από 460.000 ενηλίκων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν μία βαθμολογία που αντικατοπτρίζει τον αυξημένο γενετικό κίνδυνο για εκδήλωση κατάθλιψης – η εν λόγω βαθμολογία είναι επίσης γνωστή ως βαθμολογία πολυγενετικού κινδύνου. Ξεχωριστά, αυτές οι παράμετροι έχουν μικρή επίδραση στις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, αλλά όταν συνδυαστούν μπορούν να φέρουν στο φως έναν καλά κρυμμένο κίνδυνο νόσου. 

Η εν λόγω μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ποσοτικοποίηση των γονιδιακών κινδύνων για συχνές νόσους όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η Thorhildur Halldorsdottir πρώτη συγγραφέας της μελέτης εξηγεί λεπτομερώς πώς διεξήχθη η μελέτη: «Το σκορ αρχικά υπολογίστηκε από τα γενετικά δεδομένα που αντλήθηκαν από ένα μεγάλο αριθμό ενηλίκων με κατάθλιψη. Αυτή η παράμετρος ακολούθως αξιολογήθηκε σε μικρότερες ομάδες παιδιών και εφήβων για να αποσαφηνιστεί αν θα μπορούσε να προβλεφθεί η κατάθλιψη και τα συμπτώματά της σε αυτές τις ηλικίες». 

Επιπρόσθετα, η Δρ. Halldorsdottir έστρεψε το βλέμμα της στην παιδική κακοποίηση η οποία έχει επίσης εντοπιστεί ότι αποτελεί αίτιο κατάθλιψης. «Εξετάσαμε πώς η παιδική κακοποίηση επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης και διαπιστώσαμε πως τόσο η βαθμολογία πολυγενετικού κινδύνου όσο και η παιδική κακοποίηση παρείχαν σαφείς και επαρκείς πληροφορίες για την αναγνώριση νέων ανθρώπων που κινδυνεύουν από κατάθλιψη».

Η Elisabeth Binder, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Max Planck συνοψίζει τα ευρήματα λέγοντας πως «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου η οποία προέκυψε από ενήλικες με κατάθλιψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση παιδιών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν κατάθλιψη πριν την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων».

«Εφαρμόζοντας τα ευρήματα μελετών όπως αυτής, θα μπορούσαμε στο μέλλον να στοχεύσουμε σε ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, εκείνων με υψηλό σκορ πολυγονιδιακού κινδύνου ή/και μία ιστορία παιδικής κακοποίησης, ώστε να παρέμβουμε αποτελεσματικά», προσθέτει ο ερευνητής Gerd Schulte-Korne.

«Υπάρχει αρκετή δουλειά που χρειάζεται να γίνει για να τελειοποιήσουμε τον πρώιμο εντοπισμό των νέων ανθρώπων με κίνδυνο κατάθλιψης. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ποια παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη θα μας δώσει την ευκαιρία να υλοποιήσουμε αποτελεσματικές προληπτικές στρατηγικές και να μειώσουμε τον τεράστιο κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας αυτών των ατόμων λόγω της κατάθλιψης», καταλήγει η Δρ. Binder.

Το διάβασα στο ygeiamou.gr

Όλοι οι τύποι κατάθλιψης
Όλοι οι τύποι κατάθλιψης δεν είναι ίδιοι. Μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους της κατάθλιψης, τα σημεία και τα συμπτώματα, και μιλήστε με το γιατρό σας για τη κατάλληλη θεραπεία.

Κλινική Κατάθλιψη
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται λυπημένοι κάποιες φορές στη ζωή τους. Ωστόσο, η κλινική κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από καταθλιπτική διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ιδιαίτερα το πρωί, και απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις δραστηριότητες και σχέσεις.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Κόπωση ή απώλεια ενέργειας σχεδόν κάθε μέρα.
  • Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής σχεδόν κάθε μέρα.
  • Μειωμένη συγκέντρωση, αναποφασιστικότητα.
  • Αϋπνία ή υπερυπνία (υπερβολικό ύπνο) σχεδόν κάθε μέρα.
  • Σημαντικά μειωμένο ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες σχεδόν κάθε μέρα
  • Ανησυχία ή αίσθημα επιβραδυνθεί.
  • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
  • Σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους (μια αλλαγή μεγαλύτερη από 5% του σωματικού βάρους σε ένα μήνα)
  • Χρόνια κατάθλιψη (δυσθυμία)
Η χρόνια κατάθλιψη ή δυσθυμία είναι η ηπιότερη μορφή της κατάθλιψης που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους.

Η δυσθυμία ως ψυχιατρικός όρος αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνεται στις καταθλιπτικές διαταραχές όπως η μείζων κατάθλιψη και η μανιοκατάθλιψη. Χαρακτηριστικά της δυσθυμίας είναι τα λιγότερο επώδυνα αλλά χρόνια συμπτώματα κατάθλιψης. Η δυσθυμία μπορεί να είναι μεν ήπια μορφή κατάθλιψης όμως διαρκεί πολύ και δημιουργεί στον ασθενή την αίσθηση, ότι είναι “ανάξιος” και ο ασθενής βασανίζεται από ένα λιγότερο ή περισσότερο μόνιμο συναίσθημα “ανικανοποίητου”.

Άτυπη κατάθλιψη
Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα. Η άτυπη κατάθλιψη, περιλαμβάνει συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, υπνηλίας ή υπεραυπνίας, και άγχους.

Αντίθετα με την ονομασία της, η άτυπη κατάθλιψη είναι η πιο συχνή μορφή κατάθλιψης.

Επιλόχεια κατάθλιψη
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι όλο και περισσότερο κοινή σε πολλές γυναίκες. Η επιλόχεια κατάθλιψη (PPD) είναι ένα σύνθετο μείγμα από σωματικές, συναισθηματικές, και συμπεριφορικές αλλαγές που συμβαίνουν σε μια γυναίκα μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με το DSM IV, ένα εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών, η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια μορφή της μείζονος κατάθλιψης που κάνει την εμφάνισή της εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά τη γέννα.

Διπολική Κατάθλιψη (μανιακή κατάθλιψη)
Η διπολική διαταραχή παλαιότερα ονομαζόταν μανιακή κατάθλιψη. Είναι μια σημαντική συναισθηματική διαταραχή, ή διαταραχή της διάθεσης, που χαρακτηρίζεται από δραματικές εναλλαγές της διάθεσης. Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή κατάσταση, όταν η ‘μανία’ προκαλεί αϋπνία, μερικές φορές για μέρες, μαζί με παραισθήσεις, ψύχωση και μεγαλοπρεπείς αυταπάτες, και/ ή παρανοϊκή διαταραχή. Η διπολική κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη γενετική διαταραχή. Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπιες έως ακραίες, και μπορεί να συμβεί σταδιακά ή ξαφνικά μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο από λεπτά έως ώρες.

Μαζί με τις δραματικές εναλλαγές της διάθεσης, οι ασθενείς με διπολική διαταραχή μπορεί να έχουν διαταραχές και στον τρόπο σκέψης. Μπορούν να έχουν επίσης οι στρεβλώσεις της αντίληψης και της απομείωσης στην κοινωνικό τους περιβάλλον.

Εποχιακή κατάθλιψη
Υπάρχουν δύο περίοδοι όπου ο ασθενείς βιώνει εποχιακή κατάθλιψη. Η μία ξεκινά το φθινόπωρο και συνεχίζει και το χειμώνα, και η άλλη ξεκινά στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Η πρώτη περίοδος συχνά αναφέρεται ως «κατάθλιψη του χειμώνα» και είναι πιο εύκολο να την αναγνωρίσουμε.
Οι ορμόνες που παράγονται βαθιά στον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν αυτόματα αλλαγές συμπεριφοράς σε ορισμένες περιόδους του έτους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εποχιακή κατάθλιψη σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές. Μια θεωρία είναι ότι η μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του χειμώνα οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που έχει καταπραϋντική δράση. Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσει αισθήματα κατάθλιψης μαζί με τα συμπτώματα της κόπωσης, λαχτάρα για τροφές με υδατάνθρακα, και αύξηση σωματικού βάρους.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (πατατάκια, κουλούρια, μπισκότα) θεωρείται ότι έχουν μια ήρεμη, κατευναστική επίδραση στο σώμα και το μυαλό.

Η εποχιακή κατάθλιψη συνήθως ξεκινά στην αρχή της ενηλικίωσης και είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από εποχιακή κατάθλιψη βιώνουν πολύ ήπια συμπτώματα. Άλλοι έχουν εξουθενωτικά συμπτώματα που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την παραγωγικότητα.

Ψυχωτική κατάθλιψη
Η ψυχωτική κατάθλιψη είναι μια υποκατηγορία της μείζονος κατάθλιψης και εμφανίζεται όταν μια σοβαρή καταθλιπτική ασθένεια περιλαμβάνει κάποια μορφή ψύχωσης. Η ψύχωση μπορεί να είναι ψευδαισθήσεις (όπως το να ακούτε μια φωνή να σας λέει ότι δεν είστε καλά ή άνευ αξίας), παραληρητικές ιδέες (όπως, έντονα συναισθήματα αναξιότητας, αποτυχία, ή έχει ενοχές για κάποια πράξη) ή κάποια άλλη ρήξη με την πραγματικότητα. Η ψυχωτική κατάθλιψη επηρεάζει περίπου έναν στους τέσσερις ανθρώπους που εισάγονται στο νοσοκομείο με κατάθλιψη.

Το διάβασα στο healthtimes.gr
Το τεστ που προβλέπει αν κινδυνεύουμε από κατάθλιψη Reviewed by PLOUMISTOS on 1:56 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.