Ιδού οι «λανθασμένες» πεποιθήσεις που δημιουργούν παράλογο άγχος στη ζωή μας

Ιδού οι «λανθασμένες» πεποιθήσεις που δημιουργούν παράλογο άγχος στη ζωή μας

⍆Οι πεποιθήσεις μας είναι ο θεμέλιος λίθος των εμπειριών μας και της συνείδησής μας,... πάνω στον οποίο χτίζονται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας. Είναι οι φακοί μέσα από τους οποίους βλέπουμε τον κόσμο. 

Το ποιοι γινόμαστε σαν άνθρωποι είναι το αποτέλεσμα των πεποιθήσεών μας, αυτές δημιουργούν την πραγματικότητά μας. Κρίνουμε, ερμηνεύουμε και βγάζουμε συμπεράσματα βάσει των πεποιθήσεών μας.

Οι «λανθασμένες» πεποιθήσεις δημιουργούνται συχνά από γνωστικές διαστρεβλώσεις. Οι τελευταίες αποτελούν τρόπους με τους οποίους ο νους μας πείθει ότι κάτι είναι αληθινό ενώ δεν είναι. 

Πολλές φορές ονομάζεται και σφάλμα σκέψης και τείνει να κυριαρχεί σε άτομα που παλεύουν με το άγχος και την κατάθλιψη, αναφέρετε στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του enallaktikidrasi.com

Ποιες είναι όμως οι βασικότερες γνωστικές διαστρεβλώσεις που επηρεάζουν τον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή μας;

10 «λανθασμένες» πεποιθήσεις που δημιουργούν παράλογο άγχος στη ζωή μας

1. Νομίζουμε ότι όλα όσα νιώθουμε είναι αληθινά

Η συναισθηματική συλλογιστική είναι το να πιστεύουμε ότι όλα όσα νιώθουμε είναι αληθινά. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε τα πάντα γύρω μας μέσα από το πρίσμα των συναισθημάτων. Δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από το πώς νιώθουμε για την πραγματικότητα. 

Τα συναισθήματά όμως πολλές φορές δεν ενημερώνονται πλήρως από την πραγματικότητα: δημιουργούνται από έναν συνονθύλευμα ερεθισμάτων, τόσο εξωτερικών, όσο και εσωτερικών. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα φόβων, προβολών και τραυμάτων. 

Τα συναισθήματα είναι πάντα αποδεκτά και έγκυρα, αλλά μπορεί να μην αποτελούν αντανάκλαση της πραγματικότητας.

2. Υποθέτουμε ότι οι προκλήσεις σημαίνει πως κάποιος μας «τεστάρει»
Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες ή απρόβλεπτες δυσκολίες, κάποιοι πιστεύουν ότι «τεστάρονται», σαν κάποια εξωτερική συνειδητή δύναμη να δημιουργεί εμπόδια για να δει πώς θα αντιδράσουν. 

Αυτός αποτελεί έναν τρόπο με τον οποίο νοηματοδοτούμε το τι μας συμβαίνει, αλλά σημαίνει ότι προσπαθούμε να αποποιηθούμε των ευθυνών.

3. Ψευδής συσχέτιση ανάμεσα στην ευτυχία και στην αδυναμία
Πολλές φορές φοβόμαστε πως αν γίνουμε πολύ ευτυχισμένοι, όλα θα καταρρεύσουν ξαφνικά. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ασυνείδητα ότι αν και όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, τότε είναι που κάνει την εμφάνισή του το χειρότερο. 

Αρχικά, τέτοιες ιστορίες είναι προϊόν προβολής: όλα φαίνονταν τέλεια εκ των υστέρων, όταν η δυσκολία δεν υπάρχει. Επίσης, οι δυσκολίες δεν έρχονται ξαφνικά από το πουθενά, μπορούμε αν το θέλουμε να κρατήσουμε μια ισορροπία.

4. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μας κάνουν πιο συμπαθητικούς
Δεν έχουμε συνεχώς προβλήματα στη ζωή μας επειδή δεν μπορούμε να τα λύσουμε, αλλά επειδή το θέλουμε. 

Αν συνδέεστε με άλλους ανθρώπου, «κερδίζοντας» τη συμπάθειά τους επειδή συνεχώς μοιράζεστε τα προβλήματά σας, στο τέλος καταλήγετε να τα ενισχύετε.

5. Σκεπτόμαστε με όρους μαύρου – άσπρου ή βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα
Το όλα ή τίποτα σαν γενικότερη αντίληψη δεν μας κάνει καλό στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν κάποιος μας κάνει μια κριτική στη δουλειά μας και εμείς αποφασίσουμε γι’ αυτό ότι χρειάζεται να παραιτηθούμε, φτάνουμε στα άκρα και εμποδίζουμε την εξέλιξή μας. 

Το ίδιο συμβαίνει όταν κάνουμε βιαστικές γενικεύσεις ή υπεραπλουστεύσεις για τα πράγματα γύρω μας.

6. Προσδίδουμε ηθικές ιδιότητες σε ουδέτερα πράγματα
Κάποιοι άνθρωποι «ντύνουν» ακόμα και τη διατροφή με ηθικές ιδιότητες. Όταν τρώνε υγιεινά, λένε στον εαυτό τους «Ήμουν τόσο καλός τελευταία». 

Όμως, το είδος της διατροφής μας δεν επηρεάζει το αν είμαστε η όχι καλοί και αυτή η γνωστική διαστρέβλωση μπορεί να μας επιβαρύνει συναισθηματικά και ακόμα και η κατανάλωση μιας σοκολάτας να μας προκαλεί τρομερές τύψεις και άγχος.

7. Το χειρότερο είναι και αυτό που ισχύειΗ καταστροφολογία είναι όταν σε κάθε δοσμένη συνθήκη και κατάσταση, εμείς υποθέτουμε ότι αυτό που θα συμβεί είναι το χειρότερο σενάριο. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν αρχίζουμε ασυνείδητα να υποθέτουμε ότι τα πιο έντονα συναισθήματα είναι και τα πιο αληθινά. 

Τυπικά, τα αρνητικά συναισθήματα είναι τα ισχυρότερα, γι’ αυτό, βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί η ζωή μας.

8. Κάνουμε υποθέσεις για τον κόσμο βασισμένοι στις δικές μας και μόνο εμπειρίες
Αυτή η γνωστική διαστρέβλωση είναι και η πιο συχνή, σχεδόν όλοι πέφτουμε στην παγίδα της. Λαμβάνουμε υπόψη μόνο τις δικές μας εμπειρίες και πεποιθήσεις και θεωρούμε αυτονόητο ότι και οι άλλοι γύρω μας θα έχουν τις ίδιες. Και όταν απορρίπτουμε κάτι, θεωρούμε ότι εμείς και μόνο εμείς έχουμε δίκιο. 

Αυτό όμως δεν είναι απλά αυτο-περιοριστικό, αλλά μας δημιουργεί και άγχος όταν κάποιος ή κάτι απειλεί να το αποδομήσει.

9. Προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον μαςΕίναι όταν προσπαθούμε να δούμε τα «σημάδια» για να κάνουμε μια επιλογή ή όχι στη ζωή μας, πιστεύοντας ότι η μία επιλογή θα μας οδηγήσει στην ευτυχία ενώ η άλλη στον πόνο. Αυτός ο τρόπος όμως προδίδει έλλειψη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς για τις ικανότητές μας. Βασιζόμαστε σε κάποια εξωτερική δύναμη, σε κάτι «υπερφυσικό», για να πάρουμε αποφάσεις για τη ζωή μας. 

Όταν πιστεύουμε πως όλα όσα νιώθουμε είναι «διαισθητικά», αρχίζουμε να πράττουμε έτσι που τελικά καταλήγουμε σε λάθη, ακόμα και επικίνδυνα, αφού παύουν να περιλαμβάνουν λογική.

10. Θεωρούμε ότι ένα λάθος μας είναι και ελάττωμά μαςΑυτό συμβαίνει όταν παίρνουμε μια απόφαση που μετανιώνουμε και ύστερα θεωρούμε ότι αποτελεί ένα γενικό αρνητικό μας χαρακτηριστικό, το οποίο προσδιορίζει πόσο «ανίκανοι» είμαστε. 

Για παράδειγμα, αν δεν ήσαστε καλοί στα μαθηματικά στο σχολείο ως παιδί, επειδή ο δάσκαλός σας δεν σας βοηθούσε, εσείς μπορεί να έχετε εσωτερικεύσει αυτή την αδυναμία και να νομίζετε ότι δεν είστε γενικά καλοί στα μαθηματικά και ότι το λάθος είναι αποκλειστικά και μόνο δικό σας.

Οι λανθασμένες πεποιθήσεις 
σχετικά με το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να επιτύχουμε στη ζωή μας στερούν μια από τις μεγαλύτερες ελευθερίες: την ελευθερία της πρόσβασης στις δυνατότητές μας και της αξιοποίησής τους.

Οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν τον πιο καταστροφικό φαύλο κύκλο που φαντάζεται κανείς, μέσω του δικού τους εσωτερικού διαλόγου. Αν θεωρούν τον εαυτό τους λιγότερο ικανό, ο κόσμος 
γύ­ρω τους τους αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο. Όταν προβάλλουν αυτή την εμφανή ανεπάρκεια, τότε οι άλλοι τους συ­μπεριφέρονται ανάλογα, γεγονός που λειτουργεί μόνο ως επι­βεβαίωση των όσων ήδη γνωρίζουν, ότι δηλαδή δεν έχουν κα­μιά ελπίδα. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι οι γονείς σας δεν κα­τάφεραν πολλά ίσως να έχει μικρή ή να μην έχει καμία σχέση με τη μόρφωσή τους. 

Το να πράττουμε εκ του ασφαλούς γίνεται τρόπος ζωής,που περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργεί πολλούς παράλογους φόβους. «Καλύτερα να μένεις σε όσα γνωρίζεις», «Γιατί να χαλάσεις κάτι καλό;», «Αν δεν είναι χαλασμένο, μην το διορθώνεις», ή αυτό που ανέφερα νωρίτερα: «Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει». Όλες αυτές οι γνωστές εκφράσεις τείνουν να μας αποθαρρύνουν να βγαίνουμε εκτός της περιοχής στην οποία νιώθουμε άνεση και ασφάλεια. Όμως, η φαινομενική ασφάλεια του οικείου μπορεί να μας εμποδίσει και θα μας εμποδίσει να κάνουμε σημαντικές επαγγελματικές αλλαγές, τις οποίες καθυστερούμε για πολύ καιρό, ή να ξεπεράσουμε σχέσεις εκμετάλλευσης από φόβο μήπως καταλήξουμε σε χειρότερες συνθήκες.

Πρέπει να εξετάσουμε αν οι φόβοι, οι ανησυχίες και οι αβεβαιότητες που νιώθουμε είναι αποτέλεσμα λανθασμένων πεποιθήσεων τις οποίες έχουμε αναπτύξει στη ζωή μας. Δεν πρέπει να αποδέχεστε περιορι­σμούς χωρίς να αναρωτιέστε αν είναι ή όχι αληθινοί. Να θυμάστε ότι πάντα θα είστε αυτό που πιστεύετε ότι είστε. 

Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, μάλλον θα τα καταφέρετε. 
Αν πιστεύετε ότι δε θα επιτύχετε, έχετε ήδη χάσει. 
Η απόφαση είναι στο χέρι σας!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ Ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2000 ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης ανθρώπων, ενώ παράλληλα είναι είναι SPIRITUAL ENERGY HEALIΝGMAN έχοντας την δική του μεθοδολογία.

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής,. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Ιδού οι «λανθασμένες» πεποιθήσεις που δημιουργούν παράλογο άγχος στη ζωή μας
Ιδού οι «λανθασμένες» πεποιθήσεις που δημιουργούν παράλογο άγχος στη ζωή μας
Ιδού οι «λανθασμένες» πεποιθήσεις που δημιουργούν παράλογο άγχος στη ζωή μας
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2013/09/inspiration-2-612x400.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2019/02/blog-post_78.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2019/02/blog-post_78.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content