Πολυσύμπαν: Ένας νέος Διαφωτισμός, η θεωρία του Πολυσύμπαντος με ελληνική επιστημονική χροιά

Πολυσύμπαν: Ένας νέος Διαφωτισμός, η θεωρία του Πολυσύμπαντος με ελληνική επιστημονική χροιά

⍆Δεν υπάρχει μόνο ένα σύμπαν, αλλά πάρα πολλά και μάλιστα το ένα σύμπαν «γεννάει» το άλλο,... μέσα σε μια αέναη διαδικασία παραγωγής συμπάντων, η οποία καταργεί την έννοια της αρχής και του τέλους του χρόνου. Επίσης, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανότατα ζούμε σε δέκα διαστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργούμε σύμπαντα στο εργαστήριο! 

Αυτά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο Φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, εκπρόσωπος της χώρας μας στο CERN, διευθυντής Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προκεχωρημένων Ερευνών του Χιούστον (HARC) και διευθυντής ενός ερευνητικού τμήματος του World Laboratory στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος, καθηγητής Φυσικής του πανεπιστημίου του Τέξας A&M (ΗΠΑ) και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε χθες βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σχετικά με το πείραμα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και την πειραματική διερεύνηση της ύπαρξης του Πολυσύμπαντος (multiverse). 

Ο καθηγητής παρουσίασε μερικές από τις νέες επιστημονικές ιδέες που ανέπτυξε πρόσφατα με την ερευνητική ομάδα του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και οι οποίες δίνουν μια πολύ συγκεκριμένη μορφή στην έννοια του Πολυσύμπαντος. Με βάση μαθηματικές εξισώσεις, εκτιμά ότι είναι δυνατό να υπάρχουν δέκα εις την πεντακοσιοστή σύμπαντα (ο αριθμός 10 με εκθέτη τον αριθμό 500!), σύμφωνα με τη θεωρία της Υπερσυμμετρίας (SUSY) και των Υπερχορδών, η οποία προβλέπει ότι, εκτός από τις γνωστές τέσσερις «μεγάλες» διαστάσεις – τρεις του χώρου (μήκος, πλάτος, ύψος) και ο χρόνος – υπάρχουν ακόμα έξι ή επτά, που βρίσκονται «διπλωμένες» σε τρομερά μικρό χώρο, ανεβάζοντας σε 10 ή 11 τον συνολικό αριθμό των διαστάσεων. «Ζούμε σε δέκα διαστάσεις, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε» είπε ο Δ. Νανόπουλος.

Η θεωρία του πολυσύμπαντος ή των πολλών παράλληλων συμπάντων έχει διάφορες εκδοχές, μια από τις οποίες προωθεί σθεναρά ο Δ. Νανόπουλος. Τόνισε όμως ότι μια τέτοια θεωρία έχει νόημα μόνο αν καταστεί δυνατό να αποδειχτεί πειραματικά και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ο επιταχυντής του CERN, για τον οποίο είπε ότι πλέον «δουλεύει ρολόι», αν και οι φυσικοί που αναλύουν τις συγκρούσεις των σωματιδίων, είναι αναγκασμένοι «να ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα».

Σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, κάθε επιμέρους σύμπαν (μεταξύ αυτών το δικό μας) μέσα στο πολυσύμπαν μπορεί να έχει τους δικούς του ξεχωριστούς φυσικούς νόμους, που ισχύουν μόνο σε αυτό, ενώ στα άλλα σύμπαντα οι νόμοι που τα διέπουν, μπορεί να είναι αφάνταστα διαφορετικοί ή και σχετικά παρόμοιοι, έχουν όμως οπωσδήποτε ως κοινό παρονομαστή τη βαρύτητα. Το ένα σύμπαν «γεννάει» το άλλο, μέσα σε μια αέναη διαδικασία παραγωγής συμπάντων, η οποία, όπως είπε, καταργεί την έννοια της αρχής και του τέλους του χρόνου.

Ο Δ. Νανόπουλος είπε ακόμα ότι τα άλλα σύμπαντα που απαρτίζουν το πολυσύμπαν, οι «φυσαλίδες της πραγματικότητας», όπως τα χαρακτήρισε, είναι δυνατό να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους (κυριολεκτικά δίπλα μας!), αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Δεν απέκλεισε όμως ότι ίσως είναι δυνατό να γίνει μετάβαση από το ένα σύμπαν στο άλλο. Με λίγη δόση χιούμορ, ανέφερε ότι «θα έπρεπε να παρακαλάμε να μην ξυπνήσουμε ένα πρωί και γίνει ξαφνική ολική μεταβολή, για παράδειγμα περάσουμε από ένα σύμπαν με τέσσερις («μεγάλες») σε ένα άλλο με έξι διαστάσεις». Δεν απέκλεισε μάλιστα ότι κάποια σύμπαντα θα μπορούσαν π.χ. να αποτελούν δημιούργημα ενός «χάκερ» σε κάποιο άλλο σύμπαν. Αν τελικά αποδειχτεί η θεωρία του πολυσύμπαντος, τότε «θα καταλαβαίνουμε τον μηχανισμό παραγωγής συμπάντων», οπότε, όπως είπε, όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, «είναι πιθανό στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα σύμπαν στο εργαστήριο» («και δεν είμαι τρελός…», φρόντισε να διευκρινίσει!).

Ο Έλληνας φυσικός επιτέθηκε στους υπέρμαχους της «ανθρωπικής Αρχής» (που λένε ότι το σύμπαν είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των ανθρώπων), αντιτείνοντας ότι «δεν του καίγεται καρφάκι του σύμπαντος για εμάς», ενώ χαρακτήρισε τη θεωρία του πολυσύμπαντος «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της τελεολογίας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι δεν έχει χάσει το νόημα της η αναζήτηση μιας «ενοποιημένης θεωρίας του παντός» στην Φυσική, όμως δεν θα αφορά παρά μια λύση μοναδική για το δικό μας σύμπαν και τίποτε περισσότερο.

Τέλος, απαντώντας σχετικά με τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της θεωρίας του πολυσύμπαντος, είπε ότι παραπέμπει σε «ένα νέο Διαφωτισμό» που ανοίγει νέους δρόμους για την ανθρωπότητα. Ακόμα, αρνήθηκε ότι υπάρχουν φραγμοί και όρια στις δυνατότητες του ανθρώπινου νου να συλλάβει την πραγματικότητα του σύμπαντος, εκτός από τα αναπόφευκτα ποσοτικά όρια στη συσσώρευση γνώσης στο μυαλό του ανθρώπου, όμως γι’ αυτό, όπως είπε, υπάρχουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ως συμπαραστάτες μας, ενώ στο μέλλον η σχέση τους με τους ανθρώπους θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο στενή.



► Ο Δ. Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D), το 1973, στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο CERN και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε επίσης ερευνητής στη σχολή Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Από το 1989, είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας A&M και από το 2002 κατέχει την έδρα Μίτσελ-Χιπ της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προκεχωρημένων Ερευνών του Χιούστον (HARC), ενώ διευθύνει επίσης ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory στη Λωζάνη της Ελβετίας. Το 1997, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από τον Ιανουάριο του 2005 είναι εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, ενώ υπήρξε επίσης πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) από το 2005 έως το 2009 και εθνικός εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) από το 2005 έως το 2006.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)



– Ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ δύο μόλις εβδομάδες πριν φύγει από την ζωή, κατέθεσε μια ερευνητική εργασία που ίσως αποτελέσει… επανάσταση! – Ο διάσημος κοσμολόγος υποστηρίζει στην εργασία του πως μπορεί να αποδείξει την θεωρία για το Πολυσύμπαν! – Ότι δηλαδή εκτός από το δικό μας σύμπαν υπάρχουν και… αμέτρητα παράλληλα – Θεωρεί ότι η απόδειξη μπορεί να έρθει μέσω ενός ανιχνευτή στο διάστημα – Το δεύτερο σκέλος της εργασίας είναι… λίγο πιο «σκοτεινό» – Μιλά για το τέλος του κόσμου!

Μόλις δύο εβδομάδες πριν πεθάνει, ο Στίβεν Χόκινγκ κατέθεσε μια ερευνητική εργασία που ίσως αποδειχθεί ιστορική! Ίσως αλλάξει για πάντα τον κόσμο, όπως μέχρι τώρα τον γνωρίζαμε! Ίσως ο… ροκ σταρ της κοσμολογίας, το λαμπρότερο μυαλό της εποχής μας, άφησε μια ανεκτίμητη κληρονομιά μερικές μόλις ημέρες πριν φύγει από την ζωή, στις 14.03.2018. Μια εργασία στην οποία η λέξη Πολυσύμπαν, που αποτελεί ένα μυστήριο, κυριαρχεί.

Αυτά λέει στην τελευταία του εργασία ο Στίβεν Χόκινγκ

Στην ερευνητική αυτή εργασία, ο διάσημος κοσμολόγος αναφέρεται σε δύο ζητήματα:

– Πρώτον, αποκαλύπτει το πώς μπορούμε να εντοπίσουμε στοιχεία για το Πολυσύμπαν. Δηλαδή το ενδεχόμενο της ύπαρξης άπειρων ή πεπερασμένων δυνατών Συμπάντων, συμπεριλαμβανομένου και του ιστορικού σύμπαντος το οποίο βιώνουμε.

– Δεύτερον, προβλέπει το τέλος της ύπαρξης του κόσμου (μας)! Στίβεν Χόκινγκ Πολυσύμπαν

Η θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για το Πολυσύμπαν

Η θεωρία του Πολυσύμπαντος αναφέρει πως το σύμπαν στο οποίο ζούμε είναι απλά ένα από τα πολλά που δημιουργήθηκαν από το Big Bang. Η εργασία του Χόκινγκ συζητά την ιδέα πως θα μπορούσαμε να “μετρήσουμε” τα υπόλοιπα σύμπαντα. Κι αυτό χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή που θα είναι τοποθετημένος σε διαστημόπλοιο.

Εάν αυτά τα στοιχεία συλλέγονταν όσο ο διάσημος κοσμολόγος βρίσκονταν εν ζωή, αυτό θα σήμαινε το εξής: Πως θα βραβεύονταν με βραβείο Νόμπελ… χωρίς δεύτερη κουβέντα! Κάτι το οποίο δεν συνέβη όσο ζούσε. Στίβεν Χόκινγκ Πολυσύμπαν

Ο Thomas Hertog συνέγραψε με τον Χόκινγκ την συγκεκριμένη ερευνητική εργασία. Ο τίτλος της είναι: “A Smooth Exit from Eternal Inflation”. Ο Hertog δήλωσε στους Times: “Είχε πολλάκις προταθεί για το βραβείο Νόμπελ και θα έπρεπε να το έχει κερδίσει. Πλέον δεν θα μπορέσει ποτέ”.

“Έβλεπε” το Πολυσύμπαν από το 1983!
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, πάντως, είναι πως ο Στίβεν Χόκινγκ δεν αναφέρθηκε τώρα για πρώτη φορά στο Πολυσύμπαν. Σε μια εργασία του 1983, την οποία υπέγραφε μαζί με τον James Hartle, ο διάσημος κοσμολόγος εξηγούσε πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν. Υποστήριζε επιπλέον, πως το Big Bang δημιούργησε επίσης έναν άπειρο αριθμό άλλων συμπάντων. Καθένα από τα οποία δημιουργούσε το δικό του.

Αυτή η “θεωρία του πληθωρισμού” (σ.σ. Inflation), της εκθετικής διαστολής του σύμπαντος, πριν “παγιωθεί” σε μικρότερους ρυθμούς επέκτασης, ήταν αδύνατο να επαληθευτεί. Στίβεν Χόκινγκ Πολυσύμπαν

Ο Hertog υποστηρίζει πως μαζί με τον Στίβεν Χόκινγκ θέλησαν να πάρουν την ιδέα του Πολυσύμπαντος και να την μετατρέψουν σε ένα “επιστημονικό πλαίσιο επαλήθευσης”.

Το τέλος του κόσμου!
Και ερχόμαστε στο δεύτερο κομμάτι της εργασίας. Διότι η -ενδεχομένως- πρωτοποριακή έρευνα υποστηρίζει πως η ύπαρξη της γης θα καλυφθεί από το απόλυτο σκοτάδι όταν εξαντληθεί η ενέργεια των αστέρων.

Στίβεν Χόκινγκ: Τζατζίκι, “καμάκι”, σκηνές ζηλοτυπίας και συγκίνηση όταν επισκέφθηκε την Σάμο!
Η ιδέα πως τελικά η ζωή όπως την γνωρίζουμε θα καλυφθεί από… σκοτάδι, παραμένει το νούμερο 1 πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κοσμολόγων. Ο Neil Turok είναι επιστήμονας και διευθυντής του ξακουστού ερευνητικού κέντρου Perimeter Institute, στον Καναδά. Και δηλώνει… μπερδεμένος ως προς το γιατί ο Στίβεν Χόκινγκ βρίσκει αυτή την ιδέα ενδιαφέρουσα.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί επιστήμονες κατέληξαν στο ότι η δουλειά του βρετανού επιστήμονα, που πέθανε στις 14.03.2018 σε ηλικία 76 ετών, ίσως είναι η πρόοδος που ο τομέας της κοσμολογίας τόσο πολύ χρειάζεται.

Κι αυτό οφείλεται σε έναν και… σημαντικό λόγο: Το ότι αυτή η θεωρία του Χόκινγκ θα μπορούσε να επαληθευτεί. Η καθηγήτρια κοσμολογίας, Carlos Frenk, συμφωνεί πως μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να “μετρηθεί” η ύπαρξη παραλλήλων συμπάντων.

Συγκεκριμένα δηλώνει: “Η ενδιαφέρουσα ιδέα στην εργασία του Χόκινγκ είναι πως το Πολυσύμπαν άφησε το “αποτύπωμά” του στην ακτινοβολία που διεισδύει στο σύμπαν μας και πως θα μπορούσαμε να το “μετρήσουμε” με έναν ανιχνευτή στο διάστημα“.

Η Frenk, παράλληλα, συμφωνεί πως ενδεχόμενες αποδείξεις παράλληλων συμπάντων θα έφερναν τα… πάνω – κάτω στην αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο.

ΠΗΓΗ
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Πολυσύμπαν: Ένας νέος Διαφωτισμός, η θεωρία του Πολυσύμπαντος με ελληνική επιστημονική χροιά
Πολυσύμπαν: Ένας νέος Διαφωτισμός, η θεωρία του Πολυσύμπαντος με ελληνική επιστημονική χροιά
Πολυσύμπαν: Ένας νέος Διαφωτισμός, η θεωρία του Πολυσύμπαντος με ελληνική επιστημονική χροιά
https://cdn-images-1.medium.com/max/1200/1*YjXZXsF3nMj4GkQWo4mmrw.jpeg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/11/blog-post_63.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/11/blog-post_63.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content