Επιστήμονες χαρτογράφησαν τα σημεία του σώματος που νιώθουμε τα συναισθήματα

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τα σημεία του σώματος που νιώθουμε τα συναισθήματα

⍆Τα συναισθήματα είναι ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Ο έρωτας και ο συναισθηματικός πόνος ...συμβαίνουν μέσα στο κεφάλι μας, αλλά τα νιώθουμε σε πολλά διαφορετικά σημεία. Από την άλλη πλευρά, ο ενθουσιασμός και ο φόβος είναι δύο πολύ διαφορετικά συναισθήματα, αλλά και πολύ όμοια. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα αν αναλογιστούμε ότι τα συναισθήματα είναι υποκειμενικά – είναι δύσκολο να ξέρουμε αν οι άλλοι άνθρωποι νιώθουν ακριβώς όπως εμείς.

Γι’ αυτό και η έρευνα μιας ομάδας Φινλανδών ερευνητών είναι τόσο εκπληκτική: χαρτογράφησαν τα σημεία του σώματος που νιώθουμε τα διαφορετικά συναισθήματα. Φαίνεται ότι ως προς αυτό τουλάχιστον οι άνθρωποι μοιάζουμε.

Κεφάλι και ώμοι, Καρδιά και χέρια
Ο νευροεπιστήμονας Lauri Nummenmaa και μια ομάδα άλλων τεσσάρων Φινλανδών ερευνητών εργάζονται πάνω σε αυτό το ερώτημα τουλάχιστον από το 2014, όταν είχαν ήδη δημοσιεύσει μια μικρή γεύση του σωματικού αυτού χάρτη. Αλλά γι’ αυτή τη νέα έρευνα, αποφάσισαν να συμπεριλάβουν μέχρι και 100 διαφορετικά συναισθήματα.

Τα χώρισαν σε επτά κατηγορίες: 
  • γνωστικά, όπως η σκέψη και η λογική
  • αίσθηση και αντίληψη, όπως όραση και ακοή
  • ομοιοστατικές καταστάσεις, όπως πείνα και δίψα, 
  • βιολογικές διαδικασίες όπως ύπνος και αναπνοή, 
  • συναισθήματα που σχετίζονται με παθήσεις, όπως βήχας και πυρετός 
  • και συναισθήματα που σχετίζονται με ψυχιατρικές παθήσεις, όπως κατάθλιψη και άγχος.



Οι συμμετέχοντες ήταν πάνω από 1.000 και τα πειράματα τρία. Στο πρώτο, οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν πόσο πολύ ένιωθαν κάθε συναίσθημα στο σώμα τους ή στο μυαλό τους, πόσο θετικά το ένιωθαν και πόσο μπορούσαν να το ελέγξουν. Στο δεύτερο, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κατηγοριοποιήσουν αυτά τα συναισθήματα σύμφωνα με το πόσο όμοια τα ένιωθαν – για παράδειγμα, μπορεί να νιώσουμε την ενοχή και το στρες σαν ίδια, αλλά πολύ διαφορετικά από τον έρωτα και την περηφάνια.

Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν πως κατά το μεγαλύτερο μέρος τα συναισθήματα χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες, θετικά, αρνητικά, γνωστικές διεργασίες, σωματικές καταστάσεις και παθήσεις και ομοιοστατικές. Στο τελευταίο πείραμα, δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα συναίσθημα τη φορά, μαζί με μια κενή φιγούρα ανθρώπινου σώματος και τους ζήτησαν να χρωματίσουν περιοχή στην οποία το ένιωθαν. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέλεξαν αυτά τα δεδομένα και δημιούργησαν 100 διαφορετικούς χάρτες για να δείξουν πού εδράζει το κάθε συναίσθημα.

Σώμα και νους
Ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες ήταν λίγο πολύ γνωστές: η πείνα εδραζόταν στο στομάχι, η δίψα στο λαιμό, η σκέψη και η αναπόληση στο κεφάλι. Όμως, άλλες αποδείχτηκαν εντυπωσιακές. Τα θετικά συναισθήματα της ευγνωμοσύνης και της εγγύτητας και τα αρνητικά συναισθήματα των ενοχών και της απόγνωσης βρίσκονταν περίπου στα ίδια σημεία, κυρίως στην καρδιά και ύστερα συνέχιζαν στο κεφάλι και στο στομάχι. Η «αυτορύθμιση» που θα περίμενε κανείς ότι σχετιζόταν με τις αισθήσεις εδραζόταν στο κεφάλι και στα χέρια – ίσως επειδή ο έλεγχος των ενορμήσεων συχνά μεταφορικά συνδέεται με τα χέρια μας (το να συγκρατούμαστε).

Βέβαια, ακόμα κι αν ορισμένα συναισθήματα εμφανίζονταν παρόμοια, το καθένα ήταν μοναδικό ακόμα και ως προς τα ακριβή σημεία του σώματος στα οποία τα αισθανόμαστε. Και το σημαντικότερο είναι πως αυτά τα συναισθήματα που νομίζουμε ότι υπάρχουν μόνο στο νου μας, εξαπλώνονται και σε άλλα σημεία του σώματος δημιουργώντας διάφορες αισθήσεις.

Το διάβασα στο pnas.org - enallaktikidrasi.com

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ Ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2000 ως Σύμβουλος Καθοδήγησης εκατοντάδων ανθρώπων και προσωπικός τους Life Coach, ενώ παράλληλα έχοντας την δική του μεθοδολογία είναι SPIRITUAL ENERGY HEALIGMAN προσφέροντας Διαισθητική Συμβουλευτική, συνεδρίες Συναισθηματικής Αποφόρτισης (μέθοδος αναγέννησις - rebirth), & ρύθμιση (μέθοδος Αποκατάστασης - remediation) των Ενεργειακών Κέντρων του Σώματος και Ενεργειακές Θεραπείες με την προσωπική του μέθοδο Energy Self Healing.

Πραγματοποιεί συνεδρίες, Διαλέξεις - Σεμινάρια, ή εξατομικευμένα προγράμματα Αυτοβελτίωσης - καθοδήγησης, και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1077,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Επιστήμονες χαρτογράφησαν τα σημεία του σώματος που νιώθουμε τα συναισθήματα
Επιστήμονες χαρτογράφησαν τα σημεία του σώματος που νιώθουμε τα συναισθήματα
Επιστήμονες χαρτογράφησαν τα σημεία του σώματος που νιώθουμε τα συναισθήματα
http://www.arnapress.kz/i/Posts/85623.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/11/blog-post_49.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/11/blog-post_49.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content