================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

12η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα σε 30 πόλεις

⍆Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident)... διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με σκοπό την ενημέρωση των νέων ανθρώπων για τη σχέση αλκοόλ και οδήγησης.

Νεαροί εθελοντές, ηλικίας από 17 έως 29 ετών, ενθαρρύνουν τους συνομηλίκους τους θαμώνες των κέντρων να επιλέξουν από την παρέα τους ένα άτομο, το οποίο θα αναγορευθεί σε «οδηγό της παρέας» και αφού αποδεχθεί αυτό τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Αυτός φυσικά θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του, επιστρέφοντας από τη νυχτερινή τους διασκέδαση.

Η ιδέα για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα ανήκει στο Βέλγιο, όπου πρωτογιορτάστηκε το 1995, και από το 2003 έλαβε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα σε 30 πόλεις

Τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς" με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Και φέτος, εκατοντάδες εθελοντές του Ινστιτούτου θα βρίσκονται έξω από συνολικά 31 νυχτερινά κέντρα για να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση. 

Παράλληλα, θα ενθαρρύνουν τους νεαρούς επισκέπτες να επιλέξουν τον "οδηγό της παρέας" που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του. Το μήνυμα της βραδιάς θα είναι: "όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει...ο οδηγός της παρέας", ο ήρωας της βραδιάς, ο οποίος εάν τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν καταναλώσει αλκοόλ επιβραβεύεται με αναμνηστικά δώρα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές του Ινστιτούτου θα συμβουλεύουν τους οδηγούς να αφήσουν το όχημά τους και να κάνουν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ή να καλέσουν ταξί, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

Στο θεσμό λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.500 νέοι οδηγοί, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου, πανευρωπαϊκά, ένας στους τέσσερις θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. 

Στην Ελλάδα, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με τα οποία, 9 στους 10 οδηγοί αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο, ενώ δηλώνουν πως οδηγούν ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια αλκοολούχων ποτών. 

Τη φετινή διοργάνωση στηρίζουν η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών. Στην Κεντρική Μακεδονία, εκδηλώσεις για την "Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα" θα γίνουν σε κέντρα διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κατερίνη. 

12η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα σε 30 πόλεις Reviewed by PLOUMISTOS on 10:38 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.