================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Στο Βόλο η έκθεση μαχαιριών και άλλων σιδηρών αντικειμένων των λαϊκών τεχνιτών της Κερασιάς

⍆Στη συνέχεια δράσεων και εκδηλώσεων του Θεματικού έτους Πολιτισμού, με τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές»,... ακολουθεί η εκδήλωση του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που αυτή τη φορά συνεργάζεται με το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) και έχει την υποστήριξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου, έχει τον τίτλο:

ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΙΟΙ –ΟΠΛΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
Μια παράδοση 200 περίπου χρόνων

Πρόκειται για την παρουσίαση συλλεκτικής έκθεσης αντικειμένων με χρήση και ιστορία δύο αιώνων, που περιλαμβάνει μαχαίρια για κάθε χρήση, κατασκευασμένα από παραδοσιακούς τεχνίτες της ξακουστής «σχολής» της Κερασιάς Πηλίου, φωτογραφιών εκείνης της περιόδου, αλλά και κατατοπιστικής ομιλίας του απόγονου των «Μαχαιράδων» της Κερασιάς, προέδρου του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. Χαράλαμπου Κων. Αλεξάνδρου και προβολή ντοκιμαντέρ του αείμνηστου Γιώργου Καφενταράκη, με σύγχρονη απόδοση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20:00 μ.μ. στον Νέο επιβατηγό σταθμό του Λιμένα Βόλου (TERMINAL), όπου στεγάζεται από τον περασμένο Ιούνιο η «Φωτογραφική Διαδραστική Έκθεση Λαϊκών Τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες» της Φωτογραφικής Ομάδας του Αργύρη Ζαφειρίδη.

Οι μαχαιροποιοί της Κερασιάς ήταν ξακουστοί όχι μόνον στη Μαγνησία αλλά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

“Κατασκεύαζαν μαχαίρια, ψαλίδια και γιαταγάνια για τις οικιακές και γεωργοκτηνοτροφικές ανάγκες αλλά και για τις ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα ακόμη και για τις ανάγκες των κλεφτών και ληστών. Όλοι την Κερασία είχαν το κέντρο εφοδιασμού τους» θα γράψει η Νίτσα Κολιού στον «Ταχυδρόμο» της 7ης Φεβρουαρίου 1973.

Τα Κερασιώτικα μαχαίρια κατασκευάζονταν τον 19ον αιώνα από ατσάλι και σίδηρο γιατί δεν υπήρχε επάρκεια ατσαλιού. Ήταν ανθεκτικά στο χρόνο και προπαντός κοφτερά. Οι τελευταίοι εκπρόσωποι της Κερασιώτικης σιδηρουργίας, υπήρξαν ο Κώστας Αλεξάνδρου που σταμάτησε το 1983 και ο ανιψιός του Απόστολος Ταγματάρχης το 2000. Άντεξαν δε τόσο πολύ στον χρόνο γιατί δεν κατασκεύαζαν μόνο μαχαιριά αλλά πολλά άλλα εργαλεία για την Κτηνοτροφία, Γεωργία αλλά και για ξύλινες κατασκευές της εποχής.

Ήταν πολύ γνωστοί και οι δύο στην κοινωνία του Βόλου καθώς ήταν ταυτόχρονα και οπλοδιορθωτές κυνηγητικών όπλων, αλλά και από το γεγονός ό,τι ήταν οι επικεφαλής του συνεργείου οπλισμού του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ

Δέκα χρόνια αργότερα (επίσης στο “Ταχυδρόμο” του Βόλου καλοκαίρι του 1984)τα εξής :

-«Στην δεκαετία του 1930-1940, τα μαχαιράδικα του Κώστα Αλεξάνδρου που είχε μεταφερθεί στο Βόλο (για την ακρίβεια το 1927) και του Κώστα Ταγματάρχη που παρέμεινε στην Κερασιά, είχαν πολύ δουλειά, γιατί όλες οι εργασίες τότες γίνονταν με τα χέρια. Μαχαίρια, κλαδευτήρια, κλαδευτήρες, δρεπάνια, λελέκια, τσαπιά, τσεκούρια και πολλά άλλα. Πρέπει να μνημονεύσουμε επίσης τα κυνηγετικά όπλα που επισκευάζονταν όλες οι ζημιές τους». Ιστορεί για του Κερασιώτες σιδηρουργούς ο αείμνηστος Ηλίας Λεφούσης.

Η εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2018 θα προηγηθεί μιας άλλης ανάλογης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αργότερα και θα έχει ως θέμα του Μαχαιράδες της άλλης περιοχής της Μαγνησίας, της Σκοπέλου. Πραγματοποιείται δε στο πλαίσιο των διετών εκδηλώσεων με τίτλο:

«Μαγνήτων Τέχνες λαϊκές» και περιλαμβάνει:

Έκθεση μαχαιριών και άλλων σιδηρών αντικειμένων των λαϊκών τεχνιτών της Κερασιάς, την επιμέλεια της οποίας έχει η Μουσειολόγος Καλλιόπη Γκαραγκούνη.

Κεντρική ομιλία του προέδρου του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. Χαράλαμπου Κων. Αλεξάνδρου, με θέμα: «Μαχαιράδες, Οπλουργοί και σιδηρουργοί στην ιστορική πορεία της Κερασιάς», και θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ του αείμνηστου Γιώργου Καφενταράκη, στο οποίο έγινε επεξεργασία και συμπλήρωση ορισμένων στοιχείων, με την επιμέλεια της Αθανασίας Ξαφάρα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, όπως συνηθίζεται θα κάνει την καταληκτική παρέμβαση ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Στο Βόλο η έκθεση μαχαιριών και άλλων σιδηρών αντικειμένων των λαϊκών τεχνιτών της Κερασιάς Reviewed by PLOUMISTOS on 8:53 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.