================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Νόμοι της φυσικής και των μαθηματικών «κρυμμένοι» μέσα σε μουσικά όργανα

⍆Έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας για τα δύσκολα και απαιτητικά μαθήματα...
του σχολείου, όπως τα μαθηματικά και τη φυσική, επιχειρεί να δώσει το ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «iMuSciCA» (Διδάσκοντας Επιστήμη Μέσα από τη Μουσική), το οποίο παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης.

Το «iMuSciCA» είναι ένα καινοτόμο έργο, που ως στόχο έχει να ενισχυθεί η διδασκαλία και η μάθηση των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Γεωμετρίας και της Τεχνολογίας και να βοηθηθούν οι μαθητές, ηλικίας από 15 έως 17 ετών, ώστε να αναπτύξουν ικανότητες δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων.

«Το βασικό είναι να συνδυάσουμε την επιστήμη με τη μουσική. Να μπορέσουμε να διδάξουμε στα παιδιά μέσα από τη μουσική, τα μαθήματα της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Γεωμετρίας και της Τεχνολογίας» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «iMuSciCA» Βασίλης Κατσούρος.

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη βοήθεια καινοτόμων τρισδιάστατων εργαλείων απεικόνισης και αισθητήρων κίνησης έχουν τη δυνατότητα -μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος- να σχεδιάσουν και να αλληλεπιδράσουν με τα δικά τους ψηφιακά όργανα σύμφωνα με τους νόμους της ακουστικής.

«Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους μαθητές είναι πως μπορούν να πειραματιστούν αλλάζοντας παραμέτρους μιας χορδής και το πώς αλλάζει η συχνότητα όταν μεταβάλλεται το μήκος, η τάση ή το υλικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές πειραματιζόμενοι με ένα μουσικό όργανο, όπως το μονόχορδο, μπορούν να ανακαλύψουν νόμους της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Γεωμετρίας» προσθέτει ο κ. Κατσούρος.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δοκιμάζεται πιλοτικά σε σχολεία της Αθήνας και σε σχολεία του Βελγίου και της Γαλλίας. Παράλληλα γίνονται εργαστήρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία και τα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία αξιοποιούνται στο πλαίσιο του «iMuSciCA» προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν οι γνώσεις στους μαθητές.

Νόμοι της φυσικής και των μαθηματικών «κρυμμένοι» μέσα σε μουσικά όργανα Reviewed by PLOUMISTOS on 2:52 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.