Εικονική Πραγματικότητα: Εργαλείο Σωματικής και Νοητικής Αποκατάστασης

Εικονική Πραγματικότητα: Εργαλείο Σωματικής και Νοητικής Αποκατάστασης

⍆Η τεχνολογία της Εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) έχει μπει για τα καλά... στην ζωή μας κι έχει βρει χρήσιμες εφαρμογές και σε άλλους τομείς.

Πιο συγκεκριμένα, η εικονική πραγματικότητα συμβάλει θετικά σε τομείς της αποκατάστασης όπως της φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας κλπ. 

Μια ποικιλία εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας τελούν υπό αξιολόγηση στα άνω και κάτω άκρα για άτομα που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάκωση νωτιαίου μυελού. 

 Έρευνα για την εικονική πραγματικότητα στον τομέα της αποκατάστασης περιλαμβάνει εφαρμογές για εγκεφαλικό επεισόδιο που οδήγησαν σ’ εγκεφαλική βλάβη, τη νόσο του Πάρκινσον,στην ορθοπεδική αποκατάσταση, σε ασκήσεις ισορροπίας, τη κινητικότητα ατόμων τα οποία είναι καθηλωμένα σε αναπηρική καρέκλα για την κατάρτιση τους σε λειτουργικές δραστηριότητες για να διασφαλίσουν την καθημερινή τους διαβίωση. 

 Οι εφαρμογές αυτές για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Μελέτες fMRI αποκαλύπτουν ότι η εικονική πραγματικότητα σε συνδυασμό με την παραδοσιακή φυσικοθεραπεία σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν ως αποτέλεσμα θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο του ασθενή και αντίστοιχες βελτιώσεις στις κινητικές του λειτουργίες. Επιπλέον στην παιδιατρική, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας αφορά την προώθηση των ικανοτήτων κίνησης, ή πλοήγησης, ή κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό τραύμα, ή άλλες αναπηρίες.

Περαιτέρω έρευνα μελετά την εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας -ενισχυμένης αποκατάστασης με αναπτυξιακή καθυστέρηση και στα αυτιστικά παιδιά.

Η εικονική πραγματικότητα είναι αποτελεσματική σε όλους τους παραπάνω τομείς διότι προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο και να ενεργούν χωρίς να απειλούνται τα συναίσθημα τους. Οι ασθενείς μπορούν να κάνουν λάθη, χωρίς το φόβο του κινδύνου, ή των ταπεινωτικών συνεπειών. Η εικονική, λοιπόν , στην πραγματικότητα, επιτρέπει στους ανθρώπους με διανοητική αναπηρία να εξερευνήσουν περιβάλλον μακριά από τις αδυναμίες τους ή τον περιορισμό της παρουσίας των άλλων φορέων. Αναλυτικότερα η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει την ικανότητα του εγκεφάλου για να αλλάξει τη σειρά των νευρικών οδών με βάση τις νέες εμπειρίες ή ανάγκες . 

Οι διαδικασίες νευρολογικών επεμβάσεων με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και των προσομοιώσεων που επιτρέπουν στους ασθενείς να εργαστούν μέσω της διαδικασίας της επανάκτησης των δεξιοτήτων σε μικρά και εφικτά τμήματα. Στην εικονική πραγματικότητα μπορεί ο ασθενής ν΄ αποκτήσει μια δεξιότητα που είναι δύσκολο να εχει στην πραγματική ζωή. 

Η εικονική πραγματικότητα παρέχει στο άτομο την ευκαιρία να παρουσιάσει συγκεκριμένα και ελεγχόμενα ερεθίσματα καθώς και προηγμένες μεθόδους για απαντήσεις. Καταγραφή Σπουδών
έχουν δείξει ότι οι γνώσεις που απέκτησαν οι ασθενείς κατά την εικονική πραγματικότητα μεταφέρονται στην πραγματική ζωή.

Εικονική Πραγματικότητα: Μέσο Πρόληψης Ψυχικής ΑσθένειαςΗ εικονική πραγματικότητα με την ικανότητά της να παρακολουθεί τις ιατρικές και ψυχολογικές προϋποθέσεις του ασθενή δίνει την δυνατότητα στήριξης και προώθησης της αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης. 

Η εικονική πραγματικότητα με τους ειδικούς υπολογιστές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών της υγείας. Πρόκειται για μια έξυπνη εφαρμογή, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζεται από όλο και περισσότερες κλινικές με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 90%. 

Άγχος , Φοβίες, Μετατραυματικά Σοκ και Εικονική Πραγματικότητα
Ειδικότερα ,το άγχος π.χ. είναι ή μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε πολλά όπως πόνοι στην πλάτη και αϋπνία και χρόνια κόπωση. Μία από τις καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του στρες είναι η εκμάθηση πώς να χαλαρώσουν. Ωστόσο ,η χαλάρωση είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε τυπικές καταστάσεις του πραγματικού κόσμου.

Στην εικονική πραγματικότητα η βέλτιστη απόδοση υπό αυτές τις συνθήκες απαιτεί τη διαχείριση των φυσιολογικών, ψυχολογικών και συναισθηματικών αντιδράσεων στα αγχωτικά ερεθίσματα. Κατά τη διάρκεια της εικονικής πραγματικότητας οι εμπειρίες που βιώνει ο ασθενής είναι ιδιαίτερα στρεσογενείς , ενώ βρίσκεται στο εικονικό περιβάλλον συνεχώς παρακολουθείται.

Η επανειλημμένη έκθεση σ αγχωτικές καταστάσεις δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να απευαισθητοποιείται σταδιακά προς τα ερεθίσματα που μπορούν να αρχικά προκαλούν τέτοια ισχυρή φυσιολογική διέγερση και στη συνέχεια με την συνεχή έκθεση του το άτομο καταφέρνει ν απαλλαγεί σταδιακά. 

 Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 1995 παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό (American J.of Psychiatry) μια θεραπεία σε πειραματικό στάδιο, η οποία ήταν βασισμένη στην εικονική πραγματικότητα (virtual reality , or artificial reality or virtual environment) και η οποία βοήθησε άτομα που έπασχαν από κάποια φοβία σε σύντομο χρονικό διάστημα (2 μήνες) να μειώσουν τον φόβο τους.

Τελικά η έκφραση ότι ''πρέπει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους φόβους μας ώστε να τους ξεπεράσουμε'', φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια, καθώς μια νέα και πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και των φοβιών, είναι η εικονική πραγματικότητα. Αυτή η μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που έλεγχε την χρήση εικονικής πραγματικότητας για θεραπείες διαταραχών συμπεριφοράς. 

Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από φοβίες, η επίδραση των οποίων τα εμποδίζει στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για νέες δυνατότητες αντιμετώπισης των φοβιών ευρέου φάσματος, των οποίων η θεραπεία σήμερα βασίζεται κυρίως στην έκθεση σε πραγματικές καταστάσεις που δημιουργούν άγχος. 

 Τα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν στην Ολλανδία έδειξαν ότι το 7,8% και το 10,4% του πληθυσμού υπέφερε από κοινωνική φοβία ή από κάποιο είδος φοβίας αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα, η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και των φοβιών γινόταν με κλασικές μεθόδους, όπως η ψυχανάλυση και η φαρμακοθεραπεία. 

 Τώρα πλέον αντιμετωπίζονται με εικονική πραγματικότητα , δηλαδή σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης, που δημιουργείται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με αυτό που τον φοβίζει, δηλαδή σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης με απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο.

Η μέθοδος αυτή, εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αμερική και την Ολλανδία , όχι όμως στη χώρα μας , ενώ από μελέτη, που έγινε σε 150 ασθενείς, προέκυψε ότι το 76% προτίμησε τη θεραπεία μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Οι κυριότερες φοβίες, που μπορούν μέχρι σήμερα να θεραπεύονται με εικονική πραγματικότητα είναι η κλειστοφοβία, η υψοφοβία, η αεροφοβία, η αραχνοφοβία, η κυνοφοβία, η κοινωνική φοβία, το μετατραυματικό στρες .Τελευταία αναπτύσσονται βάσεις δεδομένων για βροντοφοβία, καρχαριοφοβία ,θερμοφοβία , μικροβιοφοβία κλπ.

Η βασική αρχή της θεραπείας αυτής, είναι η τοποθέτηση του ασθενούς, σε ένα εικονικό περιβάλλον που έχει σχέση με την ειδική φοβία π.χ. καμπίνα αεροπλάνου σε αεροφοβία, παρουσία σκύλου σε κυνοφοβία, παρουσία πλήθους σε κοινωνική φοβία κ.λ.π. και η σταδιακή επανέκθεσή του σε αυτή (in vivo), η μέσω της φαντασίας του σε ερεθίσματα που του προκαλούν φόβο, άγχος ή/και δυσφορία και τα οποία αποφεύγει και θέλει να απαλλαγεί μέχρις ότου να την ξεπεράσει. 

Ο θεραπευτής τοποθετεί μια στερεοσκοπική κάσκα (HDM) στην οθόνη της οποίας φαίνονται τρισδιάστατες εικόνες οι οποίες έχουν σχέση με το είδος της φοβίας που έχει το κάθε άτομο. Ανιχνεύεται η θέση του κεφαλιού από ειδικούς αισθητήρες για να μπορεί να χειριστεί και να μετακινήσει αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα ειδικά γάντια (data gloves). Συμμετέχει λοιπόν ενεργά μέσα στον τρισδιάστατο εικονικό κόσμο που παράγει το κομπιούτερ. Χρειάζονται περίπου 8 συνεδρίες 35-45 λεπτών, αλλά δεν είναι απίθανη η επίτευξη της θεραπείας στα πρώτα 20 λεπτά. 

Η ενεργή συμμετοχή του ατόμου επιτυγχάνεται μέσω της άμεσης έκθεσης στη φοβία του, μέσω έκθεσης σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας δηλαδή προσομοίωσης που δημιουργείται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Δεδομένου ότι ο ασθενής γνωρίζει ότι βρίσκεται σε εικονικό περιβάλλον καθησυχάζει ευκολότερα τις φοβίες του. Ο θεραπευτής μπορεί να παρέμβει τροποποιώντας το περιβάλλον, πχ προσθέτοντας περισσότερες αράχνες, αυξάνοντας το ύψος, μικραίνοντας το χώρο κλπ ανάλογα με τη φοβία

Η εικονική πραγματικότητα βοηθάει τα άτομα να ξεπεράσουν μετατραυματικά σοκ που ενδεχομένως έχουν περάσει. Έχει συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή της ενισχυμένη θεραπεία έκθεσης στη θεραπεία του μετατραυματικού στρες (PTSD), ειδικά σε στρατιώτες που επέστρεφαν από το πόλεμο.
Με την προσέγγιση του άγχους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και συζητούν τα συναισθήματά τους, τόσο πριν όσο και μετά την έκθεση, που επλήγησαν μπορούν να αρχίσουν να εργαστούν προς ένα μέρος της αύξησης της ειρήνης και της σταθερότητα. Πριν VR τεχνολογίες, οι γιατροί και θεραπευτές αναγκάστηκαν να βρουν πιο δημιουργική επιλογές για τη χρήση στις συνεδρίες τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη χρήση φωτογραφιών ή ακόμα και ακριβώς μνήμες που
ο ασθενής αρνήθηκε να αναθεωρήσει. Τώρα, η εικονική πραγματικότητα που δημιουργούν τα σενάρια χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη σε βίντεο λογισμικό παιχνιδιού μπορεί να αναδημιουργήσει κυριολεκτικά σκηνές της μάχης.

Εικονική πραγματικότητα και διατροφικές διαταραχές
Η Εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία πολλών διαφορετικά είδη διατροφικών διαταραχών. Τουλάχιστον πέντε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι εικονική πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά της γνωστικής συμπεριφορική θεραπεία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, διαταραχή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, ανορεξία, βουλιμία, και το σώμα διαταραχή δυσμορφίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία πολλών διαφορετικά είδη διατροφικών διαταραχών. Τουλάχιστον πέντε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι εικονική πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη θετική επίδραση της γνωστική συμπεριφορική θεραπεία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, διαταραχή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων, ανορεξία, βουλιμία, και το σώμα διαταραχή δυσμορφίας.

Η Εικονική Πραγματικότητα για την ενίσχυση της Θεραπείας Απόσπασης της Προσοχής. Για πάνω από μια δεκαετία, η τεχνική απόσπασης της προσοχής έχει ερευνηθεί και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη κλινική πρακτική, προκειμένου να μειώσει τον πόνο που συνδέεται με ορισμένες ιατρικές διαδικασίες. 

 Η απόσπαση της προσοχής βασίζεται στην υπόθεση ότι υπάρχει ένα σημαντικό ψυχολογικό στοιχείο στην αντίληψη του πόνου, με την εικονική πραγματικότητα αποσπάται η προσοχή που δόθηκε στο επιβλαβές ερέθισμα που επηρεάζουν το άτομο μειώνοντας την αντίληψη του πόνου που νιώθει. 

 Η εικονική, λοιπόν, πραγματικότητα απαιτεί τη συμμετοχή διαφόρων αισθήσεων (οπτικές, ακουστικές και κιναισθητικές αισθήσεις ), μια ενεργά συναισθηματική εμπλοκή και τη συμμετοχή από τον ασθενή ώστε να ανταγωνιστεί τα επιβλαβή ερεθίσματα. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της εικονικής πραγματικότητας είναι η ευελιξία αυτού του εργαλείου καθώς επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας. 

 Για παράδειγμα, τα ακουστικά που είναι τοποθετημένα στη κεφαλή του ασθενούς (HMD), δίνουν ενεργό τον ήχο του εικονικού περιβάλλοντος του ασθενούς και εξυπηρετούν την λειτουργία του αποκλεισμού από κλινικούς θόρυβους που μπορεί να παρεκκλίνουν τον ασθενή. Η διάρκεια της βύθισης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με τις ανάγκες του κλινικού γιατρού και της διάρκειας της θεραπείας. 

 Η εικονική πραγματικότητα κατέχει ηγετική θέση ως συμπληρωματική θεραπεία για την απόσπαση της προσοχής από τον οξύ πόνο κατά τη διάρκεια επώδυνων και δυσάρεστων ιατρικών και οδοντιατρικών διαδικασίων.

Θεραπεία Απόσπασης Προσοχής στον Καρκίνο Ένας τρόπος για να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να αντιμετωπίσουν μία χημειοθεραπεία που σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μέσω της χρήσης των παρεμβάσεων της απόσπασης της προσοχής. Μερικές μορφές της απόσπασης της προσοχής είναι φθηνές και είναι ελάχιστα αποτελεσματικές-όπως στην περίπτωση των τηλεθεατών ή/ και η ακρόαση μουσικής. 

 Η εικονική πραγματικότητα παρέχει απόσπαση της προσοχής και βελτιώνει το ενδιαφέρον και την απορρόφηση από την κατάρτιση του ασθενούς σε ένα τρισδιάστατο κόσμο φαντασίας και επιτρέποντας στον ασθενή να κινείται αυτόνομα και να αλληλεπιδρά με τον κόσμο της. 

Η εικονική πραγματικότητα σε μια πρώιμη μελέτη σχετικά με την αντιμετώπιση της ναυτίας, το 80% των ασθενών με καρκίνο ανέφεραν μείωση συχνότητας στον εμετό και στο επίπεδο της ναυτίας. 

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν όχι μόνο τη μείωση των συμπτωμάτων της χημειοθεραπείας για τους ασθενείς , αλλά πιθανώς και τα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης των ατόμων καθώς το ένα τρίτο των ασθενών που επί του παρόντος δεν μπορούν να ανεχθούν την ένταση της χημειοθεραπείας.

Άλλες θεραπευτικές εφαρμογές της Εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) 

• Βοηθά παραπληγικούς να ανακτήσουν λειτουργίες του σώματοςΕρευνητές του Πανεπιστημίου Duke, ανακάλυψαν τεράστια οφέλη της τεχνολογίας της Εικονικής Πραγματικότητας σε παραπληγικούς. Οι ασθενείς που φορούν VR headsets και καλούνται να προχωρήσουν μέσα σε ένα γήπεδο, σαν να ήταν ποδοσφαιριστές για παράδειγμα, ανακτούσαν ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονταν με την κίνηση των ποδιών τους! Πιο συγκεκριμένα, από τους οκτώ ασθενείς που εξετάστηκαν, όλοι βελτίωσαν τον έλεγχο των άκρων τους. Οι μισοί μάλιστα έδειξαν τέτοια βελτίωση που οι γιατροί διέγνωσαν, από πλήρη, μερική παραπληγία.

• Θεραπεύει μετατραυματικές αγχώδεις διαταραχέςΠαραδοσιακά, οι γιατροί χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «θεραπεία έκθεσης» στους 8 εκατομμύρια ενήλικες που πάσχουν ετησίως από αγχώδεις διαταραχές. Με τη συγκεκριμένη θεραπεία ωθούν τους ασθενείς να διηγηθούν τα τραύματά τους, να τα απεικονίσουν στη φαντασία τους και να εξηγήσουν στον γιατρό τους τι ακριβώς συμβαίνει όταν βιώνουν την διαταραχή. Η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιεί ουσιαστικά την ίδια μέθοδο: οι μάσκες VR βάζουν τον ασθενή σε έναν εικονικό κόσμο – σχετικό με το τραύμα του (σε έναν βεταράνο πολέμου για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα, πολυβόλα και πολεμικές σκηνές). Ο ασθενής στη συνέχεια ξεκινά την αφήγηση αυτών που βλέπει και αισθάνεται.

• Αντιμετωπίζει πόνους διαφόρων ειδών
Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «θεραπεία αντιπερισπασμού» μέσω της εικονικής πραγματικότητας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον πόνο, ενώ υποβάλλονται σε θεραπείες, όπως η φυσιοθεραπεία.

Μια μελέτη του 2011 σε στρατιώτες, θύματα εγκαυμάτων, έδειξε ότι το SnowWorld – ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους χρήστες να ρίξουν χιονόμπαλες σε πιγκουίνους, ενώ ακούνε Paul Simon – έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από τη μορφίνη στη διαχείριση του πόνου.

• Βοηθάει στη θεραπεία κρίσεων πανικού
Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν έρθει αντιμέτωποι με συμπτώματα στρες. Το παιχνίδι Εικονικής Πραγματικότητας Deep – «μια ψηφιακή έκδοση μίας διαφραγματικής άσκησης» – στοχεύει να βοηθήσει αυτά τα άτομα που πάσχουν από στρες και βιώνουν φοβίες, με τη χρήση μιας ζώνης που παρακολουθεί την αναπνοή.

Το παιχνίδι βάζει τον χρήστη σε ένα φυσικό περιβάλλον και τον καθοδηγεί σε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής από την κοιλιά, με αποτέλεσμα να τον ηρεμεί σε περίπου πέντε λεπτά.

• Κοινωνικοποιεί παιδιά και εφήβους με αυτισμό
Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας για να βοηθήσει παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες. Βάζοντας παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες σε κοινωνική δικτύωση, όπως συνεντεύξεις εργασίας ή ραντεβού στα τυφλά με εικονικές οντότητες, μαθαίνουν να λαμβάνουν κοινωνικά μηνύματα.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Εικονική Πραγματικότητα: Εργαλείο Σωματικής και Νοητικής Αποκατάστασης
Εικονική Πραγματικότητα: Εργαλείο Σωματικής και Νοητικής Αποκατάστασης
Εικονική Πραγματικότητα: Εργαλείο Σωματικής και Νοητικής Αποκατάστασης
https://cdn.pcsteps.gr/wp-content/uploads/2016/07/Eikonikh-Pragmatikothta-H-texnologia-toy-mellontos.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/08/blog-post_95.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/08/blog-post_95.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content