Έρευνα: Η ομορφιά δεν είναι υποκειμενική αλλά στηρίζεται σε «κανόνες»

Έρευνα: Η ομορφιά δεν είναι υποκειμενική αλλά στηρίζεται σε «κανόνες»

⍆Σε αντίθεση με την κλισέ φράση που λέει ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική, διαφορετικά... είναι τα πορίσματα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που θεωρούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν κάποιον ελκυστικό.

Η εμπειρία της «ομορφιάς» έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για φιλοσόφους και επιστήμονες. Το πώς αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά, σύμφωνα με τις αντιλήψεις που επικρατούν είναι μία απρόβλεπτη «εμπειρία» που θα μπορούσε να διαρκέσει λεπτά, ημέρες ή ακόμα και μια ζωή.

Η ομορφιά είναι ζήτημα «κανόνων»
Ωστόσο, οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μερικοί καθαροί «κανόνες» που καθιστούν κάτι όμορφο ή όχι κι ότι η συγκεκριμένη εμπειρία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.

Η έρευνα είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος διδακτορικού φοιτητή, με στόχο να αντιληφθεί πώς οι παράγοντες της ομορφιάς επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με μέλη της ομάδας, διερεύνησαν το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο που μελετούν οι νευρο-οικονομολόγοι τη σύνδεση μεταξύ οικονομικών αποφάσεων και τις αντιδράσεις του εγκεφάλου για να αντιληφθούν τις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων.

Το πρόγραμμα θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Χρειάζεται συγκέντρωση για να εντοπίσουμε κάτι όμορφο
Τον περασμένο βήμα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η ομορφιά προαπαιτεί συγκέντρωση. Για να νιώσει κάποιος την ομορφιά ενός προσώπου ή ενός αντικειμένου, θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε αυτό. Οι μετέχοντες στην έρευνα που ασχολούνταν με πολλά πράγματα συγκινούταν λιγότερο από κάτι «όμορφο» από αυτούς που δεν έκαναν κάτι άλλο.

Παράλληλα, στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, οι ερευνητές επιχείρησαν να διαπιστώσουν εάν η ομορφιά είναι μια πραγματικά αόριστη και απροσδιόριστη εμπειρία, ή στηρίζεται σε συγκεκριμένους παράγοντες.

Για την έρευνά τους, ανέλυσαν περίπου 2.500 χρόνια γραπτών κειμένων πάνω στην ομορφιά, από τον Πλάτωνα Μέχρι τον Όσκαρ Ουάιλντ και πιο σύγχρονα έργα, μαζί με έρευνες πάνω στη νευροεπιστήμη.

Η μελέτη εστίασε στην «εμπειρική αισθητική», έναν κλάδο της ψυχολογίας που εξετάζει ορισμένους παράγοντες για να μετρήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ομορφιά και την τέχνη.

Εντόπισαν ότι κατά την περίοδο των ετών, για παράδειγμα, θεωρείται πολύ γοητευτική η γωνία στις καμπύλες της σπονδυλικής στήλης μις γυναίκας.

Οι κανόνες ομορφιάς διαμορφώνουν τις επιλογές μας
Οι συγκεκριμένοι κανόνες ομορφιάς, υποστηρίζουν, μετρούν στις καθημερινές επιλογές μας. Κάθε χρόνο, οι καταναλωτές ξοδεύουν εκατομμύρια και αρκετές ώρες για να πετύχουν την ομορφιά.

Η ασύμμετρη ομορφιά είναι ένας άλλος κλασικός κανόνας ομορφιάς και μάλιστα διαχρονικός. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν να μην γενικεύουμε την ομορφιά συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, καθώς ο μέσος όρος των ανθρώπων αγνοεί τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, η χαρακτηριστική ελιά της Μέριλιν Μονρόε είναι μια «εξαίρεση από το γενικό κανόνα ότι η συμμετρία ενισχύει την ομορφιά».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλύτερη κατανόηση της ομορφιάς θα μπορούσε να ενισχύσει την αντίληψή μας για τη λήψη αποφάσεων.

Το διάβασα στο protothema.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Έρευνα: Η ομορφιά δεν είναι υποκειμενική αλλά στηρίζεται σε «κανόνες»
Έρευνα: Η ομορφιά δεν είναι υποκειμενική αλλά στηρίζεται σε «κανόνες»
Έρευνα: Η ομορφιά δεν είναι υποκειμενική αλλά στηρίζεται σε «κανόνες»
https://i1.prth.gr/images/963x541/files/2018-08-20/marilyn_monroe.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/08/blog-post_77.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/08/blog-post_77.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content