Μετανιώνουμε περισσότερο για όσα θέλαμε να γίνουμε, παρά για όσα έπρεπε να γίνουμε

Μετανιώνουμε περισσότερο για όσα θέλαμε να γίνουμε, παρά για όσα έπρεπε να γίνουμε

⍆Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τη δεκαετία του ’90, οι ψυχολόγοι ζήτησαν από συμμετέχοντες...
να καταγράψουν αυτά για τα οποία έχουν μετανιώσει περισσότερο στη ζωή τους και βρήκαν ότι είχαν την τάση να αναφέρουν πράγματα που δεν είχαν κάνει, παρά πράγματα που είχαν κάνει.

Τώρα, ένας από τους ψυχολόγους πίσω από την έρευνα – ο Thomas Gilovich από το Πανεπιστήμιο του Cornell – μαζί με τον συνάδελφό του Shai Davidai από το The New School for Social Research – διερεύνησαν σε μεγαλύτερο βάθος το περιεχόμενο όσων συνήθως μετανιώνουμε, σε σύγκριση με το αν πραγματοποιήθηκαν ή απέτυχαν να πραγματοποιηθούν, δηλαδή αν περιείχαν δράση ή έλλειψη δράσης.

Μέσα από έξι μελέτες, οι ερευνητές παρουσιάζουν τα νέα ευρήματα, δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Emotion: οι πιο ισχυρές μας μεταμέλειες έχουν να κάνουν με το ότι δεν στάθηκαν στο ύψος του ιδανικού εαυτού (στο ότι δεν γίναμε δηλαδή ο άνθρωπος που θέλαμε να γίνουμε) και όχι στον άνθρωπο που έπρεπε να γίνουμε (δηλαδή με βάση τις κοινωνικές ευθύνες και τα καθήκοντα).

Οι ερευνητές χορήγησαν κλειστά και ανοιχτά ερωτηματολόγια σε εκατοντάδες συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, αλλά κυρίως διαδικτυακά από ένα μεγάλο δείγμα. Στις περισσότερες έρευνες, οι επιστήμονες ξεκινούσαν αναφέροντας τις διαφορές ανάμεσα στον «ιδανικό εαυτό» και στον «εαυτό που πρέπει να γίνουμε» (εκείνον που εκπληρώνει τις νόρμες και τους κοινωνικούς κανόνες), πριν ζητήσουν από τους συμμετέχοντες να κατηγοριοποιήσουν αυτά για τα οποία έχουν μετανιώσει.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι μετάνιωναν συχνότερα για πράγματα που αφορούσαν τον ιδανικό εαυτό (72% σε σύγκριση με το 28%). Το ίδιο ίσχυε και για όσα έχουν μετανιώσει μέχρι τώρα στη ζωή τους (57% σε σύγκριση με 43%). Όταν τους ζητήθηκε να αναφέρουν τη μεγαλύτερη μεταμέλεια στη ζωή τους, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μία η οποία δεν εκπλήρωνε τον ιδανικό τους εαυτό (76% σε σύγκριση με το 24%).

Γιατί όμως η αποτυχία να γίνουμε ο ιδανικός μας εαυτός είναι που μετανιώνουμε και αυτή που μας πληγώνει περισσότερο; Οι προσδοκίες του εαυτού που θα έπρεπε να γίνουμε είναι συνήθως πιο ξεκάθαρες, εμπεριέχουν συγκεκριμένους κανόνες, όπως το πώς να συμπεριφερόμαστε σε μια κηδεία – είναι πιο εύκολο να εκπληρωθούν. Αλλά ο ιδανικός εαυτός περιλαμβάνει πιο περίπλοκες και γενικές επιθυμίες: Να γίνω καλός πατέρας, να είμαι καλός μέντορας. «Τι σημαίνουν πραγματικά όλα αυτά;», αναρωτιέται ο Gilovich. «Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες. Και μπορεί πάντα κανείς να κάνει περισσότερα».

Επίσης, λόγω της διαφοράς αυτής, οι άνθρωποι μπορούμε και διορθώνουμε πιο εύκολα πράγματα τα οποία δεν κάναμε και αφορούν στον εαυτό που πρέπει να γίνουμε και όχι στον ιδανικό. Ίσως επειδή ακριβώς είναι πιο πρακτικά και μπορεί ευκολότερα να βρεθεί μια χρυσή τομή. Ή ίσως ο ιδανικός εαυτός είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί, εμπεριέχει λιγότερο ρεαλιστικές προσδοκίες, περιπλοκότερα όνειρα. Συχνά, μάλιστα, υποθέτουμε ότι χρειαζόμαστε αρχικά κάποια έμπνευση, πριν παλέψουμε να καταφέρουμε να γίνουμε ο ιδανικός μας εαυτός. Αλλά ένας σημαντικός αριθμός ψυχολογικών ερευνών δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει.

Τα νέα αυτά αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν σε ανεπίσημες αναφορές ετοιμοθάνατων ασθενών, οι οποίες βρίσκονται σε βιβλίο της νοσοκόμας Bronnie Ware το 2013: «Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους φθάνει στο τέλος της και κοιτούν πιο καθαρά πίσω, εύκολα βλέπουν πια πόσα όνειρα έχουν μείνει ανεκπλήρωτα», γράφει.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τιμήσει ούτε τα μισά από τα όνειρά τους και έπρεπε να πεθάνουν, γνωρίζοντας ότι αυτό οφειλόταν σε επιλογές που είχαν ή δεν είχαν κάνει». Οι ερευνητές κλείνουν, υπενθυμίζοντάς μας: «Μην περιμένετε την έμπνευση. Η έμπνευση είναι μια δικαιολογία. Θα έρθει όταν αφοσιωθείτε σε μια δραστηριότητα».

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2000 ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης ανθρώπων, ενώ παράλληλα είναι είναι SPIRITUAL ENERGY HEALIΝGMAN έχοντας την δική του μεθοδολογία.

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής,. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Μετανιώνουμε περισσότερο για όσα θέλαμε να γίνουμε, παρά για όσα έπρεπε να γίνουμε
Μετανιώνουμε περισσότερο για όσα θέλαμε να γίνουμε, παρά για όσα έπρεπε να γίνουμε
Μετανιώνουμε περισσότερο για όσα θέλαμε να γίνουμε, παρά για όσα έπρεπε να γίνουμε
http://www.followme.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/change_1.jpg?itok=foTYsqqv
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/08/blog-post_729.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/08/blog-post_729.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content