«Vet Group» - Όσα δεν γνωρίζεται για την νομοθεσία που ισχύει για τα κατοικίδια στην παραλία

«Vet Group» - Όσα δεν γνωρίζεται για την νομοθεσία που ισχύει για τα κατοικίδια στην παραλία

⍆Καλοκαίρι! Επιτέλους διακοπές! Ήρθε η ώρα για βουτιές στη θάλασσα και... για ηλιοθεραπεία στην ακτή! 

Το ερώτημα αν μπορώ να πάρω το κατοικίδιο μου στην παραλία;... Μπορώ να το αφήσω να κάνει μπάνιο στη θάλασσα;

Το νομοθετικό πλαίσιο:

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4235/2014 και κατόπιν προσωπικής μας επικοινωνίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο έχουμε την τιμή να κάνουμε γνωστά τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα και το άρθρο 91 παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά, το λουτρό των κατοικίδιων ζώων στη θάλασσα ΔΕΝ επιτρέπεται. 


Η εγκύκλιος ΜΦ 2119.4/3/06/16-06-2016 διευκρινίζει:

Στην περίπτωση κατά την οποία σε μια τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει σε λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης ΔΕΝ διαπράττει παράβαση. Αν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση τέτοια από τους λουόμενους, ώστε αυτοί να μην παρενοχλούνται προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ο νόμος 4039/2012 σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε υπαίθριους κοινόχρηστος χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και ο περίπατος να γίνεται πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παράγραφος 3)



Σ υ μ π ε ρ α σ μ α τ ι κ ά:

Επιτρέπεται ο περίπατος και η παραμονή του κατοικίδιου ζώου σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες- οργανωμένες και μη οργανωμένες - εφόσον συνοδεύεται δεμένο κοντά και βρίσκεται υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη του.

Απαγορεύεται το λουτρό του κατοικίδιου ζώου στη θάλασσα εφόσον υπάρχει έστω και ένας λουόμενος.

Επιπλέον οι ιδιοκτήτες οφείλουν:

1. Να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του ζώου τους.

2. Να έχουν μεριμνήσει το κατοικίδιό τους να φέρει μικροτσίπ (ηλεκτρονική σήμανση).

3. Να έχουν εμβολιάσει το κατοικίδιο τους και αυτό να φέρει υποχρεωτικά κονκάρδα πιστοποίησης αντιλυσσικού εμβολίου και

4. Να φροντίζουν για την περισυλλογή τυχόν περιττωμάτων



Πέρα από αυτά που ορίζει ο νόμος, καλό θα ήταν ως ιδιοκτήτες να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας καθαρό πόσιμο νερό και μπολάκι για το ζώο μας, καθώς επίσης να φροντίζουμε να υπάρχει σκιά για τον τετράποδο φίλο μας κατά την παραμονή του στην παραλία.



Επιπλέον, όσον αφορά τη ρύπανση, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο σκύλος δεν δύναται να ρυπάνει την θάλασσα, εφόσον οι ανατομικές του λειτουργίες του απαγορεύουν να αφοδεύσει ή ουρήσει σε όρθια στάση ή κολυμπώντας.

Από τη στιγμή που αποφασίσουμε λοιπόν να πάρουμε μαζί το σκύλο μας για βουτιές, θα πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η σχέση του ζώου μας με το νερό. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα σκυλιά γεννημένα σούπερ κολυμβητές. Μερικά λατρεύουν το νερό και άλλα δεν τα «πάνε καλά» με την ιδέα του μπάνιου. Για την διασφάλιση της υγείας του ζώου μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μια σειρά από ενέργειες που θα αποτρέψουν την οποιαδήποτε «κακή εμπειρία» του από την έκθεση του στη ζέστη, στον ήλιο και το θαλασσινό νερό.



Επιπροσθέτως, οι παραλίες ανήκουν στη δικαιοδοσία των Αστυνομικών και όχι των Λιμενικών αρχών (άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970). Σύμφωνα επίσης με τη νομοθεσία οι τόποι αρμοδιότητας του Λιμενικού αφορούν τη θαλάσσια περιοχή, τους λιμένες και τις χερσαίες ζώνες των λιμένων και όχι τις παραλίες εν γένει. Επομένως, το τυχόν πρόστιμο στις παραλίες πρέπει να το επιβάλει η Αστυνομία, εκτός αν δεν υπάρχει Αστυνομία, οπότε τότε το επιβάλει η Λιμενική Αστυνομία. Συνοψίζοντας, η Αστυνομία είναι αρμόδιο όργανο για τη βεβαίωση παράβασης που έχει να κάνει με την παρουσία και τον περίπατο του ζώου στην παραλία, ενώ η Λιμενική Αστυνομία είναι αρμόδιο όργανο για τη βεβαίωση παράβασης που αφορά το λουτρό του ζώου στη θάλασσα.

Θερμοπληξία…
Ενώ το δέρμα του ανθρώπου και του αλόγου είναι καλυμμένο με τους ιδρωτοποιούς αδένες, στην περίπτωση των κατοικίδιων σαρκοφάγων (σκύλοι, γάτες), ιδρωτοποιοί αδένες (μεροκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες) υπάρχουν μόνο στα δακτυλικά φύματα - πατούσες κι έτσι δεν βοηθούν και πολύ στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, οι σκύλοι χρησιμοποιούν το λαχάνιασμα για να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Στο κουνέλι οι ιδρωτοποιοί αδένες απουσιάζουν τελείως.



Καλοκαίρι…

Ποτέ δεν αφήνουμε το κατοικίδιο μας εκτεθειμένο στο φως του ήλιου, ακόμη και στην αυλή του σπιτιού μας. Θα πρέπει να υπάρχει σκιερό μέρος, ώστε να μπορεί να καταφύγει και να προφυλαχτεί.

Να υπάρχει πάντοτε πρόσβαση σε φρέσκο-καθαρό και άφθονο πόσιμο νερό.


Ταξίδι…
Ποτέ δε θα πρέπει να αφήνουμε το κατοικίδιο μας κλεισμένο στο σταθμευμένο όχημά μας. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο.

Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο σας να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματιστεί από πέτρες που μπορεί να εκσφενδονιστούν από διερχόμενο όχημα.

Χρησιμοποιούμε air condition ή έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα σε τέτοιο ύψος, έτσι ώστε να μη μπορούν να βγάλουν έξω το κεφάλι τους.


Βόλτα και άσκηση…

Καλό είναι να αποφεύγουμε τις βόλτες και την άσκηση του ζώου μας την ώρα που έξω έχει υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.

Παραλία…
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στα κατοικίδια μας, όταν τα πάρουμε μαζί μας στην παραλία. Είναι τόσο ευάλωτα στον ήλιο όσο είναι και ο άνθρωπος. Για το λόγο αυτό, προστατεύουμε τα ζώα μας από τον ήλιο χρησιμοποιώντας ομπρέλες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να τους έχουμε, καθ’ όλη τη διάρκεια, φρέσκο και καθαρό νερό. Για τη χρήση διάφορων αντηλιακών σκευασμάτων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ακόμη, προσέχουμε το ζώο μας να μη καταναλώσει άμμο, κάτι που αποτελεί μια συχνή, κακή συνήθεια. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην άμμο και το τσιμέντο-άσφαλτο είναι υψηλές. Θα πρέπει να προσέχουμε πως, εφόσον δεν είναι ανεκτές από εμάς τους ίδιους, όταν περπατάμε ξυπόλητοι, δε μπορεί να είναι ούτε από τα δακτυλικά, μετακάρπια και μετατάρσια φύματα των ζώων (πατούσες), τα οποία μπορούν να πάθουν σοβαρά εγκαύματα.

Αποφεύγετε τις έντονες και επίμονες δραστηριότητες στην παραλία, όπως το τρέξιμο και το παιχνίδι και κυρίως με σκυλιά όχι και τόσο δραστήρια ή με τα βραχυκεφαλικά (πχ pug).

Συνεχώς θα πρέπει να προσέχουμε στην παραλία για έντομα, τα οποία θα μπορούσαν να τσιμπήσουν το κατοικίδιό μας, αλλά και για μισοθαμμένα κομμάτια κλαδιών, σπασμένων γυαλιών και άλλων αντικειμένων που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το κατοικίδιό μας.


Θάλασσα…
Ποτέ δεν αφήνουμε το σκύλο μας να κολυμπήσει σε νερά που εμείς οι ίδιοι δε θα κολυμπούσαμε, δηλαδή σε νερά στάσιμα ή με πολλά και μεγάλα κύματα, νερά βαθιά, μολυσμένα ή με σκουπίδια. Θα πρέπει να ελέγχουμε το ζώο μας, ώστε να μην καταναλώσει θαλασσινό νερό ή νερό πισίνας, το οποίο είναι χλωριωμένο.

Καλό είναι να μην αφήνουμε τα ζώα μας να κολυμπάνε για πολλή ώρα, διότι μπορεί να κουραστούν εύκολα και να μην έχουν αντοχές να βγούνε από το νερό. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε πάντοτε σε θέση να μπορούμε να πλησιάσουμε το ζώο και να το βοηθήσουμε εμείς να βγει έξω. Σε ορισμένα καταστήματα μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά σωσίβια για σκύλους, τα οποία τους προστατεύουν, όπως ακριβώς και τον άνθρωπο, κυρίως σε περιπτώσεις που το ζώο σας πρόκειται να επιβιβαστεί σε βάρκα.

Ποτέ δε πετάμε το ζώο στο νερό με σκοπό να μάθει να κολυμπά. Οδηγίες για το πώς θα μπορούσε να μάθει κολύμπι και να αγαπήσει το νερό ο σκύλος σας, μπορεί να σας δώσει ο εκπαιδευτής του.

Μετά το μπάνιο ξεπλένουμε το ζώο με άφθονο καθαρό νερό.



Τις νυχτερινές ώρες προφυλάσσουμε το ζώο μας από τα κουνούπια και τις σκνίπες με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα (αμπούλες και κολάρα ΜΟΝΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ και ΟΧΙ ΦΥΤΙΚΑ, καθώς επίσης και με σπρέι σιτρονέλας, ειδικά κατασκευασμένα για το δέρμα του κατοικίδιού σας) που σας έχει συστήσει ο Κτηνίατρός σας, καθώς και περιορίζοντας τα σε χώρους οι οποίοι έχουν στα παράθυρα και τις πόρτες προστατευτικές σίτες – κουνουπιέρες. 

Τα κουνούπια και οι σκνίπες μεταδίδουν νοσήματα και καλό είναι να ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σας σχετικά με αυτά. Οι ώρες που συνήθως τσιμπούν τα έντομα αυτά, είναι οι πρώτες πρωινές (κατά το ξημέρωμα) και οι πρώτες βραδινές (κατά το σούρουπο), χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως τις υπόλοιπες ώρες δε θα τσιμπήσουν.



Συμβουλές από το Κτηνιατρείο «Vet Group» Παύλος Ευ. Σταμόπουλος & Ελευθέριος Γ. Χριστόπουλος (Πολυμέρη 92, Άγιος Κωνσταντίνος - Άναυρος, Βόλος).
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: «Vet Group» - Όσα δεν γνωρίζεται για την νομοθεσία που ισχύει για τα κατοικίδια στην παραλία
«Vet Group» - Όσα δεν γνωρίζεται για την νομοθεσία που ισχύει για τα κατοικίδια στην παραλία
«Vet Group» - Όσα δεν γνωρίζεται για την νομοθεσία που ισχύει για τα κατοικίδια στην παραλία
http://www.sigmalive.com/uploads/images/news/DOC.20140803_.1185532_.%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%95%CE%A3_%CE%A3%CE%9A%CE%A5%CE%9B%CE%A9%CE%9D_600x399_.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/qnWyPmiUxd2rVXuC8aTrq1TEF-qRGKTqDLJ70IrXNdsk6Gl1fVHg_7U8zG8aqv6OilJEoYeyFSLdRY5StvON7vXGovGrFcsXW1weXc86C8WJ-apCdFehgweepOtqwvLlUDYPOcvIl3ImszyI7Q=s72-c
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/07/vet-group.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/07/vet-group.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content