Νέες ανακαλύψεις για την θρησκεία που αλλάζουν το πώς σκεφτόμαστε για την πνευματικότητα

Νέες ανακαλύψεις για την θρησκεία που αλλάζουν το πώς σκεφτόμαστε για την πνευματικότητα

⍆Είτε είστε ένας ένθερμος άθεος, ένας συγκρατημένος αγνωστικιστής είτε ένας ευσεβής πιστός,... θα βρείτε τις παρακάτω επιδράσεις της θρησκείας στον ανθρώπινο εγκέφαλο πραγματικά εκπληκτικές. Η θρησκευτική πίεση μπορεί να αυξήσει τα χρόνια ζωής μας και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ασθένειες. Και οι έρευνες στο πεδίο της «νευροθεολογίας» – ή της νευροεπιστήμης της θεολογικής πίστης – έχει κάνει ορισμένες εκπληκτικές ανακαλύψεις που πρόκειται να αλλάξουν το πώς σκεφτόμαστε για την πνευματικότητα.

Για παράδειγμα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η θρησκευτική εμπειρία ενεργοποιεί τα ίδια εγκεφαλικά νευρωνικά μονοπάτια όπως το σεξ και τα ναρκωτικά. Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι βλάβες σε μια συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι κάποιος βρίσκεται μαζί μας στο δωμάτιο, ενώ κανείς δεν βρίσκεται πραγματικά εκεί. Τέτοια ευρήματα έχουν ενδιαφέρουσες συνέπειες όσον αφορά στο πώς η θρησκεία επιδρά στην υγεία και το αντίθετο. Αν και οι ερευνητές μπορεί να μην έχουν ακόμα όλες τις απαντήσεις, τα κομμάτια του παζλ συνθέτονται σταδιακά για να διαμορφώσουν μια επιστημονική εικόνα για την θρησκεία, η οποία είναι λίγο διαφορετική από αυτή που βρίσκουμε στα ιερά βιβλία.

Οι διαφορετικές θρησκείες έχουν και διαφορετικές επιδράσεις
Ο Dr. Andrew Newberg, καθηγητής νευροεπιστήμης εξηγεί ότι οι διαφορετικές θρησκευτικές πρακτικές έχουν και διαφορετικές επιδράσεις στον εγκέφαλό μας. Ο ερευνητής αντλεί από τις πραγματικά πολυάριθμες μελέτες του για να δείξει ότι τόσο ο Βουδισμός (διαλογισμός), όσο και ο Καθολικισμός (προσευχή), για παράδειγμα, προκαλούν αυξημένη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.

Αυτές οι περιοχές συνδέονται με αυξημένη συγκέντρωση και προσοχή, με δεξιότητες σχεδιασμού, με την ικανότητα προβολής στο μέλλον και με την ικανότητα κατασκευής σύνθετων επιχειρημάτων. Επίσης, τόσο η προσευχή, όσο και ο διαλογισμός συνδέονται με μειωμένη δραστηριότητα στον βρεγματικό λοβό, που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία του χρονικού και χωρικού προσανατολισμού.

Οι μοναχοί, ωστόσο – που προσεύχονται χρησιμοποιώντας λέξεις και όχι τόσο τεχνικές οραματισμού που βρίσκουμε στο διαλογισμό – επιδεικνύουν αυξημένη δραστηριότητα στις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία της γλώσσας. Αλλά άλλες θρησκευτικές πρακτικές μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στις ίδιες εγκεφαλικές περιοχές. Για παράδειγμα, μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, που έγιναν με τη βοήθεια του Dr. Newberg δείχνουν ότι η έντονη Ισλαμική προσευχή – «η οποία έχει, την πιο θεμελιώδη έννοιά της, στην παράδοση του εαυτού στο Θεό» – μειώνει τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό και στο μετωπιαίο λοβό που συνδέονται, όπως επίσης και τη δραστηριότητα στο βρεγματικό λοβό.

Ο προμετωπιαίος φλοιός θεωρείται παραδοσιακά ότι εμπλέκεται στον εκτελεστικό έλεγχο ή στη συμπεριφορά που συνάγεται από τη θέληση, όπως επίσης και στη λήψη αποφάσεων. Οπότε, οι ερευνητές υποθέτουν, φαίνεται λογικό ότι μια πρακτική που εστιάζει στην απελευθέρωση ελέγχου θα είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη δραστηριότητα σε αυτή την εγκεφαλική περιοχή.

Η θρησκεία και τα νευρωνικά εγκεφαλικά μονοπάτια

Μία πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι η θρησκεία ενεργοποιεί τα ίδια νευρωνικά μονοπάτια ανταμοιβής, όπως το σεξ, τα ναρκωτικά και άλλες εθιστικές δραστηριότητες. Ο Dr. Jeff Anderson, Ph.D και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τους εγκεφάλους 19 νέων Μορμόνων χρησιμοποιώντας λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο.

Όταν ρωτήθηκαν αν και σε ποιο βαθμό οι συμμετέχοντες ένιωθαν «το πνεύμα», όσοι ανέφεραν τα πιο έντονα συναισθήματα επέδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στον επικλινή πυρήνα, όπως επίσης στο μετωπιαίο κέντρο του ελέγχου και στο μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο κοιλιακό φλοιό. Αυτές οι εγκεφαλικές περιοχές της απόλαυσης και της ανταμοιβής είναι επίσης ενεργές, όταν εμπλεκόμαστε σε σεξουαλικές δραστηριότητες, ακούμε μουσική, στοιχηματίζουμε και κάνουμε χρήση ναρκωτικών. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν συναισθήματα γαλήνης και σωματικής ζεστασιάς.

Αυτά τα ευρήματα έρχονται να στηρίξουν εκείνα παλαιότερων ερευνών, που είχαν βρει ότι η εκτέλεση πνευματικών πρακτικών ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή δηλαδή της «ευτυχίας» και των ενδορφίνων. Τα τελευταία είναι μόρια που ενισχύουν την ευφορία. Τέτοιες νευροφυσιολογικές επιδράσεις φαίνεται να δίνουν στο ρητό «η θρησκεία είναι το όπιο των ανθρώπων», ένα νέο νόημα.

Οι εξωτερικές εμπειρίες είναι τελικά εσωτερικές
Ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στις νευροαπεικονιστικές τεχνικές μας επιτρέπουν να καταλάβουμε πώς ο εγκέφαλός μας «δημιουργεί» μια πνευματική ή μυστικιστική εμπειρία. Τι προκαλεί την αίσθηση ότι κάποιος άλλος βρίσκεται μαζί μας στο δωμάτιο ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανείς; Μήπως περνάμε σε άλλη διάσταση;

Ο καθηγητής James Giordano τονίζει ότι πλέον μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση έκστασης και να αναγνωρίσουμε τις συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές που συμμετέχουν στη διαδικασία. Όταν τα δίκτυα του ανώτερου βρεγματικού φλοιού ή του προμετωπιαίου φλοιού ενεργοποιούνται περισσότερο ή λιγότερο, τα σωματικά μας όρια αλλάζουν. Και οι έρευνες δείχνουν ακριβώς αυτό. Μία μελέτη με βετεράνους του Βιετνάμ δείχνει ότι όσοι είχαν τραυματιστεί στον ραχιοπλευρικό προμετωπιαίο φλοιό ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μυστικιστικές εμπειρίες.

Με πληροφορίες από τα
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0028393215302360
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3190564/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3562704/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0928425715000182
https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Know-Your-Brain#fore
http://www.andrewnewberg.com/research/
Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com

Η επιστήμη εξήγησε το πώς και γιατί η θρησκεία “ικανοποιεί” τον εγκέφαλο ορισμένων ατόμων

Αυτή η επιστημονική έρευνα θα έκανε τον Dr House της γνωστής τηλεοπτικής σειράς να χαμογελάσει με ικανοποίηση... Οι θρησκευτικές εμπειρίες μπορούν να ενεργοποιήσουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το σεξ, τα τυχερά παιχνίδια, τα ναρκωτικά και η μουσική, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες έκαναν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου σε 19 νεαρά άτομα, τα οποία δήλωναν αφοσιωμένα στην θρησκεία τους και εκκλησιάζονται τακτικά, ενώ αυτά έκαναν διάφορες δραστηριότητες που είχαν σκοπό να ενισχύσουν τα πνευματικά τους συναισθήματα εκείνη την στιγμή.

“Όταν οι συμμετέχοντες είχαν εντολή να σκεφτούν έναν 'σωτήρα' της θρησκείας τους, ή το ότι θα είναι μαζί με τις οικογένειές τους για μια αιωνιότητα, ή για τις 'επουράνιες ανταμοιβές' από την άσκηση της θρησκείας τους, τότε ο εγκέφαλος και το σώμα τους έδειξαν κάποια ιδιαίτερα σημάδια”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Michael Ferguson, μεταπτυχιακός φοιτητής βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ.
θρησκεία
Υποκειμενικά πνευματικά συναισθήματα σε όλη τη διάρκεια του πειράματος. Πάνω πίνακας: Απεικόνιση της διακύμανσης της πνευματικής εμπειρίας σε κάθε φάση του πειράματος σε σύγκριση με την βασική γραμμή συναισθημάτων κατά τις ιδιωτικές λατρευτικές πρακτικές και σκέψεις του κάθε συμμετέχοντα. Κάτω πίνακας: Μετά την μαγνητική τομογραφία οι συμμετέχοντες επέλεξαν μεταξύ 14 όρων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε κηρύγματα από τους θρησκευτικούς τους ηγέτες, ώστε να ξεχωρίσουν εκείνο τον όρο που περιγραφεί καλύτερα τα πνευματικά συναισθήματα που αισθάνθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του πειράματος.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν Μορμόνοι ιεραπόστολοι. Σχεδόν όλοι είπαν ότι βίωσαν αυθεντικά συναισθήματα ειρήνης και ψυχικής “ζεστασιάς” κατά τη διάρκεια του πειράματος. Πολλοί από αυτούς ήταν δακρυσμένοι στο τέλος της μαγνητικής τομογραφίας, όπως ανέφερε ο Ferguson και οι συνεργάτες του σε σχετικό δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Εκτός από την ενεργοποίηση του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου, αυτά τα πνευματικά συναισθήματα, που ένιωσαν οι βαθιά θρησκόληπτοι συμμετέχοντες, προκάλεσαν αυξημένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που γίνονται οι διεργασίες της κρίσης, της εκτίμησης και την ηθικής συλλογιστικής, όπως απέδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες.
θρησκεία
Η ενεργοποίηση του εγκεφάλου που συνδέεται με την “πνευματική εμπειρία” καθώς οι συμμετέχοντες εκτελούσαν το πείραμα. [a] Περιοχές που σχετίζονται με το κέντρο ανταμοιβής στην εγκεφαλική νευροαπεικόνιση. [b,c,d] Η ενεργοποίηση του εγκεφάλου που συνδέεται με την “πνευματική εμπειρία” την στιγμή που οι συμμετέχοντες διάβαζαν θρησκευτικά λόγια (b, d) ή αγιογραφικά χωρία (c). Η χρωματική κλίμακα δείχνει την t-στατιστική απεικόνιση με σημαντικές περιοχές όπου ισχύει το q <0,05 ποσοστό λάθους. [e] Η δραστηριότητα στον αριστερό και δεξιό πυρήνα του εγκεφάλου πριν και μετά τις στιγμές της πιο ισχυρής πνευματικής αίσθησης κατά τη διάρκεια οπτικοακουστικών ερεθισμάτων. Οι μπλε περιοχές δείχνουν p <0.05 για δραστικότητα μεγαλύτερη από τη μέση τιμή.
Αν και η μελέτη δεν υποστηρίζει μια άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος σε αυτή τη σύνδεση ανέμεσα στην θρησκεία και την εγκεφαλική λειτουργία, εντούτοις φάνηκε ότι οι έντονες θρησκευτικές σκέψεις ενίσχυσαν επίσης την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται και με την εστίαση της προσοχής, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
θρησκεία
Συνδυαστική ανάλυση που δείχνει την εγκεφαλική ενεργοποίηση, η οποία συνδέεται με την “πνευματική εμπειρία” κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων του πειράματος. Τα χρώματα δείχνουν την σημαντική ενεργοποίηση κατά τη διάρκεια της κάθε επιμέρους φάσης. Η κάθε φάση είχε τιμή βάσης για την t-στατιστική το 3,69 που αντιστοιχεί σε μία τιμή p <0,001. Οι εικόνες ελήφθησαν τις MNI φέτες να κυμαίνονται σε διαστήματα 5-mm από y = -40 έως y = 40.
“Είμαστε μόλις στην αρχή του να κατανοήσουμε το πώς ο εγκέφαλος συμμετέχει σε εκείνες τις εμπειρίες που οι πιστοί/θρησκόληπτοι ερμηνεύουν ως 'πνευματικές', 'θεϊκές', ή 'υπερβατικές'”, δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο δρ Jeff Anderson, νευροακτινολόγος στο πανεπιστήμιο.

Και πρόσθεσε: “Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια οι τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου έχουν ωριμάσει με τρόπους που να μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε επιστημονικά ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν εδώ και χιλιετίες (...) Η θρησκεία είναι ίσως το πιο ισχυρό μέσο του πώς οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν όλους μας, τόσο για καλό, όσο και για κακό. Η κατανόηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, ώστε να συμβάλει σε αυτές τις αποφάσεις είναι πραγματικά σημαντικό”.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Social Neuroscience.
Από το upi.com

Στ. Πλουμιστός ==================
Διευθ. Συμβουλευτικού Κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ.
Σύμβουλος Προσωπικής Καθοδήγησης -
Διαισθητικός & Ενεργειακός Θεραπευτής

Πραγματοποιεί συνεδρίες Διαχείρισης Ζωής & Προσωπικής καθοδήγησης ( life coach), συνεδρίες Διαισθητικής Πρόβλεψης & Ενεργειακές Θεραπευτικές συνεδρίες, Διαλέξεις - Σεμινάρια - Εργαστήρια Αυτοβελτίωσης, και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr 
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
 
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1539,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,81,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Νέες ανακαλύψεις για την θρησκεία που αλλάζουν το πώς σκεφτόμαστε για την πνευματικότητα
Νέες ανακαλύψεις για την θρησκεία που αλλάζουν το πώς σκεφτόμαστε για την πνευματικότητα
Νέες ανακαλύψεις για την θρησκεία που αλλάζουν το πώς σκεφτόμαστε για την πνευματικότητα
https://spiritualityhealth.com/assets/images/Articles/_articleSummaryImage/981253861.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/07/blog-post_309.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/07/blog-post_309.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content