================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Κορίτσια στην Ελλάδα κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

⍆Το ελληνικό δίκαιο απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ),... αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κορίτσια είναι ασφαλή. Ποσοστό μεταξύ 25 % και 42 % των κοριτσιών που κατάγονται από χώρες όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ΑΓΓΟ και ζουν στην Ελλάδα κινδυνεύει να υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ακόλουθα ευρήματα.

«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί πρόβλημα για την ΕΕ, απέναντι στο οποίο δεν επιτρέπεται να εθελοτυφλούμε. Σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι τα κορίτσια που επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής, εξαιτίας της ακόμα ισχυρής κοινωνικής πίεσης που τους ασκείται από τους συγγενείς τους προκειμένου να υποβληθούν στη συγκεκριμένη πρακτική, κυρίως στις αγροτικές περιοχές. Η αυστηρή νομοθεσία, σε συνδυασμό με μία αυστηρή διαδικασία δίωξης, ακόμη και όταν το έγκλημα τελείται στο εξωτερικό, αποτελούν ισχυρούς αποτρεπτικούς παράγοντες», επισημαίνει η Virginija Langbakk, διευθύντρια του EIGE.

Η Ελλάδα είναι μία από τις έξι χώρες για τις οποίες το EIGE διεξήγαγε εκτίμηση του κινδύνου ΑΓΓΟ. Οι υπόλοιπες χώρες είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα. Ο αριθμός των κοριτσιών που κινδυνεύουν κυμαίνεται από 44.106 στη Γαλλία έως 132 στην Κύπρο. Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν τους πλέον πρόσφατους αριθμούς των κοριτσιών πρώτης και δεύτερης γενιάς που ζουν σε κράτη μέλη της ΕΕ και κατάγονται από χώρες όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ΑΓΓΟ, όπως είναι η Αίγυπτος, η Γουινέα και η Σομαλία. Μολονότι τα επίπεδα κινδύνου έχουν παρουσιάσει ελαφρά πτώση από το 2011, ο αριθμός των κοριτσιών που κινδυνεύουν να υποστούν ΑΓΓΟ έχει αυξηθεί στο Βέλγιο και τη Γαλλία, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των κοριτσιών δεύτερης γενιάς.

«Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να υπάρχουν στην Ελλάδα κορίτσια τα οποία κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Με την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επιδιώκουμε να θέσουμε ένα τέρμα στο φαινόμενο αυτό. Στο άρθο 351Β που προστέθηκε στον ΠΚ με την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, προβλέφθηκε ότι «όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο γυναίκα να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, καθώς και όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει στην πράξη αυτή τιμωρείται με φυλάκιση». Η αρχή επίσης της εξωεδαφικής αρμοδιότητας, η οποία προβλέπεται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θα διασφαλίσει στο μέλλον, όταν εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα χρόνια, ότι, εάν ένα κορίτσι υποστεί ΑΓΓΟ στη χώρα καταγωγής του, το έγκλημα θα διωχθεί στην Ελλάδα, δήλωσε η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων της Ελλάδας.

Παρά τον αριθμό των κοριτσιών που κινδυνεύουν, η έρευνα δείχνει ότι οι κοινότητες αρχίζουν να εγκαταλείπουν την πρακτική, συνεπεία των προσπαθειών και των νόμων για την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης των πληθυσμών αυτών. Στην Ελλάδα, οι νεαρές γυναίκες δεύτερης γενιάς, κυρίως από την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Σουδάν, αισθάνονται λιγότερο δεσμευμένες από την εν λόγω πρακτική και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτήν. Όταν οι μετανάστες/στριες από τις χώρες όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ΑΓΓΟ μετακινούνται στην Ευρώπη, οι γνώσεις τους σχετικά με την εν λόγω πρακτική διευρύνονται, καθώς πληροφορούνται τι προβλέπει η νομοθεσία, που την απαγορεύει και ποιες είναι οι καταστροφικές επιπτώσεις της στη σεξουαλική και την αναπαραγωγική υγεία.

Καθώς η μετανάστευση από χώρες όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ΑΓΓΟ προς την ΕΕ συνεχίζεται, είναι ζωτικής σημασίας οι νέες αφίξεις να αντιμετωπίζονται από τα κράτη μέλη με ευαισθησία σε θέματα φύλου. Από το 2011 έως το 2016, ο αριθμός των αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα κοριτσιών από χώρες όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ΑΓΓΟ αυξήθηκε από δέκα σε 1.123. Περίπου το 5 % αυτών των κοριτσιών κινδυνεύει να υποστεί ΑΓΓΟ. Οι κυβερνήσεις καλούνται να εφαρμόζουν διαδικασίες ασύλου λαμβάνοντας υπόψη την οπτική του φύλου, ακόμη και στο πλαίσιο της θέσπισης επισπευσμένων διαδικασιών για τις αφίξεις. Οι εν λόγω διατάξεις μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Για παράδειγμα, η προστασία των θυμάτων στα σημεία εισόδου και στα κέντρα υποδοχής, η διασφάλιση ευαίσθητης σε θέματα φύλου εκτίμησης κινδύνου κατά την άφιξη και στη συνεχεία εξειδικευμένη παραπομπή και φροντίδα.

Το EIGE επιδιώκει τη βελτίωση της γνώσης και των δεδομένων σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην ΕΕ. Τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών συμπληρώνουν τις παλιότερες εκτιμήσεις κινδύνου ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων που διενήργησε το EIGE στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) είναι το κέντρο γνώσεων της ΕΕ για την ισότητα των φύλων. Το EIGE στηρίζει τις/τους υπευθύνες/-ους χάραξης πολιτικής και όλα τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα στις προσπάθειές τους να καταστήσουν πραγματικότητα την ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών, παρέχοντάς συγκεκριμένη εμπειρογνωμοσύνη και συγκρίσιμα και αξιόπιστα στοιχεία για την ισότητα των φύλων στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Donata Matuleviciene, στο τηλέφωνο +370 5 2157 449, donata.matuleviciene@eige.europa.eu

Την έκθεσή μας και το προφίλ χώρας για την Ελλάδα μπορείτε να να βρείτε εδώ
Κορίτσια στην Ελλάδα κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων Reviewed by PLOUMISTOS on 10:07 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.