Μη καταπιέζεις τον θυμό σου γιατί…

Μη καταπιέζεις τον θυμό σου γιατί…

⍆Ο θυμός είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα και θέτει συχνά τον άνθρωπο... σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν πρόκειται για ένα βίτσιο, αλλά για μία ανθρώπινη συγκίνηση (συν + κίνηση). Είναι ένα πάθος που εκφράζει το αίσθημα της δυσαρέσκειας που ανταποκρίνεται στην αίσθηση της αδικίας και της προσβολής.

Μπορεί να μην είναι κάτι απτό, που μπορούμε να αγγίξουμε, όμως ο θυμός μας αγγίζει πολύ δυνατά όταν τον βιώνουμε. Εκπέμπει ένα συγκεκριμένο είδος ενέργειας και δημιουργεί δονήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει σε έναν χώρο (π.χ. δωμάτιο).

Είναι ένα συναίσθημα πανίσχυρο, πολλές φορές απρόβλεπτο τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο που τον βιώνει όσο και για τους γύρω του. Παρόλο που σχεδόν αυτόματα μπορεί κανείς να τον κατατάξει στα αρνητικά συναισθήματα, ο θυμός είναι παράλληλα πολύ σαγηνευτικός και διεγερτικός. Ζητά επίμονα συναισθηματική κάθαρση και λύτρωση. Αυτός είναι ίσως και ένας λόγος που δύσκολα μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από αυτόν, καθώς η αναζήτηση της συναισθηματικής αποφόρτισης είναι πλέον μία υπόθεση πολύ επιτακτική.

Κανένας άνθρωπος δεν περνάει την ζωή του χωρίς να συναντήσει μερικές έκτακτες καταστάσεις και όλους μας έχει κάποτε κυριεύσει ο θυμός. Επειδή σε μερικές περιπτώσεις το ξέσπασμα του θυμού συνοδεύεται από καταστροφικές (έως και αυτοκαταστροφικές) πράξεις, υπάρχει η αντίληψη ότι το ίδιο το συναίσθημα είναι καταστρεπτικό.


Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» συναισθήματα. Αυτό που προσδίδει την ιδιότητα του θετικού ή του αρνητικού είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα. Δεν είναι ο θυμός που καταστρέφει, αλλά η πράξη που προέρχεται από αυτόν. Είναι ένα ισχυρό συναισθηματικό κύμα που ωθεί την συνείδηση να εξωτερικευτεί και συχνά εκφράζεται με περίπλοκες σωματικές αντιδράσεις.

Πώς μπορεί να με επηρεάσει συναισθηματικά ο θυμός;

Τα συναισθήματα δεν είναι αποκομμένα μεταξύ τους. Υπάρχει μία συνεξάρτηση, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε όργανο στο σώμα μας. Μέσα στο σώμα, κάθε όργανο εξετάζεται σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Αν για παράδειγμα, δεν λειτουργεί καλά το συκώτι, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν και προβλήματα στην καρδιά. Με τον ίδιο τρόπο, αν καταπιέζουμε ένα συναίσθημα, αυτομάτως καταστέλλουμε και όλα τα υπόλοιπα, είτε αυτά είναι θετικά, είτε αρνητικά.


Όταν κάποιος καταπιέζει με περίτεχνο τρόπο τον θυμό του, δυσκολεύεται να νιώσει εξίσου την αγάπη, την ευχαρίστηση, καθώς και άλλα συναισθήματα ταυτόχρονα. Δεν είναι εύκολο πια να αντλήσει ικανοποίηση από την ανθρώπινη επαφή, δεν μπορεί να απολαύσει την ανατολή του ηλίου, ούτε βρίσκει τόσο ενδιαφέρουσες τις δραστηριότητές του. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταπιέσει κάποιος τον θυμό του και το τίμημα που πληρώνει είναι η αναπόφευκτη καταπίεση συναισθημάτων που επιθυμεί να βιώσει. Ο άνθρωπος αυτός έχει διοχετεύσει μεγάλα ποσά της ενέργειας του ώστε να καταστείλει τον θυμό, με αποτέλεσμα να νιώθει κουρασμένος. Και όσο περνούν τα χρόνια η κούραση συσσωρεύεται όλο και περισσότερο.

Ο καταπιεσμένος θυμός λειτουργεί σαν ένα φίλτρο που παρεμβάλλεται μεταξύ του εαυτού μας και του έξω κόσμου. Ο,τιδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται από τον συναισθηματικό μας κόσμο περνά από αυτό το φίλτρο. Η διέλευση των συναισθημάτων δεν είναι άμεση και καθαρή, αλλά γίνεται με παράσιτα. Ο παραμορφωτικός φακός του θυμού μπορεί να δώσει στον έξω κόσμο έναν τόνο εχθρικότητας και ψυχρότητας. Υπάρχει μία συστολή να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκφραστεί αυθεντικά, γιατί υπάρχει ο φόβος ότι θα εκτεθούμε και ότι οι άλλοι θα μας εκμεταλλευτούν. Ανταποκρινόμαστε στις καταστάσεις και τους ανθρώπους με επιφύλαξη και αμυντική στάση. Δημιουργείται ένα τείχος αδιαφορίας και παθητικότητας.

Ορισμένες φορές οι άνθρωποι συγκρατούν με πολύ επιμονή τον θυμό τους και δημιουργούν ένα βυτίο, όπου εκεί μπορούν να τον αποθηκεύουν. Το βυτίο όμως κάθε τόσο γεμίζει και προκειμένου να αδειάσει ξεσπάει με εκρήξεις για μικροπράγματα. Το φίλτρο του θυμού κάνει μία συμπεριφορά να φαίνεται παράλογη. Για αυτόν το λόγο, καλό είναι ο θυμός να επεξεργάζεται και να αποβάλλεται σε συνεχή βάση. Διαφορετικά αυξάνουν τα αποθέματά του και δεν υπάρχει άλλο μέρος να διοχετευθεί, παρά μόνο να αποθηκευτεί σε ένα μεγάλο «καζάνι» που βράζει.

Της Μάρως Μπέλλου
ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

Το διάβασα στο kontasou.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1073,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,810,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1537,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Μη καταπιέζεις τον θυμό σου γιατί…
Μη καταπιέζεις τον θυμό σου γιατί…
Μη καταπιέζεις τον θυμό σου γιατί…
https://cdn.powerofpositivity.com/wp-content/uploads/2015/03/anger-at-computer-punching.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/05/blog-post_772.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/05/blog-post_772.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content