================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συμμετέχει στην κινητοποίηση κατά της καύσης και παραγωγής RDF

⍆Το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) στην συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Απριλίου... αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει την κάτωθι ανακοίνωση:

"Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και της Κοινωνίας σε θέματα Υγείας, είναι απόλυτα αντίθετος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιβαρύνει το Περιβάλλον (αέρας, ύδατα, έδαφος και υπέδαφος) και βλάπτει την Υγεία των ανθρώπων. Οι απόψεις του επί αυτών των θεμάτων έχουν εκφρασθεί διαχρονικά, με παρρησία, αντικειμενικότητα και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, χωρίς καμία πολιτική ή άλλου είδους ιδιοτέλεια.

Παρατηρώντας με ανησυχία φαινόμενα επιβάρυνσης του Περιβάλλοντος στην περιοχή μας, υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά τις θέσεις μας:
  1. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην καύση RDF ή SRF για την παραγωγή οποιασδήποτε μορφής ενέργειας στην περιοχή μας με δεδομένο και παραδεκτό από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους ότι αφενός τα εργοστάσια της περιοχής μας δεν διαθέτουν, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τους μηχανισμούς ασφαλείας και αφετέρου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί αυστηροί και συνεχείς που να εξασφαλίζουν την αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της Υγείας των ανθρώπων. Θεωρούμε ότι το μοναδικό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια από εργοστάσια που δραστηριοποιούνται εντός ή πλησίον του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, είναι το φυσικό αέριο.
  2. Καλούμε τον δήμο Βόλου να δημιουργήσει ολοκληρωμένη διαχείριση και ανακύκλωση των σκουπιδιών στο Χ.Υ.Τ.Α Βόλου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αφενός για να μην μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μη ολοκληρωμένη λειτουργία του, αφετέρου για να υπάρχει μηδενικό υπόλοιπο σκουπιδιών (zero waste) με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται το υπέδαφος και ανοίγει η όρεξη σε οποιονδήποτε για παραγωγή R.D.F. και S.R.F. στην περιοχή μας. 
  3. Ζητούμε από τον Δήμο Βόλου και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία ενιαίου δικτύου καταμέτρησης αέριας ρύπανσης (PM 10 κ.λ.π.), προκειμένου να έχουμε πλήρη και συνεχή εικόνα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, με σκοπό να προφυλάσσεται αποτελεσματικά η υγεία των πολιτών, ιδίως των ευπαθών ομάδων. Η ευθύνη λειτουργίας του δικτύου αυτού να ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα και συνεχώς προσβάσιμα στο διαδίκτυο από όλους.
  4. Ζητούμε από τον Δήμο Βόλου να συμβάλει οικονομικά στην επιδημιολογική μελέτη για τα νοσήματα του καρκίνου στην περιοχή μας, που διενεργείται ήδη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένα μέρος της έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έδειξε την ευαισθησία της σε αυτό το θέμα. Η μελέτη αυτή πρέπει να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί με τον επιστημονικό τρόπο που προβλέπεται, προκειμένου να γνωρίζουμε τεκμηριωμένα την νοσηρότητα στην περιοχή μας σε σχέση με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που παρατηρείται.
Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί ευρεία δημόσια σύσκεψη στον Βόλο με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού κου Φάμελου και την συμμετοχή φορέων και πολιτών της περιοχής καθώς και του εργοστασίου της ΑΓΕΤ που καίει «εναλλακτικά καύσιμα» (R.D.F.) , προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σε σχέση με την χρησιμοποίηση αυτών των καυσίμων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, εκ του θεσμικού του ρόλου διαχρονικά και παγίως, υπερασπίζεται το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η Υγεία του, χωρίς καμία έκπτωση στην θέση του αυτή σε σχέση με οικονομικά, πολιτικά και ιδιοτελή συμφέρονται που δεν σέβονται, δεν αντιλαμβάνονται και δεν αποδέχονται αυτήν την άποψη.

Για όλους αυτούς τους λόγους γνωστοποιεί ότι θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στην πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την αδήριτη ανάγκη της προστασίας από όλους του Περιβάλλοντος και της Υγείας των ανθρώπων".
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συμμετέχει στην κινητοποίηση κατά της καύσης και παραγωγής RDF Reviewed by PLOUMISTOS on 12:35 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.