================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Megaπόλεις εναντίον Αθήνας

⍆Η αστικοποίηση του πλανήτη μας είναι γοργή. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι... ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε πόλεις θα διπλασιασθεί έως το 2050 – θα φθάσει τα 6,5 δισεκατομμύρια όταν ο συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται να έχει αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια.

Πως θα αντέξουν οι μεγαλουπόλεις; Πόλεις όπως το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, το Τόκιο χτίζουν διαρκώς όχι μόνο διαμερίσματα και σπίτια αλλά πάρκα, σχολεία, μετρό, ως μέρος μεγάλων σχεδίων ανάπτυξης. Mε αυτή τη λογική πως θα αντέξει η Αθήνα όπου δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία πρόβλεψη για το μέλλον, κανένα όραμα;

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα τεράστια οικιστικά προγράμματα μεγάλων πόλεων που ήδη κατασκευάζονται.

Στη Σαγκάη, φτιάχνεται η Todtwn με 1.000 νέα διαμερίσματα, τεράστιους χώρους για γραφεία αλλά και ένα πολιτιστικό κέντρο 18.000 τετραγωνικών μέτρων. Όλες οι ταράτσες των κτιρίων θα φιλοξενούν φυτά και δέντρα ενώ μικρά πάρκα είναι διασκορπισμένα παντού. Θα κοστίσει 1,5 δις. δολάρια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Ανατολικά του Καϊρου, φτιάχνεται το νέο Κάιρο, που διαθέτει 21 νέες οικιστικές περιοχές και θα μπορεί να φιλοξενήσει πέντε εκατομμύρια άτομα. Το νέο Κάιρο θα έχει 1.250 τζαμιά και εκκλησίες, συνεδριακό κέντρο 5.000 θέσεων, σχεδόν 2.000 σχολεία και κολέγια, 600 ιατρικές εγκαταστάσεις και το μεγαλύτερο πάρκο του κόσμου. Το συνολικό κόστος για την πόλη που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022 ανέρχεται στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν δύο χρόνια, βορείως του Παρισιού, ο διάσημος Δανός αρχιτέκτονας Μπγιάρκε Ινγκελς ξεκίνησε να χτίζει την λεγόμενη Europa City: σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια, πάρκα, πλατείες, μια τεχνητή πλαγιά για σκι, μεγάλοι πεζόδρομοι, γήπεδα γκολφ και νέο σύστημα μεταφορών. Στόχος αυτού του σχεδίου των 3,4 δισ. δολαρίων είναι να αποσυμφορήσει το Παρίσι. Η ολοκλήρωση υπολογίζεται γύρω στο 2024.

Και το Βερολίνο ετοιμάζει τη δική του Europacity. Κονστά στο κεντρικό σταθμό της γερμανικής πρωτεύουσας, διαμορφώνεται μια νέα οικιστική και εμπορική γειτονιά: 2.000 διαμερίσματα, πολλά γραφεία, πεζόδρομοι, ένα σχολείο, δρόμοι, γέφυρες και μεγάλη πλατεία. Το κόστος δεν το γνωρίζουμε ούτε το πότε θα ολοκληρωθεί.

Η νέα οικιστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο πριν δύο χρόνια. Το σχέδιο προβλέπει 50.000 κατοικίες σε επτά πύργους οι οποίοι θα κατασκευασθούν στα ελάχιστα εναπομείναντα άχτιστα οικόπεδα κοντά στο κέντρο της μεγαλούπολης – ο μόνος λόγος που έμειναν άχτιστα είναι πως θεωρούντο μέχρι πρόσφατα στρατιωτική ζώνη.

Θα υπάρχει εμπορικό κέντρο, υπόγειο γκαράζ 6.000 θέσεων, πάρκο, σινεμά, παγοδρόμιο και ένα αεροδρόμιο που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο του κόσμου – φέτος αναμένεται να μπει ο θεμέλιος λίθος.

Το Ράντσο Νιούχολ στην κοιλάδα της Σαντα Κλαρίτα υπολογίζεται ότι θα προσθέσει 21.500 κατοικίες στο Λος Αντζελες έως το 2035. Θα έχει σπίτια και διαμερίσματα λίγο πιο φθηνά. Ξεκινά με δύο χωριά των 5.500 σπιτιών έκαστο και προβλέπεται ότι θα αποκτήσει και άλλα ακόμα. Αν, βέβαια, ξεπερασθούν οι σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί.

Το Τόκιο προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του 2020, με πολλά σχέδια ανάπλασης περιοχών της πόλης. Τουλάχιστον 45 νέοι ουρανοξύστες θα κατασκευασθούν έως το 2020, με αρκετούς από αυτούς να προσφέρονται για κατοικίες.

Το διάβασα στο in.gr
Megaπόλεις εναντίον Αθήνας Reviewed by PLOUMISTOS on 10:32 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.